Задава се нов християнски алианс по оста Варшава-Будапеща-Рим

Георги Марков: Защо Орбан отива при Тръмп и защо се отказа от Вебер

31630 | 10 май 2019 | 16:01

Орбан ще е големият победител на Евровота в Европа. ЕНП и ПЕС общо няма да имат и 300 депутати . Идва краят на неолибералния модел и на днешните политици в Европа, прогнозира депутатът от ГЕРБ


- На 13 май, 13 дни преди евровота американският президент ще приеме в Белия дом унгарския премиер Виктор Орбан. Анализатори оценяват посещението като знакова подкрепа за Орбан преди изборите. Вашето мнение, г-н Марков? Вие следите много внимателно това, което се случва в Унгария.

- Анализаторите са прави. Моментът не е избран случайно и бе очакван. Тръмп харесва Орбан и го нарече „силен лидер”. Още при посе­щението си във Варшава пред стотици хиляди на площада американският президент нарече Вишеградската четворка „новия мотор на стара Европа”. По-късно скастри западноевропейския елит, че ислямизацията на Западна Европа ще доведе до промяна на християнския облик на континента. От трибуната на ООН заяви ясно, че Америка са отказва от глобализма и прегръща патриотизма. Тръмп заяви още тогава, че ще подкрепя страните, които държат на своя суверенитет. Унгария е ярък пример за това, а Виктор е мотор на вишеградците.

 

- Интересни са личните взаимоотношение между Тръмп и Орбан. Дълго време Орбан беше „черната овца“ за САЩ. Какво обърна нещата?

- Ако се върнем към 2016 г. по време на съвместна пресконференция с тогавашния австрийски канцлер Себастиян Керн, унгарският премиер заяви: „Ние сме малка страна с пропорционално участие в световните дела. Но гласът ни се чува и той е за Тръмп, защото е срещу миграцията и износа на демокрация”. Така Орбан се оказа единственият управляващ от ЕС, който подкрепи Тръмп. След изборите унгарският премиер получи покана да отиде в САЩ, на която отговори, че доста време е бил „черната овца” за Америка. В неговия си стил президентът Тръмп му отговори: „аз пък два пъти-по-голяма“! Няма как Тръмп да не е доволен, че след като Орбан изгони съветските танкове, изгони и душманинът му Сорос, който многократно се опитваше да му прави майдан с разни, каки, джендъри и пр., го подкрепи във важен мовент. Да припомним, че Стив Банън, който бе главно действуващо лице за победата на Тръмп, на пресконференция в Будапеща заяви, че „Орбан беше Тръмп, когато Тръмп не беше Тръмп”.

 

- Орбан обаче е в отлични отношения и с Москва, и с Пекин. Нещо повече - Унгария и Китай имат активен стокообмен за милиарди. Как гледат на това в САЩ?

- Точно това го попита ваша колежка от La Stampe - съвместимо ли е приятелство с Тръмп и това с Русия и с Китай? Орбан ѝ отговори: „Ами, забравихте Турция, с която удвоихме търговския обмен!“ (Орбан се закачи за Тюркоезичния икономически съюз: Турция, Казахстан, Киргистан, Туркменистан, Афганистан и Азербайджан, изкарвайки че унгрофинският език им е сестрин) В Европа има тенденция да се използува външната политика на износ на ценностни системи. Но аз, казва Орбан, не мисля, че този подход е правилен. Износът на демокрация се е провалил, където и да е направен опит за това. За мен, добавя той, външната политика е средство да печелиш държави, за да участвуват в успеха на Унгария. Унгарския премиер обясни, че е в силна духовна връзка с Тръмп. Неговото „Америка на първо място” и поставяне на страната в центъра на националния интерес, е нещо, което напълно споделям.

 

Орбан наистина направи бум в отношенията с Китай - като почнем от строящия се влак-стрела Будапеща-Белград, през китайския туристически център и банка за Централна Европа в Будапеща, стигнем до десетките хиляди тонове месо и милиони птици, които Унгария изнася, и накрая до предстоящото откриване на унгаро-китайски университет във Варшава. В същото време в Унгария има над 175 американски фирми.

 

- Това говори за много силна и ефективна дипломация!

