В изборите за общински съвети и местни парламенти победата на ФИДЕС е в пъти по-голяма от тази на опозицията

Георги Марков: Орбан загуби Будапеща, но е национален победител!

21229 | 14 окт. 2019 | 17:04

Грешка беше, че самият Орбан не се включи в кампанията. Отражение върху имиджа на партията даде и секс-скандалът с Жолт Боркай, въпреки че той спечели вота в Гьор. "Мръсна" кампания има навсякъде, не само в Унгария


Унгарската опозиция спечели кметските избори в столицата Будапеща и нанесе тежък удар на премиера Виктор Орбан. 

Според предварителните резултати кандидатите на обединената опозиция срещу Орбан печелят изборите поне в още 10 големи града в Унгария.

 

Тежка загуба за Орбан ли са изборните резултати предвид факта, че това е първият електорален удар срещу националистическия премиер, откакто той дойде на власт през 2010 г.? И ще се промени ли политическата ситуация в страната? Отговорите на тези и други въпроси търсим с депутата и бивш конституционен съдия Георги Марков.

 

- Тежко поражение ли претърпя Виктор Орбан на местните избори в неделя?

- Орбан претърпя поражение в Будапеща и в още няколко града, но Унгария не се състои само от Будапеща, Мишколц и Сегед. Не е вярно, че той е признал тежко поражение, аз бях снощи на форума, който той организира след изборите и го гледах на живо. Орбан с радост каза, че ФИДЕС продължава да е най-силната партия в Унгария.

 

Изборите за местна власт не са само кметски, а и такива за органи на местно самоуправление – местни парламенти (общински съвети). Резултатът за цялата страна на избора за общински съвети е 50% за партията на Орбан ФИДЕС. Само с 2% по-малко от най-добрата победа, която той направи в Европа (52,3% на евровота), тоест в изборите за общински съвети и местни парламенти победата на Виктор Орбан е в пъти по-голяма от тази на опозицията. 

При активност 51,4% в национален мащаб, ако изборите бяха за парламент по смесената избирателна система, ФИДЕС щеше да има 120-122 мандата от 199, тоест нямаше да управлява, както сега с 2/3, но щеше да има внушително парламентарно мнозинство.

 

Що се касае до местните изпълнителни органи – кметовете, където вотът в Унгария е мажоритарен в един тур, резултатът в окръжните центрове или т.н. административни центрове е следният: от 23 – 13 на 10 за кандидатите на Орбан.

 

Истина е, че в сравнение с предишните избори има отстъпление – загуби в Мишколц, загуби в Пейч и Сегед, но спечели в градове като Дебрецен, Секешфехервар, Веспрем и др.

 

- На какво се дължи това отстъпление?

- Опозицията успя да застане зад единни кандидатури в Будапеща и в няколко още града, било то чрез партийна кандидатура, било то чрез независим кандидат и затова спечелиха пробиви в някои градове. Виктор загуби в Будапеща, въпреки че социологическите агенции сочеха победа на действащия кмет Ищван Тарлош. Гергей Карачони е името на новият кмет, който спечели с 5-6% разлика. Доста неочаквано и според мен. Бяха допуснати и някои грешки, които се оказаха решаващи.

 

- Какви бяха тези „решаващи грешки”?

- По начало в Будапеща съществува компактна няколкостотин хилядна неолиберална маса от хора - когато тя се съюзи със социалистите те са много силни и 20 години чрез либерала Габор Демски управляваха Будапеща – от началото на промените до към 2010 г., едва когато започнаха да се разцепват помежду си, Орбан започна да ги бие. Очевидно, в момента те успяха да издигнат обща кандидатура – именно либералите, социалистите, младата партия на Сорос „Моментум”, зелените, както и джендъри, педали и клошари. Докато ФИДЕС разчиташе на един ротиниран кмет, какъвто е Ищван Тарлош, една достолепна фигура, но много възрастен – вече на 71 години. И самият той с неособена охота прие номинацията.

 

Второ, поради социологическите проучвания в Будапеща, които даваха сигурна победа на ФИДЕС, много от неговите симпатизанти бяха "по Балатон". Актвността в столицата е едва 49%.

 

Трета, грешка беше, че самият Орбан не се включи в кампанията. В четвъртък той вечеря с Берлускони от Италия, които пристигна с голяма бизнес делегация, а в петък – обядва на четири очи с Макрон.

 

На четвърто място мога да кажа скандалът, който стана в град Дьор със сегашния и бивш кмет на града Жолт Боркай. Гръмна голям скандал, дни преди изборите с видео, заснето преди години, с негово участие в голяма оргия. Клипът беше чак сега излъчен, в него се виждат много изкусителни готини мацки.

 

- "Секс"-клипът с участието на Жолт Боркай нанесе ли щети върху имиджа на партията на Виктор Орбан?

