Путин успешно консолидира около себе си елитите в Русия

Западът няма инструменти за пряка заплаха, а Путин показа силни лидерски умения

Global Times (Китай): Американската „цветна революция“ 2.0 срещу Русия е обречена на провал

6021 | 28 апр. 2021 | 21:12

След преживения хаос в преходната ера след разпадането на бившия Съветски съюз през 90-те години на миналия век, руснаците не одобряват сили, които се опитват да разрушат съществуващия ред и стабилност


Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън продължава своята политика на максимален натиск върху Русия, като полага повече усилия за това от преди. Очаквайки Москва да отстъпи, САЩ и техните съюзници приеха няколко пакета санкции срещу нея, като нанесоха целенасочени удари по ключови сектори на руската икономика. Дългосрочните санкции обаче не донесоха очаквания ефект, отбелязва китайският вестник Global Times, цитиран от Агенция "Фокус".

Русия не само премина през труден период, но и засили националното си влияние. С идването на власт на Джо Байдън американските методи за натиск върху Москва претърпяха някои промени и акцентът се измести към психологическата война срещу руския президент Владимир Путин и правителството на страната.

Андрей Илницкий, съветник на руския министър на отбраната, наскоро обяви, че САЩ и други западни държави са започнали психологическа война срещу Русия. Тази стъпка е по същество аналогична на „цветните революции“ в постсъветското пространство и Близкия изток през първото десетилетие на XXI век. Може дори да се нарече „цветна революция“ 2.0.

Тази стратегия може да се види в действие по време на най-голямата вълна от протести в Русия през последните години, провокирана от завръщането на опозиционния лидер Алексей Навални в страната в началото на 2021 година. Всъщност повечето от участниците просто искаха да изразят недоволството си от начина, по който правителството се бори с пандемията. Но западните страни никога няма да пропуснат възможност да окажат натиск върху Москва. Затова те предприеха всеобхватна атака и подкрепиха протестите на опозицията чрез своите посолства. Освен това те манипулираха международното обществено мнение срещу Путин и неговото правителство.

Тези мерки са копие на предишни цветни революции, довели до падането на законно избрани правителства в страни, чието развитие е сериозно затруднено. Фактите доказват, че цветните революции все още никъде не са довели до „демокрация и свобода“. Когато Байдън беше избран за президент на САЩ през ноември 2020 г., мнозина се страхуваха, че администрацията на демократите ще се въоръжи с интервенционизъм като инструмент за външна политика и ще започне нова вълна цветни революции.

Но времената се промениха. Западът вече не е толкова влиятелен, колкото по-рано през този век, когато глобалното влияние на неолиберализма достигна своя връх. В сравнение с развиващите се страни, на Запад има тенденция за забавяне на икономическото развитие и социалното управление. И така, западните страни не успяха да поемат контрола над пандемията от COVID-19 - те си имат достатъчно други проблеми. Следователно на този етап им остава само да манипулират общественото мнение в името на нови атаки срещу Русия.

Мисионерските навици на управляващия елит в САЩ в стремежа си към идеологическа победа бързо се завръщат. Например бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол наскоро написа в Туитър, че Русия ще бъде по-богата и по-свободна в условията на демокрация, отколкото при управлението на Путин.

Но тъй като дългосрочните санкции не успяха да свалят Путин, Западът няма инструменти за пряка заплаха. Оттук се разгръщат информационни и психологически войни с цел демонизиране на режима на Путин.

Съдейки по текущата ситуация, намерението на западните страни да организират „цветна революция“ в Русия никога не се е осъществило. След като достигна минимума през януари 2021 г., одобрението на Путин започна да се възстановява след март. Протестите на опозицията не продължиха дълго. Репутацията на нейните лидери рязко падна, защото те или бяха осъдени на лишаване от свобода, или избягаха от страната, или се оказаха западни марионетки.

По-дълбоката причина обаче е следната - няма разцепление във водещото крило на администрацията на Путин. Групи по интереси от всички партии поддържат единство и стабилност около Путин. Това отслаби влиянието на цветната революция.

Цветните революции бяха увенчани с успех в Украйна, Грузия и Киргизстан, главно поради фракционната борба на управляващите елити. Путин обаче показа силни лидерски умения и успешно събра силно отчуждените руски елити. По този начин западните страни не могат да намерят лост в руския елит. Те могат да прибягват само до фигури като Навални. Но в действителност това само отслаби ефективността на цветната революция.

Стабилността на управляващата партия и високият рейтинг на одобрение са основата за защита на Русия от опитите на западните страни да я подкопаят. Освен това, преживявайки хаос и объркване в преходната ера след разпадането на бившия Съветски съюз през 90-те години на миналия век, руснаците не одобряват сили, които се опитват да разрушат съществуващия ред и стабилност.

След като дойде на власт, Байдън се разгърна срещу Русия и Китай политика на ограничаване. Тази цветна революция версия 2.0 не е насочена само към Русия: Китай също трябва да остане бдителен. Но днешната цветна революция вече доказа, че Западът е загубил своето превъзходство.

Както е казал покойният Мао Дзедун: Трябва да презираме враговете стратегически, но тактически трябва да се отнасяме към тях сериозно.

 


От категорията

Първата седмица на кампанията: Води се Сталинградска битка за всеки пост и всеки процент!

Предизборна кампания-1624018116.jpg

Нинова и Карадайъ са всекидневно на терен. Приоритет за БСП е повишаване на ...

18 юни 2021 | 15:04

„Галъп“: Ако изборите бяха днес - „Има такъв народ“ - 21,2%, ГЕРБ-СДС – 21%, БСП – 15,9%

Снимка: БНР-1623919255.png

„Демократична България“ взима 12,1%, ДПС – 11,9%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – ...

17 юни 2021 | 11:40

"Политико": Аферите в Чехия и България алармират Европа за агресивния руски шпионаж

-1616951824.jpg

Представители на разузнаването твърдят, че Европа е изправена пред постоянна ...

18 юни 2021 | 16:36

Срещата на годината

Димитър Недков: Светът след Женева 2021

-1608730312.jpg

Ще има ли мир

18 юни 2021 | 16:20