- Връзките с Китай по никакъв начин не пречат на партньорството със САЩ. Унгария се превъоръжава с много бързи темпове. Предстои откриване на завод на „АЕРБЪС” в Унгария за строеж на хеликоптери. Покрай това Орбан закупи 26 бойни хеликоптера и изрази готовност да участва по-активно в мисиите на НАТО, което се харесва на американците.

 

- А Русия? Партньорството с НАТО пречка ли е за икономическите връзки с Русия?

- Не! Орбан заля руския пазар с унгарски стоки. На пресконференция американският държавен секретар Помпейо си позволи забележка - да не стане руското влияние прекомерно в Унгария. На което унгарският външен министър Петер Сиярто отговори в прав текст: „Моля ви, стига с тези забележки и двойни стандарти! Ние, унгарците, имаме с Русия 5 договора, а на икономическия форум в Санкт Петербург, на който Унгария не присъства, Макрон подписа с Путин 50! Преди Орбан американският президент прие премиерите на Чехия и Словакия – Бабиш и Пелегрини, очевидно залагайки на Вишеградската четворка, в която днес се живее сигурно. Няма никакво значение дали си богат, ако афганистански мигрант-садист заколи малолетното ти дете на площада - справка град Кандел, Германия и малолетната Мия. Нито един европейски чиновник не отиде на погребението ѝ! В това отношение Тръмп и Орбан изповядват една и също политика.

 

- Вие изкарахе Великденската парламентарна ваканция в Унгария, по време на посещенията на Салвини и Щрахе. Задава ли се нов десен алианс в Европа и защо Орбан заяви, че оттегля подкрепата си се за Манфред Вебер като председател на Еврокомисията?

- Срещите и с двамата вицепремиери - на Италия и Австрия минаха повече от приятелски. Орбан нарече Салвини „най-важният човек в Европа”, защото спира мигрантите по море. При посещението си в Италия го нарече „моят герой”. Да, задава се нов християнски алианс по оста Варшава-Будапеща-Рим. Преди изборите ще има голям митинг в Италия, на който ще говорят г-жа Льо Пен, Салвини, Вилдерс и Щрахе. Вероятно ще има представители на „Алтернатива за Германия”, на „Италианско братство” на Джорджия Мелони в Италия, на новата антиимигрантска партия „Форум за демокрация” на Боде в Холандия, влязлата с гръм и трясък партия VOX в испанския парламент, „Финландци”, които дадоха равен резултат със социалистите, на Естонската и на Датската народна партия, Шведски демократи и други. Орбан няма да говори на този митинг, той още е във фризера на ЕНП.

 

- Този алианс няма ли да копира ЕНП и ПЕС?

- Не. Този алианс няма да копира ЕНП и ПЕС като интернационали, които вече са демоде. По-скоро ще бъде неформален съюз като Вишеградците, който няма председател, секретарки, други бюрократи. Всяка страна ще е домакин на ротационен принцип и ще взимат общи решения по фундаментални въпроси – национален суверенитет, национална идентичност, християнство и традиционни бракове. Разбира се те имат и различия в политиката по много теми - например, Словакия не признава Косово, другите три страни обаче го признават. Словакия прие Еврото, а другите три не искат и т.н. Едно обаче е сигурно - новият алианс ще има силно присъствие и сътрудничество в новия европарламент.

 

- Не ми отговорихте е за Вебер – защо Орбан го загърби?

- На 29 март Вебер е заявил, че не желае партии като ФИДЕС в Унгария и „Право и справедливост” в Полша да го подкрепят. Щом е така, Орбан заяви, че категорично се отказва от него. В Унгария Вебер, меко казано, не е обичан, защото гласува срещу Ун­гария в Европарламента по обвинения, написани от соросовите организации в Будапеща, между които бе и абсурдът, че избирателният закон на Унгария не е в ред. За 30 години демокрация избирателната система в страната винаги е била смесена, която примирява предимствата и недостатъците на мажоритарната и пропорционалната, т.е. Най-справедлива.

 

На 6 май в интервю за популярния унгарски вестник „Magyar Nemzet” посъветвах косвено Орбан да направи изцяло мажоритарен избирателен закон като в Англия и Франция, които са развити демокрации, за да бие не с 2/3, а с ¾, за да се миряса. Та, ето защо Вебер гласува срещу Унгария. В отговор Виктор Орбан каза, че Манфред Вебер не е баварски баварец, а брюкселски баварец, защото истински баварец не би гласувал срещу Унгария. Да си спомним, че през лятото на 1989 година първата тухла от Берлинската стена падна в Унгария, когато на пикника в гр. Шопрон маджарите отвориха границата с Австрия и хиляди източногерманци преминаха на Запад.Нима Манфред Вебер може да знае по-добре от унгарския народ кой и как да го управлява?

