След като Мирослав Иванов от ПП отне думата на Десислава Атанасова от ГЕРБ, в парламента настъпи хаос

Кирил Петков не се впечатли от екшъна и с усмивка започна да говори по телефона

Хаос в парламента! Мирослав Иванов отне думата на Десислава Атанасова, ГЕРБ поиска оставката му

22103 | 13 май 2022 | 12:06

Остър словесен сблъсък се разрази между депутатите от ГЕРБ-СДС и вицепремиера и финансов министър Асен Василев

След като Мирослав Иванов от ПП отне думата на Десислава Атанасова от ГЕРБ, в парламента настъпи хаос-1652432889.pngКирил Петков и най-близките му сътрудници не се впечатлиха от екшъна-1652432943.png

Увъртането на премиера Кирил Петков на депутатски въпроси как точно обещаният от него американски втечнен газ ще стигне до България предизвика пореден екшън в пленарната зала. Петков е в Народното събрание за петъчния блиц-контрол.

 

Поводът страстите да се нажежат стана декларация от парламентарната група на ГЕРБ, проченета от лидера й Десислава Атанасова, за лошото управление на страната. Последва отговор от страна на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

 

Атанасова остро критикува правителството в декларацията от името на ГЕРБ/СДС. Василев се втурна към трибуната, защото се почувства лично засегнат, когато чу името си от декларацията. „Толкова много неистини, изречени по толкова систематичен начин от „Оплаквачки ГЕРБ“, не съм чувал от доста време насам“, обяви той, сподирен от смеха на сподвижниците си и недоволни удари по банките откъм бившите управляващи.

 

Василев подчерта, че икономиката е в добро състояние, тъй като данъчното бреме е било намалено, а цените на електроенергията са били запазени на нивото от есента м.г. „Единствените фирми в момента, които имат наистина сериозни затруднения, са фирмите, които са свикнали да получават пари от държавата“, посочи финансовият министър.

Той се обори изброеното  от Атанасова за построените по времето на ГЕРБ магистрали. „Казахте, че сте построили 375 км. магистрални пътища. Това е по 30 км. на година. Ако трябва да строим магистрала „Хемус“ с тези темпове, следващите 10 години няма да я построим“, каза насмешливо Василев. „Дългът е намалял, икономиката се развива, износът расте, индустрията е на нива отпреди 2019 г.“, констатира оптимистично министърът. И обяви, че се работи по пълен пакет от мерки в помощ на гражданите срещу инфлацията.

 

Десислава Атанасова отказа да се предаде. Тя се върна на трибуната и се обърна към Василев с „Уважаеми г-н министър-председател“ - като директно го обяви за реалния премиер на страната. След това се захвана да опровергава твърденията на министъра, но водещият заседанието Мирослав Иванов й изключи микрофона. Причината беше, че Атанасова беше поискала да говори по процедурен въпрос, а реално започна да прави изявление.

 

След решението на Мирослав Иванов да вземе думата на председателя на парламентарната група на ГЕРБ в пленарна зала настъпи хаос. Депутатите на Бойко Борисов скочиха от местата си, за да поискат обяснение на зам.-председателя на парламента. Мирослав Иванов даде 20-минутна почивка, за да се успокоят страстите, но това не става - те още повече се нажежиха.

 

"Ама каква почивка? Ние сме в блиц контрол! Тук почивки няма", отсече Атанасова.

Това провокира колегите й от ГЕРБ, а също така и депутатите от ДПС, да наобиколят парламентарната трибуна. Започнаха разговори на висок тон, едва не се стигна до физически сблъсък.

 

Премиерът Кирил Петков изобщо не трепна и с усмивка започна да говори по телефона.

 

"Уважаеми, г-н министър-председател Василев, защото вече Кирил Петков не е министър-председател. Очевидно за цялата зала и за българските граждани", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След това други депутати от ГЕРБ също поискаха да вземат думата и влязоха в агресивна близост до премиера.


Последва няколкоминутна разправия преди повечето депутати да излязат от пленарна зала и ситуацията да се успокои.

 

Подайте си оставката, нямате място на тази висока трибуна! Това поиска от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след края на почивката. Призивът ѝ бе насочен към заместник-председателя на НС от "Продължаваме промяната" Мирослав Иванов.

Според нея, Иванов без основание отнема думата на опозицията. „Предния път, когато го направихте, един от колегите ми беше с наложено наказание, защото ви връчи таблетка валериан. Сега, г-н председател, може би нямате нужда само от това, а да освободите парламентарната трибуна, защото е нужно някой с по-висока степен на чуваемост и търпимост към опозицията да заеме мястото пръв сред равни. Ако Минчев има ангажимент, НС има още пет председатели“, посочи Атанасова.

Тя го призова да отстъпи мястото си на заместник-председателя на парламента от „Демократична България“ Атанас Атанасов. „Считам, че той по-добре ще ръководи пленарното заседание, защото знае, че думата на опозицията никога не се отнема, а и защото през всичките години на участието си в политиката е доказал, че може да чува какво говори опозицията. Г-н председател, моля ви настоятелно, освободете мястото на пръв сред равни. Заседанието да води някой, който може да владее залата, а и собствените си нерви“, каза Атанасова.

Мирослав Иванов и отговори, че спазва правилника на Народното събрание и не видя причина да подава оставката си.


От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46