Георги Първанов. Снимка: btv

Кабиинетът е изчерпан! Няма да позволим да се гледа на нас като на апендикс!

Георги Първанов: Опитите на една външна сила да назначи президент у нас, продължават! (снимки, обновена)

28008 | 15 май 2016 | 11:19

Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението, каза пред Вторатата конференция на АБВ лидерът на партията. Целта на левицата е спечелване на президентските избори!

Георги Първанов. Снимка: btv-1463313645.jpgСнимка: БГНЕС-1463302446.jpgСнимка: БГНЕС-1463302430.jpgСнимка: БГНЕС-1463302407.jpgГеорги Първанов. Кадър: Канал 3-1463301106.jpgГеорги Първанов. Кадър: Канал 3-1463301013.jpg

"Опитите на една външна сила да назначи отново президент у нас, продължават. Това е обидно за нацията! Определени среди искат да посочат президент, който няма да пречи на премиера.

 

В страната е нужен нов коалиционен формат в центъра, диалогът в ляво трябва да стартира, държим на равноправни отношения, политическото високомерие не е болест, от която страдаме. Целта е спечелване на президентските избори. Консолидацията вляво трябва да стане около силна кандидатура за президент. Ние ще спечелим тези избори, ако това стане на първи тур- ще е най-добре!"

Създаването на "единна политическа алтернатива е ключ за спечелването на президентските избори".

 

"Няма да приемем на нас да се гледа като на "Пета колона", като на апендикс! Лимитът на нашите компромиси към този кабинет е изчерпан. Не липсата на диалог, а отсъствие на реформи е причината да напуснем управлението. Правителството е слабо! И най-важното не се вижда обрат в неговата работа".

 

С тези остри критични думи на лидера на АБВ Георги Първанов започна работата Втората национална конференция на партията, която трябва да вземе решение за преустановяване на партньорството с ГЕРБ във властта, включително с изтегляне на всичките й кадри във властта.

 

Първанов остро разкритикува досегашната позиция на БСП, наричайки я "сектанска". И на два пъти посочи датата 8 май, когато бе избран новият лидер на социалистическата партия Корнелия Нинова. Той ясно посочи, че действията в посока на коалиране с БСП и общи действия оттук нататък и в парламента, и на предстоящите президентски избори вече са възможни.

 

Форумът започна точно в 11 ч в зала №3 на НДК и веднага пристъпи към работа. „Защо се случи така – несходство в характерите, липса на комуникация?", попита реторично Първанов. Той изреди етапите в диалога с ГЕРБ: активен диалог при формирането на коалицията; пренебрежение и високомерие към началото на 2015 г., което предизвикало острата реакция и замразяването на отношенията; имаше частично размразяване.

 

"На шестия месец можем да кажем, че лимитът е изчерпан", обяви Първанов. И обясни, че не е допуснал грешка, просто това са думите му от преди година, предупреждението, че нещо в отношенията с ГЕРБ скърца, което още тогава е отправил. Затова обяви: "Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело, на апендикс!"

 

"Да, това е цитат от преди една година. Тогава никой от партията мандатоносител не чу посланието ми. Не бяха чути тежките оценки за проблеми в политиката. Днес били изненадани", продължи Първанов. И каза още, че лимитът на компромисите е "окончателно изчерпан". "Но колкото и да сме били остри в отношенията по отношението на липсата на диалог с партията мандатоносител, големият проблем е отсъствието на ефективност в работата на кабинета", добави лидерът на АБВ.

 

"За нас е важно как този кабинет решава проблемите на нацията и гражданите. Кабинетът е слаб, но това е само едната страна. Големият проблем е, че не се вижда потенциал, обрат в политиката", каза Първанов. И изброи, че в здравеопазването цари неадекватност, но министърът "нехае и го влече в геостратегията"; че сме изгубили шанса да бъдем енергиен център в региона; дейността на министрите н авъншните работа и отбраната е вредна за българите и Българите в стратегически план, а в министерството на икономиката не се случва нищо.

 

"Мога да продължа", каза Първанов. И добави: "Но е ясно, че с толкова много пробойни, няма как правителството да е силно. Много пъти сме критикували остро и сме искали оставката и уволнението на отделни министри. Преди повече от година обявих за замразяване на партньорското споразумение на управление. Друг път написахме тежък материал, изпратен до т. нар. Съвет за развитие“. Отдавна стана ясно, че нямаме ресурси да оздравим кабинета, но имаме достойнството да го освободим от присъствието си."

