Георги Първанов. Снимка: btv

Кабиинетът е изчерпан! Няма да позволим да се гледа на нас като на апендикс!

Георги Първанов: Опитите на една външна сила да назначи президент у нас, продължават! (снимки, обновена)

28292 | 15 май 2016 | 11:19

Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението, каза пред Вторатата конференция на АБВ лидерът на партията. Целта на левицата е спечелване на президентските избори!

Георги Първанов. Снимка: btv-1463313645.jpgСнимка: БГНЕС-1463302446.jpgСнимка: БГНЕС-1463302430.jpgСнимка: БГНЕС-1463302407.jpgГеорги Първанов. Кадър: Канал 3-1463301106.jpgГеорги Първанов. Кадър: Канал 3-1463301013.jpg

"Опитите на една външна сила да назначи отново президент у нас, продължават. Това е обидно за нацията! Определени среди искат да посочат президент, който няма да пречи на премиера.

 

В страната е нужен нов коалиционен формат в центъра, диалогът в ляво трябва да стартира, държим на равноправни отношения, политическото високомерие не е болест, от която страдаме. Целта е спечелване на президентските избори. Консолидацията вляво трябва да стане около силна кандидатура за президент. Ние ще спечелим тези избори, ако това стане на първи тур- ще е най-добре!"

Създаването на "единна политическа алтернатива е ключ за спечелването на президентските избори".

 

"Няма да приемем на нас да се гледа като на "Пета колона", като на апендикс! Лимитът на нашите компромиси към този кабинет е изчерпан. Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението. Правителството е слабо! И най-важното не се вижда обрат в неговата работа".

 

С тези остри критични думи на лидера на АБВ Георги Първанов започна работата Втората национална конференция на партията, която трябва да вземе решение за преустановяване на партньорството с ГЕРБ във властта, включително с изтегляне на всичките й кадри във властта.

 

Първанов остро разкритикува досегашната позиция на БСП, наричайки я "сектанска". И на два пъти посочи датата 8 май, когато бе избран новият лидер на социалистическата партия Корнелия Нинова. Той ясно посочи, че действията в посока на коалиране с БСП и общи действия оттук нататък и в парламента, и на предстоящите президентски избори вече са възможни.

 

Форумът започна точно в 11 ч в зала №3 на НДК и веднага пристъпи към работа. „Защо се случи така – несходство в характерите, липса на комуникация?", попита реторично Първанов. Той изреди етапите в диалога с ГЕРБ: активен диалог при формирането на коалицията; пренебрежение и високомерие към началото на 2015 г., което предизвикало острата реакция и замразяването на отношенията; имаше частично размразяване.

 

"На шестия месец можем да кажем, че лимитът е изчерпан", обяви Първанов. И обясни, че не е допуснал грешка, просто това са думите му от преди година, предупреждението, че нещо в отношенията с ГЕРБ скърца, което още тогава е отправил. Затова обяви: "Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело, на апендикс!"

 

"Да, това е цитат от преди една година. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието ми. Не бяха чути тежките оценки за проблеми в политиката. Днес били изненадани", продължи Първанов. И каза още, че лимитът на компромисите е "окончателно изчерпан". "Но колкото и да сме били остри в отношенията по отношението на липсата на диалог с партията мандатоносител, големият проблем е отсъствието на ефективност в работата на кабинета", добави лидерът на АБВ.

 

"За нас е важно как този кабинет решава проблемите на нацията и гражданите. Кабинетът е слаб, но това е само едната страна. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, обрат в политиката", каза Първанов. И изброи, че в здравеопазването цари неадекватност, но министърът "нехае и го влече в геостратегията"; че сме изгубили шанса да бъдем енергиен център в региона; дейността на министрите н авъншните работа и отбраната е вредна за българите и Българите в стратегически план, а в министерството на икономиката не се случва нищо.

 

"Мога да продължа", каза Първанов. И добави: "Но е ясно, че с толкова много пробойни, няма как правителството да е силно. Много пъти сме критикували остро и сме искали оставката и уволнението на отделни министри. Преди повече от година обявих за замразяване на партньорското споразумение на управление. Друг път написахме тежък материал, изпратен до т. нар. Съвет за развитие“. Отдавна стана ясно, че нямаме ресурси да оздравим кабинета, но имаме достойнството да го освободим от присъствието си."

 

Първанов обаче посочи и добрите неща в сътрудничеството с ГЕРБ: максималната прозрачност във формирането на управленската коалиция, отстояването на 40 свои предложения, предимно със социален характер.

 

"Когато се формира кабинета, ние не просто избегнахме дестабилизация- нашият ангажимент беше продукт на разбирането на друг модел – не силов, а интеграционен. Сега Борисов твърди, че не сме ги подкрепили в нищо, а от "Позитано" 20 казват – да седнат и да се разберат".

 

"Проблемите дойдоха не от модела, а са резултат от субективни прочини. През цялото време ние от АБВ носехме отговорността от останалите, споделяхме и критиките за непополярните мерки. Искахме да бъде както трябва, но някои го сътвориха както обикновено", сложи чертата Първанов.

 

После лидерът на АБВ премина към втората част на словото си, посветено на въпроса за съюзника.

"Има нещо, което е по-лошо от нестабилността. Това е фалшивата стабилност.

Година и половина се старахме с променлив успех да бъдем социален коректив на този кабинет. Но АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия на Алтернатива на българското възраждане", започна той.

 

"Излязло ми е име на архитект на коалиции и няма да губя време за опровержения. Но искам да кажа, че не страдам от любов към коалиционните взаимоотношения. Но търсенето на по-широка коалиция е тактически обоснована необходимост. Но по-важното е че коалицията изразява стремежа ни да налагаме нов модел на управление – не силов, а интеграционен", каза Първанов. И без да назове БСП, разкритикува доскорошната политика на социалистите. "Политиката на самоизолация се отстоява с аргумента, че така се съхранява идентификацията. Днес проблемът не е в това някои да не ни открадне идеите, а как да приобщим към тези идеи повече граждани", каза лидерът на АБВ.

 

"Силата и влиянието на коалицията не се измерва в маханичния сбор. Силата на една партия се реализира по-ефективно чрез сериозна коалиция. Както го е казал класикът – който реши въпросът за съюзника, той ще спечели", подчерта Първанов.Според него АБВ се утвърждава като естествен притегателен център на редица сродни партии, но "ние нямаме амбиция да налагаме лидерство".

"Политическото високомерие не е болест, от която ние в АБВ страдаме", подчерта Първанов.

 

В началото на словото си той каза, че за две година АБВ е показала, че има потенциал, че за партията властта не е самоцел, че има 16 400 членове в 226 общини. Има добра мрежа в местната власт, активна и успяваща парламентарна група.

 

Очаквайте подробности.


Еврохолд

От категорията

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат (На живо)-ITN-sled-sreshtata-s-GERB--Pravilno-e-da-ima-eksperten-kabinet--razgovorite-shte-prodalzhat--Na-zhivo-_1718709512.jpg

Ние обясняваме от година и половина, че най-добре е България да има експертен ...

18 юни 2024 | 14:07

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08