Главният прокурор сравни аферата със скандала с "Петорката от Кеймбридж"

Гешев за шпионския скандал: Българи продават собствената си страна за стотинки

7070 | 20 март 2021 | 08:36

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси. Българските служби показаха, че са възстановили своя потенциал, съсипан след 89-та година, подчертава Обвинител №1


Шпионският скандал у нас не може да бъде сравнен с никое друго дело в България, каза пред Георги Любенов по БНТ главният прокурор Иван Гешев. И повтори, че това е случай без аналог.


В исторически план в България не е имало такъв скандал след 9 септември 1944 г. Единственият, с който могат да се правят аналогии, е т.нар. скандал с "Петорката от Кеймбридж".

 

"Българските служби показаха, че са възстановили своя потенциал, съсипан след 89-та година. Надявам се, това да е в интерес на България", отбеляза главният прокурор в ефира на БНТ.

 

Българските граждани имат право да бъдат обективно информирани, затова вчера прокуратурата избра този начин на представяне на това колко е грозно това, което правят българите в това престъпно деяние, допълни Гешев. Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки.

 

Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема, каза прокурор номер едно. Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност. Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси.

 

"Става дума за дело, свързано не само с националната сигурност, но и със сигурността на нашите евроатлантически партньори. Групата е била под контрол доста време, така че са взети мерки за ограничаване на заплахите за националната сигурност", обясни още Иван Гешев.

 

,,Прокуратурата процедира по този начин в последните 3-4 години. Ние сме максимално открити по всеки един случай. Българските граждани имат право да знаят максимално позволения от закона обем по случаите. 

 

"Тази грозна картинка трябваше да я видят българските граждани. Никой не обича предателите". Ние представихме фактите и доказателствата, по които ги вижда българската прокуратура'', допълни още Гешев.

 

"Тук не става въпрос дали харесваме чужди държави. Първият въпрос, който трябва да стои пред нас, е дали обичаме своята държава", подчерта той, и тогава идват други интереси.

 

"Знаете ли, вчера се замислих какво бих работил преди 89-та година. И си казах - пак щях да работя същото - да защитавам интересите на българската държава".

 

По думите му не само Русия, но и всяка друга държава, която засяга българския национален интерес, ще бъде обект на разследване от родната прокуратура.

 

Главният прокурор даде интервю и за БТВ, в което също подчерта, че това е добра работа на българските служби за сигурност - както на ДАНС, така и на военното разузнаване.

 

"Смело мога да кажа, че част от нещата са започнали от тази служба. От нейния анализ на риска за нейните служители. И след това по законово регламентирания път благодарение на прокуратурата.

 

"Грубо казано – това, което виждам от това е, че основната част от тях събират информация. Високопоставен служител на МО, жената на този човек, който нарекохме „Резидент“ и завеждащият класифицираната регистратура към НС.

 

Това са шестима души, които в момента са привлечени като обвиняеми за престъпление шпионство. За което най-тежките наказания са доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна, и ОПГ за шпионство.

 

Шпионската група е създадена от бивш ръководен кадър на военното разузнаване, когото разследващите нарекоха „Резидент“. Той е бивш дългогодишен служител на служба ВО, сега е служба за военно разузнаване. Завършил школа на ГРУ в СССР. Той избяга и беше задържан близо до руското посолство на ул. „Жолио Кюри“. Намерен, поканен да придружи служителите. В резултат на това, че реализира неуспешен опит за бягство бяха проведени масирани заградителни мероприятия. Факт е, че се справиха перфектно, в рамките на два часа беше намерен. Избягал е от сграда, близо до центъра и е походил или се е повозил доста", казва още Гешев.

 

"Към момента има самопризнания на един участник в тази група – пълни самопризнания. Привлечен е към наказателна отговорност и е освободен под парична гаранция. Тъй като е оказал пълно съдействие на разследването. Доколкото ми е известно другите петима човека не са дали обяснения към момента", допълва главният прокурор.

 

Той засегна и въпросът с исканата съдебна реформа. "Някои говорят за законодателна реформа. Под реформа разбират унищожение на прокуратурата. Този рефрен с реформите го слушаме от 1989 година.

 

Дадох едно сравнение наскоро – реформа е да бутнеш една къща и след това да питаш защо вали. А би трябвало да може – ако може да си оправиш просто покрива. Тази реформа е това, което казах за военното правосъдие. Почти го унищожихме и сега казваме – нямаме военни прокурори, нямаме военни следователи, нямаме съдии, а имаме пожар", категоричен е той.

 

"Проблемът по подобни дела според главния прокурор не е само кадрови, но и законодателен. Това са важните неща. Текстът е от 1968 година. Въпросът е защо някой не актуализира примерно престъпленията, свързани с глава 1 от НК, престъпленията срещу Републиката, които са много стари, много трудни – със съвременни обществени отношения, които трябва да се защитават. Примерно – т. нар. агенти с влияние.

 

Например, в България можеш да направиш партия с чуждо финансиране, да защитаваш чужд национален интерес, за това да ти плащат чужди организации и държави. И това да е законно и да няма никаква наказателна отговорност. Ето това са въпросите, които трябва да се поставят, това са реформите, които трябва да се направят", заяви още Иван Гешев.


От категорията

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква

Петдесетница е - рожденият ден на Христовата църква-1624168915.jpg

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ ...

20 юни 2021 | 08:33

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.

Днес максималните температури ще бъдат между 22° и 27°.-1624168104.jpg

В четвъртък ще е предимно слънчево. Вероятността за краткотрайни следобедни ...

20 юни 2021 | 08:46

Патриарх Неофит: В църквата винаги ни очаква протегнатата ръка на нашия Спасител

-1608450476.jpg

Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и щедрите дарове ...

20 юни 2021 | 15:27

Бойко Борисов: България на Радев - това е едноличната диктатура! Назначиха мутрите навсякъде!

Бойко Борисов по Вазовата пътека-1624191241.jpg

Единствената опозиция на това правителство всъщност е ГЕРБ. Ние имаме 2 700 000 ...

20 юни 2021 | 15:13