Иван Гешев

Евгени Иванов призова кадровиците да дадат възможност на Гешев да организира защитата си.

Гешев в 23.00 часа пред ВСС: Защо бързате? Може да ме освободите и в следващия четвъртък

38744 | 8 юни 2023 | 23:21

Разбирам ентусиазма, но това не е нашата задача, трябва да се запознаем с протоколите, да обсъдим всички доказателства, предложи Вероника Имова.


Следващия четвъртък е разумен срок да ме отстраните. Няма смисъл от това бързане.

 

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в 23 часа в четвъртък, когато ВСС все още продължаваше да дебатира върху искането за неговото освобождаване.

 

После Гешев обяви пред кадровиците, че ще се обърне към обществото в петък вечер по БНТ - акт, на който той има право по Закона за радиото и телевизията. Това прозвуча като заплаха към членовете на съвета, тъй като Гешев го обяви, докато се обсъждаше кога и как да продължи разглеждането на искането за уволнението му.

 

Кадровиците заседават вече 14 часа по темата дали да освободят Иван Гешев, като се занимават с емоционалното състояние на главния прокурор след взрива на 1 май, довело до репликата му на брифинга на 15 май, че депутатите в парламента са "политически боклук".  

 

"Това, че пазя ГЕРБ и ДПС, и някои други. Между другото, ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание. Извинявам се за този израз. Съдейки от изявленията на някои така наречени "политици", заяви тогава Гешев.

Именно това изказване е сочено като основание за евентуално отстраняване от поста на обвинител №1.

 

До четвъртък предложенията бяха две, но сутринта изненадващо първото бе оттеглено и остана само това за поведението му по време на медийната му изява, когато скъса оставката си.

 

Идеята на изследването на емоциалното състояние на главния прокурор вероятно е да се докаже, че той се е изказал в състояние на афект. След двучасови дебати и изслушване на свидетелите един от членовете не издържа и попита защо изобщо се обсъда въпросът.

 

Тогава Гешев се ядоса и заяви, че това бил въпрос по същество на процедурата по отстраняване.

 

"Едно емоционално състояние може да доведе до жестове, до агерсия, включително до определени изрази", заяви той.

 

После попита какво е трябвало да бъде състоянието му след като около него летели сачми при взрива край колата му.

 

Министър Атанас Славов отново повтори, че е на разположение на ВСС в следващите дни.

 

Евгени Иванов призова кадровиците да дадат възможност на Гешев да организира защитата си. 

 

Калина Чапкънова предложи заседанието да продължи в петък. Тя добави, че ВСС може да заседава и в събота. 

 

Разбирам ентусиазма, но това не е нашата задача, трябва да се запознаем с протоколите, да обсъдим всички  доказателства, предложи Вероника Имова. И тя предложи да се определи разумен срок до следващия четвъртък. 

 

Боян Новански каза, че никой не го и питал и предложи Славов да реши кога да има заседание на пленума.   

Денят във ВСС беше белязан с обрати.

 

 Изненадващо ВСС прекрати процедурата по отстраняването на Иван Гешев по първото предложение, свързано с присъствието на израелски експерт до мястото на взрива до кортежа на главния прокурор.

 

Това стана със 17 гласа "за" и трима "против".

 

Това се случи, след като шестимата кадровици, които го внесоха, го оттеглиха. Те мотивираха оттеглянето с постановление ма Софийската градска прокуратура, в което се казва, че Иван Гешев не е извършил престъпление при допускането на израелския експерт до взрива по кортежа му. 

Заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров описа израелския експерт като висш офицер от Израелските специални части, който преподава във водеща академия по анти тероризъм в света. Тодоров заяви, че се е запознал с експерта по време на пресконференция в Софийския университет. 

Директорът на НСлС Борислав Сарафов пък каза, че експертът не е имал функции по самото разследване, той е имал само осведомителна роля и е изградил мнението си, което после е споделил с главния прокурор".

И двамата описаха психическото и емоционално състояние на Гешев. "На 15 май Гешев беше войнствен и агресивен", каза Сарафов.

 

А Ясен Тодоров посочи, че Гешев е бил наясно, че ако не си подаде оставката, ще се предприемат действия да бъде отстранен.

ВСС продължи с разглеждането на второто предложение за отстраняване на главния прокурор, което е свързано с думите му "ясно е какъв е политическият боклук в Народното събрание", което на практика е нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Това ще се случи в друг ден.