 

Първанов обаче посочи и добрите неща в сътрудничеството с ГЕРБ: максималната прозрачност във формирането на управленската коалиция, отстояването на 40 свои предложения, предимно със социален характер.

 

"Когато се формира кабинета, ние не просто избегнахме дестабилизация- нашият ангажимент беше продукт на разбирането на друг модел – не силов, а интеграционен. Сега Борисов твърди, че не сме ги подкрепили в нищо, а от "Позитано" 20 казват – да седнат и да се разберат".

 

"Проблемите дойдоха не от модела, а са резултат от субективни прочини. През цялото време ние от АБВ носехме отговорността от останалите, споделяхме и критиките за непополярните мерки. Искахме да бъде както трябва, но някои го сътвориха както обикновено", сложи чертата Първанов.

 

После лидерът на АБВ премина към втората част на словото си, посветено на въпроса за съюзника.

"Има нещо, което е по-лошо от нестабилността. Това е фалшивата стабилност.

Година и половина се старахме с променлив успех да бъдем социален коректив на този кабинет. Но АБВ трябва да се върне към изначалната си мисия на Алтернатива на българското възраждане", започна той.

 

"Излязло ми е име на архитект на коалиции и няма да губя време за опровержения. Но искам да кажа, че не страдам от любов към коалиционните взаимоотношения. Но търсенето на по-широка коалиция е тактически обоснована необходимост. Но по-важното е че коалицията изразява стремежа ни да налагаме нов модел на управление – не силов, а интеграционен", каза Първанов. И без да назове БСП, разкритикува доскорошната политика на социалистите. "Политиката на самоизолация се отстоява с аргумента, че така се съхранява идентификацията. Днес проблемът не е в това някои да не ни открадне идеите, а как да приобщим към тези идеи повече граждани", каза лидерът на АБВ.

 

"Силата и влиянието на коалицията не се измерва в маханичния сбор. Силата на една партия се реализира по-ефективно чрез сериозна коалиция. Както го е казал класикът – който реши въпросът за съюзника, той ще спечели", подчерта Първанов.Според него АБВ се утвърждава като естествен притегателен център на редица сродни партии, но "ние нямаме амбиция да налагаме лидерство".

"Политическото високомерие не е болест, от която ние в АБВ страдаме", подчерта Първанов.

 

В началото на словото си той каза, че за две година АБВ е показала, че има потенциал, че за партията властта не е самоцел, че има 16 400 членове в 226 общини. Има добра мрежа в местната власт, активна и успяваща парламентарна група.

 

Очаквайте подробности.


От категорията

Националният съвет на БСП решава дали да изключи общинските съветници в столицата (ДОПЪЛНЕНА)

-1617973994.png

Изпълнителното бюро взело решение за пълен цикъл отчети и избори в столичната ...

25 февр. 2024 | 09:09

Гьоков, БСП: Когато съветниците не спазват решения на колективните органи, трябва да има последствия

Гьоков: Когато общинските съветници не спазват решенията на колективните органи на БСП, трябва да има последствия-Gyokov--Koy-reshi--che-100-e-BTR-a-sa-s-otpadnala-neobhodimost_1689434890.png

Народният представител определи като медиен цирк взаимните нападки между ...

25 февр. 2024 | 09:02

Емил Димитров - Ревизоро: Няма да има избори, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се прегърнат

Емил Димитров - Ревизоро: Няма да има избори, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще се прегърнат-Emil-Dimitrov---Revizoro--Nyama-da-ima-izbori--PP-DB-i-GERB-SDS-shte-se-pregarnat_1708886345.png

Чисто нови министри без опит без меморандум си работиха девет месеца и нищо не ...

25 февр. 2024 | 20:38

Христо Петров: Меморандумът не е ултиматум, а начало на разговор

Христо Петров: Меморандумът не е ултиматум, а начало на разговор-Hristo-Petrov--Memorandumat-ne-e-ultimatum--a-nachalo-na-razgovor_1708883920.png

Регулаторите са овладени и не работят по начина, по който трябва. Всъщност това ...

25 февр. 2024 | 19:57

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43