Финансовият министър ще предложи догодина нови идеи за парите на местните власти

Горанов: Не съм се отказал от допълнителния данък върху доходите от 2%! (обновена)

8285 | 23 дек. 2015 | 13:04

България ще постигне през 2015 г. почти 3% растеж на брутния вътрешен продукт, държавният дълг ще бъде около 2,6%


Финансовият министър Владислав Горанов не се е отказал от въвеждането на допълнителен данък до 2% от доходите на физическите лица, който общините да могат да въвеждат за свои нужди. Това стана ясно по време на годишния отчет на министъра пред журналисти.


"За съжаление изборният цикъл, в който постоянно се намираме, не позволиха да се повдигнат важни теми. Месец август и септември анонсирахме изменения в данъчната политика - избягване на неплащане на данъците и даване на възможност на общините да събират допълнителни приходи. Полемиката за 2% данък върху доходите на физическите лица. Аз продължавам да смятам, че това е тема, която не се е изчерпила. Неслучайно на среща с българските общини повдигнахме тази тема. Едно от първите законодателни предложения - промяна в Закон за публичните финанси,  с които да се регламентира възможността за финансово оздравяване на българските общини", каза министърът.

 

Той подчерта, че местните власти не са имунизирани срещу това някой кмет да фалира дадена община. В такава ситуация ненамесата от страна на държавата предполага незаслужено хората по места да страдат заради грешно управление.

 

Затова идеята е, ако общинският съвет и кмет преценят, че имат нужда да получат помощ на правителството, това ще бъде възможно, като те влязат в специален оздравителен режим, свързан с подобряване на финансовото състояние на общините.

 

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че честните власти ще завършат годината със 150 млн. неразплатени разходи.

 

Като цяло Владислав Горанов обеща предвидимост в действията на Министерството на финансите, като предлаганите решения ще бъдат подлагани на широко обществено обсъждане - "нещо, което дори и да искаме, не можем да избегнем", каза той.

 

Владислав Горанов оповести, че икономическият растеж през 2015 г. ще се окаже по-висок от очаквания и ще бъде "почти 3%" от БВП. Той припомни, че през есента на 2014 г. прогнозита са били за стопанско оживление с едва 0,6-0,8%.

 

Според финансовия министър държавният дълг няма да достигне предвидения в актуализирания бюджет за тази година праг от 3,3% от БВП. Реално той ще бъде 2,5-2,6% от БВП или с 0,7-0,8% под заложеното равнище в актуализирания план за тази година.

 

"Това се дължи основно на по-добрата работа на приходните администрации. Реформите се оказаха нелесни и някои от моите колеги (министри - бел. ред.) не успяха да се вмястят в предварително разчетените разходи.А се видя, че силовото налагане на рефирми  води до необходимия резултат. Понякога получаваме упреци за това, че предлагаме непопулярни решения. Моите усилия ще бъдат насочени към одобряван на ефективността на публичните разходи", декларира министърът.

 

По думите му приходните агенции са осигурили през тази година допълнителни близо 2 млрд. лева постъпления в хазната. За това министърът специално благодари на НАП и Агенция "Митници".

 

Още следващата седмица той ще се срещне с министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, за да обсъдат двамата финансирането на реформите в МВР. Целта е съответни промени в закона да бъдат предложени още през януари.

 

Министър Горанов отрече, че преназначаването на служители в системата на МВР ще наложи изплащане на близо 100 млн. лв. обезщетения. "Промяната на категорията труд и съответно на осигуряване не е причина за прекратяване на трудовото правоотношение, така че да се налага изплащане на обезщетение", обясни той.

 

"Аз няма обаче да се откажа да повдигам теми за ефективността на разговорите в отделни системи и за предлагането на решения. Понякога получаваме упреци за това, че прилагаме непопулярни мерки и решения. Добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари, този, който се опитва да не генерира допълнителни дългове и да натоварваме следващите поколения с тях", коментира Горанов.

Според него важен знак за подобряването на ситуацията в страната са вижда през макроикономическите показатели, които "показват възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление". Министърът припомни правилото, записано в учабниците, че човек харчи не толкова, колкото печели сега, а толкова, колкото очаква да получава утре.

 

Ако правителството изпълни мандата си българският бюджет ще стане балансиран, подчерта Владислав Горанов. По думите му равносметката дали е добър или лош един финансов министър минава през много опростени показатели, свързани със състоянието на финансовата система и на фиска.

 

„Категорично имаме подобрение на състоянието на българския бюджет. Не приемам финансовият министър да е единственият отговорен за дълга, при положение, че той разходва една пренебрежима част от българския бюджет. Останалата част се изразходва за финансиране на социалните системи, системите за отбрана и сигурност, българското образование и здравеопазване”, каза Горанов.

 

„Дългът е само резултативна величина от това, че харчим повече, отколкото произвеждаме в икономиката и преразпределяме през бюджета. Против дълга съм и съм предложил в края на 2016 г. дефицитът да бъде 2%. Ако си свършим работата ще бъде и под 2%", подчерта той.

„Въпроса за дълга не е към финансовия министър. Изберете си министрите, които харчат най-много и ги питайте какво могат да спестят, което да отиде за намаление на дълга. Чрез системата за оценка на качеството на активите на финансовата система ще можем да върнем доверието в нея, което беше ерозирано от фалита на КТБ”, допълни финансовият министър.

Според Горанов провалите му са свързани с това, че заради много работа, която министерството се налага да върши, понякога остава криворазбран. „Има резерви в това да разясняваме, че това, което правим, всъщност, не е насочено срещу тях, а е в полза на доброто и нормално функциониране на българското общество. Не обещавам, че ще станем по-комуникативни, защото ролята на финансовия министър не е да бъде всеки ден по екраните на сутрешните блокове”, каза той. 

По думите му пренебрежимо малка е неразплатената част по европейските оперативни програми през тази година в сравнение с 2014 г. Над половин милиард от държавния бюджет е отишъл за допълнителни мерки за подобряване на усвояването на еврофондовете.

Владислав Горанов обеща, че до края януари ще бъде готова методологията, по която ще се начислява т. нар. данък „Уикенд” за фирмени активи - главно автомобили и недвижими имоти, които се използват за лични нужди. Освен това не е правилно да го наричате "Данък Уикенд", той ще се прилага и за делничните дни, отсече финансовият министър.

 

 

 


ОЗК

От категорията

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov--Poveche-balgarski-kompanii-tryabva-da-se-vazpolzvat-ot-Evropeyskiya-fond-za-otbrana_1684840647.jpg

По думите на министъра на икономиката Никола Стоянов възможностите, които ...

23 май 2023 | 14:16

Илин Димитров: Този летен сезон ще е по-добър в сравнение с рекордната 2019 г.

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър Димитров откри днес официално новия летен туристически сезон. Снимка БТА-V-nay-stariya-balgarski-kurort--Sv-sv--Konstantin-i-Elena--ministar-Dimitrov-otkri-dnes-ofitsialno-noviya-leten-turisticheski-sezon_1684665570.png

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър ...

21 май 2023 | 13:38

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%-Lihvite-tragvat-nagore--BNB-uvelichava-zadalzhitelnite-minimalni-rezervi-na-bankite_1682540126.jpg

Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо ...

4 юни 2023 | 20:26

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.-1475228335.jpg

Агресивното повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията от ...

4 юни 2023 | 15:53

Най-важното

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, останалите партии ще гласуват "против"

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат-Akad--Denkov-vrashta-na-Radev-izpalnen-vtoriya-prouchvatelen-mandat_1685937952.jpg

В петък, Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава ...

5 юни 2023 | 07:04

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45