Пленумът на ВСС не подкрепи направеното доказателствено искане на главния прокурор Иван Гешев  да изслушат неговите заместници - Пламена Цветанова и Десислава Пиронова. Гешев предложи да изслушат и другият му заместник Даниела Машева, защото по думите му директорът на НСлС Борислав Сарафов е представил неправилна информация на събитията, както и по отношение на емоционалното му състояние.

Предложението на Гешев да изслушат Машева мина с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата.

Според експерти, възможно е Гешев да не се раздели веднага с поста си, дори и Висшият съдебен съвет да гласува "за“ прекратяване на мандата му.

Той може да продължи да изпълнява функциите си още дълго, ако президентът Румен Радев не подпише веднага указ за освобождаването му. Указът може да бъде подписан веднага или месец по-късно.

 

След дълги дебати, чак в 23:35 ч., пленумът на ВСС реши процедурата за предсрочното освобождане на главния прокурор да продължи в понеделник в 9 ч.

То ще продължи с разпит на Даниела Машева, една от заместничките на Иван Гешев.
Еврохолд

От категорията

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Радев: В понеделник ще обявя кога ще свикам Народното събрание
(Видео)

-Radev--Dalzhim-na-detsata-svyat-na-mir--v-koyto-da-rastat-zdravi-i-opoznavat-sveta-bez-strah_1717224112.png

Отваряме вратата за създаване на войски с безпилотни системи. Без тях не можем ...

13 юни 2024 | 15:28

Ивайло Мирчев от ПП пита ДАНС за връзка на полк. Николай Марков с руските разузнавателни служби

Ивайло Мирчев от ПП пита ДАНС за връзка на полк. Николай Марков с руските разузнавателни служби-Ivaylo-Mirchev-ot-PP-pita-DANS-za-vrazka-na-polk--Nikolay-Markov-s-ruskite-razuznavatelni-sluzhbi_1718365708.png

В резултат на сигналите на Ивайло Мирчев стана ясно, че срещу т.нар. Ветринска ...

14 юни 2024 | 14:46

Спасиха родилка с тежко хронично заболяване в „Майчин дом“

Спасиха родилка с тежко хронично заболяване в „Майчин дом“-Spasiha-rodilka-s-tezhko-hronichno-zabolyavane-v--Maychin-dom-_1718365480.jpg

30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана ...

14 юни 2024 | 14:15

Най-важното

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Съвместната ни работа с новия британски посланик ще продължи да бъде в дух на надеждно партньорство, каза той

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат

Борисов към посланик Диксън: България и Обединеното кралство ще продължат да си сътрудничат-Borisov-kam-poslanik-Diksan--Balgariya-i-Obedinenoto-kralstvo-shte-prodalzhat-da-si-satrudnichat_1718361959.jpg

Ще продължават да развиват сътрудничеството си в редица ключови области като ...

14 юни 2024 | 13:45

Компанията пусна на пазара руски БЛА с нападателни способности, като оръжейни системи и ракети, в африканска страна

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България

САЩ санкционираха руска оръжейна компания, регистрирана в България-SASht-sanktsioniraha-ruska-orazheyna-kompaniya--registrirana-v-Balgariya_1718351551.jpg

Собственик е австрийският гражданин Ариел Исраилов. Фирмата е регистрирана в ...

14 юни 2024 | 10:51

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

Това може да доведе гласове, които да стигнат за мнозинство, добави доц. Киселова.

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части, Борисов е в много по-изгодна позиция

Доц. Наталия Киселова: ПП-ДБ може да се разпадне на три части -Dots--Nataliya-Kiselova--S-promenite-v-Konstitutsiyata-parlamentat-kontsentrira-mnogo-pravomoshtiya_1704784446.png

ПП-ДБ са подходили доста аматьорски, сметнали са, че „дадената дума всеки път ...

14 юни 2024 | 10:05

ИТН ще участва, ако се намери още една подкрепяща партия, да речем - БСП

Кънчо Стойчев: Борисов никога не би станал премиер с този резултат

Кънчо Стойчев: Не очаквам нови избори, а шарено правителство с ключова роля на ДПС-1627280343.png

Бъдеще за така наричаните промянаджии може да има само след успешна игра в ...

14 юни 2024 | 10:02

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42