Наблюдаваме много внимателно ситуацията, обяви представител на кабинета в Берлин

Германия и партньорите ѝ са обезпокоени от струпването на руски войски по границите на Украйна

2245 | 7 апр. 2021 | 15:42

Напрежението в Донбас нараства от края на февруари - почти всеки ден бяха регистрирани стрелби в региона, с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за изострянето на ситуацията


Германското правителство, заедно с партньорите му, е загрижено за ситуацията в Източна Украйна и предполагаемото движение на руски войски в близост до нейните граници и вече е изразила безпокойството си пред Москва. Това съобщи в сряда на брифинг представителят на германския кабинет на министрите Улрике Демер, предават ТАСС и Агенция "Фокус".

„Както знаете, през последните дни НАТО, ЕС и много партньори изразиха загриженост относно засилването на военното присъствие на Русия. Германското правителство споделя тази загриженост и информира Москва за това“, каза тя. Германия и Франция са разтревожени от нарастващия брой нарушения на примирието в Донбас, отбеляза още Демер.

„Ние наблюдаваме много внимателно ситуацията и особено движението на руските войски и призоваваме страните към сдържаност и деескалация“, заяви говорителят. „Германия, подобно на партньорите от НАТО, подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, подчерта тя.

От своя страна представителят на външното министерство на ФРГ Кристофер Бургер заяви, че германските власти са в „интензивен контакт“ с партньорите по ситуацията в Източна Украйна и подчерта значението на мисията на ОССЕ за наблюдение на спазването на режима на прекратяване на огъня.

Във връзка с изявленията на украинските военни за концентрацията на руски сили по границата с Украйна, представители на западните страни през последните дни многократно изразиха загриженост за това.

Както заяви по-рано прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков, движението на руските войски през територията на Русия не трябва да притеснява други държави, тъй като по никакъв начин не ги заплашва. Той също така подчерта, че случващото се в Донбас е вътрешен украински конфликт, в който руските войски никога не са участвали.

Ситуацията в Донбас се усложни в края на февруари; почти всеки ден бяха регистрирани стрелби в региона, с използване на миномети и гранатомети. Страните се обвиняват взаимно за изострянето на ситуацията.

На 30 март руският президент Владимир Путин проведе видеоконференция с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Наред с други неща, Путин изрази загрижеността си от това, че Украйна ескалира ситуацията в Донбас.

 


Намери своята история

От категорията

Още френски военни предупреждават Макрон за риск от гражданска война

-1603872703.jpg

Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в ...

10 май 2021 | 20:44

Бъдещето на Македония в ЕС в значителна степен вече зависи от България

-1620652488.jpg

Насърчаваме България и Република Северна Македония да решат откритите въпроси, ...

11 май 2021 | 08:09

Елизабет II открива новата парламентарна сесия с традиционната си реч

-1615311623.jpg

Що се отнася до самото законодателство, очакванията са, че акцент е поставен ...

11 май 2021 | 10:04

Палестински ракетен залп по Израел, ударена е цивилна кола в град Сдерот
(Видео)

-1578583213.jpg

Хамас заплаши Израел с нова военна ескалация, ако израелските сили не се ...

10 май 2021 | 21:03