Никола Николов-Паскал

Границите ни - разграден двор за внос на цигари

18690 | 28 апр. 2015 | 08:21

Държавата губи годишно по 1 млрд. лева от контрабандата

Никола Николов-Паскал-1430212204.jpgЕдин от задържаните при акцията на МВР и прокуратурата камиони на влизане от Турция.-1430146745.jpgПрез граничния пункт Капитан Андреево камионите минавали през вдигната бариера.-1421074081.jpgХитът в контрабандата на цигари са
марките „Президент“ и Jin Ling.-1430146598.jpg

25 години съм шофьор на ТИР, за първи път преминавам такава граница. Никой не ме спря никъде, нищо не ми провери. Това казва на 2 април 2015 г. пред Пловдивския окръжен съд 45-годишният Ремзи Караибрахимоглу, турски гражданин, задържан като шофьор на ТИР с нелегални цигари на обща стойност близо 8 млн. лв. сутринта на 29 март т.г. При операцията на граничния пункт Капитан Андреево на 29 март полицията и прокуратурата разбиха канал за контрабанда на цигари. Тогава първоначално бяха задържани 16 митничари и гранични полицаи, но после в ареста останаха едва четирима митничари.

 

По време на разследването стана ясно, че само през март през Капитан Андреево митничарите и граничарите са пропуснали 18 камиона, пълни с нелегални цигари, на „вдигната бариера“ без никакви проверки. От тях полицията успява да хване само тира на Караибрахимоглу,

 

натъпкан с 1420

мастербокса

цигари от Турция

 

от марката „Президент“ на стойност 8 млн. лв. и друг камион, закаран до пловдивският кв. Столипиново пак с 1420 мастербокса цигари Jin Ling за 8 млн. лв. Но тези камиони, оказа се, са „капка в морето“ на контрабандните цигари, които ежедневно заливат страната ни. А нелегалните папироси вече са около 50% от всички продавани цигари у нас.

 

Може би турският шофьор лъже или иска да орезили България, която прави неистови усилия да се добере до Шенген?

Самият Караибрахимоглу разказва всичко пред прокурорите. На турския пункт Капъ Куле той е попълнил декларация, в която е вписал цигарите като пренасян товар. Митничар от нашия пункт Капитан Андреево обаче прибрал тази му декларация и му е дал друга идентична, пак турски образец, в която обаче товарът вече е описан като бобини за текстилната промишленост за Полша. След което го поела Граничната полиция. Турският шофьор нямал валидна за ЕС шофьорска книжка, нито декларация, но за това пък се „погрижил“ граничар, който го „ескортирал“ до бариерата и даже я вдигнал без никаква проверка. Всичко станало само за 15 минути. И затова Караибрахимоглу казва: „Няма такава граница, не съм виждал за 25 години стаж. И то на входа на Европейския съюз.“

 

От другите 18 тира обаче няма и следа и ако приемем, че всеки е бил пълен с 1420 мастербокса с нелегални цигари за по 8 млн. лв. сумата става почти около 150 млн. лв. Само през март и само на Капитан Андреево. По данни на неправителствени организации държавата губи годишно 1 млрд. лв. от контрабандата на цигари. А обмитяваните количества са се сринали от 22 млрд. къса през 2010 г. на 11 млрд. къса през 2014 г.

 

Този пункт е основният маршрут за контрабандата на цигари, но не е единственият. След показните акции на МВР на Капитан Андреево и Кулата за няколко дни трафикът на нелегалната стока

 

моментално бе пренасочен към

пункта Лесово и пристанищата Варна и Бургас

 

твърдят осведомени пред „Преса“. Може би това е и причината до момента да няма заловена и една кутия цигари на проверяваните пунктове.

 

Каналите за контрабанда на цигарите през границата са отдавна отработени, добре смазани и отлично работещи. Няма „демократична власт“ от началото на прехода, която да е успяла да се пребори с тях. До момента и усилията на втория кабинет на Бойко Борисов изглеждат като провал.

 

Схемата, описана от шофьора Караибрахимоглу, се потвърждава напълно и от разследването по този случай на пункта от Икономическа полиция и Окръжна прокуратура-Пловдив.

То показва, че наистина границата ни е разграден двор, както твърди и окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Според неофициална информация каналът е организиран от хасковския контрабандист Никола Николов-Паскал и неговия помощник Илиян Стефанов-Истимарото.

