арх. Христо Генчев и доц. Марин Генчев

Най-силната болка, която ние сме изпитвали е болката при раздяла

Христо Генчев: Кой превръща децата ни в предмети?

25148 | 20 ноем. 2019 | 14:50

Истанбулската конвенция разглежда само “жената” без да защити нейните най-важни взаимоотношения - тези с децата. Също както и “детското законодателство” разглежда само “детето” т.е. извън неговите най-важни взаимоотношения - с родителите и семейството

арх. Христо Генчев и доц. Марин Генчев-1574274270.jpg-1516180013.jpg

арх. Христо Генчев и

доц. Марин Генчев

 

Една от основните разлики между предметите и живите същества са взаимоотношенията. Най-силната болка, която ние сме изпитвали е болката при раздяла. Никой не помни болката от счупване на крак или ръка, но всички ние помним болката от разрушаването на взаимоотношения.

На 3 ти януари 2018 г. почти никой в България не беше чувал за Истанбулската конвенция. За това пък към обяд в известния с “либералната” си ориентация сайт “Клуб З” се появва статия “Що е то Истанбулска конвенция - въпроси и отговори” в подкрепа на документа.

В рамките на часове тази статия е споделена от различни привърженици на международния договор. Така например в личния си профил Зорница Русинова, днес заместник министър в Министерство на труда и социалната политика (МТСП) пише препращайки към статията: “Време е всички да четат документите и да се спре със спекулациите и наистина да гарантираме защита на жените от насилие!”.

На 7 ми март 2019 г. тя казва в официалния си профил: “Днес бе единодушно приет Закона за социалните услуги от Народното събрание/ Благодарим на екипа в министерството, който месеци наред подготвяше закона, на всички колеги от НПО сектора, които работеха с нас и ни подкрепиха, и на всички депутати!”

На 2 ри октомври г-жа Русинова казва в интервю за “24 часа”: “Социалните работници и сега не могат просто ей така да извеждат дете от семейството, а трябва да има причини. Това става със съдебно решение.” Свенливо обаче пропуска да спомене, че съгласно чл. 24 от ЗЗД, “настаняването на дете в ... приемно семейство и в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа се извършва със заповед на директора на дирекция "Социално подпомагане"”.

На 12-ти ноември 2019 г. в студиото на “БТВ”, заместник министър Русинова коментира, отнемането на три деца от служители на нейното министерство с думите: “Знаете ли, че това семейство последните две години 18 пъти е сменяло адреса си, че нямат желание да заявят молба за социална помощ, че едното дете на три години е хранено само с кисело мляко, че отказват посещение при ДжиПи”.

В същото време родителски организации и групи със стотици хиляди членове търсят диалог с МТСП и искат гласа им да бъде чут. За сега те се сблъскват обаче само с мълчалив отказ.

Изявленията на г-жа Русинова обаче повдигат много въпроси, на които днес няма да търсим отговор като:

- Защо работите с НПО-сектора, а с родителите не желаете дори диалог?
- Защо не казвате цялата истина, че извеждане на дете от семейството му става и без съдебно решение?
- Защо същите държавни служители, същия НПО-сектор[1], същите медии[2], които в миналото настояваха да приемем Истанбулската Конвенция, днес са пламенните защитници на ЗЗД и ЗСУ, който проправя път на частни интереси в мултидисциплинарните екипи?

Мен всъщност ме заинтригува друго. Как е възможно борец срещу насилието над жени да оправдае принудителното разделяне на жена от дете и внуци с:

 

- чести смени на адреса,
- неправилна диета,
- отказ от социална помощ и
- отказ от посещение при личен лекар?

Нима има по-тежко насилие за една жена от това тя да бъде разделена от детето и? Ако децата са били тежко заболели, насилвани, принуждавани да просят или проституират, разбирам. Но заместник министърката не казва това.

Бях убеден, че одобряваната от г-жа Русинова Истанбулска конвенция, която е създадена да защитава жените от всякакви посегателства ще може да бъде използвана за аргумент в защита на тази майка.

 

Проверката обаче показа друго. Думите “майка” и “майчинство” не присъстват в текста на конвенцията. Този международен договор не споменава за специалната връзка на майката с детето. И тук си пролича приликата. Истанбулската конвенция разглежда само “жената” без да защити нейните най-важни взаимоотношения - тези с децата. Също както и “детското законодателство” разглежда само “детето” т.е. извън неговите най-важни взаимоотношения - тези с родителите и семейството. Това е и причината защо когато отнемат 3 деца ги разпределят в трите краища на страната.

И нищо чудно, че заместник министър Русинова не вижда противоречие в нейните схващания. Противоречие няма. Целта и на конвенцията и на ЗСУ е една и съща. Всеки да бъде разглеждан по отделно[3]. Извън контекста на неговите взаимоотношения. Една плашеща концепция за нашето общество.

