Кооперацията на ул. Чехов" 51 в столичния квартал "Изток, където е жилището на Огнян Минчев. Снимка: Гугъл

Огнян Минчев с 3 апартамента на топместа в София

Грантаджии, протестъри, политолози и медийни собственици с евтини имоти, дар от Костов

30466 | 13 март 2016 | 16:14

Асен Генов купил общинско жилище за 4 4782 лева. Съсобственичката на "Червената къща" Десислава Гаврилова-Кръстева с 3,8 дка в Бяла

Кооперацията на ул. Чехов" 51 в столичния квартал "Изток, където е жилището на Огнян Минчев. Снимка: Гугъл-1457878447.jpgДва от терените на Десислава Гаврилова – Кръстева са кацнали точно над  емблематичните бели скали. Снимака: Монитор-1457875976.jpg

С евтини държавни и общински имоти, услужливо предоставени им все от хора, свързани с управлението на Иван Костов, са се уредили знакови протестъри и грантаджии на олигархичния кръг „Хидра“, който пробва да подмени легитимните играчи на политическата и съдебната сцена. Това лъсва при проверка „Монитор“ в имотния регистър. Данните в него не само доказват за пореден път връзката с Костов, която иначе грантаджиите от неправителствените организации, храненици на „Америка за България“ и свързаното със Сорос „Отворено общество“, упорито пробват да скрият. Те ясно показват, че генезисът на кръга може да се проследи още във времената, в които Костов беше премиер и лидер на сините. Именно оттогава датира зависимостта на част от хранениците на групата, която в момента играе ролята на основни нейни глашатаи.

 

Кришнарят от „Надежда“

 

Обикновените граждани на държавата може да чакат по 15 години, за да се доредят до настаняване (дори не купуване) в общинско жилище, но обичайната практика не важи за хората, знаещи как да припяват в прослава на някое „божество“. На 29 януари 2001 г. - буквално в последните седмици от управлението на кабинета „Костов“, едно от лицата на „Протестна мрежа“ - Асен Генов, се урежда с общински апартамент от 47 кв.м в кв. „Надежда 2”. Технологът декоратор, изживяващ се през годините като кришнар, блогър, а напоследък и като протестър, брои за придобивката „впечатляващите“ 4782 лева – т.е. по около 100 лева на квадрат. „Благодетелят“ е ТОА „Надежда“ - териториално общинско звено, което по това време, както можете да се досетите, е под контрола на СДС. Кмет на града е Стефан Софиянски, а лидер на партията – Костов.

 

Тъй като в качения в интернет публичен регистър на сделките в София с общинска собственост няма архив за 2001 г., трудно може да се проследи колко точно облагодетелствани като Генов е имало през въпросната година. За справка обаче през 2003 г. - първата, за която има такива данни, са направени „цели“ 3 сделки в „Надежда“. Колко голям е шансът човек без стабилен гръб да се дореди до купуване на общинско жилище при буквално символични цени, сами можете да си отговорите.

 

Червена къща на синьо море

 

И ако си мислите, че това е далавера, то историята на Десислава Гаврилова-Кръстева е още по-впечатляваща. В началото на декември 2003 г. - броени дни след местните избори, съсобственичката на „Червената къща“ и „Медиапул“ купува на търг с тайно - не явно наддаване - 3,8 дка земеделска земя в Бяла. Продавач е общината, чийто кмет Илиян Цонев далеч не изненадващо е от СДС (б.р. - от 2013 г. до сега впрочем Цонев е шеф на Центъра на промишлеността на България в Москва).

 

Придобивката е в изключително привлекателната местност Глико, а имотът е кацнал току на края на впечатляващите бели скали, с които тя е известна. Точно над брега. Декарите са купени за 70 250 лева, което прави по 18 лева на квадрат. Цената е повече от символична, което се доказва и от факта, че през 2008 г., когато се прави ревизия на сделката заради допусната „грешка“, оценителите на общината вече са посочили пазарна стойност на имота 286 875 лева – четири пъти по-висока от платеното от Гаврилова-Кръстева. С това обаче далеч не приключват проблемните моменти с тази покупка. Оказва се, че примамливата стойност на имота далеч не е била единствената далавера на Гаврилова-Кръстева.

