ВАС трябва да отмени решението на ЦИК за нейната регистрация като кандидат-вицепрезидент

Марков: Касимова не може да участва във вота, ако не е живяла по 183 дни в последните 5 години у нас

25903 | 13 окт. 2021 | 17:45

"Тълкувателно решение №3 на КС отпреди 20 години промени коренно политическата ситуация в страната. През годините с Конституцията се съобразиха даже Симеон Втори, Жорж Ганчев, Стоян Ганев и Георги Пирински", припомня бившият конституционен съдия


ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе. Причината е, че Моасе не живее постоянно в България в последните 6 години, няма изискуемите 183 дни годишно пребиваване в страната,  и според Конституцията този факт не ѝ дава право да се кандидатира за поста на вицепрезидент на Р България.

 

За правно тълкуване на казуса потърсихме бившия конституционен съдия Георги Марков.

 

- Г-н Марков, от какво е от продуктувано изискването кандидатите за президент и вицепрезидент да са пребивавали в страната през последните 5 години поне по 183 дни годишно. Защо точно 183 дни?

 

- Българският конституционен съд с тълкувателно решение Nº3 от 2001 година даде задължително тълкуване на Конституцията, според което всеки един от кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да е живял последните 5 години в страната и то всяка година по повече от половината, тоест по 183 дни годишно.

 

- Какво провокира това решение на КС?

 

- Решението на Конституционния съд беше провокирано от голяма група народни представители, над 70 на брой, между който покойният проф. Драго Драганов, моят приятел Венци Димитров и други. Те питаха какво се разбира под това да си живял в последните 5 години в страната, за да можеш да се кандидатираш за президент. Делото беше наречено „царското дело”, защото беше ясно, че наближават президентски избори през 2001 г., а българският цар Симеон Втори е твърде възможно да се яви на тях за президент, след като беше триумфално посрещнат на 25 май 1996 г. от милиони българи не само в София, а в цялата страна.

 

Тогава аз бях конституционен съдия, имах отлични отношения със Симеон Втори, тъй като бях в отбора, които организирахме програмата на неговото завръщане, заедно с проф. Александър Чирков и Асен Ошанов.

Делото беше много спорно и завърши със 7 гласа на 5 за това, че лицето трябва да бъде пребивавало над 183 дни годиншно у нас и само 5-ма бяхме на особено мнение, че е достатъчно да е било всяка една от тези 5 години в страната. Това решение обаче е задължително за всички вече и трябва да бъде изпълнявано както от кандидатите, така и от ЦИК и всички останали граждани и държавни органи в страната.

 

- Как това тълкувателно решение на КС отпреди 20 години промени политическата обстановка в страната за този период? Как се отразява днес?

 

- Това решение коренно промени политическата ситуация в страната. Имах среща с царя на 26 март 2001 г. в Женева и на тази среща той ми каза: „Марков, след това решение на Конституционния съд (което му попречи да се кандидатира за президент), аз ще направя партия и ще участвам с парламентарните избори, защото биологичното ми време изтича”. Царят беше ядосан, че не му се даде тази възможност да се яви на избори за държавен глава и така направи НДСВ и с 2 милиона гласа и още половин милион, гласували за него партии-ментета, стана премиер. Това беше поводът тогава за тълкуването на Конституционния съд и то до ден-днешен е в сила и задължително за всички. Всеки, който се кандидатира за президент или вицепрезидент, трябва добре да си прави сметката - всяка една от петте години, предхождащи вота, трябва да е живял по над 183 дни годишно в страната.

 

Към днешна дата може би тази конституционна разпоредба изглежда анахронизъм при Европа с паднали граници, при обединена Европа, при която всеки един българин, който живее навън трябва да си мери дните, ако иска един ден да се кандидатира за президент. Но такава е конституционната разпоредба и тя е валидна и до днес.

 

- При така създалата се ситуация с кандидата за вице на ДБ трябва ли г-жа Мария Касимова-Моасе да бъде извадена от кампанията?

