ВАС трябва да отмени решението на ЦИК за нейната регистрация като кандидат-вицепрезидент

Марков: Касимова не може да участва във вота, ако не е живяла по 183 дни в последните 5 години у нас

20019 | 13 окт. 2021 | 17:45

"Тълкувателно решение №3 на КС отпреди 20 години промени коренно политическата ситуация в страната. През годините с Конституцията се съобразиха даже Симеон Втори, Жорж Ганчев, Стоян Ганев и Георги Пирински", припомня бившият конституционен съдия


ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе. Причината е, че Моасе не живее постоянно в България в последните 6 години, няма изискуемите 183 дни годишно пребиваване в страната,  и според Конституцията този факт не ѝ дава право да се кандидатира за поста на вицепрезидент на Р България.

 

За правно тълкуване на казуса потърсихме бившия конституционен съдия Георги Марков.

 

- Г-н Марков, от какво е от продуктувано изискването кандидатите за президент и вицепрезидент да са пребивавали в страната през последните 5 години поне по 183 дни годишно. Защо точно 183 дни?

 

- Българският конституционен съд с тълкувателно решение Nº3 от 2001 година даде задължително тълкуване на Конституцията, според което всеки един от кандидатите за президент и вицепрезидент трябва да е живял последните 5 години в страната и то всяка година по повече от половината, тоест по 183 дни годишно.

 

- Какво провокира това решение на КС?

 

- Решението на Конституционния съд беше провокирано от голяма група народни представители, над 70 на брой, между който покойният проф. Драго Драганов, моят приятел Венци Димитров и други. Те питаха какво се разбира под това да си живял в последните 5 години в страната, за да можеш да се кандидатираш за президент. Делото беше наречено „царското дело”, защото беше ясно, че наближават президентски избори през 2001 г., а българският цар Симеон Втори е твърде възможно да се яви на тях за президент, след като беше триумфално посрещнат на 25 май 1996 г. от милиони българи не само в София, а в цялата страна.

 

Тогава аз бях конституционен съдия, имах отлични отношения със Симеон Втори, тъй като бях в отбора, които организирахме програмата на неговото завръщане, заедно с проф. Александър Чирков и Асен Ошанов.

Делото беше много спорно и завърши със 7 гласа на 5 за това, че лицето трябва да бъде пребивавало над 183 дни годиншно у нас и само 5-ма бяхме на особено мнение, че е достатъчно да е било всяка една от тези 5 години в страната. Това решение обаче е задължително за всички вече и трябва да бъде изпълнявано както от кандидатите, така и от ЦИК и всички останали граждани и държавни органи в страната.

 

- Как това тълкувателно решение на КС отпреди 20 години промени политическата обстановка в страната за този период? Как се отразява днес?

 

- Това решение коренно промени политическата ситуация в страната. Имах среща с царя на 26 март 2001 г. в Женева и на тази среща той ми каза: „Марков, след това решение на Конституционния съд (което му попречи да се кандидатира за президент), аз ще направя партия и ще участвам с парламентарните избори, защото биологичното ми време изтича”. Царят беше ядосан, че не му се даде тази възможност да се яви на избори за държавен глава и така направи НДСВ и с 2 милиона гласа и още половин милион, гласували за него партии-ментета, стана премиер. Това беше поводът тогава за тълкуването на Конституционния съд и то до ден-днешен е в сила и задължително за всички. Всеки, който се кандидатира за президент или вицепрезидент, трябва добре да си прави сметката - всяка една от петте години, предхождащи вота, трябва да е живял по над 183 дни годишно в страната.

 

Към днешна дата може би тази конституционна разпоредба изглежда анахронизъм при Европа с паднали граници, при обединена Европа, при която всеки един българин, който живее навън трябва да си мери дните, ако иска един ден да се кандидатира за президент. Но такава е конституционната разпоредба и тя е валидна и до днес.

 

- При така създалата се ситуация с кандидата за вице на ДБ трябва ли г-жа Мария Касимова-Моасе да бъде извадена от кампанията?

