Христо Иванов

Основният ни фокус е да има правителство

Христо Иванов: Искаме да подкрепим кабинет на промяната, министерски кресла, пейки и маси са детайли

2401 | 19 апр. 2021 | 15:57

Реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат, каза председателят на ПГ на „Демократична България“


Искаме да подкрепим кабинет на промяната, министерски кресла, пейки и маси са детайли, които са последствие от това дали изобщо концепцията и мнозинството за правителство на промяната може да се появи.

 

Това каза пред журналисти след консултации за съставяне на правителство при президента Румен Радев председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов, предаде Агенция „Фокус“.

„Говорихме за всички аспекти на ситуацията. Тя е достатъчно сложна. Считаме, че реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат. Втората политическа сила получи мнозинството на гласовете на гражданите, желаещи промяна. Отговорността е възложена на „Има такъв народ“. Ако бъде потърсена наша подкрепа, ще подходим отговорно и конструктивно, без да поставяме предварителни условия, но с ясна ориентация към нашата програма и това, което смятаме, че трябва да свърши едно правителство.

 

Основният ни фокус е да има правителство, каза той. Нашият водещ въпрос не е може ли да бъде излъчено правителство. Мнозинство, за каквото и да било правителство в този парламент, ще се намери, даже много по-голямо, отколкото може да се очаква. Големият въпрос е може ли това правителство да свърши точната работа“, допълни той.


Христо Иванов не отхвърли и възможността за предсрочни избори.

„От тази гледна точка нашият призив е както отговорно подхождаме към формирането на правителство, така и да започнем бързи консултации за ограничени по обхват изменения в Изборния кодекс, които в случай, че се стигне до предсрочни избори, да ги подготвят по по-добър начин“, добави той.

 

Ние сме политическа сила във възход, но избирателят ни отреди пето място и не считаме, че трябва да сме първостепенна част за съставяне на правителство и да ни бъде връчен мандат. Мнозинството от български граждани гласуваха против поредно управление на ГЕРБ. Възложиха се надежди на ”Има такъв народ” и ако бъдем потърсени за разговори, ще подходим изключително отговорно към тези разговори, като отговорно ще обсъдим както състава, така и програмата и мнозинството на управление, обясни Христо Иванов.

"Всички участници в тази централна конституционна процедура носим отговорността да разчетем правилно както вота на гражданите, така и повелите на времето. Изправени сме пред три кризи едновременно. Първата криза е здравната, втората криза са икономическите последици", отбеляза Иванов.

"Вие сте единствената коалиция, която заяви готовност и внесе проект за промяна на Конституцията, който все още не може да достигне до пленарна зала заради недостатъчно подписи, които може би ще продължат да растат", уточни от своя страна държавния глава и похвали "Демократична България".Христо Иванов: Ще подкрепим кабинет на промяната. Основният ни фокус е да има правителство

Реалният шанс за излъчване на правителство е вторият мандат, каза председателят на ПГ на „Демократична България“

От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Посланик Митрофанова: Отказът от „Белене” не е най-правилен, вие вече загубихте 3 млрд. от неустойки

-1612787832.jpg

Тя определи Навални като "нарцис" и заяви, че не разследванията на ...

9 май 2021 | 09:36

Над 400 000 автомобила се очаква да се върнат днес в София

-1609612338.jpg

На 29 и 30 април над 500 000 души тръгнаха на път от София към провинцията. ...

9 май 2021 | 09:51

Йотова: Без решаващата роля на Съветската армия в борбата с нацизма, нямаше да имаме нашата Европа

-1610210134.jpg

Не считам за празни думи като солидарност, равноправие, справедливост. Към ...

9 май 2021 | 09:49