 

- Въпрос е на фактическа преценка. Ако тя е живяла извън страната в последните 5 години, дори само 1 година да е пребивавала навън 183 дни, тя губи правото да се кандидатира за вицепрезидент и ще трябва да бъде анулирана.

Очевидно, Върховният административен съд трябва да отмени решението на ЦИК.

Трябва да кажем, че в момента се наблюдава един правен нихилизъм. Видях вчера в Епицентър. бг, че този г-н Василев, който заедно с Киро Канадеца иска да оправят България и да ни спасяват, доста пренебрежително да казва, че изискването един министър да не е двоен гражданин, е вече остаряло, анахроним и т.н. Той обаче не знае, че в някои европейски страни въобще е забранено двойното гражданство. Така че не може в България да продължава с този правен нихилизъм. Конституцията си има своите текстове, те са приети от Велико народно събрание, и трябва да се съобразяваме с тях така, както през годините се съобрази цар Симеон Втори, както се съобрази Жорж Ганчев, който беше изваден от парламента, поради това, че има двойно гражданство, както се примири и Стоян Ганев, който беше председател на Общото събрание на ООН и загуби мястото си в парламента, както се примири и г-н Пирински, защото не можа да се яви за президент срещу г-н Петър Стоянов, тъй като беше български гражданин не по рождение, а по натурализация. Това са текстовете на Българската Конституция, те са изключително императивни и няма мърдане от тях за всеки кандидат, който и да било той.

 

- Но все пак това не е ли вид репресия срещу дадения кандидат и няма ли да предизвика обратна реакция?

 

- Не мисля, че нарушението на Конституцията може да предизвика някаква обратна реакция. В случая на госпожата, която не познавам, но се учудвам, че тя е в една кандидат-президентска двойка не с Аврам Бакалина, а с председателя на Върховния касационен съд на България, който пък, преди да посегне към поредния висок пост, е бил на висок пост и в административното правосъдие на България. Наред с всичко, тази двойка е подкрепена и от „Да, България”, където е Христо Иванов, който беше министър на правосъдието в кабинета на г-н Борисов, тоест, би трябвало достатъчно да са подготвени като юристи, да знаят практиката на КС и самата Конституция.

Когато някой тръгва да става президент или вицепрезидент, първото нещо е да си зададе въпроса и да провери дали отговаря на условията, които Конституцията поставя, респективно и на решенията на КС, от които тълкувателните са абсолютно задължителни. Така че не виждам никаква драма. Конституцията е еднаква за всички - и много известни, и по-малко известни, и много заслужили за българската демокрация, и незаслужили за нея.

 


Еврохолд

От категорията

Ген. Ричард Барънс: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Ген. Ричард Барънс: Сянката на поражението надвисва над Украйна-Gen--Richard-Barans--Syankata-na-porazhenieto-nadvisva-nad-Ukrayna_1713079152.jpg

Едно нещо е сигурно: руският президент Владимир Путин няма намерение да ...

14 апр. 2024 | 10:16

Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП-1584904074.jpg

Този остър корупционен скандал някак финализира възможността ПП да говорят за ...

13 апр. 2024 | 12:47

Добромирова: Феновете на ПП-ДБ одобряват абсолютно безмозъчно всичко, сякаш им е направена лоботомия

Ивет Добромирова: Феновете на ПП-ДБ одобряват абсолютно безмозъчно всичко, сякаш им е направена лоботомия-1636987272.png

Отричат се от собствените си министри в собственото си правителство и се държат ...

14 апр. 2024 | 22:32

Бивш посланик на САЩ в НАТО: Дългосрочната подкрепа за Украйна е добра финансова политика

Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО-Kart-Volkar--bivsh-poslanik-na-SASht-v-NATO_1713118250.jpg

Путин трябва да разбере, че никога няма да спечели. Всеки път, когато се ...

