Кадър: Фейсбук

Закриването на спецпрокуратурата ни върна 12 години назад, доведе до бум на престъпността, смята Гешев

Британският посланик Роб Диксън даде висока оценка на българската прокуратура

3179 | 28 ноем. 2022 | 16:12

Главният прокурор участва в конференция на тема "Киберсигурност". Тя се организира в учебната база на Прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Вел

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669645230.jpgСнимка: БТА-Snimka--BTA_1669644819.jpgСн. ПРБ-Sn--PRB_1669646618.jpgСн. ПРБ-Sn--PRB_1669646611.jpg

Закриването на специализираната прокуратура е национална трагедия, защото ни върна 12 години назад, затова Българската прокуратура, с ясното съзнание, че няма да е достатъчно, ще опита да възстанови специализацията във 28-те окръжни прокуратури.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след като участва в откриването на Конференция на тема "Киберсигурност", цитиран от БТА.

 

Тя се организира в учебната база на Прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Великобритания.

По думите на Гешев прокурорите по места ще трябва да бъдат обучавани, за да противодействат на организирана престъпност, тероризъм, киберпрестъпност и корупция по високите етажи. За щастие ние имаме добро взаимодействие с европейските си партньори, за да компенсираме „трагичните законодателни експерименти", посочи още главният прокурор.


По думите му закриването на Специализираната прокуратура е довело до "бум на престъпността", включително трафик на мигранти. Прокуратурата остана една от малкото стабилни институции в държавата, но тя не може да спре този "бум на престъпността" без взаимодействие и без реална, качествена работа от страна на МВР и службите за сигурност, заяви Гешев.

При откриването на конференцията освен главния прокурор приветствия към участниците поднесоха посланикът на Великобритания Роб Диксън, заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов и Ейдриън Флешър от Кралската прокурорска служба.

 

Н.Пр. Роб Диксън, посланик на Обединеното кралство:

“За мен е огромно удоволствие да съм тук с вас, заедно с колегите от Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство, както и с всички колеги от българската прокуратура и Национална следствена служба, с които ежедневно работим в сътрудничество.


Изправени сме пред общи заплахи – киберпрестъпността и онлайн-престъпления. Те се разпростират навсякъде по света, има ги в Обединеното кралство, има ги и в България.


Тук сме, за да се учим заедно, за да чуем за най-добрите практики по разкриване и преследване на кибепрестъпленията. Удоволствие е, че сме тук заедно с всички наши български партньори, за да подобрим работата си срещу кибепрестъпността и тежката организирана престъпност.”

Главният прокурор Иван Гешев благодари на посланика на Обединеното кралство в Република България Н.Пр. Роб Диксън, на гостите от Кралската прокуратура и Националната агенция за борба с престъпността:

“Към този момент, след някои неуспешни законодателни промени у нас, за българската прокуратура, част от която е НСлС, основен приоритет е изграждането наново на специализация на всички нива. За кибепрестъпления, за организирана престъпност, за тероризъм. Затова обученията са изключително важни, както и това да черпим от опита на най-добрите в тези области.
Второто, което е изключително важно за нас, е добрият професионален контакт между прокуратурата и правоохранителните институции на нашите партньори, особено на Великобритания. При директен, личен контакт, освен, че се обменя опит, това помага и за по-бърз резултат в борбата с престъпността.”

Ейдриън Флешър, представител на Кралската прокурорска служба:

“Огромна привилегия е за мен да бъда тук, заедно с представителите на Кралската прокуратура. Срещнах се с български прокурори, когато бяха на посещение у нас и се радвам, че имаме възможност да работим заедно.
Укрепвайки българо-британското сътрудничество ще можем да подобрим работата си в наказателното преследване по отношение на кибепрестъпленията, които не познават граници.
Очаквам да се опознаем и заедно да изковем механизми за борба с киберпрестъпността и тежката престъпност.”

Борислав Сарафов, директор на НСлС:

 

"Отправям благодарност към посланика на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън. Без неговото съдействие това обучение не би било осъществимо. Специална благодарност и към колегата Ейдриън Флешър, на когото имах честта да гостувам през февруари т.г.


Седмицата в британската прокуратура и Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство ми даде необходимите знания и идеи, за да структурирам малко по-късно в НСлС отдел за борба с кибрпрестъпленията. През тази седмица от посещението си ние се учехме от най-добрите. Това ни мотивира да отправим тази покана към колегите си от Великобритания, да дойдат и да разпространят знанията и уменията си с по-широк кръг от професионалисти.
Кибепрестъпленията са престъпленията на нашето време. За съжаление са и престъпленията на бъдещето. Светът все повече се дигитализира, информацията отива в облачното пространство. Както в реалния свят, така и във виртуалния, се извършват престъпления. За да бъдем в служба на гражданите и закона, ние трябва да бъдем обучени по най-високите стандарти.
Преследването на кибепрестъпленията предполага познаването не само на закона, но и боравенето с всички последни научни изследвания в областта на IT технологиите. Сложна, но не непостижима материя. Ще е достижение да можем да почерпим опит от изключителния професионален опит и организация на най-високо световно ниво, която съществува в Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността във Великобритания.”

