Хармонията между Камила и Брижит Макрон допринася за задълбочаването на отношенията Лондон - Париж Снимка БТА

През септември британският крал Чарлз Трети и съпругата му кралица Камила посетиха Франция

Хармонията между Камила и Брижит Макрон допринася за задълбочаването на отношенията Лондон - Париж

2880 | 27 септ. 2023 | 13:17

Израз на перфектна хармония между двете първи дами беше и церемонията в Националната библиотека в Париж на 21 септември


Най-добрият начин за двама държавни глави да задълбочат двустранните отношения е ако към тези усилия се присъединят техните половинки. Тази констатация важи с пълна сила за усилията за задълбочаване на отношенията между Франция и Великобритания.

 

В периода 20-22 септември британският крал Чарлз Трети и съпругата му кралица Камила посетиха Франция и бяха топло приети от френския президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон. И докато Чарлз Трети и Макрон постигаха съгласие по редица глобални въпроси, като например борбата с климатичните промени и финансирането на усилията в тази насока, двете първи дами впечатлиха медиите и обществеността с непринудената си близост.

На никого не убегна фактът, че на три пъти Брижит Макрон разцелува "по френски” кралица Камила – първо по време на церемонията по посрещане на кралската двойка на Триумфалната арка на 20 септември, после по време на държавната вечеря във Версайския дворец, дадена от френския президент в чест на знатните гости, и накрая по време на визитата на двете първи дами в Националната библиотека в Париж. Това разцелуване във френски стил беше далеч от протокола, но беше израз на сърдечните отношения между кралица Камила и Брижит Макрон, отбелязва Франс прес.

Подобни сърдечни отношения само могат да допринесат за разведряването на двустранните отношения между Париж и Лондон. В последните години те бяха белязани от захлаждане по време на правителствата на британските премиери Борис Джонсън и Лиз Тръс. Кулминацията в това захлаждане беше сключването на тристранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността между Великобритания, САЩ и Австралия преди две години, заради което Австралия се отказа от многомилиардна поръчка за конвенционални френски подводници в замяна на обещани от новите й партньори ядрени подводници. Това постави Париж в неудобно положение на международната сцена и обтегна отношенията му не само с Канбера, но и с Лондон и с Вашингтон. Постепенно нещата се изгладиха между Париж и Вашингтон и Париж и Канбера, но между Париж и Лондон искрите на неразбирателството продължиха да припламват във връзка с незаконната миграция през Ламанша и двустранните търговски отношения след Брекзит.

С идването на власт на британския премиер Риши Сунак нещата обаче се подобриха и през пролетта лидерите на двете страни проведоха двустранна среща на върха в Париж, с която показаха, че противоречията са забравени.

Същевременно Еманюел Макрон и първата дама Брижит на два пъти посетиха Великобритания през последната година, за да участват в тържествени кралски церемонии – първо за държавното погребение на кралица Елизабет Втора през септември 2022 г. и после за коронацията на Чарлз Трети през май 2023 г.

Сега по време на визитата на Чарлз Трети и Камила в Париж между двете първи дами бе констатирана на първо място хармония в подбора на тоалетите, която според експертите потвърждава хармонията в отношенията между тях, пишат изданията "Гала” и "Истоар роаял”. В първия ден на кралската визита в Париж Камила бе заложила на нежно розов тоалет, докато Брижит бе предпочела тъмносин костюм. При тази цветова комбинация се открояваше определено кралицата, като според модните експерти това е било търсен ефект от страна на френската първа дама, тъй като е логично в първия ден на една визита вниманието да е фокусирано върху гостенката и домакинята да не я засенчва. По време на държавната вечеря във Версайския дворец на 20 септември и Камила, и Брижит бяха избрали тоалети на модни марки, собственост на холдинга на френския милиардер Бернар Арно. Камила беше с тоалет на "Диор”, а Брижит с тоалет на "Луи Вюитон”. Стилово двата тоалета нямаха много общо, но цветът им - нощно синьо – не се дължеше на цветови гаф, а на желание да се илюстрира пълната хармония между двете дами, отбелязва френското издание "Капитал”. На следващия ден, 21 септември, по време на разнородните прояви, организирани за кралската двойка, двете първи дами бяха избрали съответно бял (Камила) и яркочервен (Брижит) тоалет, което пак според модните експерти е било съгласуван начин между тях да се върне фокусът на вниманието и върху френската първа дама, след като през първия ден то беше насочено основно върху британската кралица консорт.

