Сн. Личен архив

Добромир Чакърски се чуди защо никъде в медиите не се появи специалист хидроинженер да изкаже мнение

Хидроинженер: Язовир "Бели Искър" не е опасен! Напротив - един от най-сигурните у нас е!

35305 | 21 ян. 2020 | 17:26

Някой е поднесъл невярна експертиза! Твърдя, че няма проблем с язовирната стена, но ако някой твърди друго – нека излезе с експертизата. Освен това не се споменава много за направения ремонт през 2001-2002, струващ около 20 милиона лева

Сн. Личен архив-1579610044.jpgСн. Личен Архив-1579609920.pngЯзовир Бели Искър
-1579596244.jpgЯзовир Бели Искър-1579596131.jpg

Във връзка с излязлата информация, че язовир "Бели Искър" е потенциално опасен потърсихме за коментар хидроинженер с дългогодишен опит на съоръжението.

Според инж. Добромир Чакърски стената на язовира е здрава, а ремонтът се налага, за да се усвоят значителни средства, отпускани по проект. 

 

Хидроинженерът коментира и предложението за отклоняване на вода от язовир "Белмекен" за Перник през София. Според инж. Чакърски налягането на водата за периферните квартали на столицата, които пият вода от Рилския водопровод, може да бъде намалено.

 

Ето и целият разговор с експерта:

 

- Защо язовир "Бели Искър" е обявен за потенциално опасен?

- Аз не знам кой реши, че стената е опасна. Къде и каква и от кого е направена експертиза за нейното състояние или някой след 2002 е измислил проблема с цел усвояване на някой и друг милион. Кога е направено обследване, което поставя стената в списъка на опасните? Вписано ли е в анализите на стената кое точно е опасно: преобръщане , хлъзгане или опасни напрежения в тялото на стената?

 

От пресата разбирам, че стената не отговаря на нормите за земетръс. Искам да отбележа, че ако са се променили нормите, то всички язовири от прил. 1 на чл.13 от Закона на водите трябва да се преизчислят, защото и техните резултати ще са с влошени показатели т.е. опасни. Задължително трябва да бъде даден отговор на този въпрос. Задача, която могат да решат само експерти-язовирджии, геолози, земномеханици. Ако в случая това е причината, то се касае за загуба на воден ресурс за потребителите. Всеки ограничен милион вода от обема на чашата намалява регулиращата способност на водохранилището с 2.5-3 млн м. куб воден оток в реката /специфичен термин, който читателите трудно ще разберат/ или в случая се касае за загуба от около 10 млн.годишно.

 

Само за сведение: Докато се грижех за язовира 1998-2002, преживяхме едно земетресение с магнитут 4,5. Стената го „преживя” без проблеми, както и Вранчанското земетресение през 1976 г. Така, че едно обследване, вземане на проби по установения ред трябва да съпътстват една добра експертиза. Ако тази, която е направена, е една студентска курсова работа, то коментарите са излишни.

 

- Какви ремонтни дейности по съоръжението са правени досега?

- Водният откос на стената на язовира беше ремонтиран през 2002 г., защото пропускаше вода. Ремонтът се състоеше в поставяне на геомембрана. В резултат на тези пропуски на вода през тялото на стената беше изнесена на места свободната вар от цимента, като размерът на деструктурирания бетон възлизаше на около 15000 куб метра. Проектът за ремонта в частта за геомембраната не беше добър. Преди ремонта пропуските бяха около 9 литра в секунда, а след ремонта повече от 12 !!!

 

Тези 15000 кубика бяха инжектирани с цимент и масивите заздравени. Или възстановихме якостта на стената, но не постигнахме подобрение във филтрациите през нея. През 2003 г напуснах "Софийска вода". След това през 2012 или 2013 бях поканен от г-н Салеси да се върна в "Софийска вода" във връзка с предстоящия ремонт на язовира. Отказах.

 

- Чия собственост е язовирът в момента? Кой го стопанисва?

- Язовирът беше включен в концесионният договор на "Софийска вода". Разрешението за строеж се издаде от община Самоков., тоест общинска собственост. Но при наводнението в с. Бисер по препоръка на Бойко Борисов трябваше да се направи една голяма компания и се заработи в посока всички язовирите да отидат в предприятие „Язовири и какади”-НЕК. И слава Богу, че това не стана. Сега разбирам, че оттогава язовирът е безстопанствен!!!, след като се очаква неговото предаване в Държавно предприятие "Управление и стопанисване на язовири", което ще е към Министерство на икономиката. Предполагам, че това е причината да не бъде започнат ремонта до този момент. И пак подчертавам. Нужно е професионално обследване.

 

- Значи не е вярно, че "Бели Искър" е един от най-опасните язовири у нас?

- За мен не е вярно! У нас има 52 значими язовира,  от които в момента едни от най-сигурните са двата тук –  "Искър" и "Бели Искър". Вдига се ненужен шум! Колко от специалистите, които твърдят, че язовирът е опасен, са хидроинжинери? Колко са значимите специалисти от тях.

Познавах лично тези, от които ние младите учехме занаята от тях. Всичко това за което говорим, е описано в доклади и експертизи от покойните Здравко Календеров, Камен Дамов, геолог Кюркчиев, баща ми и други. Бог да ги прости!