Може би заради този въпрос МТСП бяга от необходимия разговор? Ние няма как да знаем отговора. Ние трябва да продължим да се борим родителските организации да бъдат поканени за среща. Нашият единствен ход са мирните протести. Следващият е на 23 ти ноември в София от 13 часа от езерото “Ариана”. Присъединете се!
________________
[1] Национална Мрежа за децата, в която членува и “Джендър алтернативи” беше от яростните защитници на Истанбулската Конвенция. Днес нейният ръководител Георги Богданов е главният говорител по темата, защитавайки промененото и заварено законодателство. На сайта на НПО-то ще намерите и препечатки на няколко интервюта на зам. министър Зорница Русинова.
[2] Изданията на Инкомедия са великолепен лакмус за това какво искат НПО-тата. При преглед на уж опозиционните издания става ясно, че дадени министерства, в които НПО-тата нямат влияние са безжалостно и дори манипулативно критикувани. В същото време МТСП, въпреки всичките основания за градивна критика са отразвани "щадящо".
[3] „България залага на два принципа при реформата, свързана с децата в риск: всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или социалните служби, и, второ, самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще” Е. Захариева.


От категорията

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ! Кабинет на малцинството с премиер Асен Василев

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ, предлагаме правителство на малцинството-Asen-Vasilev-i-Hristo-Ivanov--Bez-koalitsiya-s-GERB--predlagame-pravitelstvo-na-maltsinstvoto_1680036997.jpg

Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или ...

28 март 2023 | 23:52

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна-Bi-Bi-Si--Zashto-aviatsiyata-igrae-malka-rolya-vav-voynata-v-Ukrayna_1680117757.jpg

И дори ако пилоти, които вече имат боен опит, се прехвърлят към тях, е трудно ...

29 март 2023 | 22:21

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент-1589263250.png

И след тези избори първият или вторият няма да съберат достатъчно мнозинство, ...

29 март 2023 | 21:49

Най-важното

Зърнопроизводителите искат прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз

Румен Радев ще се срещне с български зърнопроизводители

Румен Радев ще се срещне с български зърнопроизводители-Rumen-Radev--KT--Podkrepa--e-kritik--no-i-tsenen-partnyor-na-vlastta_1675848214.jpg

България, Полша, Унгария, Чехия и Румъния настояват за спешно регулиране на ...

30 март 2023 | 07:40

Моята сестра не избяга от България, а излекува хиляди бебета, отговори на Лена Бориславова Борисов

Борисов от Добрич: Хората не искат да ни изчегъртат, искат ГЕРБ да управлява!
(Видео)

Борисов в Добрич-Borisov-v-Dobrich_1680104400.png

Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна ...

29 март 2023 | 17:43

За нас, в тези кризи, най-важно е да се погрижим за хората и държавата да им помогне, коментира Нинова

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление-BSP-zakri-predizbornata-si-kampaniya-vav-Varna--Ninova-poiska-nov-model-na-upravlenie_1680116561.jpg

Ние сме за таван на цените, за преизчисляване на пенсиите, за повишаване на ...

29 март 2023 | 21:57

Българската позиция е ясна и еднозначна – няма да изпращаме оръжия и боеприпаси, подчерта президентът

Радев отговори на Костов: По време на негово властване България беше разпродадена на безценица

Радев за сигналите за бомби: Няма реални заплахи за образователната система и за изборите-Rumen-Radev--Predsrochnite-izbori-shte-sa-na-2-april_1674578361.jpg

Органите на реда, заедно с партньорски служби, правят всичко възможно да ...

29 март 2023 | 11:50

Според КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП е недопустимо подобно посегателство да се планира от служебен кабинет

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия-Premierat-Galab-Donev-se-kachva-na-Shipka-za-3-mart_1677765104.jpg

Четирите работодателски организации настояват Министерство на финансите ...

29 март 2023 | 16:57

До 31 май групата ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи

Демерджиев: Създава се Междуведомствена работна група заради бомбените заплахи-Demerdzhiev--Sazdava-se-Mezhduvedomstvena-rabotna-grupa-zaradi-bombenite-zaplahi_1680077277.png

МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като охраната ще ...

29 март 2023 | 11:06

Каузата ни е българският национален интерес, независимостта и суверенитета на страната

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата (ВИДЕО)
(Видео)

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата--_1680088988.jpg

Ще се борим срещу корупцията в държавата и джендър идеологията в училищата, ...

29 март 2023 | 14:22

В затвора искаха да ме сломят, да ме пречупят, тогава изградих самоконтрола върху себе си

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

ГЕРБ мисли за доходите, за да можете да си позволите повече. Ние ще увеличаваме, каза Десислава Танева

Борисов в Ямбол: Ние сме с 10-15% пред ПП, няма да ги подкрепим за кабинет. Идва генерална промяна!
(Видео)

Борисов събра симпатизанти в Ямбол, продължава обиколката в страната-Borisov-sabra-simpatizanti-v-Yambol--prodalzhava-obikolkata-v-stranata_1680017137.png

Тя се възмути от Асен Василев и за неизнесеното зърно на производителите. ...

28 март 2023 | 17:53