Финансовият министър ще предложи догодина нови идеи за парите на местните власти

Горанов: Не съм се отказал от допълнителния данък върху доходите от 2%! (обновена)

11095 | 23 дек. 2015 | 13:04

България ще постигне през 2015 г. почти 3% растеж на брутния вътрешен продукт, държавният дълг ще бъде около 2,6%


Финансовият министър Владислав Горанов не се е отказал от въвеждането на допълнителен данък до 2% от доходите на физическите лица, който общините да могат да въвеждат за свои нужди. Това стана ясно по време на годишния отчет на министъра пред журналисти.


"За съжаление изборният цикъл, в който постоянно се намираме, не позволиха да се повдигнат важни теми. Месец август и септември анонсирахме изменения в данъчната политика - избягване на неплащане на данъците и даване на възможност на общините да събират допълнителни приходи. Полемиката за 2% данък върху доходите на физическите лица. Аз продължавам да смятам, че това е тема, която не се е изчерпила. Неслучайно на среща с българските общини повдигнахме тази тема. Едно от първите законодателни предложения - промяна в Закон за публичните финанси,  с които да се регламентира възможността за финансово оздравяване на българските общини", каза министърът.

 

Той подчерта, че местните власти не са имунизирани срещу това някой кмет да фалира дадена община. В такава ситуация ненамесата от страна на държавата предполага незаслужено хората по места да страдат заради грешно управление.

 

Затова идеята е, ако общинският съвет и кмет преценят, че имат нужда да получат помощ на правителството, това ще бъде възможно, като те влязат в специален оздравителен режим, свързан с подобряване на финансовото състояние на общините.

 

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че честните власти ще завършат годината със 150 млн. неразплатени разходи.

 

Като цяло Владислав Горанов обеща предвидимост в действията на Министерството на финансите, като предлаганите решения ще бъдат подлагани на широко обществено обсъждане - "нещо, което дори и да искаме, не можем да избегнем", каза той.

 

Владислав Горанов оповести, че икономическият растеж през 2015 г. ще се окаже по-висок от очаквания и ще бъде "почти 3%" от БВП. Той припомни, че през есента на 2014 г. прогнозита са били за стопанско оживление с едва 0,6-0,8%.

 

Според финансовия министър държавният дълг няма да достигне предвидения в актуализирания бюджет за тази година праг от 3,3% от БВП. Реално той ще бъде 2,5-2,6% от БВП или с 0,7-0,8% под заложеното равнище в актуализирания план за тази година.

 

"Това се дължи основно на по-добрата работа на приходните администрации. Реформите се оказаха нелесни и някои от моите колеги (министри - бел. ред.) не успяха да се вмястят в предварително разчетените разходи.А се видя, че силовото налагане на рефирми  води до необходимия резултат. Понякога получаваме упреци за това, че предлагаме непопулярни решения. Моите усилия ще бъдат насочени към одобряван на ефективността на публичните разходи", декларира министърът.

 

По думите му приходните агенции са осигурили през тази година допълнителни близо 2 млрд. лева постъпления в хазната. За това министърът специално благодари на НАП и Агенция "Митници".

 

Още следващата седмица той ще се срещне с министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, за да обсъдат двамата финансирането на реформите в МВР. Целта е съответни промени в закона да бъдат предложени още през януари.

 

Министър Горанов отрече, че преназначаването на служители в системата на МВР ще наложи изплащане на близо 100 млн. лв. обезщетения. "Промяната на категорията труд и съответно на осигуряване не е причина за прекратяване на трудовото правоотношение, така че да се налага изплащане на обезщетение", обясни той.

 

"Аз няма обаче да се откажа да повдигам теми за ефективността на разговорите в отделни системи и за предлагането на решения. Понякога получаваме упреци за това, че прилагаме непопулярни мерки и решения. Добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари, този, който се опитва да не генерира допълнителни дългове и да натоварваме следващите поколения с тях", коментира Горанов.

Според него важен знак за подобряването на ситуацията в страната са вижда през макроикономическите показатели, които "показват възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление". Министърът припомни правилото, записано в учабниците, че човек харчи не толкова, колкото печели сега, а толкова, колкото очаква да получава утре.