 

Схемата е проста и много ефикасна. За всеки пуснат ТИР с контрабандни цигари се плащат 100 000 лева по цялата верига в митниците и Гранична полиция на Капитан Андреево. По голяма част от парите отиват към началниците в столицата. Най-оборотните марки в момента са цигарите Jin Ling и „Президент“. Двете се произвеждат в Китай на кораби в открито море и в нелегални фабрики в Украйна.

 

Последната се прави в Турция. Те струват 30 и 40 долара за мастербокс. У нас на едро се пласират между 25 и 30 лв. на стек, а кутия, продавана нелегално на пазарите в страната от роми, се търгува по 3 лв. Печалбата на дребните продавачи е по 50 ст. на кутия. Нискокачествените цигари пристигат в Турция по море с контейнери. Товарят се на тирове.

 

Като преминат „на вдигната бариера“ през Капитан Андреево, освен фалшифицирането на митническата декларация нашите митничари сменяли и номерата на камионите, като слагали върху турските фалшиви български табели.

 

След границата тировете поемат към складовете в Пловдив, Стара Загора и София. И там се разпределят между ромски кланове за разпродажба на дребно. Оказа се, че барета от спецотряда за борба с тероризма – СОБТ, е охранявал товарите от полицията. Арестуваният командос Драгомир Драгомиров вадел картата си и осуетявал полицейски проверки по пътищата. Драгомиров обаче едва ли е единственият. Проверката на полицията и прокуратурата на Капитан Андреево засякла фрапиращи нарушения. Ако се вярва на информационната система „Бимис“ на Агенция „Митници“, на този пункт цари истинско мъртвило, след като от 1 януари насам там не е минал нито един камион от Турция. Според въведена от няколко години насам практика турските власти уведомяват българските си колеги за всеки камион с високорискови акцизни стоки, минал през Капъ Куле чрез изпращане на копия от транзитните митнически декларации. На Капитан Андреево обаче прокурорите са намерили само една. Останалите са изчезнали отмъкнати от неизвестен до момента извършител.

 

Същата е и картината на останалите гранични пунктове в страната. Рекламираните като панацея за борба с контрабандата скенери на пристанищата в Бургас и Варна или не работят или „работят“ избирателно, тоест проверяват се стоки, които трябва, а контейнери с цигари се пропускат безпрепяствено, твърдят спецполицаи.

 

Това показва, че страната ни е доста далеч от Шенген и дори не покрива критериите за външна граница на Европейския съюз. Сега след решението на правителството за увеличение на акциза на цигарите от догодина се очаква нов бум на контрабандата през границите.


 

Изчезналите

камиони „минали“ през

Калотина по документи

 

18-те камиона, пълни с цигари, които митничарите от Капитан Андреево са пропуснали „на вдигната бариера“ през март тази година се оказали „приключени“ по документи на граничния пункт Калотина. Това разкрило разследването на прокуратурата и полицията. След разбиването на канала през Капитан Андреево полицията успя да намери само два от тях, зарязани празни на паркинги в Горубляне и Казичене.

 

„Проверка в митниците показала, че те са преминали само по документи през Калотина с разрешението на високопоставен началник от столичната митница“, съобщи пред „Преса“ Григор Здравков, говорител на Българска легия „Антимафия“. Според него въпросният началник се гласи да става шеф на митница Свиленград.

 

Разследващите получили информация, че за преминаването на цигарите „по документи“ в чужбина той е получил около 50 000 лв. комисиона. А стоката от изчезналите камиони е разтоварена и пласирана в страната.

 

Според експерти основният проблем в борбата с контрабандата на цигари е липсата на реална информационна връзка между Агенция „Митници“, МВР, прокуратурата и НАП. Въпреки че приходната агенция и митниците уж имат такава връзка, тя се оказа несъвместима между двете ведомства. Така те нямат реална представа как да се преборят с контрабандата.


