Финансовият министър ще предложи догодина нови идеи за парите на местните власти

Горанов: Не съм се отказал от допълнителния данък върху доходите от 2%! (обновена)

8469 | 23 дек. 2015 | 13:04

България ще постигне през 2015 г. почти 3% растеж на брутния вътрешен продукт, държавният дълг ще бъде около 2,6%


Финансовият министър Владислав Горанов не се е отказал от въвеждането на допълнителен данък до 2% от доходите на физическите лица, който общините да могат да въвеждат за свои нужди. Това стана ясно по време на годишния отчет на министъра пред журналисти.


"За съжаление изборният цикъл, в който постоянно се намираме, не позволиха да се повдигнат важни теми. Месец август и септември анонсирахме изменения в данъчната политика - избягване на неплащане на данъците и даване на възможност на общините да събират допълнителни приходи. Полемиката за 2% данък върху доходите на физическите лица. Аз продължавам да смятам, че това е тема, която не се е изчерпила. Неслучайно на среща с българските общини повдигнахме тази тема. Едно от първите законодателни предложения - промяна в Закон за публичните финанси,  с които да се регламентира възможността за финансово оздравяване на българските общини", каза министърът.

 

Той подчерта, че местните власти не са имунизирани срещу това някой кмет да фалира дадена община. В такава ситуация ненамесата от страна на държавата предполага незаслужено хората по места да страдат заради грешно управление.

 

Затова идеята е, ако общинският съвет и кмет преценят, че имат нужда да получат помощ на правителството, това ще бъде възможно, като те влязат в специален оздравителен режим, свързан с подобряване на финансовото състояние на общините.

 

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев уточни, че честните власти ще завършат годината със 150 млн. неразплатени разходи.

 

Като цяло Владислав Горанов обеща предвидимост в действията на Министерството на финансите, като предлаганите решения ще бъдат подлагани на широко обществено обсъждане - "нещо, което дори и да искаме, не можем да избегнем", каза той.

 

Владислав Горанов оповести, че икономическият растеж през 2015 г. ще се окаже по-висок от очаквания и ще бъде "почти 3%" от БВП. Той припомни, че през есента на 2014 г. прогнозита са били за стопанско оживление с едва 0,6-0,8%.

 

Според финансовия министър държавният дълг няма да достигне предвидения в актуализирания бюджет за тази година праг от 3,3% от БВП. Реално той ще бъде 2,5-2,6% от БВП или с 0,7-0,8% под заложеното равнище в актуализирания план за тази година.

 

"Това се дължи основно на по-добрата работа на приходните администрации. Реформите се оказаха нелесни и някои от моите колеги (министри - бел. ред.) не успяха да се вмястят в предварително разчетените разходи.А се видя, че силовото налагане на рефирми  води до необходимия резултат. Понякога получаваме упреци за това, че предлагаме непопулярни решения. Моите усилия ще бъдат насочени към одобряван на ефективността на публичните разходи", декларира министърът.

 

По думите му приходните агенции са осигурили през тази година допълнителни близо 2 млрд. лева постъпления в хазната. За това министърът специално благодари на НАП и Агенция "Митници".

 

Още следващата седмица той ще се срещне с министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, за да обсъдат двамата финансирането на реформите в МВР. Целта е съответни промени в закона да бъдат предложени още през януари.

 

Министър Горанов отрече, че преназначаването на служители в системата на МВР ще наложи изплащане на близо 100 млн. лв. обезщетения. "Промяната на категорията труд и съответно на осигуряване не е причина за прекратяване на трудовото правоотношение, така че да се налага изплащане на обезщетение", обясни той.

 

"Аз няма обаче да се откажа да повдигам теми за ефективността на разговорите в отделни системи и за предлагането на решения. Понякога получаваме упреци за това, че прилагаме непопулярни мерки и решения. Добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари, този, който се опитва да не генерира допълнителни дългове и да натоварваме следващите поколения с тях", коментира Горанов.

Според него важен знак за подобряването на ситуацията в страната са вижда през макроикономическите показатели, които "показват възстановяване на потребителското доверие и увеличаване на вътрешното потребление". Министърът припомни правилото, записано в учабниците, че човек харчи не толкова, колкото печели сега, а толкова, колкото очаква да получава утре.

 

Ако правителството изпълни мандата си българският бюджет ще стане балансиран, подчерта Владислав Горанов. По думите му равносметката дали е добър или лош един финансов министър минава през много опростени показатели, свързани със състоянието на финансовата система и на фиска.

 

„Категорично имаме подобрение на състоянието на българския бюджет. Не приемам финансовият министър да е единственият отговорен за дълга, при положение, че той разходва една пренебрежима част от българския бюджет. Останалата част се изразходва за финансиране на социалните системи, системите за отбрана и сигурност, българското образование и здравеопазване”, каза Горанов.

 

„Дългът е само резултативна величина от това, че харчим повече, отколкото произвеждаме в икономиката и преразпределяме през бюджета. Против дълга съм и съм предложил в края на 2016 г. дефицитът да бъде 2%. Ако си свършим работата ще бъде и под 2%", подчерта той.

„Въпроса за дълга не е към финансовия министър. Изберете си министрите, които харчат най-много и ги питайте какво могат да спестят, което да отиде за намаление на дълга. Чрез системата за оценка на качеството на активите на финансовата система ще можем да върнем доверието в нея, което беше ерозирано от фалита на КТБ”, допълни финансовият министър.