 

Ако правителството изпълни мандата си българският бюджет ще стане балансиран, подчерта Владислав Горанов. По думите му равносметката дали е добър или лош един финансов министър минава през много опростени показатели, свързани със състоянието на финансовата система и на фиска.

 

„Категорично имаме подобрение на състоянието на българския бюджет. Не приемам финансовият министър да е единственият отговорен за дълга, при положение, че той разходва една пренебрежима част от българския бюджет. Останалата част се изразходва за финансиране на социалните системи, системите за отбрана и сигурност, българското образование и здравеопазване”, каза Горанов.

 

„Дългът е само резултативна величина от това, че харчим повече, отколкото произвеждаме в икономиката и преразпределяме през бюджета. Против дълга съм и съм предложил в края на 2016 г. дефицитът да бъде 2%. Ако си свършим работата ще бъде и под 2%", подчерта той.

„Въпроса за дълга не е към финансовия министър. Изберете си министрите, които харчат най-много и ги питайте какво могат да спестят, което да отиде за намаление на дълга. Чрез системата за оценка на качеството на активите на финансовата система ще можем да върнем доверието в нея, което беше ерозирано от фалита на КТБ”, допълни финансовият министър.

Според Горанов провалите му са свързани с това, че заради много работа, която министерството се налага да върши, понякога остава криворазбран. „Има резерви в това да разясняваме, че това, което правим, всъщност, не е насочено срещу тях, а е в полза на доброто и нормално функциониране на българското общество. Не обещавам, че ще станем по-комуникативни, защото ролята на финансовия министър не е да бъде всеки ден по екраните на сутрешните блокове”, каза той. 

По думите му пренебрежимо малка е неразплатената част по европейските оперативни програми през тази година в сравнение с 2014 г. Над половин милиард от държавния бюджет е отишъл за допълнителни мерки за подобряване на усвояването на еврофондовете.

Владислав Горанов обеща, че до края януари ще бъде готова методологията, по която ще се начислява т. нар. данък „Уикенд” за фирмени активи - главно автомобили и недвижими имоти, които се използват за лични нужди. Освен това не е правилно да го наричате "Данък Уикенд", той ще се прилага и за делничните дни, отсече финансовият министър.

 

 

 


ОЗК
Еврохолд

От категорията

Електрохолд Продажби със специално предложение за нови клиенти

Електрохолд Продажби със специално предложение за нови клиенти
-Elektrohold-Prodazhbi-sas-spetsialno-predlozhenie-za-novi-klienti-_1719222811.png

Клиентите могат да избират между стандартни и гъвкави планове, адаптирани към ...

24 юни 2024 | 12:51

МФ: Очаква се България да покрие инфлационния критерий за еврозоната до края на 2024 г.

-Losha-prognoza-na-MF--Vlizaneto-ni-v-evrozonata-shte-dovede-do-zabaven-rastezh-na-dohodite-i-ikonomikata_1712123008.jpg

Служебният заместник министър-председател и министър на финансите Людмила ...

21 юни 2024 | 20:49

В КСБ заработи учебният център на ЕЦИХ в сектор строителство

ЕЦИХ в сектор строителство бе открит от председателя на УС на КСБ инж. Илиян Терзиев и от председателя на УС на ЕЦИХ Любомир Пейновски в присъствието на партньорите в начинанието-ETsIH-v-sektor-stroitelstvo-be-otkrit-ot-predsedatelya-na-US-na-KSB-inzh--Iliyan-Terziev-i-ot-predsedatelya-na-US-na-ETsIH-Lyubomir-Peynovski-v-prisastvieto-na-partnyorite-v-nachinanieto_1719238855.jpg

Хъбът ще предлага над 40 вида обучения за всички компании от строителния бизнес

24 юни 2024 | 17:11

ЕС предоставя над 65 милиона евро на България за енергийни проекти

ЕС предоставя над 65 милиона евро на България за енергийни проекти-S-blizo-10-protsenta-shte-e-po-evtin-tokat-za-biznesa-v-Balgariya-za-utre_1671627173.jpg

Осигурените средства са от приходите от търговия с емисии и ще послужат за 39 ...

24 юни 2024 | 15:13

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13