 

ДАНС разследвала Никола Николов-Паскал заради митнически шеф

 

Стефан БОРИСОВ

 

През 2004 г. зам.-шефът на митница Свиленград Георги Костадинов е купил апартамент в Пловдив с площ 148 квадрата и гараж, за който се предполага, че му е подарък от Никола Николов-Паскал, занимаващ се с трафикиране и разпространение на наркотици. Това се казва в справка на ДАНС по разследване срещу Георги Костадинов. Той бе арестуван на 21 май 2014 г. при акция на родното ФБР, като в колата му бяха открити амфетамини. Преди ареста ДАНС подслушва митническия началник и прихваща и разговорите му с Паскал, сочен за най-крупния контрабандист на цигари.

 

В справката, с която „Преса“ разполага, се казва още, че „към момента (2014 г. - б.р.) Паскал и Костадинов са в много добри отношения, и в тази връзка Костадинов получава ежемесечно различни суми от хора, близки до Паскал, срещу което осигурява разчистване на конкуренцията на Николов при трафикирането на различни акцизни стоки.“

 

Разследването срещу Костадинов пропадна, делото бе прекратено и от средата на януари 2015 г. той отново е на работа в митница Свиленград.

Явно ДАНС не е работила активно и срещу Николов, обявен от някои медии за тартора на контрабандата на цигари. Истината е, че въпросният Паскал е активен участник в организирането на канали за трафик на цигари от средата на 90-те години на миналия век и досега е останал недосегаем за службите ни.

 

Според неофициална информация Николов е в отлични отношения не само с въпросния Костадинов, а и с всички началници на митницата в Свиленград. Той е човекът, който организира вноса на цигари през Турция.


През каналите могат да влязат и терористи

 

Заради липсата на контрол и фиктивните проверки на камионите от Турция през страната ни могат да влязат необезпокоявано и терористи. Това са констатациите на проверката на Пловдивската окръжна прокуратура и полицията на Капитан Андреево.

„От всички събрани до момента доказателства е видно, че е налице неизпълнение на служебните задължения от страна както на служителите на „Гранична полиция“, така и на митническите служители към същия ГКПП.

 

Установено е чрез свидетелски показания, претърсвания и изземвания, протоколи за доброволно предаване, огледи на съществуващи, макар и с лоша резолюция, видеозаписи, обяснения на обвиняем, че е възможно, а и системно е било осъществявано преминаването на товарни автомобили от Турция към Р България с високорискови акцизни стоки, като е твърде вероятно да са преминавали и товарни автомобили с други забранени вещества, включително трафик на хора“, се казва в доклада на прокуратурата.

 

Според свидетели при фиктивните проверки на „нашите камиони“ от Турция дори не е използван уредът „газ анализатор“, който открива скрити в камионите хора по издишания от тях въглероден диоксид. Това е в пълно нарушение на Инструкция №1405 на МВР, касаеща дейността на Гранична полиция. Така през цигарените канали нищо чудно у нас да са вкарани и терористи.

 

 


ОЗК

От категорията

Цената на петрола продължава да расте поради проблеми с доставките и ръст на потреблението в Китай

Цената на петрола продължава да расте поради проблеми с доставките и ръст на потреблението в Китай-petrol--neft--tseni_1664996238.jpg

Земетресението в Турция в понеделник затвори за два дни петролния терминал в ...

9 февр. 2023 | 09:14

НСИ: Селското население е с песимистични нагласи за икономиката, в градовете - с по-позитивни

НСИ: Селското население е с песимистични нагласи за икономиката, в градовете - с по-позитивни-Svetovnata-banka--Balgariya-e-sred-darzhavite-s-nay-zastaryavashto-naselenie-v-sveta-_1669618101.jpg

Относно безработицата в страната през следващите дванадесет месеца прогнозите ...

7 февр. 2023 | 11:43

България с пропаст между бедни и богати

България с пропаст между бедни и богати-1469632195.jpg

Неравенството в доходите у нас е най-голямо сред страните от ЕС

7 февр. 2023 | 09:37

Кузман Илиев: Много напечатани пари и недостатъчно производство водят до инфлация

Кузман Илиев: Много напечатани пари и недостатъчно производство водят до инфлация-Kuzman-Iliev--Mnogo-napechatani-pari-i-nedostatachno-proizvodstvo-vodyat-do-inflatsiya_1675763603.jpg

Богомил Николов от "Активни потребители" смята, че е проблем ...

7 февр. 2023 | 11:52

Най-важното

Преди извънредното заседание на Европейския съвет

Радев от Брюксел: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия
(Видео)

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да ...

9 февр. 2023 | 11:07

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20