Според Горанов провалите му са свързани с това, че заради много работа, която министерството се налага да върши, понякога остава криворазбран. „Има резерви в това да разясняваме, че това, което правим, всъщност, не е насочено срещу тях, а е в полза на доброто и нормално функциониране на българското общество. Не обещавам, че ще станем по-комуникативни, защото ролята на финансовия министър не е да бъде всеки ден по екраните на сутрешните блокове”, каза той. 

По думите му пренебрежимо малка е неразплатената част по европейските оперативни програми през тази година в сравнение с 2014 г. Над половин милиард от държавния бюджет е отишъл за допълнителни мерки за подобряване на усвояването на еврофондовете.

Владислав Горанов обеща, че до края януари ще бъде готова методологията, по която ще се начислява т. нар. данък „Уикенд” за фирмени активи - главно автомобили и недвижими имоти, които се използват за лични нужди. Освен това не е правилно да го наричате "Данък Уикенд", той ще се прилага и за делничните дни, отсече финансовият министър.

 

 

 


ОЗК

От категорията

Как властта лъже енергетиците, че тецовете ще работят до 2038 г. Ето какво казват истинските цифри

Как властта лъже енергетиците, че тецовете ще работят до 2038 г. Ето какво казват истинските цифри -TETs--Bobov-dol--Snimka--BNR_1693207608.jpg

Целите за редукция до 2030 г. с 80% спрямо 1990 г. означават максимално ...

2 окт. 2023 | 15:20

Защо недостигът на мед може да изложи на опасност световния енергиен преход

Освен за електрическите мрежи, медта е необходима и за голямо количество кабели за електрическите автомобили-Osven-za-elektricheskite-mrezhi--medta-e-neobhodima-i-za-golyamo-kolichestvo-kabeli-za-elektricheskite-avtomobili_1696243575.jpg

Целият свят пое по пътя на електрификацията, за да намали парниковите газове. ...

2 окт. 2023 | 13:41

Енергиен експерт: Има отиване в крайност на позициите на протестиращите миньори и енергетици

Някои от исканията са в разрез с основополагащи политики на ЕС, подчертава Антон Иванов-Nyakoi-ot-iskaniyata-sa-v-razrez-s-osnovopolagashti-politiki-na-ES--podchertava-Anton-Ivanov_1696344350.jpg

Според него споровете не са фактически по записаното в териториалните планове, ...

3 окт. 2023 | 17:43

Евростат: България се изкачи до второ място в ЕС по скок на цените на жилищата

Евростат: България се изкачи до второ място в ЕС по скок на цените на жилищата-Evrostat--Balgariya-se-izkachi-do-vtoro-myasto-v-ES-po-skok-na-tsenite-na-zhilishtata_1696332687.jpg

На годишна база през тримесечието април-юни т.г. родните жилища са поскъпнали с ...

3 окт. 2023 | 14:29

Най-важното

Отряд на спецчастите пътува към селото, на място отива и главният секретар на МВР Живко Коцев

Драма! Въоръжен взе за заложници бившата си и майка ѝ в село край Сандански

Снимка: Агенция "Фокус"/Фейсбук-Snimka--Agentsiya--Fokus-Feysbuk_1696351034.jpg

Майка и дъщеря са затворени принудително от стрелец в таванско помещение на ...

3 окт. 2023 | 19:25

Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мен, коментира Делян Пеевски

Денков и протестиращите миньори и енергетици подписаха споразумение. Няма да се затварят ТЕЦ-ове
(Видео)

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1696349034.jpg

"Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат ...

3 окт. 2023 | 19:01

Той даде много висока оценка на начина, по който е форматирано споразумението

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат
(Видео)

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Не подкрепяме законопроектите за службите, вече съм си казал мнението, отговори ...

3 окт. 2023 | 19:22

Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието

Висшият съдебен съвет с унищожителна критика към текстовете за промени в Конституцията
(Видео)

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията-Plenumat-na-VSS-otkri-protsedura-za-izbor-na-nov-glaven-prokuror-Snimka-BTA_1687454847.jpg

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. ...

3 окт. 2023 | 09:17

Дилетанщина от най-висок порядък, коментира икономистът Стоян Панчев

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров изловен на предизборен митинг на ПП в Благоевград

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посети предизборен митинг на ПП в Благоевград-Diletanshtina-ot-nay-visok-poryadak--komentira-ikonomistat-Stoyan-Panchev_1696343224.jpg

Още по-скандалното е, че именно негов ресор е печатницата на БНБ, където ще се ...

3 окт. 2023 | 17:26

Предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, категоричен е той

Магдалинчев с остра критика към предложените промени в Конституцията пред комисията в парламента

Боян Магдалинчев-Magdalinchev--Ima-risk-ot-totalno-paralizirane-na-rabotata-na-tsyalata-sadebna-sistema--Snimka-BTA_1663052244.jpg

Според представляващия ВСС има и някои дискриминационни разпоредби. Те са ...

3 окт. 2023 | 16:42

"От най-голям износител на ток, ще се превърнем във вносител", каза той по повод протеста на миньори и енергетици

Борисов откри кампанията в Сливен: ГЕРБ доказа, че може да се пребори за централната власт
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1696352127.jpg

Хората знаят какво беше при ГЕРБ, какво е след нас и сега е време да решат как ...

3 окт. 2023 | 18:40

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

София се доказа като добър партньор, категоричен бе евродепутатът

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!-Kyuchyuk-ot-EP--Balgariya-prekrati-shemata-sas-zlatnite-pasporti---Avstriya-i-Niderlandiya-da-go-priznayat-_1696338666.jpg

По думите му Шенген е въпрос на доверие, а данните за продажба на визи в ...

3 окт. 2023 | 16:08