Георги Свиленски: Президентът да каже защо бави с 10 дни свикването на парламента

Вместо правителството и президентът да успокоят българското общество за намесата ни във войната, те мълчат

Георги Свиленски: Президентът да каже защо бави с 10 дни свикването на парламента

2751 | 11 окт. 2022 | 09:18

Много хора, които са членове на НС и трябва да работят за добри резултати на БСП казаха, че не са го направили, защото не харесват ръководството. Говоря за един от министрите, това е некоректно“, уточни той.


„Такива новини са се тиражирали и ще се тиражират във времето. Важно е отговорните институции да реагират бързо веднага и адекватно, затова и ние още сутринта поставихме въпроса президентът, министър-председателят да разпоредят на службите и в рамките на деня да успокоят българските граждани. Когато България става страна в този конфликт или става мишена, вече е притеснително за всеки един български гражданин.“

 

Това заяви членът на Националния съвет на  БСП и избран за народен представител Георги Свиленски във връзка с българската следа при взрива на Кримския мост.

 

В ефира на БНТ той обясни, че тук е мястото на държавата, на Министерски съвет, на президента да успокоят българското общество и да опровергаят това нещо.

 

„Не може да е тръгнал камион от България, която е европейска държава, и 12 часа вече никой да не е дал информация това така ли е или не е. Докато се работи по случая, България става мишена в нечии глави“, коментира социалистът и настоя поне да бъде оповестено дали този камион е минал или тръгнал от страната ни.

 

В предаването “Още от деня“ той представи и втора спекулация, която върви по медиите - снимка, която притеснява българските граждани, че на летище Бургас украински самолет се товари с оръжие.

 

„Снимката е от руски сайтове, но върви в интернет. Поставям въпроса българското правителство, българският президент да излязат и да кажат “Не е вярно, украински самолет не е излитал от летище Бургас“. Аз искрено се надявам да не е. Защото това бяха най големите критики към нашето правителство, а днес никой не го опровергава“, заяви той.

 

По думите на Свиленски по време на предишното управление от левицата ясно са опровергали подобни информации: „Защото застана министърът на икономиката, който подписва и каза “Аз не съм подписала такива документи и българско оръжие не е излизало“. Днес никой не излиза да опровергава -  тишина, при положение, че има решение на Народното събрание да не се изнася“, заяви възмутено социалистът.

 

„Ние сме против оръжия за Украйна още от началото на войната“, припомни Свиленски и допълни, че ще продължат да отстояват тази позиция, тъй като повече от 60% от българските граждани не искат това.

 

Социалистът обясни и какво всъщност казват тези, които искат да се изпрати оръжие: „Ние знаем, че нямаме какво да изпратим, но трябва да бъдем съпричастни към украинския народ. Виждате ли лицемерието?“, попита той и даде още един пример с разглеждането на предложението Украйна на влезе в НАТО.

 

„Нашата позиция беше, че не е това моментът, но с желанието си другите казват: “Всички знаем, че по време на война няма как да бъде приета, но трябва просто ей така да ги подкрепим.“

 

„В ситуация, в която в света се говори за Трета световна война, българският парламент не работи“, заяви Свиленски във връзка с обявената дата 19 октомври за свикване на парламента.

 

„Кому е нужно 10 дни българският парламент да не работи, при положение, че има такива информации, чака ни бюджет, чака ни да правим правителство, а сега 10 дни избраните народни представители ще стоим вкъщи и ще гледаме как служебното правителство се опитва с последни усилия да си довърши вероятно някакви сделки или вероятно да купят “Грипените“.

 

Ние сме против тези самолети“, категоричен е социалистът и поиска да знае защо парламентът не е свикан още тази сряда, каквато е практиката. Той уточни, че президентът има един месец да го свика и той не нарушава Конституцията, но никоя от партиите не му е поискала това време.

 

„Всички партии казваме, че с ГЕРБ няма да направим кабинет и той отлага с 10 дни съставянето на Народното събрание“, каза още той.

По думите на Свиленски ГЕРБ трябва да успее да състави кабинет, заедно с ДПС и “Възраждане“. „Тези партии преди 3 месеца се обединиха и свалиха българското редовно правителство. Тези хора съсипаха едно работещо правителство и сега не знаят какво да правят.

 

Българският избирател даде вота си за тях, така че сега, ако обичат, както се обединиха да свалят председателя Никола Минчев, да свалят правителството, да променят състава на комисиите, така сега да се обединят и да направят правителство, защото това чакат българските граждани“, обясни той и допълни, че при 140 гласа да не съставиш правителство е безотговорно поведение.