14 апр. 2024 | 21:09

Най-важното

Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено, каза президентът от 2002 до 2012 г.

Георги Първанов за ставащото в МВР и митниците: България такова чудо не помни

Георги Първанов за ставащото в МВР и митниците: България такова чудо не помни-Georgi-Parvanov-za-stavashtoto-v-MVR-i-mitnitsite--Balgariya-takova-chudo-ne-pomni_1713104149.jpg

Аз бягам от думата "сглобка", която те си измислиха, защото дразни ...

14 апр. 2024 | 17:14

Възможно е да има покриване на корпоративен и купен вот, прогнозира лидерът на БСП

Нинова: ПП-ДБ опропастиха съдебната реформа, Борисов ще им свали скалпа и ще си го закачии на колана

Корнелия Нинова: Не вярваме, че МВР може да проведе честни избори-Korneliya-Ninova--Ne-vyarvame--che-MVR-mozhe-da-provede-chestni-izbori_1713108746.jpg

Не съм чувала никога за Паскал, не съм имала досег с тези ресори, посочи тя и ...

14 апр. 2024 | 18:29

Според лидера на "Възраждане" за това ще отговарят адмирал Евтимов и Христо Гаджев

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Още тази седмица ще поставим въпроса за това национално предателство в ...

14 апр. 2024 | 22:44

Когато прокурор, свързан с "Осемте джуджета", заплашва главен секретар е голям проблем, посочи той

Кирил Петков се обърка за пудела и Бойко Рашков: Направихме много грешки, съжалявам, нямахме опит…

Кирил Петков: Ще дадем гръб на всеки, който е жертва на бухалката на прокуратурата-Kiril-Petkov--Shte-dadem-grab-na-vseki--koyto-e-zhertva-na-buhalkata-na-prokuraturata_1713108288.jpg

Конфликта в Украйна, в Израел, в Иран и хутите, които атакуват американски ...

14 апр. 2024 | 18:21

Американският президент разговаря с премиера на Израел

Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран

Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран-Baydan-kazal-na-Netanyahu--che-SASht-nyama-da-uchastvat-v-izraelska-kontraofanziva-sreshtu-Iran_1713111632.jpg

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ ще продължат да помагат на ...

14 апр. 2024 | 19:19

Външните министри на двете страни се обявиха против допълнителна ескалация в Близкия изток

Русия и Иран със съвместна декларация за Близкия изток

Сергей Лавров и Хосеин Амирабдолахиан са говорили по телефона-Sergey-Lavrov-i-Hosein-Amirabdolahian-sa-govorili-po-telefona_1713114445.jpg

В телефонен разговор Сергей Лавров и Хосеин Амирабдолахиан са отбелязали, че ...

14 апр. 2024 | 20:05

На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС

Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България

 Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България--Glavchev--Nyama-neposredstvena-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost-na-Balgariya_1713073622.jpg

Премиерът тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на ...

14 апр. 2024 | 08:46

Иранец, участващ в празненствата заяви, че нападението над Тел Авив било акт на отмъщение

Върховният лидер на Иран:Злонамереният ционистки режим, пълен със злоба и зло,добави още една грешка

Върховният лидер на Иран:Злонамереният ционистки режим, пълен със злоба и зло,добави още една грешка-Varhovniyat-lider-na-Iran-Zlonamereniyat-tsionistki-rezhim--palen-sas-zloba-i-zlo-dobavi-oshte-edna-greshka_1713076602.jpg

В последните часове хиляди иранци излязоха по улиците на Техеран, за да ...

14 апр. 2024 | 09:35

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър

Байдън: САЩ помогнаха на Израел да порази почти всички ирански дронове и ракети

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом-Baydan-prekasna-svoya-uikend-v-kashtata-si-na-plazha-v-Delauear--za-da-se-sreshtne-s-ekipa-si-po-natsionalnata-sigurnost-v-Beliya-dom_1713074438.jpg

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ...

14 апр. 2024 | 08:59