Ново историческо начало на руско-турските отношения не се състоя

Горан Симеонов: Русия е брокерът в Черноморския регион и тя ще решава за газа

23446 | 11 авг. 2016 | 11:21

Москва е спокойна, по всяка вероятност постигнати договорености със САЩ за по-мащабни действия на руската авиация в Сирия.


- Г-н Симеонов, срещата на президентите Ердоган и Путин постави ли наистина начало на ново истинско партньорство или бе по-скоро имитация на рестарт, въпреки огромните очаквания на целия свят?

 

- Поне първият ден от разговорите завърши без изненади, въпреки че турската страна предварително демонстрира сериозни надежди за историческо начало в двустранните отношения.  Такова не се състоя. Ако реално имаше някакъв пробив, той вече се беше случил с договорката и провеждането на самата среща на двамата лидери.

 

По отношение на съдържанието на разговора се очертаха две линии – руската и турската. Турската е за ново начало, за задълбочаване на отношенията, особено в търговската и енергийната сфера -  туризма, стратегическите обекти. Най-важният проблем за решаване в момента е туристическият , въпросът с чартърите.  Турците се надяваха, че ще се реши едва ли не светкавично.

 

Докато руската страна съвсем ясно даде да се разбере, че развитието и рестартът на търговските взаимоотношения ще бъдат поетапни, с изключение на енергийните проекти, и възстановяване нивото на търговския обмен ще се случи в рамките на поне една година. Поетапно ще бъдат разглеждани и договорите с отделните турски компании.

 

И двете страни демонстрираха  борбата с тероризма като обща цел.

 

- Но позицията към  Сирия продължава да ги разделя и надали различията между Анкара и Москва могат да бъдат преодолени.

 

- И двете държави демонстрираха своите досегашни позиции. Руската е категорична по отношение на Асад и на терористите, произхождащи  от Закавказието, действащи в Сирия. Това е най-сериозният проблем за Русия.

 

За Турция той е свързан преди всичко с кюрдската автономия в региона.  За двете страни максимума, който поне на този етап могат да постигнат, е обща позиция по ненарушаване на границите в региона.

 

- Дали това ще се случи?

 

- Те  демонстрираха вече желание за това, но отсъстват другите участници – Саудитска Арабия, Иран и т.н. Но на срещата Путин-Ердоган пролича нещо друго - спокойствието на Русия, по всяка вероятност за постигнати договорености със САЩ за по-мащабни действия на руската авиация в Сирия.

 

- Като че ли Турция и Русия се сближават, водени от общ интерес към общ враг- САЩ и ЕС.

 

- На настоящия етап е ясно, че и двете страни са заинтересувани от подобряване на отношенията им, но в тактически, по-скоро търговски план. Стратегическо партньорство- Турция да премине в лагера на Русия срещу НАТО- според мен това е нереално.

 

- Коя е причината Путин да подкрепя така открито и твърдо Ердоган -  един оформен вече диктатор?

 

- Неговият прагматизъм. За Русия в момента е полезно и икономически изгодно да подобри отношенията си с Турция, разкъсвайки блокадата на търговските санкции на Запада. Които без съмнение дават своя негативен резултат. От тази гледна точка Путин е изключително прагматичен и действа в полза на руския интерес.

 

- Опасно ли е за България сближаването между Руси я и Турция?

 

- Това сближаване може да накърни наши икономически интереси. Не смятам, че на настоящия етап се създава обстановка, в която Русия и Турция да действат против НАТО, в който България членува.

 

По отношение на енергийните проекти трябва ясно да се разбере, че Русия е брокерът в Черноморския регион и тя ще решава.

 

За нея е изгоден и интересът и на България, и на Турция, и на Гърция към изграждането на газови трасета.

 

За руснаците е най-добре газовият поток да минава по две тръби. Едната изцяло за Турция, а другата за Европа и за предпочитане е да минава през България, която е транзитна страна, докато Турция не е - нейната политика е – купува газа и го препродава.

 

Тепърва ще има развитие по темата за „Бургас-Александруполис“, с новата  жп линия. Тя е икономически интересна за Гърция и България, само ако от отстрещната страна е Русия, за да стане транзитна и евентуално газова връзка.


От категорията

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев

Методиев: В България върви пълзящ военен преврат. Извършва се фашизоидна чистка под диктата на Радев-1660551121.png

Служебното правителство затъна в най-голямата чистка през последните 30 години, ...

15 авг. 2022 | 08:11

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Година след хаоса в Афганистан никой не е поел отговорност за жертвите и загубите

Хаосът на летището в Кабул при изтеглянето на САЩ от Афганистан-1629144735.jpg

Тези уроци са особено важни сега - в момент, когато правителството на САЩ ...

15 авг. 2022 | 17:31

Германия трябва да намали потреблението на газ с 20%, за да избегне режим през зимата

Германия трябва да намали потреблението на газ с 20%, за да избегне режим през зимата-1659534780.png

Берлин достигна втория етап от триетапния национален газов план за извънредни ...

15 авг. 2022 | 15:33