Близостта между Камила и Брижит се видя и по време на импровизираната кратка партия тенис на маса между двете в Сен Дени, северно от Париж, където те имаха среща с млади френски спортисти. Пак там при посещение на финансирано от модната марка "Шанел” ателие на занаятите и изкуствата Брижит Макрон насърчи Камила да се включи в демонстрация на работата на тъкачен стан.

Израз на перфектна хармония между двете първи дами беше и церемонията в Националната библиотека в Париж на 21 септември, по време на която те поставиха началото на нова литературна награда. Тя е съвместна – британско-френска, и се нарича "Награда на литературното разбирателство”, пише "Истоар роаял”. Първото й издание ще бъде догодина, когато ще станат ясни повече подробности относно регламента й. Решението за учредяването на точно такава награда не е случайно и отново илюстрира обща черта между френската първа дама и британската кралица консорт. И Камила, и Брижит Макрон са страстни почитателки на литературата. Брижит е била преподавателка по литература, докато Камила е създала свой литературен клуб, припомня Франс прес.

В действителност Камила и Брижит установяват приятелски отношения още при първите им разговори, преди Камила да стане кралица. Симпатията между тях се зародила спонтанно почти веднага, разказа неотдавна френската първа дама. Освен страстта към литературата, те споделят и ангажираността в каузи в подкрепа на младите хора. "Нямаше нужда от дълги разговори, за да започнат двете да се ценят взаимно”, заявява за "Пари мач” Стефан Берн, френски експерт по коронованите особи. Не бива да се забравя също, че Камила и Брижит са почти от едно и също поколение - Камила е на 76 години, а Брижит е на 70 години, което обяснява и лекотата, с която те намират общ език по разнородни теми.

Пример за това са и едночасовите телефонни разговори, които те провеждат на няколко пъти, пише "Гала”. Първи такъв разговор се състои през 2020 г. Тогава Брижит Макрон е трябвало да придружи съпруга си на официално посещение в Лондон, но й се налага операция на ретината. Тогава Брижит се обажда лично на Камила, за да обясни защо няма да пътува и обаждането прераства в едночасова приятелска дискусия по телефона. Същото се повтаря и през юни на настоящата година.

"Камила и Брижит са винаги на една вълна, намират едни и същи неща за забавни”, отбелязва "Гала”. От това приятелство връзките между техните съпрузи и техните две страни могат само да спечелят в една епоха, в която световният ред е изложен на рискове и всеки търси нови съюзници или се стреми към затвърждаване на старите съюзи, коментират френски медии.

Източник БТА


От категорията

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия--Figaro--Ukrayna-e-vse-po-izolirana-na-fona-na-Rusiya_1702022050.jpg

На този фон блокирането на следващия транш от помощта в Конгреса на САЩ ...

8 дек. 2023 | 09:53

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Гадателката на Берлускони: В САЩ републиканците се връщат на власт, проблеми при ротацията у нас

Не бива да се плашим от роботите. Те няма да вземат работата ни, казва Теодора Стефанова-Ne-biva-da-se-plashim-ot-robotite--Te-nyama-da-vzemat-rabotata-ni--kazva-Teodora-Stefanova_1702050052.jpg

Тя бе категорична, че високосната 2024-та е изключително подходяща за сватби. ...

8 дек. 2023 | 16:48

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали-Ivan-Frenkev--Prezidentat-Radev-tryabva-da-nosi-otgovornost-za-deystviyata-na-sluzhebnoto-pravitelstvo_1663915451.jpg

Ръководство не работи с министъра на икономиката и не ходи, когато го извикат ...

8 дек. 2023 | 16:38

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25