 

- Въпрос е на фактическа преценка. Ако тя е живяла извън страната в последните 5 години, дори само 1 година да е пребивавала навън 183 дни, тя губи правото да се кандидатира за вицепрезидент и ще трябва да бъде анулирана.

Очевидно, Върховният административен съд трябва да отмени решението на ЦИК.

Трябва да кажем, че в момента се наблюдава един правен нихилизъм. Видях вчера в Епицентър. бг, че този г-н Василев, който заедно с Киро Канадеца иска да оправят България и да ни спасяват, доста пренебрежително да казва, че изискването един министър да не е двоен гражданин, е вече остаряло, анахроним и т.н. Той обаче не знае, че в някои европейски страни въобще е забранено двойното гражданство. Така че не може в България да продължава с този правен нихилизъм. Конституцията си има своите текстове, те са приети от Велико народно събрание, и трябва да се съобразяваме с тях така, както през годините се съобрази цар Симеон Втори, както се съобрази Жорж Ганчев, който беше изваден от парламента, поради това, че има двойно гражданство, както се примири и Стоян Ганев, който беше председател на Общото събрание на ООН и загуби мястото си в парламента, както се примири и г-н Пирински, защото не можа да се яви за президент срещу г-н Петър Стоянов, тъй като беше български гражданин не по рождение, а по натурализация. Това са текстовете на Българската Конституция, те са изключително императивни и няма мърдане от тях за всеки кандидат, който и да било той.

 

- Но все пак това не е ли вид репресия срещу дадения кандидат и няма ли да предизвика обратна реакция?

 

- Не мисля, че нарушението на Конституцията може да предизвика някаква обратна реакция. В случая на госпожата, която не познавам, но се учудвам, че тя е в една кандидат-президентска двойка не с Аврам Бакалина, а с председателя на Върховния касационен съд на България, който пък, преди да посегне към поредния висок пост, е бил на висок пост и в административното правосъдие на България. Наред с всичко, тази двойка е подкрепена и от „Да, България”, където е Христо Иванов, който беше министър на правосъдието в кабинета на г-н Борисов, тоест, би трябвало достатъчно да са подготвени като юристи, да знаят практиката на КС и самата Конституция.

Когато някой тръгва да става президент или вицепрезидент, първото нещо е да си зададе въпроса и да провери дали отговаря на условията, които Конституцията поставя, респективно и на решенията на КС, от които тълкувателните са абсолютно задължителни. Така че не виждам никаква драма. Конституцията е еднаква за всички - и много известни, и по-малко известни, и много заслужили за българската демокрация, и незаслужили за нея.

 


От категорията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него

Какво означава заповедта за арест на Путин - призив за обединение не около него, а срещу него-Kakvo-oznachava-zapovedta-za-arest-na-Putin---priziv-za-obedinenie-ne-okolo-nego--a-sreshtu-nego_1679396287.jpg

Издадената заповед за арест направо на президента, в заредената с ...

21 март 2023 | 12:56

Тежка критика: Незаконният арест на Борисов влезе в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ

Докладът на Държавния департамент на САЩ за България: Незаконни арести, проблеми с медийната свобода-Vissh-amerikanski-sluzhitel-ot-Darzhavniya-departament--Sanktsiite-sreshtu-Rusiya-shte-padnat--ako-Putin-bade-saden-v-Haga_1679149301.jpg

Като пример за незаконен арест в доклада е изтъкнато задържането на бившия ...

20 март 2023 | 21:32

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Мишустин акцентира върху това, че Си е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин: Поканих Путин да посети Китай още тази година

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин-Si-Dzinpin-razgovarya-s-ruskiya-premier-Mishustin_1679396816.jpg

Агенцията отбелязва, че Мишустин лично е посрещнал високопоставения гост за ...

21 март 2023 | 12:24

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

„Близо до народа“ е труден жанр за всички партии

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33