Горан Благоев: Първите ужилени от признаването на МПЦ за автокефална сме ние

Според него вече нямаме полезен ход, а досега сме имали няколко възможности

Горан Благоев: Първите ужилени от признаването на МПЦ за автокефална сме ние

2783 | 25 май 2022 | 11:46

Ако Светият синод има малко разум, може да реагира екстрено с едно послание до всички поместни православни църкви, да защити своите исторически права. Не го ли направи, православният свят ще приеме това, което цариградският патриарх диктува, каза той


В църквата, както и в политиката нещата невинаги се случват както на нас ни се иска. Това, което стана в Македония, беше очаквано, особено след абдикацията на Българската православна църква през 2019 г. окончателно да се ангажира с подкрепа за решаването на македонския църковен казус. Това каза в  интервю за БНР Горан Благоев - журналист, историк и политик от Републиканци за България.


През 2017 г. македонският синод се обърна към нашата църква да стане църква-майка и за първи път от Македония имаше такъв ясен знак, припомни журналистът.


"След като нашият синод нямаше нито авторитета, нито потенциала да свърши това, нещата съвсем естествено дойдоха до това, което се случи вчера – сръбският патриарх да обяви в Скопие, че Сърбия дава автокефалия на Македония".


Македонската църква се отделя от сръбската през 1967 г. През 1945-а свещениците, които създават младата македонска църква, са били дотогавашни клирици на Българската екзархия, уточни Благоев.


"Младата македонска църква се създава като антисръбска. За съжаление, Титовите власти много бързо я превръщат в инструмент на антибългаризма".


Първите ужилени сме ние, но проблемът е, че не се пазим, коментира Горан Благоев в предаването "Преди всички". Според него вече нямаме полезен ход, а досега сме имали няколко възможности.


"БПЦ ще се докара до положението да трябва да признава македонската като една от многото православни църкви в света, а не като единствената, с която има пряко общо историческо минало. Шансовете са пропуснати".


Почти никой в православния свят няма да се впечатли от претенциите върху името Охридска архиепископия, подчерта Благоев. По думите му в последните години нашата църква се е показала като "много нискоавторитетна в семейството на православните църкви".


Посяга се върху историческата памет, защото Охридска архиепископия е била възможна през Средновековието благодарение на приемствеността с църквата на Първото българско царство, изтъкна още Горан Благоев.


"И тук, ако Светият синод все още има малко разум, може да реагира екстрено с едно послание до всички поместни православни църкви, да защити своите исторически права върху това име. Не го ли направи, православният свят ще приеме това, което цариградският патриарх диктува и определи".


Трябва да се подходи деликатно, защото достатъчно настроихме хората в Северна Македония "с упорството ни да не влиза Македония в ЕС", каза в заключение Горан Благоев.


От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум
(Видео)

Корнелия Нинова: Имаме план в четири стъпки. Разчитаме на разум-1656154338.png

Нови избори и служебен кабинет са най-лошият вариант за България и народа, ...

25 юни 2022 | 13:51

Калоян Методиев: В президентството имаше център за сваляне на кабинета. Радев е черна станция!
(Видео)

Калоян Методиев: Радев е постоянна черна станция, руши партиите чрез вътррешни опозиции-1629291305.jpg

Рушенето на политически партии чрез управление на вътрешни опозиции, за което ...

25 юни 2022 | 12:45