Георги Първанов. Снимка: btv

Кабиинетът е изчерпан! Няма да позволим да се гледа на нас като на апендикс!

Георги Първанов: Опитите на една външна сила да назначи президент у нас, продължават! (снимки, обновена)

21500 | 15 май 2016 | 11:19

Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението, каза пред Вторатата конференция на АБВ лидерът на партията. Целта на левицата е спечелване на президентските избори!

Георги Първанов. Снимка: btv-1463313645.jpgСнимка: БГНЕС-1463302446.jpgСнимка: БГНЕС-1463302430.jpgСнимка: БГНЕС-1463302407.jpgГеорги Първанов. Кадър: Канал 3-1463301106.jpgГеорги Първанов. Кадър: Канал 3-1463301013.jpg

"Опитите на една външна сила да назначи отново президент у нас, продължават. Това е обидно за нацията! Определени среди искат да посочат президент, който няма да пречи на премиера.

 

В страната е нужен нов коалиционен формат в центъра, диалогът в ляво трябва да стартира, държим на равноправни отношения, политическото високомерие не е болест, от която страдаме. Целта е спечелване на президентските избори. Консолидацията вляво трябва да стане около силна кандидатура за президент. Ние ще спечелим тези избори, ако това стане на първи тур- ще е най-добре!"

Създаването на "единна политическа алтернатива е ключ за спечелването на президентските избори".

 

"Няма да приемем на нас да се гледа като на "Пета колона", като на апендикс! Лимитът на нашите компромиси към този кабинет е изчерпан. Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението. Правителството е слабо! И най-важното не се вижда обрат в неговата работа".

 

С тези остри критични думи на лидера на АБВ Георги Първанов започна работата Втората национална конференция на партията, която трябва да вземе решение за преустановяване на партньорството с ГЕРБ във властта, включително с изтегляне на всичките й кадри във властта.

 

Първанов остро разкритикува досегашната позиция на БСП, наричайки я "сектанска". И на два пъти посочи датата 8 май, когато бе избран новият лидер на социалистическата партия Корнелия Нинова. Той ясно посочи, че действията в посока на коалиране с БСП и общи действия оттук нататък и в парламента, и на предстоящите президентски избори вече са възможни.

 

Форумът започна точно в 11 ч в зала №3 на НДК и веднага пристъпи към работа. „Защо се случи така – несходство в характерите, липса на комуникация?", попита реторично Първанов. Той изреди етапите в диалога с ГЕРБ: активен диалог при формирането на коалицията; пренебрежение и високомерие към началото на 2015 г., което предизвикало острата реакция и замразяването на отношенията; имаше частично размразяване.

 

"На шестия месец можем да кажем, че лимитът е изчерпан", обяви Първанов. И обясни, че не е допуснал грешка, просто това са думите му от преди година, предупреждението, че нещо в отношенията с ГЕРБ скърца, което още тогава е отправил. Затова обяви: "Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело, на апендикс!"

 

"Да, това е цитат от преди една година. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието ми. Не бяха чути тежките оценки за проблеми в политиката. Днес били изненадани", продължи Първанов. И каза още, че лимитът на компромисите е "окончателно изчерпан". "Но колкото и да сме били остри в отношенията по отношението на липсата на диалог с партията мандатоносител, големият проблем е отсъствието на ефективност в работата на кабинета", добави лидерът на АБВ.

 

"За нас е важно как този кабинет решава проблемите на нацията и гражданите. Кабинетът е слаб, но това е само едната страна. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, обрат в политиката", каза Първанов. И изброи, че в здравеопазването цари неадекватност, но министърът "нехае и го влече в геостратегията"; че сме изгубили шанса да бъдем енергиен център в региона; дейността на министрите н авъншните работа и отбраната е вредна за българите и Българите в стратегически план, а в министерството на икономиката не се случва нищо.