 

- Ще напусне ли Орбан ЕНП? Засега е само във фризера на европейската десница. Ще излезе ли от ЕНП?

- Според мен, със сигурност. Орбан е против съюз ЕНП и ПЕС, смятайки че това е самоубийство за ЕНП. Той предлага „австрийския модел” на съюз между Курц и Щрахе - партиите от ЕНП, в съюз с християнски патриотични партии. Интересно, че Курц, който е премиер благодарение на партията на Свободата на Щрахе, вътре в страната е за едно, а за европарламента смята, че е по-добре ЕНП да е към центъра. Пълен шаш! Като се има предвид, че партията на Берлускони в Италия бе в предизборна коалиция с Лигата на Салвини, а Берлускони е емблематична фигура на ЕНП.

 

- Значи, ако ЕНП завие наляво, Орбан излиза от ЕНП?

- Да! Орбан е категоричен, че при завой наляво, ще напусне ЕНП, в което пребиваваше близо 20 години по покана на Хелмут Кол, а близо 10 бе зам.-председател на ЕНП. Но ЕНП на Меркел, не е ЕНП на Кол. Разликата между германските християндемократи и социалдемократи е никаква и по отношение на миграцията, гей-браковете, Истанбулската конвенция и Глобалния пакт на ООН за миграцията. Затова и двете партии дадоха най-ниските си резултати от Втората световна война. Християндемократите са източвани от „Алтернатива за Германия”, а социалдемократите – от зелените.

 

- Какви са прогнозите за Обран на евровота?

- Виктор ще е големият победител на Евровота в Европа. По листи, навсякъде му дават 57% срещу 11 на Йоббик и 10% на социалистите. Ще има с двама депутати повече от 2014, а именно 14 вместо 12 (от 21), както е до сега. Евроинквизицията в Европарламента с цел Унгария да бъде замразена бе голяма глупост на фона на напускащата Великобритания и оттеглената молба за членство на Швейцария. Може ли да изключваш, заради 226 депутати на Сорос, от Европейския съюз страна, единствена била се срещу Съветските танкове през 1956 г.!Друг народ след Втората световна война не го е правил. Атаките отвън направиха Орбан още по-голям любимец вътре в страната

 

- Интересно е, че Юнкер, който му викаше диктатор, сега се огпредели като герой?

- Ами, той е герой, защото е единственият премиер в Европа с ярко комунистическо минало, призовал съветските танкове да напуснат страната още през юни 1989 г..Вие, Лора сте млада, но ние си спомняме за перестройката. Орбан е борец за демокрация, а не наследник на демокрация. Не съм чул в ГДР жена на име Меркел да е проявила подобна храброст.

 

Орбан също нарече Юнкер "мил човек". Това е европейска идилия, европейско семейство, какво да правиш. Барозу, докато бе шеф на Еврокомисията, хокаше Орбан, че удря монополите и банките в Унгария. Като му свърши мандата, видях как дойде в Будапеща, хапнаха и пийнаха с Виктор, а накрая го заведоха в един университет, та стана „Доктор Хонорис кауза“. Така че след края на мандата си Юнкер също ще дойде в Будапеща, да удари едно токайско и ще нахлупи калпака на „Доктор Хонорис кауза“. В политиката на ЕС дума дупка не прави.

 

- Прогнозата ви за изборите в Европа?

- ЕНП и ПЕС общо няма да имат и 300 депутати. Аз подкрепям Бойко Борисов, т.е. ЕНП, но признавам, че формацията не е във форма. Има само 4-ма премиери - Меркел, Курц, Борисов и Пленкович в Хърватин, при това управляват в коалиции. Въпреки успеха на Санчес в Испания, ПЕС са много зле във Франция, Германия, Италия, Полша и Холандия, а те дават огромен брой евродепутати. Ще има голямо политическо объркване. Европа 2019 няма да е Европа 2014. Краят на неолибералния модел, както предрече Виктор Орбан още 2014 година в знаменитата си реч в Трансилвания,е налице.

