Смолянски езера

Къмпинг с минерална вода е иновация, но с голям успех на пазара. У нас такива има около Велинград, Пловдив, Мелник, Мездра

Хоби и къмпинг туризмът става все по-популярен у нас

20410 | 18 юли 2022 | 12:39

Добре познатите кътчета в Българи около реки, планински хълмове и минерални извори придобиват нов чар през погледа на къмпингаря. А огромните възможности за развлечение и практикуване на хоби дейности ще ви накрат да се върнете и следващата година


Летните месеци са идеалното време за практикуване на хоби и къмпинг туризъм. Предпоставките за добро изкарване са налице - парещите лъчи на слънцето, лазурните морски вълни, тучните прохладни планини и пълноводните буйни реки. България има изобилие от възможности - какво прекарване сред природата ще изберете, зависи изцяло от самите вас.

 

По българското Черноморие са създадени условия за практикуването на разнообразни спортове и дейности. В почти всеки курорт има клубове, които предлагат обучение и екипировка за гмуркане, сърф и кайт-сърф. Възможно е наемането на лодка, джет или яхта, независимо дали само за разходка или за вълнуващ целодневен риболов. Всичко това е в съчетание с луксозна обстановка, петзвездно обслужване на брега на морето и в непосредствена близост до възможностите за нощен живот.

 

Курортите са много и разнообразни в зависимост от това дали търсите по-тихо или по-шумно място, големи вълни или тихи плажове. Бонус са богатата културна история на градовете и археологическите разкопки около и в Созопол, Несебър, Калиакра, Балчик.

 

Sozopol

СМорският бряг край Созопол

 

 

Nesebar

Старият град в Несебър

 

Всеизвестно е, че планините в България покриват една трета от територията на страната и предлагат на своите гости гъста мрежа от екопътеки, по които да изследват забележителните им красоти. В някои планински райони са създадени и чудесни условия за алпинизъм – в района на гр. Враца, Лакатнишките скали, Белоградчик и много други.

 

Пещерите у нас пък са идеалното скривалище от жегата. Задължителни дестинации за всеки българин са Ягодинската пещера, Дяволското гърло, Магурата, Леденика, Темната дупка – всяка уникална по рода си, със запазени сталакмити, сталагмити и прочудливи каменни форми.

 

Ledenika

Пещера Леденика

 

 

Magura

Пещера Магурата

 

В околностите на повечето пещери има обекти за настаняване, къщи за гости или просто места за отдих и похапване сред свежа зеленина.

 

Ако обаче изброеното дотук ви се струва банално, имаме решение. Търсачите на адреналин, трябва да се ориентират към някоя от буйните реки в страната – Струма, Искър, Места и др. В района на Искърското и Кресненското дефиле се организират рафтинг и каякинг спускания по бързеите на реките. Особено вълнуващо е изживяването през лятото, когато реките са най-пълноводни.

 

Struma

 

Може би предпочитате въздушните спортове? Възвишенията над град Сопот, например, са едно от най-добрите места за практикуване на парапланеризъм в цяла Европа. Условия за парапланеризъм и делтапланеризъм има и в района на Витоша, Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Албена.

 

Sopot_grad

Изглед от Сопот

 

И нещо нетрадиционно: в последните няколко години България се утвърди като сериозна голф дестинация. В страната функционират модерни голф игрища, проектирани от световноизвестни експерти. Те са разположени в няколко зони – 3 по Северното Черноморие, 3 в района около столицата, едно до планинския курорт Банско и едно до град Сливен.

 

golf

 

На почти всички изброени места освен хоби туризъм, може успешно да се практикува и къмпингуване. Тоест, вместо да отседнете в хотел, възможността за престои сред природата с всички санитарни условия е налице. Този вариант съчетава прекрасно хоби и къмпинг туризма. Това е и причината да става все по популярен и на нашата територия. България, от друга страна, е идеалното място – тучни ливади около ледени езера, планински възвишения и дълбоки гористи местности, горещи плажове и парти дестинации. За мнозина къмпингуването е свързано само с морския бряг. Но това отдавна е отживелица. Богатата природа на страната ни осигурява множество възможности за отдих под открито небе. В следващите редове ще ви разкажем за няколко невероятни местенца, където може да прекарате няколко дни сред природата с осигурени хигиенни условия и хоби занимания.

 

Къмпинг с минерална вода е иновация, но с голям успех на пазара. У нас такива има около Велинград, Пловдив, Мелник, Мездра, Сапарева баня. Местата за настаняване взаимстват европейския модел, като са частично разположени на трева и частично чакълирани. Всяко място е с електрозахранване и водоснабдяване. Площите за настаняване на кемпери, каравани и палатки пък са затревени, несепарирани и с електрозахранване. Може да избирате между място под естествената сянка на дърветата или с директен изглед към звездите. 

 

Термалните център на къмпингите предлагат СПА условия като сауна, парна баня, шоков басейн, стая за релакс, душове и т.н. На повечето места за настаняване има и топло джакузи и поне един басейн – вътрешен и/или външен, захранен с минерална вода. Някои от къмпингите предлагат детски кът, зона с настолни игри, игрище с кощове за баскетбол и дори конна езда, практикуване на голф, тенис на корт. За приятното изкарване в рамките на комплекса се предлагат оборудвани туристически кухни - открити с навес маси и пейки, зона за миене на съдове, готвене, барбекю на открито, та дори и механа с традиционна за региона кухня.

