Позицията си главният прокурор описа в писмо, адресирано до ВСС и публикуван на сайта на съвета

Гешев до Стоилов: Сигналът на Бойко Рашков се основава само на медийни публикаци и прессъобщения

5193 | 20 юли 2021 | 15:59

В документа той посочва, че изпраща допълнителни прессъобщения и статии, отразяващи дейността на прокуратурата. Като моли те да бъдат включени към материалите по точката от дневния ред на заседанието на ВСС за 22 юли


"Аргументите в сигнала се основават само и единствено на медийни публикации и прессъобщения", посочва главният прокурор Иван Гешев в писмо, по повод информацията на вътрешния министър Бойко Рашков, изпратена до правосъдния министър Янаки Стоилов, на което основание министърът на правосъдието внесе във ВСС предложение за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор.

Писмото на главния прокурор Иван Гешев е адресирано до ВСС и е публикувано на сайта на съвета. В него той посочва, че изпраща допълнителни прессъобщения и статии, отразяващи дейността на прокуратурата. Като моли те да бъдат включени към материалите по точката от дневния ред на заседанието на ВСС за 22 юли, на което ще се разгледа предложението на министър Стоилов.

 

След това са изброени съобщения за разследванията срещу бизнесмена Васил Божков, за групата шпиони от военното разузнаване, статии както в български медии, като например "Бившият обвинител № 1 Филчев към Радев: Не се шегувайте с прокуратурата", така и в чужди - в CNN - "How an alleged Russian Spy ring stole NATO and EU secrets from Bulgaria", и "Уолстрийт джърнъл" - "How an alleged Russian Spy Ring Used Cold War Tactics", интервюта и др.

 

В списъка е и решение на Върховния касационен съд от 2007 г., свързано с твърденията в сигнала срещу Гешев за разгласяването на информация, събрана със специални разузнавателни средства (СРС). В сигнала се сочи, че според чл. 145а НК това е престъпление, а когато е извършено от длъжностно лице, на което е станала известна в кръга на неговата служба, се наказва с от 1 до 5 години затвор и лишаване от права. В отговор прокуратурата прилага решението на ВКС, в което се казва:

 

"Данните, получени в резултат на специалните разузнавателни средства (СРС), се подчиняват на режима на специалния закон (ЗЗКИ) до момента, в който органите на досъдебното производство по силата на планираната от тях тактика по разследване по всяко конкретно дело се позоват на получената чрез тях информация и на доказателствените средства, чрез които тя се възпроизвежда. Щом обаче органите на досъдебното производство или съдът решават, че тази информация има значение за правилното решаване на делото и са я включили в общата съвкупност на доказателствените материали чрез съответните доказателствени средства, то те се подчиняват вече на правилата на НПК при спазване на всички основни начала на наказателния процес, вкл. и на изискването за равнопоставеност на страните".

  

Писмото на Иван Гешев до ВСС вижте тук: http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/32/GP-pismo2.pdf

http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/32/opis-prilojenia.pdf

 

 


От категорията

Кметът на Симитли за пожара откъм РС Македония: Ситуацията е изключително сериозна

Снимка: Община Симитли-1628173754.jpg

„От страна на РСМ е създадена организация, на терен са стотици хора, както и ...

5 авг. 2021 | 17:28

Прокуратурата разследва смъртта на двамата лесничеи в пожара над с. Петрово

Снимка: Нова тв-1628174227.jpg

Мястото на трагичния инцидент е локализирано и запазено. Направен е оглед. ...

5 авг. 2021 | 17:32

Уважени са искове на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество за близо 10 млн лева

Сотир Цацаров-1590577100.jpg

С решение на Окръжен съд – Русе е уважен иск на КПКОНПИ в размер на 6 153 250 ...

5 авг. 2021 | 10:42

Старши комисар Петър Тодоров е новият главен секретар на МВР

Снимка Марица-1628080053.jpg

Петър Тодоров наследи излезлия в бащинство Йордан Рогачев на поста директор на ...

4 авг. 2021 | 15:22