И днес, за съжаление, наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, казва Иван Гешев

Европейската еврейска асоциация е съорганизатор на международната конференция

Главният равин на Нидерландия, главни прокурори от Европа-гости на Гешев на форума STOP HATE SPEECH!

6077 | 30 ноем. 2022 | 17:28

Форумът ще събере на едно място представители на различни религиозни общности – православни християни, католици, мюсюлмани и евреи - всички те, свързани със защита на човешките права и свободи.

И днес, за съжаление, наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, казва Иван Гешев-I-dnes--za-sazhalenie--nablyudavame-vazrazhdane-na-ezika-na-omrazata--narastvane-na-antisemitizma-v-svetoven-mashtab-i-nova-voyna--kazva-Ivan-Geshev_1669815920.jpgУбийството на 85-годишната французойка от еврейски произход Мирей Кнол, оцеляла през Холокоста, повдига въпроса за престъпленията от омраза в Европа

-Ubiystvoto-na-85-godishnata-frantsuzoyka-ot-evreyski-proizhod-Mirey-Knol--otselyala-prez-Holokosta--povdiga-vaprosa-za-prestapleniyata-ot-omraza-v-Evropa-_1669815399.jpgГлавният прокурор Иван Гешев и президентът на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин и ще са домакини на първата по рода си Международна конференция срещу речта на омразата у нас, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София-Glavniyat-ravin-na-Niderlandiya--glavni-prokurori-ot-ES---gosti-na-Geshev-na-foruma--STOP-HATE-SPEECH-_1669815360.jpg

ХОЛОКОСТЪТ НЕ ЗАПОЧНА С ЛАГЕРИ, ГЕТА И ДЕПОРТАЦИИ.

ТОЙ ЗАПОЧНА С ДУМИ.

ЗЛИ ДУМИ, С ДУМИ НА ОМРАЗА.

И днес, за съжаление, наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война.
Тези думи на главния прокурор Иван Гешев, изречени пред международна конференция в Краков, посветена на 84-та годишнина от „Кристалната нощ“, поставят основата на първата по рода си международна конференция срещу речта на омразата - „STOP HATE SPEECH!“, която ще се проведе на 5 и 6 декември в София.

Милионите невинни жертви на Холокоста всеки ден ни напомнят, че антисемитизмът, ксенофобията, расизмът и всички форми на езика на омразата нямат място в нашето толерантно общество.

И на тях трябва да се дава отпор.

Март, 2018 г. В дома си в Париж е убита 85-годишната френска еврейка Мирей Кнол. Престъплението е извършено с особена жестокост. Възрастната жена, оцеляла през Холокоста, когато е спасена чрез бягство от нацистки лагер на смъртта, е намушкана 11 пъти от свой съсед. Той и негов съучастник опожаряват апартамента й, за да заличат следите от престъплението.

Мотивът на извършителите – „евреите имат пари“.

Убийството предизвика силно обществено недоволство – във френската столица и много градове се провеждат мълчаливи шествия, в които се включват президентът Емануел Макрон и един от най-големите му опоненти – крайно дясната Мари Люпен. Преди година френският съд окончателно осъди на доживотен затвор физическия извършител, като изрично посочи, че убийството е било извършено по религиозни подбуди.

Една от наследниците на Мирей Кнол – внучката ѝ Карен Кнол, на 5 и 6 декември ще бъде в София по покана на българската прокуратура за участие в Международната конференция на тема: „STOP HATE SPEECH!“.

В отговор на поканата на главния прокурор Иван Гешев у нас пристигат главните прокурори на Румъния, Литва и Словения, върховни прокурори от Сърбия, Албания, Германия, Чехия, Словакия, прокурорът на Одеска област и други.

Освен с високото магистратско присъствие, форумът се отличава и с това, че на едно място ще се съберат представители на различни религиозни общности – православни християни, католици, мюсюлмани и евреи - всички те, свързани със защита на човешките права и свободи.

В международната конференция ще участват и главните прокурори от множество европейски страни, които ще обсъдят и юридическите измерения на противодействието на езика на омразата и проявите на антисемитизъм.

Гости на Гешев ще са викарият на негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит; Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас; главният мюфтия Мустафа Хаджи.

За форума в София пристига главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб и президентът на Европейската еврейска асоциация равин Менахем Марголин, чиято организация е съорганизатор на форума.

В дискусиите ще участват представители на изпълнителната и законодателната власти.


Събитието ще бъде открито с приветствия от вицепрезидента Илияна Йотова и служебния правосъден министър Крум Зарков.


Председателят на ЕНП Манфред Вебер и съпредседателят на партията на Европейските либерали (АЛДЕ) Илхан Кючук ще отправят видеобръщения към форума.

Специално внимание е отделено и на лектори от неправителствения сектор, ангажирани със защита на човешките права, правата на ЛГБТИ общността и малцинствените групи.

Преди година главният прокурор Иван Гешев изрази подкрепа за исканията на правозащитните организации за промяна на наказателното законодателство, свързано с преследването на престъпленията с хомофобски подбуди.

В отделните панели на форума ще се направи преглед на историята в контекста на спасяването на българските евреи, но и ще се погледне към новата реалност – засилващите се прояви на антисемитизъм в Европа и особено проявите на речта на омразата, която днес срещаме навсякъде около нас и най-вече в интернет общуването.