 

"Мога да продължа", каза Първанов. И добави: "Но е ясно, че с толкова много пробойни, няма как правителството да е силно. Много пъти сме критикували остро и сме искали оставката и уволнението на отделни министри. Преди повече от година обявих за замразяване на партньорското споразумение на управление. Друг път написахме тежък материал, изпратен до т. нар. Съвет за развитие“. Отдавна стана ясно, че нямаме ресурси да оздравим кабинета, но имаме достойнството да го освободим от присъствието си."

 

Първанов обаче посочи и добрите неща в сътрудничеството с ГЕРБ: максималната прозрачност във формирането на управленската коалиция, отстояването на 40 свои предложения, предимно със социален характер.

 

"Когато се формира кабинета, ние не просто избегнахме дестабилизация- нашият ангажимент беше продукт на разбирането на друг модел – не силов, а интеграционен. Сега Борисов твърди, че не сме ги подкрепили в нищо, а от "Позитано" 20 казват – да седнат и да се разберат".

 

"Проблемите дойдоха не от модела, а са резултат от субективни прочини. През цялото време ние от АБВ носехме отговорността от останалите, споделяхме и критиките за непополярните мерки. Искахме да бъде както трябва, но някои го сътвориха както обикновено", сложи чертата Първанов.

 

После лидерът на АБВ премина към втората част на словото си, посветено на въпроса за съюзника.

"Има нещо, което е по-лошо от нестабилността. Това е фалшивата стабилност.

Година и половина се старахме с променлив успех да бъдем социален коректив на този кабинет. Но АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия на Алтернатива на българското възраждане", започна той.

 

"Излязло ми е име на архитект на коалиции и няма да губя време за опровержения. Но искам да кажа, че не страдам от любов към коалиционните взаимоотношения. Но търсенето на по-широка коалиция е тактически обоснована необходимост. Но по-важното е че коалицията изразява стремежа ни да налагаме нов модел на управление – не силов, а интеграционен", каза Първанов. И без да назове БСП, разкритикува доскорошната политика на социалистите. "Политиката на самоизолация се отстоява с аргумента, че така се съхранява идентификацията. Днес проблемът не е в това някои да не ни открадне идеите, а как да приобщим към тези идеи повече граждани", каза лидерът на АБВ.

 

"Силата и влиянието на коалицията не се измерва в маханичния сбор. Силата на една партия се реализира по-ефективно чрез сериозна коалиция. Както го е казал класикът – който реши въпросът за съюзника, той ще спечели", подчерта Първанов.Според него АБВ се утвърждава като естествен притегателен център на редица сродни партии, но "ние нямаме амбиция да налагаме лидерство".

"Политическото високомерие не е болест, от която ние в АБВ страдаме", подчерта Първанов.

 

В началото на словото си той каза, че за две година АБВ е показала, че има потенциал, че за партията властта не е самоцел, че има 16 400 членове в 226 общини. Има добра мрежа в местната власт, активна и успяваща парламентарна група.

 

Очаквайте подробности.


От категорията

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Демерджиев: Установени са невралгичните точки за купуване на гласове в страната, вземаме мерки

Иван Демерджиев в Плевен Снимка: БТА-Ivan-Demerdzhiev-v-Pleven-Snimka--BTA_1675785372.jpg

"Установи се, че едни и същи лица се занимават и с наркотрафик, нелегална ...

7 февр. 2023 | 17:55

Граждани протестираха срещу спирането на няколко руски телевизии у нас

Граждани протестираха срещу спирането на няколко руски телевизии у нас
Снимка БНР-Grazhdani-protestiraha-sreshtu-spiraneto-na-nyakolko-ruski-televizii-u-nas-Snimka-BNR_1675784605.jpg

Според Брюксел, Русия участва в системна международна кампания за дезинформация

7 февр. 2023 | 17:41

Най-важното

Обичайното геоложко движение в района не надвишава 2-3 милиметра годишно

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Филипов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42