 

- В такъв случай защо през 2018-та година Министерски съвет прие решение за основен ремонт на язовира с мотива, че язовирната стена е опасна?

- Някой им е поднесъл нещо. Какво е то, не знам. Аз твърдя, че няма проблем с язовирната стена, но ако някой твърди друго – нека излезе с експертизата си. Би трябвало да е проведен някъде експертен съвет и да е направен анализ след периодичното изследване на "Бели Искър".

Аз знам, че в годините на концесията е изготвен един анализ, на който бях един от рецензентите. За повече подробности може да отговорят от "Софийска вода".

 

- Какво мислите за решението Перник да взима вода от водосбора на "Белмекен" през София. Възможно ли е водоподаването в столицата да бъде нарушено?

- София се водоснабдява основно от три източника – Витоша, Рила и язовир "Искър". Витошкото водоподаване е спряно и пренасочено към Перник, където се пълни язовир "Студена". В столицата Витошкото е спряно, тъй като водата съдържа манган и не отговаря на нормите за питейна вода. Поне така беше до 2003.

 

Другата вода е по Рилския водопровод в размер на около 1700 л до апаратна камера „Симеоново” и след това около 300-400 л отиват за „яката” на София в посока Банкя.

 

Или около 1200 към резервоар „Лозенец” в Семинарията. Там се смесва с вода от яз. "Искър" и от там постъпва в центъра на София. Тук колегите от "Софийска вода" може да ме поправят, ако греша. Беше отдавна.

Остатъкът от 400-500 литра отива за яката на столицата – Симеоново, Драгалевци, Бояна и стига до Банкя. Този водопровод е направен навремето, за да пие Тодор Живков рилска вода. Освен това вода от Рилския водопровод взима и гр. Самоков.

 

С настоящата идея искат от най-далечната точка в посока към Перник – резервоар "Мало бучино" да се сложи помпена станция и да се пусне водопровод дълъг 13,5 км. Искам да се разбере от всички, че се иска голяма помпена мощност, за да стигне водата до там. Трябва да се провери дали участъкът от Симеоново до Мало Бучино ще проведе тези 300 литра плюс литрите, нужни за яката на София до Банкя. НО! Това ще решат колегите специалисти по помпени станции.

 

- В такъв случай възможен ли е режим на водата в столицата?

- По-скоро не. Но не съм сигурен дали водите прехвърляни от "Белмекен" и който чрез "Бели Искър" и водопровода ще стигнат до Перник, ще са достатъчни, ако зимата се задържи топла. Причината е, че язовирите у нас се пълнят от т.н. снежен запас, а не от дъждовен такъв. Ако се запази такова времето, има голяма опасност да започне да не стига водата и за  периферията на София. Пак казвам, че основната част от столицата се захранва от друг водопровод и там няма да има проблем. Големият проблем е, че Искър не може да помогне с водите си, колкото и да са те, на частта от София, захранвана от Рилския водопровод. Такива са просто системите/схемите. Предполагам, че и г-жа Фандъкова снае за тези неща Най- странното в случая е, че никъде в медиите не се появи специалист хидроинженер да изкаже мнение, становище и т.н.

 

- Според г-жа Фандъкова може да се вземе вода и от язовир "Огняново". Как стоят нещата там?

- Язовирът беше направен, за да подава вода за МК "Кремиковци". По този начин щеше да се сложи край на водовземане от големия Искър. Познавам отлично язовира. Там започнах кариерата си на млад специалист през 1980 г. За да се направи язовирът за питейни нужди, първо трябва да се изследва водата, дали е годна за пиене и тогава да се направи проект. Обръщам внимание, че водосборът на язовира се формира в участъка на мини, в които се добиваше уран. Освен това язовирът се пълни и с деривация „Габра”. Нека си кажат думата специалистите по качествата на водите, иначе ще заприличам на проф. Константинов, когото уважавам и който явно не знае едно явление във физиката наречено „хидростатичен парадокс” при водни натоварвания и плаши хората с катастрофи и др. апокалиптични картини.

 ________

Добромир Чакърски е хидроинженер специалист по проучване, проектиране и експлоатация на хидротехнически обекти. Опит в проектирането и експлоатацията на язовирни стени и съоръжения към тях, с над 40-годишен опит. Работил в България и Сирия в град Алепо.

Бивш Началник отдел "Водни ресурси" в предприятие "Язовири и каскади".

Бивш главен инженер

Бивш мениджър по ремонта на яз. "Бели Искър".

Бивш Началник отдел „Довеждащи водопроводи” при Софийска вода

Пенсионер от 2018 година.

 

 


От категорията

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България

Politico: Републиката на Радев и безизходицата в България-Radev-izrazi-saboleznovaniya-na-katolitsite-v-Balgariya-i-po-sveta-po-povod-konchinata-na-Bendikt-XVI_1672501869.jpg

Той е хлъзгава, многостранна личност, която не може да се определи, но никой не ...

31 март 2023 | 08:39

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%

"Тренд": Фотофиниш на вота - ГЕРБ - СДС с 26,4% пред ПП - ДБ - с 26,1%--Trend--Fotofinish-na-vota---GERB---SDS-s-26-4--pred-PP---DB---s-26-1-_1680252707.png

БСП остава на пето място със 7,3%

31 март 2023 | 08:16

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51