 

Идва краят на политици като Даниел Кон Бенвит, известен като Червения Дани, участвал в либералните бунтове в Париж 1968 г. Неслучайно най-добрият автор на г-н Сорос, Иван Кръстев, изрично призна в своя статия, че с Европа отпреди 20-30 години е свършено. Слава Богу, се усети и австрийският канцлер Себастиян Курц, който иска вече ревизия на Лисабонския договор.

 

А френският президент Макрон заговори за необходимост от широка дискусия за бъдещето на Европа. Прав е френският президент, че в Европа се е натрупал огромен гняв и той го почувства на гърба си по повод бунтовете на жълтите жилетки. Остава да чуем кой е виновен за този гняв в Европа!

 


От категорията

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ! Кабинет на малцинството с премиер Асен Василев

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ, предлагаме правителство на малцинството-Asen-Vasilev-i-Hristo-Ivanov--Bez-koalitsiya-s-GERB--predlagame-pravitelstvo-na-maltsinstvoto_1680036997.jpg

Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или ...

28 март 2023 | 23:52

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна-Bi-Bi-Si--Zashto-aviatsiyata-igrae-malka-rolya-vav-voynata-v-Ukrayna_1680117757.jpg

И дори ако пилоти, които вече имат боен опит, се прехвърлят към тях, е трудно ...

29 март 2023 | 22:21

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент-1589263250.png

И след тези избори първият или вторият няма да съберат достатъчно мнозинство, ...

29 март 2023 | 21:49

Най-важното

Моята сестра не избяга от България, а излекува хиляди бебета, отговори на Лена Бориславова Борисов

Борисов от Добрич: Хората не искат да ни изчегъртат, искат ГЕРБ да управлява!
(Видео)

Борисов в Добрич-Borisov-v-Dobrich_1680104400.png

Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна ...

29 март 2023 | 17:43

За нас, в тези кризи, най-важно е да се погрижим за хората и държавата да им помогне, коментира Нинова

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление-BSP-zakri-predizbornata-si-kampaniya-vav-Varna--Ninova-poiska-nov-model-na-upravlenie_1680116561.jpg

Ние сме за таван на цените, за преизчисляване на пенсиите, за повишаване на ...

29 март 2023 | 21:57

Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси, подчерта президентът

Радев отговори на Костов: По време на негово властване България беше разпродадена на безценица

Радев за сигналите за бомби: Няма реални заплахи за образователната система и за изборите-Rumen-Radev--Predsrochnite-izbori-shte-sa-na-2-april_1674578361.jpg

Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да ...

29 март 2023 | 11:50

Според КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП е недопустимо подобно посегателство да се планира от служебен кабинет

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия-Premierat-Galab-Donev-se-kachva-na-Shipka-za-3-mart_1677765104.jpg

Четирите работодателски организации настояват Министерство на финансите ...

29 март 2023 | 16:57

До 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи-Demerdzhiev--Sazdava-se-Mezhduvedomstvena-rabotna-grupa-zaradi-bombenite-zaplahi_1680077277.png

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще ...

29 март 2023 | 11:06

Протестът ще бъде в четири пункта в страната- Видин, Русе, Кардам и Силистра

Българските земеделци с тридневни протести срещу вноса на украинско зърно

По магистралите и главните пътища ще присъства само селскостопанска техника-Po-magistralite-i-glavnite-patishta-shte-prisastva-samo-selskostopanska-tehnika_1680071120.jpg

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините ...

29 март 2023 | 09:23

Каузата ни е българският национален интерес, независимостта и суверенитета на страната

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата (ВИДЕО)
(Видео)

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата--_1680088988.jpg

Ще се борим срещу корупцията в държавата и джендър идеологията в училищата, ...

29 март 2023 | 14:22

В затвора искаха да ме сломят, да ме пречупят, тогава изградих самоконтрола върху себе си

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

ГЕРБ мисли за доходите, за да можете да си позволите повече. Ние ще увеличаваме, каза Десислава Танева

Борисов в Ямбол: Ние сме с 10-15% пред ПП, няма да ги подкрепим за кабинет. Идва генерална промяна!
(Видео)

Борисов събра симпатизанти в Ямбол, продължава обиколката в страната-Borisov-sabra-simpatizanti-v-Yambol--prodalzhava-obikolkata-v-stranata_1680017137.png

Тя се възмути от Асен Василев и за неизнесеното зърно на производителите. ...

28 март 2023 | 17:53