Хотелиери: Украинците да доплащат по програмата за настаняване на бежанци

Управляващите не са направили организация за преместването на бежанците, твърдят от бизнеса

Хотелиери: Украинците да доплащат по програмата за настаняване на бежанци

6541 | 23 май 2022 | 13:09

Никой не е говорил с бизнеса за предстоящото преместване на бежанците, което трябва да се случи до седмица, твърдят от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация


Да се разреши на украинците да доплащат към 15-те лева от държавата по програмата за настаняване на бежанци, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

Според Асоциацията държавата отново прехвърля отговорността за решаване на въпросите с настаняването на бежанците от Украйна на хотелиерите. Въпреки че 31 май е крайната дата, посочена от управляващите за напускане на черноморските хотели, управляващите към момента не са направили нужната организация за преместването на бежанците, смятат от Асоциацията.

"Държавата насади хотелиерите отново на пачи яйца", категоричен е зам.-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Според него към момента никой не е говорил с бизнеса за предстоящото преместване на бежанците, което трябва да се случи до седмица. Предложените 15 лева за настаняване и три хранения на ден на бежанците са крайно недостатъчни. Голяма част от настанените украинци отказват да се преместят във ведомствени бази при условия, по-неблагоприятни от тези в хотелите. Нека има възможност, в случай че те разполагат с необходимите средства, да могат да доплащат за по-богато меню или допълнителни услуги, посочи Налбантов. Той съобщи, че закъсняват плащанията и за настанените към момента бежанци.

От БХРА настояват държавата да предприеме такива действия, които да гарантират, че украинските бежанци няма вместо удовлетвореност за оказаната им помощ накрая да изпитват огорчение. На тях в бъдеще ще разчитаме да покрият необходимостта от работна ръка в сезонните хотели, както беше и през последните години, допълват от Асоциацията.

Десетки хотели вече се записаха за новата хуманитарна програма за настаняване на разселени лица от Украйна. Програмата предвижда 15 лв. на ден само за подслон и храна. Не се предвиждат разходи като почистване на стаи и пране, съобщиха вчера от правителствената пресслужба.

Преди няколко дни вицепремиерът Калина Константинова обяви, че новата хуманитарна програма ще бъде отворена не само за ведомствени бази, но и за всички места за настаняване, регистрирани в Националния туристически регистър.

 

Източник БТА

 


ОЗК

От категорията

МВФ понижи прогнозите си за ръста на американската икономика

Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се смалява-1635917299.png

Кристалина Георгиева заяви, че възможността за избягване на рецесия в САЩ се ...

25 юни 2022 | 10:07

МВФ предвижда средна инфлация от 12,2% у нас за 2022-ра

МВФ предвижда средна инфлация от 12,2% у нас за 2022-ра-1650377214.jpg

В становището на фонда е записано, че редуцираната ДДС добавка трябва да бъде ...

25 юни 2022 | 08:24

Германия се приближава към ограничения в потреблението на природен газ

Германия се оплака от намалените доставки на руски природен газ-1654149646.jpg

"Стратегията на Путин е да провокира несигурност, да увеличава цените на ...

23 юни 2022 | 20:21

Кремъл смята за странни оплакванията от Германия за газовите доставки

Дмитрий Песков-1648837035.jpg

Берлин е бил информиран за "циклите на обслужване" на газопровода ...

23 юни 2022 | 20:30