През 2008 г., когато кмет на Бяла вече не е синият Цонев, а настоящият градоначалник от ГЕРБ Анастас Трендафилов, лъсва, че съсобственичката на „Червената къща“ и „Медиапул“ поради „грешка“ е

 

гушнала повече земя от предвидената в договора

 

Впечатляващият подарък е бил в размер на почти половин декар – 400 кв.м, или 12% от терена, които Трендафилов отнема, обясниха от общината Монитор. От там не се наеха да коментират дали грешката е била случайна или умишлена. Но се оказва, че междувременно общинският съвет гласува градоустройствен план, според който самите терени вече са с УПИ и получават статут на нива, като в същото време се оказват раздробени на 3 части. Едната от които е на място, различно от другите две. Причината е, че при обособяването на съседни до тях имоти се оказва, че площта им е по-малка от реално закупената земя и съответно трябва да бъдат компенсирани за сметка на терените на Гаврилова-Кръстева. Тя самата също получава като обезщетение още един имот. Така първите два терена са с адрес ул. „Петър Петров“ №20.

 

Именно те се и намират на самите Бели скали. Третият терен е през една пряка от тях - на ул. „Осми приморски полк“ №40, в още по-голяма близост до плажа. Още по-любопитното е, че макар в имотния регистър земите да фигурират като собственост на Десислава Гаврилова-Кръстева, в община Бяла те още се водят частна общинска собственост, тъй като за 12-те години от покупката им досега тя изобщо не е подала документи за вписването им в Служба по геодезия и кадастър - Варна.

 

Макар името на Гаврилова-Кръстева да не е толкова известно за широката публика като това на Асен Генов, тя всъщност е

 

основно звено в грантаджийските схеми

 

въртени от шефовете на неправителствени организации, свързани с „Хидрата”. НПО-та, свързани с магистратите, адвокатите и т.нар. експерти, протестиращи от сутрин до вечер по телевизионни студиа, онлайн издания и дебати в полза на мафиотската ламя, са лапнали през годините субсидии от над 33 млн. лева, повече от 21 млн. от които са от „Америка за България“ и свързания със Сорос Институт „Отворено общество“. Немалка част от лекциите и дискусиите, с които се оправдават парите по проектите, са провеждани именно в „Червената къща“, чийто съсобственик е Десислава Гаврилова-Кръстева.

 

Не по-назад от нея впрочем остава съдружничката й, но в друг проект - „Медиапул.бг“, Стояна Георгиева, която е директор на Правителствена информационна служба по време на кабинета "Костов". През март 2001 г. - дни преди края на кабинета „Костов“, бившата шефка на пресцентъра му, чийто сайт през последните няколко години стана основен проводник на сценариите на тарторите на олигархичния кръг „Хидра“ - забегналия в чужбина банкер Цветан Василев и Командира, и аверите им Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Гриша Ганчев и Огнян Донев, за клатене на държавата и преврат в изпълнителната и съдебната власт, също прави изгодна сделка.

 

Но направо с държавен имот, при това под формата на заменка

 

на 15 март 2001 г. Стояна Георгиева заменя апартамент от 44,4 кв.м в кв. „Сухата река” на далеч по-привлекателно място – ул. „Калиманци” 35, на броени метри от румънското посолство и току до парк „Гео Милев”. Апартаментът, който получава от областната управа на София, е 97,8 кв.м. Този, който тя заменя, е 44,4 кв.м, или повече от двойно по-малък. Същото важи и за пазарната стойност на двата имота. И тъй като старата народна мъдрост за безплатния обяд важи с пълна сила и в наши времена, въпросът дали замяната е минала без висши протекции е повече от риторичен. Същото се отнася и за въпроса защо именно от „Медиапул“ тръгна манипулираното писмо от Брюксел, с което провалилият се вече бивш правосъден министър Христо Иванов и шефът на ВКС Лазар Груев се пробваха да убедят обществото, че ЕК настоява главният прокурор Сотир Цацаров да се оттегли, докато трае проверката по записите на „Бивол“.

 

Огнян Минчев с 3 апартамента на топместа в София

 

Началото на века – случайно или по-скоро не, предвид факта, че тогава позициите на Костов все още бяха силни, се оказва имотно и за друг глашатай на кръга – Огнян Минчев. Грантаджията политолог, чиито неправителствени организации „Прозрачност без граници“ и „Институт за регионални и международни изследвания“, са се облажили със субсидии от „Америка за България“ и „Отворено общество“ за над 2 млн. лева, има общо 3 апартамента заедно със съпругата си.