 

Ако търсите малко по-диви условия, идеалното място е около река или язовир. Въздухът там е свеж, мястото отдалечено и доста тихо, а природата – девствена. Районите са подходящи за пешеходни разходки и велотуризъм. 

 

Еко къмпингите са изградени по изцяло природосъобразен начин. Има условия за настаняване на палатки, кемпери и каравани и се предлагат множество удобства. Такъв има около яз. Доспат, яз. Храбърско, яз. Жребчево и яз. Батак. Изключително красива е гледната на брега на Смолянските езера - под Орфеевите скали и връх Снежанка в Родопите.

 

Yazovir_Batak

Язовир Батак

 

smolqnski ezera

Смолянските езера

 

Зоните по правило работият целогодишно с места за настаняване в хижи, каравани и кемпери, разположени непосредствено на брега на язовира, както и места за палатки с гледка към водата. На разположение на гостите са изградени санитарен възел, заведения за хранене, пикник зони с обособени места с маси, пейки и барбекю сет. На места дори има и открит басейн с чадъри и шезлонги. 

 

Около Свищов и Лом пък може да отседнете в каравана, кемпер или малка къщичка на самия бряг на река Дунав. Гаранция за едно неповторимо изживяване – прясна риба за похапване, възможност за риболов и разходки по реката с джет, лодка или параход.

 

Rusenski_Lom

Русенски Лом

 

От май до окромври пък е прекрасно време за планински приключения. Къмпингуване, скално катерене, посещение на пещери – всичко това е достъпно на няколко места у нас, сред тях са съоръженията, изградени около пещера Магурата и езерото Рабиша, в полите на Еленския предбалкан, Мелнишко в Родопа планина, до Рилската обител, Благоевградско.

 

Планинският туризъм ще ви изправи лице в лице с красотата на българските планини – хълмове, покрити със свежа зеленина, прохладни гори, изпълнени с дъхав аромат на билки и плодове, бързоструйни ручейчета с кристално чиста ледена вода и обширни резервати с редки представители на флората и фауната. Планинският туризъм е подходящ за всички – за млади и стари, за хора с различно финансово положение, за атлетични натури и за онези, които водят заседнал начин на живот.

 

Без значение в коя планина сте решили да отседнете, почивката ще се отрази благоприятно на тялото и душата ви. А в последствие, омаяни от красотата на природата и уморени от продължителното движение, ще полегнете под звездното небе и лагерния огън.

 

За любителите на екстремен планински туризъм пък е подходящ маршрутът Ком – Емине - най-дългият и тежък преход в Стара планина, който се провежда всяка година. Минава се по билото на цялата планина, но вие можете да се включите от най-удобната за вас точка. Разбира се, оборудвани с подходящата екипировка и къмпинг принадлежности.

 

kom-emine

По маршрута Ком-Емине

 

В последните 10-ина години пък бяха създадени по-модерни местенца с екстри, близки до домашните. Да не говорим за луксът, който предлага т.н. глемпинг – съчетание между почивка под откритото звездно небе, с удобството на мекото легло и уюта на белите чаршафи. В този ред на мисли, глемпингът всъщност е много добра алтернатива, която не изисква голямо планиране, но пък ни поднася един нов прочит на обикновената почивка, като не ни лишава от нищо, на което сме свикнали в повечето хотели от среден клас. Комбинацията от удобствата на хотелска стая, ресторант и магазин в близост, в досег с природата, е идеална за семейства с малки деца, които искат да заведат малчуганите в планината, но изпитват страх от неудобството на обикновения къмпинг и условията в хижите в планините. Изграждането на детски площадки и други занимания и игри на открито привличат семействата. Възможността детето да нощува в къща на дърво би била изключително привлекателна и интересна за него.

 

Което и място за настаняване да предпочетете, създайте незабравими спомени със семейни приключения на сушата и във водата.

 

Вярваме, че написаното ви убеди в преимуществата на къмпингуването. Къмпингът не е това, което беше. Днес удобството и хигиената са на първо място, следвани от автентичната природна атмосфера, която никога няма да излезе от мода. Добре познатите кътчета в Българи около реки, планински хълмове и минерални извори придобиват нов чар през погледа на къмпингаря. А огромните възможности за развлечение и практикуване на хоби дейности ще ви накрат да се върнете и следващата година.

 

 

 


Намери своята история

От категорията

Серина Уилямс: Оттеглям се от професионалния тенис. Беше трудно решение

Серина Уилямс с дъщеря си Олимпия-1515671885.jpg

Пред списанието 23-кратната шампионка от Големия шлем споделя, че иска да ...

9 авг. 2022 | 16:52

Лечебните минерални извори и стотиците възможности за СПА-туризъм правят България любима дестинация

р-1659343400.png

И българското Черноморие предлага изобилие от топли минерални извори, лечебна ...

1 авг. 2022 | 11:14

Вдигнаха паметник на златните ни момичета в Япония

Имената на момичетата са изписани на български и японски език-1659005064.jpg

Ликът, който са използвали авторите му, е от най-щастливия момент на ...

28 юли 2022 | 13:43

Христо Стоичков получи покана от Папата за "Мача на мира"

Христо Стоичков получи покана от Папата за "Мача на мира"-1658760365.png

Ще бъде невероятно да играя с много мои приятели. Папа Франциск е голям радетел ...

25 юли 2022 | 17:44