Главният прокурор участва в годишната конференция на Европейската еврейска асоциация в Будапеща. Снимки ПРБ

Обвинител №1 ще проведе и среща с унгарския си колега Петeр Полт

Главният прокурор участва в годишната конференция на Европейската еврейска асоциация в Будапеща

2502 | 21 юни 2022 | 09:53

Иван Гешев запозна председателя на асоциацията Раби Марголин с позицията на ПРБ за нулева толерантност към антисемитизма и проявите на език на омразата, както и с предложенията за промени в Наказателния кодекс за престъпленията срещу личността

Главният прокурор участва в годишната конференция на Европейската еврейска асоциация в Будапеща. Снимки ПРБ-1655794421.jpg-1655794459.jpg-1655794445.jpg

Главният прокурор Иван Гешев участва в Годишната конференция на Европейската еврейска асоциация, която се провежда в гр. Будапеща, Унгария. Форумът е под надслов: „Свободата на живот. Без омраза. Право на пълноценен живот“, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

 

Представители на европейски и международни организации, на институции от държавите членки на Европейския съюз и научната общност обсъждат възможностите за противодействие на нарастващите нива на антисемитизъм и зачестилите опити за налагане на езика на омразата, които поставят под риск гарантирането на правата на гражданите с оглед тяхната етническа и верска принадлежност. Участниците в конференцията се обединиха около общия ангажимент на всяка европейска държава да се противопоставя на проявите на антисемитизъм, които са несъвместими с основополагащите ценности на ЕС.

 

Председателят на Европейската еврейска асоциация равин Раби Марголин благодари на представителите на държавите членки на ЕС за полаганите съвместни усилия за гарантиране правата и свободите на еврейските общности на Стария континент. Вицепремиерът на Унгария Жолт Шемен подчерта ангажираността на страната му в осигуряването на среда, гарантираща правата на гражданите от еврейски произход, както и действията на властите по възпиране на проявите на антисемитизъм.

 

В рамките на дискусиите бе поставен акцент върху нуждата от съвместни действия на наднационално ниво. В изказването си Михаел Фрайлих, депутат в парламента на Кралство Белгия, отбеляза важността от регламентиране на противодействието на антисемитизма в националните законодателства. Европа трябва да преследва проявите на агресия срещу еврейските общности, не просто като идеология, но и като криминално престъпление, базирано на етнически и религиозни причини. 

 

Главният прокурор Иван Гешев запозна председателя на Европейската еврейска асоциация Раби Марголин с позицията на Прокуратурата на Република България за нулева толерантност към антисемитизма и проявите на език на омразата, както и с изпратените в българския парламент експертни предложения за промени в Наказателния кодекс в частта за престъпленията срещу личността. В тази връзка двамата обсъдиха и възможността за съвместно организиране на Международна конференция, посветена на борбата с езика на омразата, която да се проведе в България.

 

В рамките на работното посещение в Будапеща главният прокурор Иван Гешев ще проведе и среща с унгарския си колега Петeр Полт.


От категорията

Кола с мигранти мина в насрещното, предизвика серия от катастрофи по пътя Созопол-Бургас

Снимка: БНТ-1660486603.jpg

Нарушителят карал близо 10 километра в насрещното движение, за да избяга от ...

14 авг. 2022 | 17:15

От прокуратурата отрекоха да има задържан за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Снимка: БНТ-1660472120.jpg

По-рано днес се появи информация, че има задържан, но директорът на областната ...

14 авг. 2022 | 13:14

Има задържан във връзка с убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Снимка: БНТ-1660464702.jpg

Сигналът е подаден от неговата съпруга вечерта на 11 август. Пристигналият на ...

14 авг. 2022 | 11:11

Емануил Йорданов: Има пряка връзка между икономическото състояние и по-високата престъпност

Емануил Йорданов Кадър: бТВ-1660461449.jpg

Бившият вътрешен министър подчерта, че по принцип целта на наказанията, които ...

14 авг. 2022 | 10:15