 

Първият е придобит през септември 2000 г. и е в китна кооперация в кв. „Изток” на ул. „Антон Чехов“ 51. Жилището е с внушителните 167 кв.м, а покупката е струвала на Минчев солидните 103 409 лева. Две години по-късно се сдобива и с два гаража към него, но явно решава, че няма да са му нужни в комплект, защото впоследствие продава единия. През 2006 г. политологът продължава да разширява имотния си портфейл. На 21 декември 2006 г., непосредствено преди Коледа, Минчев си прави празничен подарък – купува право на строеж в нова кооперация на ул. „Елисавета Багряна“ 20. Сделката е за две ателиета на седмия етаж, едното от които 100 квадрата, а другото - 109 кв.м.


От категорията

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

НСТС не постигна съгласие за увеличаване на командировъчните

НСТС не постигна съгласие за увеличаване на командировъчните-NSTS-ne-postigna-saglasie-za-uvelichavane-na-komandirovachnite_1679397811.jpg

Дневните командировъчни за страната не са променяни от 2008 година а ...

21 март 2023 | 13:23

Найден Тодоров: Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици

Найден Тодоров: Картината на Джаксън Полък беше открита преди няколко седмици-Nyama-otkriti-narusheniya-pri-proverkata-na-Ministerstvoto-na-kulturata-po-kazusa-s-Narodniya-teatar_1676274871.png

Трябва да се създаде закон за сценичните изкуства. Надявам се, че бюджетът за ...

21 март 2023 | 13:20

Най-важното

Спекулации са, че ще има орязване на заплати и пенсии, че ще има промяна в курса на лева към еврото

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове

Радев: Правителството няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито ПВО, нито танкове-Radev-pozdravi-zhenite--Badete-zdravi--obichani-i-tseneni-_1678259318.jpg

Президентът изтъкна,че финансите на държавата са стабилни, но ако бъдещите ...

21 март 2023 | 11:44

На срещата присъства и кметът на Гоце Делчев и заместник-председател на БСП Владимир Москов

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията

Неврокопският митрополит Серафим подкрепи Нинова в битката срещу джендър идеологията-Nevrokopskiyat-mitropolit-Serafim-podkrepi-Ninova-v-bitkata-sreshtu-dzhendar-ideologiyata_1679382727.jpg

Текат процеси за влияние върху децата ни. Ние искаме тях да запазим - децата и ...

21 март 2023 | 09:09

Ще информира евродепутатите за негативните последици от закриването на органите на спецправосъдие у нас

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент

Главният прокурор Иван Гешев е на работно посещение в Европейския парламент-Geshev--Smyanata-na-glavniya-prokuror-ne-e-sadebna-reforma-_1676996166.jpg

Той ще коментира предизвикателствата пред върховенството на правото в контекста ...

21 март 2023 | 09:32

Мишустин акцентира върху това, че Си е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин: Поканих Путин да посети Китай още тази година

Си Дзинпин разговаря с руския премиер Мишустин-Si-Dzinpin-razgovarya-s-ruskiya-premier-Mishustin_1679396816.jpg

Агенцията отбелязва, че Мишустин лично е посрещнал високопоставения гост за ...

21 март 2023 | 12:24

Знам как можем да се измъкнем, в противен случай отиваме пак на избори и ще кретаме, посочи той

Борисов в Смолян: Кликата на Петков/Василев забогатя на гърба на хората! 10 млрд.е дупката в бюджета
(Видео)

Борисов в Смолян. Посрещат го на крака с викове "Победа!" -Borisov-v-Smolyan--Posreshtat-go-na-kraka-s-vikove--Pobeda--_1679329273.png

Сложно ми е да обещавам, защото две години е много време, не може да си измиеш ...

20 март 2023 | 17:53

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28

„Близо до народа“ е труден жанр за всички партии

Кампанията след първите 20 дни: Служебната власт събуди забравени страхове. Ефирът не е за всеки

Кампанията след първите 20 дни: Ефирът не е за всеки-Kampaniyata-sled-parvite-20-dni--Efirat-ne-e-za-vseki_1679397753.png

На фона на слаб интерес към програми и предизборни изяви икономиката излезе на ...

21 март 2023 | 12:33

В заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов: Не подготвяме ново споразумение за военна помощ на Украйна-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване ...

20 март 2023 | 22:33