Глен Грант с критика: Радев има амбиции да бъде авторитарен лидер, а не демократ, МО не е на ниво

България има смели войници, но за съжаление тотално разбита система

Глен Грант с тежка критика: Радев има амбиции да е авторитарен лидер, а не демократ. МО не е на ниво

40043 | 24 апр. 2021 | 12:19

Разширяването на руското влияние в Черно море засяга благосъстоянието и сигурността на България

Глен Грант с критика: Радев има амбиции да бъде авторитарен лидер, а не демократ,  МО не е на ниво-1619257125.jpgСнимка БГНЕС-1619256306.jpg

От действията на Румен Радев изглежда, че той има амбиции да бъде нов авторитарен лидер, а не демократ.

 

България има смели войници, но за съжаление тотално разбита система. Разполагате с 2 бригади, но не може да ги пратите на война незабавно. 

 

Министерството на отбраната и ръководният персонал все още живеят в дните на славното минало, но тези дни са отминали завинаги.

Разширяването на руското влияние в Черно море засяга благосъстоянието и сигурността на България.

Изненадан съм, че президентът Румен Радев не оказва правилната подкрепа на НАТО, а се обърна повече към Русия. Ако той наистина вярва в НАТО, тогава действията му в подкрепа на руската отбранителна индустрия изглеждат странни.

Тези тежки критики отправи  подполковник Глен Грант в интервю за БГНЕС

Глен Грант е британски военен експерт, ключов участник в екипа на Центъра за гражданско-военни отношения, Монтерей, САЩ, който от 2010-2011 г. консултира методически реформи в българската отбрана. Той е работил и по реформи в Украйна, Полша, Косово, Молдова, Черна гора, Сърбия и Чили.

Агенция БГНЕС публикува пълния текст на интервюто с подполковник Грант.

- Как оценявате ситуацията в Черно море?

- За момента не е ясно каква е била целта за масовото разполагане на войски от Русия. Може би тя е била подготовка за сериозна инвазия, но след това те са загубили увереност, или може да е била генерална репетиция с цел да се даде урок или просто заплаха. Нещо ги спря и все още не знаем какво беше то. Ясно е, че ставаше дума повече за стратегическа логистика и широкомащабно разгръщане, отколкото за учения на отделни подразделения. Но липсата на инвазия не трябва да кара другите страни от НАТО да се чувстват в безопасност. Ако Русия беше нахлула, щяха да бъдат засегнати и други страни около Черно море.

Това, което Русия направи, бе да поеме по-твърд контрол над Азовско море и да разпростре влиянието и силата по-навътре в Черно море. Това засяга благосъстоянието и икономиката на България, а оттам и сигурността, така че не трябва да се пренебрегва.

- Готова ли е Русия да влезе във война?

- Явно не, тъй като не атакува според очакванията. Но това не означава, че няма да се върне отново към такова намерение. Руснаците се справят добре с научаването на уроците, за разлика от много други страни в региона, които заплашват.

- Готова ли е НАТО да отговори на руското предизвикателство?

- Индивидуално само САЩ са в състояние да се борят с Русия. Много други страни, с изключение на Великобритания и Франция, ще се помъчат да разположат над 10-20% от въоръжените си сили в бойна форма. Много държави от НАТО имат кораби, които не могат да плават, и самолети, които не могат да летят, тъй като бюджетите им са разделени и напълно небалансирани. Повечето страни разполагат с много повече сили, отколкото могат да си позволят, като Румъния и България.

- Готова ли е България да се изправи срещу руска заплаха?

- Въобще не. Има смели войници, но за съжаление тотално разбита система. За съжаление, изглежда няма апетит за подобрение или промяна, за да отговори на заплахите от реалния свят.

- През 2010-2011 г. бяхте в България за консултации във връзка с усилията за български реформи в отбраната. Как виждате българската армия в момента? Готова ли е да изпълнява своите мисии?

- Българската армия винаги е била в състояние да изпълнява своите мисии, тъй като мисиите са замислени така, че да отразяват това, което може да се направи, а не това, което би трябвало да може да направи. Тя има две бригади, но не може да изпрати нито една на война незабавно, например в балтийските страни. Не може да управлява правилно Еър полисинг. Корабите не прекарват достатъчно време в морето.

- Какво трябва да направи българското отбранително ръководство, за да направи България по-силна НАТО държава?

- Да се съсредоточи върху това, което може да направи, а не върху това, което би искала да направи. България е малка държава и трябва да използва парите разумно. Трябва да преосмисли цялата отбранителна система въз основа на това колко струва нещата да се купят и използват. Това означава да се отървете от всичко, което не може да си позволите. Министерството на отбраната и ръководният персонал все още живеят в дните на славното минало, но тези дни са отминали завинаги. Емоцията е лош съветник.

- Познавате ли Румен Радев и как виждате ролята му на президент и главнокомандващ на въоръжените сили в този критичен момент на нарастващо напрежение в Черно море поради агресивните руски действия?

- Познавам Румен от времето на работата ми в българската отбранителна система, когато беше заместник-командир на ВВС. Той всъщност е сред приятелите ми във Фейсбук. Подобно на много от тези, които го познавахме, бях изненадан, че той не оказа правилна подкрепа на НАТО, както е необходимо на страната и е прието според договорките, а се обърна повече към Русия. От действията му също изглежда, че той има амбиции да бъде нов авторитарен лидер, а не демократ. Ако той наистина вярва в НАТО, тогава действията му в подкрепа на руската отбранителна индустрия изглеждат странни.

- За година и половина България изгони осем руски дипломати за шпионаж и арестува шестима българи по обвинения в шпионаж за Русия. Петима от тях бяха служители на отбраната. Как оценявате тези резултати? Достатъчно систематични и последователни ли са усилията на България за противодействие на руския шпионаж? Каква е вашата оценка по отношение на цялостните български действия в справянето с руските подривни дейности, включително шпионаж като връх на айсберга?

- Докато работих в системата, беше ясно, че има няколко души, които работят срещу страната и се опитват да подкопаят всяка реформа, която могат. Някои от тях остават в системата и на високи позиции 10 години по-късно. Не е ясно дали причината за техните действия е била добре обмислена и дали става въпрос за обикновен страх от промяна, корупция и нежелание да се спират паричните потоци или руското влияние. Но липсата на реформа или дори опит за реформа в такъв продължителен период, трябва ясно да посочи на правителството, че има сериозен проблем със системата за отбрана и сигурност. Тя е здраво задръстена от 1970 г. и ако не бъдат предприети драматични стъпки, ще продължи да се влошава още повече всяка година. Големите покупки не са отговорът.


От категорията

Проф. Васил Проданов: Появата на шоумени в политиката показва тежка криза на либералната демокрация

-1488023183.jpg

Това служебно правителство има специфична роля, каквато предходното, назначено ...

15 май 2021 | 07:52

Шпигел: "Меркел и бутафорията от България". Икономист: "Отиващият си Борисов е подложен на атаки"

„Шпигел“ замеси Меркел и Борисов в схема с доставка на некачествени маски от България-1620994446.jpg

"Не е известно дали сделката е политически фарс или афера", но е ...

14 май 2021 | 15:10

Доклад на американското разузнаване шокира света с 5 сценария за бъдещето

-1621082658.png

Светът остарява, а Европа и Източна Азия ще остареят по-бързо от другите части ...

15 май 2021 | 15:11

Петър Волгин: Създателите на Борисов и ГЕРБ изпаднаха в амнезия

-1533827016.jpg

Огромни усилия положиха фондации като „Глобална България“, медийни кръгове като ...

15 май 2021 | 14:09