Причината е етиката на организацията, която раздава годишните отличия, и липсата на разнообразие в редиците ѝ

Холивуд срещу Златен глобус: Том Круз се присъедини към бунта, връща трофеите си

2783 | 11 май 2021 | 11:09

Решението на Ен Би Си да не излъчва церемонията идва дори след като Асоциацията на чуждестранната преса се съгласи да приеме в редиците си повече чернокожи членове и да направи други промени през следващите 18 месеца


Американската телевизионна мрежа Ен Би Си се отказа от излъчването на церемонията за наградите Златен глобус през 2022 г. вследствие на негативната реакция на Холивуд относно етиката на организацията, която раздава годишните отличия за кино и телевизия, и липсата на разнообразие в редиците ѝ, предаде Ройтерс, цитира Дарикнюз.

Холивудският актьор Том Круз се е присъединил към бунта, воден от стрийминг платформи и студиа, връщайки трите статуетки Златен глобус за ролите си във филмите "Джери Магуайър", "Магнолия" и "Роден на четвърти юли", съобщават редица издания, сред които "Варайъти" и сайтът Дедлайн.

Решението на телевизия Ен Би Си да не излъчва церемонията по раздаване на Златен глобус идва дори след като Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите, се съгласи да приеме в редиците си повече чернокожи членове и да направи други промени през следващите 18 месеца.

Телевизионната мрежа първоначално приветства плана, но по-късно заяви, че ще изчака да види дали реформите ще сработят.

Членове на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд бяха обвинени и в това, че правят сексисткирасистки и хомофобски забележки и търсят услуги от знаменитости и студиа.

"Промяна от подобен мащаб отнема време и работа, и ние чувстваме категорично, че Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд се нуждае от време, за да постъпи правилно. С оглед на това Ен Би Си няма да излъчи наградите Златен глобус през 2022 г.", се посочва в направеното от телевизията изявление.

"Ако приемем, че организацията изпълни плана си, ние надяваме се, че ще можем да излъчим шоуто през януари 2023 г.", допълват от Ен Би Си.

След съобщението на телевизията от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд на свой ред заявиха, че прилагането на "трансформационната промянаостава неотложен приоритет, "независимо от следващата дата за излъчване на наградите Златен глобус.

В изявлението си организацията повтаря планираните реформи и дава подробен график. Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд заявява, че до август тази година ще наеме нов главен изпълнителен директор, ще добави 20 нови членове, ще одобри нов кодекс на поведение и ще осигури обучение с цел постигане на разнообразие и борба със сексуалния тормоз, наред с други стъпки.

Годишната церемония за наградите Златен глобус, на която присъстват водещи холивудски звезди и ръководители от индустрията, се превърна в едно от най-големите събития в Холивуд в навечерието на Оскарите.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд обаче попадна във фокуса на вниманието след разследване, публикувано през февруари от "Лос Анджелис таймс", което установи, че сред 87 журналисти, членуващи в организацията, няма чернокожи.

В събота холивудската звезда Скарлет Йохансон се присъедини към NetflixAmazon StudiosWarner Media, част от която са телевизия HBO и Warner Brothers, и десетки водещи холивудски компании, които заявиха, че няма да работят с Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, освен ако организацията не направи трайни промени.

Скарлет Йохансон отправи призив към колегите си актьори да "се отдръпнат" от организацията и събитията, свързани с наградите Златен глобус.


От категорията

Ще се завърнат ли Хари и Меган във Великобритания

-1525353633.jpg

Очаква се принц Хари да се завърне в Лондон, за да присъства на събитието. Това ...

17 юни 2021 | 13:49

Роди се дъщеря на Хари и Меган. Кръстиха я Лилибет - на кралица Елизабет и принцеса Даяна

-1620899910.png

Раждането е било в Санта Барбара, Калифорния

6 юни 2021 | 19:19

Предстоят ни най-тежките дни през юни: Слънчeвo зaтъмнeниe, рeтрoгрaдни плaнeти и cупeр Лунa

-1570617638.jpg

Нeптун щe ce рaзгърнe нa 25 юни и щe cтaнe рeтрoгрaдeн. В тoвa cъcтoяниe ...

6 юни 2021 | 12:12

Няколко дена след ваксинацията не употребявайте алкохол

Диетологът д-р Йорданка Господинова-1623707459.jpg

Преболедуването от Ковид-19 е системна “травма” за организма, като ...

15 юни 2021 | 00:48