 

„Стана ясно на всички, че с нашата програма и нашите постижения в управлението, колегите от “Продължаваме промяната“ се опитаха да си повишат резултата в кампанията“, заяви Свиленски и коментира понижението на резултата на левицата: „Има много причини, те са комплексни и ние направихме анализ на пленума ни. Много хора, които са членове на НС и трябва да работят за добри резултати на БСП казаха, че не са го направили, защото не харесват ръководството. Говоря за един от министрите, това е некоректно“, уточни той.

 

Свиленски припомни решението на левицата, че не подкрепя правителства с мандат на ГЕРБ, ДПС и “Възраждане“.

 

„Когато бъде връчен вторият и третият мандат, ще седнем на преговори с другите политически сили. Какво ще излезе от тях, вече е въпрос на програми, ангажименти и условия, но ние бяхме най-диалогичната партия, която успя да направи така, че да има правителство между четирите партии.

 

Нашият принос е признат от останалите субекти“, заяви той и допълни: „БСП ще постъпи отговорно и ще направи така, че България да има правителство, ако мандатът бъде връчен на нас или по време на преговорите бъдат отстоявани нашите послания“, заключи Свиленски.


От категорията

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Ирена Анастасова: ПП се омаляха с модела ГЕРБ, а се прегърнаха с най-върлите си врагове

Ирена Атанасова-1628176034.png

Тя припомни притесненията на социалистите, че бюджетът, внесен от служебния ...

10 юни 2023 | 09:14

Даниел Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета, на който и да е депутат

-Daniel-Mitov--Na-Radev-mnogo-mu-se-usladi-da-upravlyava_1685027134.jpg

Искането за снемането на имунитета на нашия лидер, председателят на НС няма ...

10 юни 2023 | 20:42

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати-Asen-Baltov--V-politikata-tryabva-da-mine-pone-edna-godina--za-da-ima-rezultati_1686418757.jpg

Преди два месеца той се отказа да бъде депутат. Един от най-известните ...

10 юни 2023 | 20:37

Най-важното

Гешев е в политическа битка, излиза от полето на правомощията си като главен прокурор, подчерта той

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика-Bikov--Tryabvashe-da-se-izlachi-koalitsionen-kabinet--sega-nie-otgovaryame-samo-za-vanshnata-politika_1686415262.jpg

Казусът "Барселонагейт" Биков коментира така: "Няма ...

10 юни 2023 | 19:40

Не успях да видя документите за „Барселонагейт”, бяха ни изпреварили, заяви тя

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот
(Видео)

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот-Ninova--Prezidentat-Radev-sazdava-partiya--s-koyato-zadkulisno-da-uchastva-na-predstoyashtiya-mesten-vot_1686411289.png

Това, което гледахме и слушахме във ВСС е позор за правото, каза тя и обобщи, ...

10 юни 2023 | 18:31

Много отдавна са опитите да бъде завладяна съдебната система от политически и икономически кръгове

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Творбата носи двусмисленото име "Ако"

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!-Geshev--Emotsionalnoto-sastoyanie-mozhe-da-dovede-do-agresiya-i-izrazi_1686236797.jpg

Това не е първата поетична изява на Иван Гешев във Фейсбук в последно време

10 юни 2023 | 18:55

Министърът участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза"

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони-Kiril-Vatev--Nay-vazhnoto-e-da-navaksame-izostavaneto-po-programata-za-razvitie-na-selskite-rayoni_1686414932.jpg

Той определи Министерството на земеделието и храните като сложно министерство, ...

10 юни 2023 | 19:35

Укрепването на икономическите и търговските отношения е в интерес и на двете държави, каза той

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас-Karadaya--DPS-raboti-za-uvelichavane-na-turskite-investitsii-u-nas_1686400729.jpg

След дълъг и труден процес в България се състави правителство. Въпреки че ние, ...

10 юни 2023 | 15:38

Лицемерието, за съжаление, се превърна във водеща черта на западното политическо пространство

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони-1542353535.jpg

Партньорството е взаимност, а не началник и подчинен. Ние никога няма да ...

10 юни 2023 | 10:59

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33

Престанете да правите грешките, които реформистките сили правят от ден първи! Време е за разумно управление

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого-1616669138.png

Основен проблем на България е, че след 1989 г. страната се управлява от ...

10 юни 2023 | 18:40