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 Гешев: Закриването на спецпрокуратурата ни върна 12 години назад, доведе до бум на престъпността

Главният прокурор участва в конференция на тема "Киберсигурност". Тя се организира в учебната база на Прокуратурата в курорта "Цигов чарк", съвместно с Кралската прокурорска служба и Националната агенция за борба с престъпността на Вел

От категорията

Кметският син Иван Белишки остава в ареста

Иван Белишки Снимка: бТВ-Ivan-Belishki-Snimka--bTV_1674833500.jpg

Според прокуратурата в дома му са намерени детонатор за граната и пистолет

27 ян. 2023 | 17:27

Сийка Милева: Образувано е досъдебно производство за закана за убийство срещу Християн Пендиков

Сийка Милева: Образувано е досъдебно производство за закана за убийство срещу Християн Пендиков-Siyka-Mileva--Razsledvani-litsa-atakuvat-prokuraturata--polzvayki-politicheski-argumenti-za-zashtita-_1673773362.jpg

"Прокуратурата на Република България превърна в своя кауза ...

27 ян. 2023 | 15:00

Полицай от Велико Търново е задържан по подозрения за блудство с малолетно момиче

-1598113599.jpg

Задържаният полицай е на 48 години, дългогодишен кадър в системата на МВР. ...

27 ян. 2023 | 20:38

Ученик извади пистолет в час по история във Френската гимназия в София
(Видео)

-1544450555.jpg

Ученикът е отведен в Първо районно управление, като е представил документ за ...

27 ян. 2023 | 17:43

Най-важното

В България няма коалиционна политическа култура, всичко е “one man show”

Илхан Кючюк с приз "Прогресивен лидер на годината": Не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка
(Видео)

Илхан Кючюк с приза „Най-прогресивен БГ политик“: Аз не вярвам в юмрука. Вярвам в подаването на ръка-Ilhan-Kyuchyuk-s-priza--Nay-progresiven-BG-politik--Az-ne-vyarvam-v-yumruka--Vyarvam-v-podavaneto-na-raka_1674854365.jpg

Не може да изградиш лидерство, ако не се погледнеш в огледалото. Това огледало ...

28 ян. 2023 | 10:30

Лидерът на ГЕРБ свика депутатите от партията на спешна среща

Борисов гневен към ПП: Обрахте държавата за 6 месеца, искахте децата да вкарате в затвора (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов свика депутатите от ГЕРБ на спешна среща-Boyko-Borisov-svika-deputatite-ot-GERB-na-speshna-sreshta_1674894735.jpg

Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, ...

28 ян. 2023 | 10:27

За тях ще се боря докрай, категорична бе тя

Нинова към ДБ: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата

Нинова: Разкъсахте всички връзки на нашето общество, остана ни едно – семейството и децата-Ninova--Razkasahte-vsichki-vrazki-na-nasheto-obshtestvo--ostana-ni-edno---semeystvoto-i-detsata_1674891206.jpg

България беше спасена от Истанбулската конвенция, благодарение на депутатите на ...

28 ян. 2023 | 09:31

За да има разговори след изборите, трябва да има обединяващи теми, категорична е председателят на ПГ на ГЕРБ

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията

Десислава Атанасова: Искам ДБ да си уточнят финансовото състояние с NEXO и даренията-Desislava-Atanasova--Iskam-DB-da-si-utochnyat-finansovoto-sastoyanie-s-NEXO-i-dareniyata_1674893806.jpg

"Трябва да има всеобхватна правосъдна реформа. Фиксацията върху един или ...

28 ян. 2023 | 09:39

Игра, за която нямаме опит! Така бившият председател на парламента коментира идеята за президентска република

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?

Герджиков към водеща на БТВ: Защо логото ви е на латиница, срамувате се, че сте българска телевизия?-Gerdzhikov-kam-vodeshta-na-BTV--Zashto-logoto-vi-e-na-latinitsa--sramuvate-se--che-ste-balgarska-televiziya-_1674890791.jpg

Омръзна ми на всякъде по улиците да гледам изписване на латиница, която ...

28 ян. 2023 | 09:23

Сериозно се обмисля обединение с "Демократична България", потвърди той пред БНТ

Никола Минчев: Знаехме, че България изнася не директно оръжие за Украйна

Никола Минчев Кадър: БНТ-Nikola-Minchev-Kadar--BNT_1674849810.png

"Най-доброто, което може да се случи за гражданите на Република Северна ...

27 ян. 2023 | 22:02

Президентът очаква България да не насърчава пристигането с организиран транспорт на 4 февруари в Скопие

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната

Пендаровски категоричен: Лица с лоши намерения към РСМ няма да бъдат допуснати да влязат в страната-1656828173.jpg

Българската държава е политизирала случая от Охрид, когато секретарят на ...

28 ян. 2023 | 10:53

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38