- Да, мисля, че нанесе поражение като цяло за имиджа на партията. Орбан не реагира, каза, че е в чужбина и ще изчака да види вота на избирателите – вотът в Дьор е в полза на Боркай, но мисля, че това повлия. Единствената утеха е, че Боркай беше хванат с момичета, а не с момчета. Но нека си припомним, че и по-големи политици от Боркай като Бил Клинтън попаднаха под такива изкушения и то не на яхти, а в собствените си кабинети. Аз имам честта като члена на бюрото на БОК да познавам лично Боркай, който беше дълго време председател на Унгарския олимпийски комитет. Самият той е олимпийски шампион на кон с гривни.

 

- Можем ли да наречем кампанията за местния вот „мръсна”? И на какво се дължи този език на омразата?

- Навсякъде има „мръсна” кампания, не знам страна, в която да няма. Излезе видеозаписът с Боркай, той призна, че е бил на яхтата, извини се на своето семейство и с това сагата приключи. Той спечели изборите в града, много важен административен център, който е отново в ръцете на ФИДЕС.

Имаше и други екшъни, но такива неща се случват по време на избори. При местен вот всеки казва, че е спечелил нещо – в случая: Орбан казва, че е спечелил провинцията, а опозицията – Будапеща. Не мисля, че кампанията бе по-мръсна, отколкото в други страни. Само ако се върнем няколко месеца назад в Австрия, където чрез капан накара лидера на управляващата партия Щрахе да подаде оставка и оттам цялото правителство на Себастиян Курц падна. Но при всеки случай Орбан излиза от тези избори добре, а в Полша нещата станаха, както ги прогнозирах – блестяща победа за управляващите, така че Вишеградската четворка ще върви напред и ще се разширява.

 

- Подобна беше ситуацията и на местните избори в Турция, Ердоган загуби Истанбул. Прогнозирате ли такава тенденция и другаде?

- Разликата между Ердоган и Орбан е като Лом и Лондон, не може да се сравнява Турция с християнска Унгария, нито пък Орбан, който има 31-годишна политическа биография на десидент, гонил съветските танкове и днес човек, който направи най-силната си международна година. Имам предвид, че в Пекин беше посочен от президентът на Китай Си като „представител на Унгария за централна Европа”, а след това той посрещна Меркел в Унгария на 19 август на едно много мило тържество по случай падането на първата тухла на Берлинската стена в Шопрон през 1989 г. А само 10 дни преди евровота бе приет от американския президент Тръмп, който го нарече „свой близнак”. В петък Орбан обядва с Макрон, а седмица преди това бе лично поканен от Макрон на погребението на Ширак. Предстои му и посещение на Путин – от това по-добре, здраве му кажи!

 

- Ще се отрази ли вотът от неделя на политическата ситуация в Унгария като цяло?

- Всяка зло за добро! По начало, както стана ясно, Орбан спечели изцяло битката за общинските съвети, макар че изгуби няколко, но победи във всички малки и среден тип градчета и села. Промяна в политическия пейзаж до 2022 г. няма да има, защото няма да има други избори. Орбан разполага с мнозинство от 2/3, икономиката върви много добре, социалната му политика също. Не очаквам да има някаква промяна в ситуацията. Мисля даже, че тази промяна стана за момента добре, тъй като опозицията започна да се разединява – днес започнаха да се карат кой има по-голям принос за победата в Будапеща и Орбан може да излезе прав като преди два месеца каза, че ако тя се обедини, това ще е краят. Но има много големи интереси, лесно е да застанеш зад един-единствен кандидат при мажоритарен вот, но трудно е управляваш града по този начин. Нека не забравяме, че подобно нещо се случи на Орбан и по време на първия му мандат. Така че мисля, че те, както казва българският цар Симеон Втори, „изгърмяха джапането” – те ще си управляват Будапеща, Орбан ще си управлява Унгария!


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите -ISW--Rusiya-napredva-v-Bahmut--uvelichava-tempoto-na-operatsiite-_1679380650.jpg

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в ...

21 март 2023 | 08:36

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Белият дом призова китайския президент да окаже натиск върху Путин да прекрати войната срещу Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. С Путин ще обсъдят китайския план за Украйна

Втори ден от посещението на Си Дзинпин в Москва. Ще обсъдят с Путин китайския план за Украйна-Vtori-den-ot-poseshtenieto-na-Si-Dzinpin-v-Moskva--Shte-obsadyat-s-Putin-kitayskiya-plan-za-Ukrayna_1679380184.jpg

Плана на Пекин от 12 точки цели разрешаване на конфликта, включително чрез ...

21 март 2023 | 08:29

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33

Това е във връзка с очакваното повдигане на обвинения срещу него

Ню Йорк се готви за демонстрации на поддръжници на Тръмп

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота Тръмп-Tramp-tragva-kam-shtatite-Nyu-Hempshar-i-Yuzhna-Karolina--za-da-dade-start-na-kampaniyata-si-za-Beliya-dom_1674931200.jpg

"Протестирайте, вземете нашата нация обратно!", призова в събота ...

21 март 2023 | 08:43