Гьоков: БСП предлага добавките към пенсиите да бъдат записани в закон

По думите му Законопроектът за колективните искове и спорове ще даде възможност за защита на много българи

Гьоков: БСП предлага добавките към пенсиите да бъдат записани в закон

1781 | 4 апр. 2024 | 16:04

Не се подчинихме на лобистки натиск - застанахме зад закон в защита на хората срещу монополите. Управляващите опитаха да го свалят, заяви народният представител от „БСП за България”


„Управляващите в оставка, най-вече от ГЕРБ, се опитаха да свалят от дневния ред законопроекта за колективните искове. Въпреки решението на Председателския съвет и решението на залата. А това е единствената смислена точка, която би била в услуга и подкрепа на хората“.
Това заяви народният представител от „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков пред „България ON AIR“.


По думите му Законопроектът за колективните искове и спорове ще даде възможност за защита на много българи.


„Давам съвсем скорошен пример, когато мобилните оператори безконтролно вдигнаха цените на услугите. С тези промени хората ще могат по една улеснена процедура да си потърсят правата, да прекратяват договорите си с мобилните оператори, да правят избор. Това единствения смислен законопроект в целия седмичен дневен ред на Парламента“, подчерта Георги Гьоков.
„Не знам какъв ще бъде крайният резултат заради бойкота на управляващите. Надявам се силно на отговорността на народните представители, за да се направи един работещ законопроект. Тези, които пречат да се приеме законопроекта, явно са свързани с монополите, които имат сериозни финансови възможности, притискат народното представителство да не приемат такива закони, които са в полза на хората, но са в техен ущърб“, коментира народният представител от БСП.
Георги Гьоков изрази опасения, че с последните промени в Конституцията, които направиха парламентът работещ до съставянето на следващия, трибуната в Народното събрание ще се превърне в трибуна на популизма е всеки ще отправя предизборни послания към избирателите си.


Той даде пример с последното заседание на Комисията по труда и социалната политика: „ГЕРБ внесоха законопроект за промени в Закона за ДОО, за да се осигурят великденски надбавки на пенсионерите. Ние го подкрепихме, защото това е последователна политика на БСП. Ще припомня, че по време на обсъждането на бюджета ние предложихме да се предвидят такива добавки, но тогава управляващите категорично отхвърлиха. Сега вече е популизъм, когато част от тези управляващи – същите, които тогава отхвърлиха нашето предложение, днес внасят такъв законопроект”, посочи народният представител от БСП. И добави:
„За да надцакат ГЕРБ, „Възраждане” внесоха почти същия законопроект, но с по-висока сума. Ако тръгнем по тази наклонена плоскост, ние може да внесем още по-висока и така да кажем: гласувайте за БСП. Но това е несериозно и опасно за бюджета”, категоричен бе бившият социален министър.


Георги Гьоков потвърди, че БСП ще направи между първо и второ четене свое предложение и то ще се различава от предложенията на ГЕРБ и „Възраждане”. Ще предложим всички пенсионери да получат добавки, но според това какъв е размерът на пенсиите им – до линията на бедност, например, да получат 100 лева, а над линията на бедност – 50 лева”, посочи Георги Гьоков.
Той бе категоричен, че БСП ще предложи разумни решения, които да са в подкрепа на българските пенсионери. „Парите не са толкова много ,че да застрашават ДОО и държавиня бюджет. Ние още при приемането на бюджета, когато настояхме за надбавките, казахме откъде ще дойдат парите”, подчерта бившият социален министър”, припомни Гьоков.
БСП обмисля внасянето на промени в Кодекса за социално осигуряване, където да запише, че коледните и великденските добавки са нещо нормално и те няма да зависят от волята на управляващите и ще се получават безусловно от пенсионерите. „Ние сме отговорна партия и няма да си позволим популистки предложения, без да казваме откъде ще дойдат парите, нито пък ще застрашаваме бюджета”, посочи народният представител от БСП.


В разговора за формирането на предстоящия кабинет: Социалистът нарече промените в Конституцията недомислени, неработещи и силно обслужващи политически интереси. „Защото когато представяш списък за възможните кандидати за премиер и този списък е от 10 души, от които 9 са назначени от ГЕРБ – тогава за какви честни избори можем да говорим и и за какво служебно правителстов, равноотдалечено от всички?”, реагира социалистът.


„Гласът на опозицията се чува”, заяви Георги Гьоков и припомни постигнатото в в 36-то Народно събрание: „Тогава също бяхме толкова като група, но успяхме, последователно отстоявайки политиките си, да прокараме промяна в Кодекса на труда за определяне механизма на минималната работна заплата. И тя днес е 933 лв. Ако не беше механизма, който БСП предложи, в момента минималната работна заплата щеше да бъде не повече от 848 лева – 850 лева. БСП и в опозиция, и в управление предлагаме смислени предложения”, категоричен бе социалистът.


ГЕРБ
БСП
Илия Лазаров СДС
ГЕРБ СДС
Еврохолд

От категорията

Бойко Борисов нахъсва актива на ГЕРБ в София
(Видео)

-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

В зала 3 на НДК се провежда събрание, на което се представят кандидатите за ...

30 май 2024 | 17:46

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

Министерският съвет гласува допълнителни 12,5 млн. лева за културата

Министър Найден Тодоров: Творците получават глътка въздух-Nayden-Todorov--Uvolnenieto-na-Morfov-e-greshka-ot-srategicheska-gledna-tochka_1678038137.jpg

Осигуряват се средства за физическа активност, физическо възпитание, спорт и ...

30 май 2024 | 14:59

Най-важното

Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят. Повече никой няма да вкара ДПС в ъгъла!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

Форумът откри Георги Георгиев, водач на листата в 23 МИР

Бойко Борисов нахъсва актива на ГЕРБ в София
(Видео)

-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

В зала 3 на НДК се провежда събрание, на което се представят кандидатите за ...

30 май 2024 | 17:46

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост

Главчев се отметна от грамата си за геноцида в Сребреница: България не е променила позицията си!

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница-Premierat-Glavchev-podari-na-ministrite--Prikazka-za-stalbata--na-Hristo-Smirnenski_1716369088.jpg

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню ...

30 май 2024 | 16:45

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения.

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

От Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди-Ot--Spasi-Sofiya--zashtitavat-promenite-kato-kazvat--che-kosoto-parkirane-ne-zatrudnyava-shofyorite_1714672112.jpg

Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем, коментира Павел Савов, ...

30 май 2024 | 09:19

Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект!

Георги Георгиев: Васил Терзиев "нямал време" да маркира паркоместата за инвалиди? Потресаващо!

Георги Георгиев-Georgi-Georgiev-Snimka--Feysbuk_1700483046.jpg

И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. ...

30 май 2024 | 10:56

Никой не се интересува от поредните клетви за реформи, всеки иска реални действия и реални резултати

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

В нощта на изборите всеки да си види секцията - има видеонаблюдение по време на броенето

Калоян Методиев: Тандемът Ваня Григорова и Мая Манолова нямат шансове на изборите

Калоян Методиев, кандидат за депутат от БСП-Kaloyan-Metodiev--kandidat-za-deputat-ot-BSP_1717076606.jpg

Наливат се милиони в кампанията на Григорова и Манолова, после ще ги връщат с ...

30 май 2024 | 16:42

Дотук няма индикации, че негативната кампания сработва, напротив рейтингът на "Промяната" се срива

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53