И точно заради това висши магистрати от различни държави, представители на различните религиозни общности, историци и общественици, граждански активисти и журналисти, ще търсят как с юридически средства да засилят превенцията срещу престъпленията от омраза, преди случаите като този с Мирей Кнол, да са станали ежедневие.

„Изпълнен съм с надежда, въпреки че и днес за съжаление наблюдаваме възраждане на езика на омразата, нарастване на антисемитизма в световен мащаб и нова война, че уроците на Холокоста са научени и че примерът, който моят народ е дал за хуманизъм, толерантност и достойнство, е жив. Че доброто ще надделее и няма да допуснем повече повторение на това огромно зло“, е позицията на главния прокурор на България Иван Гешев.От категорията

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна е отвратителна. Може да прерасне в световна

Идеята за добрия народ и лошото правителство е комична. Добрият народ излъчна лошото правителство, казва проф. Андрей Пантев--_1674931571.jpg

Грехът на Русия е, че е различна, че има огромни ресурси и, че руснакът не ...

28 ян. 2023 | 20:45

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57

Проф. Димитър Иванов пита кабинета: Какви са запасите ни от лекарства в случай на ядрен конфликт?

Проф. Димитър Иванов пита правителството: Какви са запасите ни от спешни лекарства-1521660758.jpg

Икономистът обръща внимание на доклад на СЗО, която призовава страните да имат ...

28 ян. 2023 | 17:20

Най-важното

ВМРО-ДПМНЕ е партия, която работи срещу европейския път на страната, смятат от СДСМ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ

Управляващата партия в Скопие: Нападателите на българина Християн Пендиков са от ВМРО-ДПМНЕ-Upravlyavashtata-partiya-v-Skopie--Napadatelite-na-balgarina-Hristiyan-Pendikov-sa-ot-VMRO-DPMNE_1675022364.jpg

Има снимки с Мицкоски и Николоски (председателят и зам.-председателят на ...

29 ян. 2023 | 21:58

Обърнахме политиката на една окопна война на партиите, затова избирателната активност пада, смята той

Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук! ПП да покаже фактура от Пентагона за оръжията
(Видео)

Томислав Дончев: Коалицията ПП-ДБ е политически башибозук-Tomislav-Donchev--Koalitsiyata-PP-DB-e-politicheski-bashibozuk_1675016716.png

Щом не е изнасяно оръжие с контрагент Украйна, значи е имало посредничество. ...

29 ян. 2023 | 20:24

33-годишен архитект избра соцразрухата за тема на родното участие в биеналето

Абсурд! Министър Минеков представи България във Венеция с мизерия и разруха. Рашидов:Това е падение!

Представяме се във Венеция със снимки на мизерна България-Predstavyame-se-vav-Venetsiya-sas-snimki-na-mizerna-Balgariya_1674987651.jpg

Страната ни за втори път след 14-годишно прекъсване ще участва на този ...

29 ян. 2023 | 12:19

Според него не е нормално Северна Македония да забранява достъпа до страната на български евродепутати

Милков: Демерджиев и шефът на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев

Милков: Демерджиев и шефа на ДАНС отиват в РСМ заради напрежението около честванията на Гоце Делчев-Milkov--Sazdavat-se-uslozhneniya-pred-nachina--po-koyto-se-organizira-vota-v-chuzhbina_1674811686.png

Външният министър отговори и на упрека на македонския президент Стево ...

29 ян. 2023 | 20:18

Благодаря на всички депутати и групи в НС, които ни подкрепиха за безплатните учебници, заяви тя

Нинова: БСП работи за промяна в съдържанието на учебниците. Пълнят главите на децата с безумия!

-Ninova--Radev-napravi-koleden-podarak-na-voenolyubtsite-i-zabravi-za-raboteshtite-i-bednite_1672311125.jpg

В целия шум от скандали във всички студия, не се чуха единствените две добри ...

29 ян. 2023 | 14:56

Идва време да се търсят големите обединителни задачи пред нацията, каза той

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП
(Видео)

Христо Иванов: Ще държим на идеологическата си физиономия при отношенията ни с ПП-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Искаме демократично реформаторско управление, за да затворим тежките ...

29 ян. 2023 | 18:14

Той призова партиите малко да оберат езика и да не се замерват със сигнали, компромати и негативно говорене

Станишев няма амбиции да е лидер, но ако има екип с кауза, е готов да оглави промяната в БСП

Сергей Станишев: България е като болният човек на Европа-Kadar--BNT_1674977320.jpg

Бих призовал партиите първо малко да оберат езика, защото след време пак ще ...

29 ян. 2023 | 10:19

Днес за Джордж Сорос войната в Украйна е приоритет №1

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис

Боян Чуков: Само споразумение между Вашингтон и Москва може да ни отдалечи от Апокалипсис-1658263830.jpg

Когато един ден затихнат сраженията на бойното поле, световният ред, който ...

29 ян. 2023 | 10:36

Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения

Андролова: Законопроектът на МС цели да се създаде механизъм за отстраняването конкретно на Гешев

Калина Андролова: Натиск за инструмента „Кьовеши“ в България-1584904074.jpg

Реално законопроектът на МС създава възможност на изпълнителната власт да ...

29 ян. 2023 | 16:57