След среща с Валери Симеонов

Гражданите на Аеновград спират протестите за две седмици, вицепремиерът им благодари

5998 | 10 юли 2017 | 16:31

843 цигани-преселници са хванати без адресна регистрация и вече са напуснали града, а проверките са установили 15 незаконни постройки и започват процедура за премахването им, съобщи Симеонов


Инициативният комитет от Асеновград прекратява протестите в града за две седмици. Това стана ясно след среща на гражданите с вицепремиера Валери Симеонов, предаде БНР.

„Срещата беше конструктивна, поеха се конкретни ангажименти. Те са – създаване и възобновяване на ангажимента за създаване на участък в ромската махала в Асеновград, поето от вицепремиера Валери Симеонов, главния секретар на МВР Младен Маринов, зам.-министъра на регионалното развитие Валентин Йовев“, обясни Иво Величков, член на Инициативния комитет, цитиран от "Фокус".

„Другият ангажимент е за охрана на спортистите, които бяха тормозени от ромите, освен това забрана за къпане във фонтаните и всякакви незаконни действия в центъра на Асеновград. Основното ни искане е свързано със сигурността“, допълни той.

„Поеха ангажимента да се обръща внимание на всички сигнали, които се изпращат за лични заплахи на етническа основа“, поясни Иво Величков.

„Удовлетворени сме. Сроковете за изпълнение на тези искания са две седмици. След две седмици ще имаме среща с вицепремиера Валери Симеонов. За две седмици спираме протестите, за да видим резултатите“, каза още той.

 

"Уважавам и благодаря за решението на Инициативния комитет от Асеновград да спрат протестите срещу поет от държавата ангажимент да работим за откриване на полицейски участък в циганското гето и осигуряване на охрана на спортуващите деца", написа във Фейсбук Симеонов.

"Информирахме ги, че 843 цигани-преселници са хванати без адресна регистрация и вече са напуснали града, а проверките са установили 15 незаконни постройки - институциите започват процедура за премахването им!", завършва вицепремиерът.


В ромската махала ще се открие подучастък на местното полицейско управление, като за целта ще се осигури сграда. На децата - спортисти ще се осигури постоянна полицейска охрана, а всички сигнали за заплахи на етническа основа, които и в момента получават протестиращи, ще се докладват лично в кабинета на вицепремиера Валери Симеонов.


От категорията

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Аз не възстановявам, а укрепвам предприятията

Министърът на икономиката Никола Стоянов: Аз не възстановявам, а укрепвам предприятията-1660027990.jpg

Той обясни, че всички промени, които се вършат в ДКК, ВМЗ-Сопот и НИТИ-Казанлък ...

19 авг. 2022 | 09:17

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите

Калоян Методиев: Никола Стоянов е назначен да върши мръсната работа преди изборите-1633678472.jpg

"Министър на икономиката беше Корнелия Нинова, много силен и ...

19 авг. 2022 | 09:19

Стоян Михалев бесен: Без гласовете на градската десница ПП не може да спечели първото място

Стоян Михалев бесен: Без гласовете на градската десница ПП не може да спечели първото място-1643299788.png

Със сигурност социологията показва, че когато се явим поотделно, вероятността ...

19 авг. 2022 | 14:04

Димитър Маргаритов: Натиск в министерството при Нинова? Нищо подобно

Димитър Маргаритов: Натиск в министерството при Нинова? Нищо подобно-1552631423.jpg

Още веднъж да припомним: в две поредни тримесечия рекорден ръст, отчетен от ...

19 авг. 2022 | 13:45