„Когато приготвям храна, съм щастлив почти колкото при рисуването, само дето картината те вкарва в други коридори на времето. Но и кулинарията е като извънвременно общение с мисли и усещания за аромат, вкус и блаженство. Изпитвам радост и удовлетворение от споделеното с близки и приятели ястие“, разказва известният художник Андрей Янев.
Днешният ни гост е завършил стенопис в Националната художествена академия и е специализирал художествен емайл в ХА „Вера Мухина“ в Санкт Петербург. Има над 50 самостоятелни изложби у нас и в още десет европейски държави, негови платна красят частни колекции в двойно повече страни, има и престижни награди. Познат е и като съучредител на утвърдения през годините фестивал „Художници, Балчик, Любов - среща на европейски морета“. Сътворил е десетки витражи, стенописи и емайлови пана в параклиси, обществени сгради и частни домове. Авторитетното списание International Artist го представя като автор от Балканите и България.
От 11 години чрез проекти, а и като лично пристрастие известният художник е тясно свързан със Света гора, Атон, откъдето е донесъл и много рецепти.
Гозба с булгур от Света гора
Необходими продукти
2 глави стар лук (сега може и две-три връзки пресен лук)
2-3 моркова
1 тиквичка
2 чаши булгур
2 консерви риба тон
20-30 г стафиди
две шепи „арпай“ фиде, пата или макарони
3 яйца
1 кофичка кисело мляко
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
2 супени лъжици брашно
зехтин
черен пипер
дафинов лист
червен пипер
сол
Начин на приготвяне
1. Нарязват се лукът и морковите, запържват се в зехтин за кратко и се добавя една чаена чаша вода.
2. Прибавят се булгурът, една супена лъжица червен пипер, черният пипер - смлян и на зърна, нарязаната на кубчета тиквичка и още една чаша вода.
3. Около 5 мин. след завирането се добавят макароните и солта. Сместа се бърка до сгъстяване - трябва да е гъста. Всичко ври още 5-6 минути.
4. Съдът се сваля от огъня и се прибавят рибата тон и стафидите.
5. Всичко се изсипва в дълбока тава, на дъното с малко зехтин и няколко дафинови листа. Добавя се още вода и се запича в загрята фурна (на 200 градуса) за 40 мин., като се следи да не загори.
6. Слага се заливка от яйцата, киселото мляко, содата и брашното. Запича се до златисто и се нарязва на порции. За който обича, върви люта чушка и червено вино.