Христо Ковачки: Пазарът е глобален. Няма такова нещо - някой изкупил тока

Пазарът е глобален. Няма такова нещо - някой изкупил тока. Да заповядат, да проверяват, посочи бизнесменът

Христо Ковачки: Без АЕЦ-а и без ТЕЦ "Марица 2" няма енергетика в България!

17278 | 11 февр. 2020 | 17:28

Ако искаме да сме на режим на тока - да спрем "Марица 2". Без АЕЦ-а и без "Марица 2" няма енергетика в България, категоричен е той

Христо Ковачки: Пазарът е глобален. Няма такова нещо - някой изкупил тока-1581436401.jpgСнимка Кадър БТВ-1581434936.png

Не смятам да напускам България, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ бизнесменът Христо Ковачки.

 

Ако искаме да сме на режим на тока - да спрем "Марица 2". Без АЕЦ-а и без ТЕЦ "Марица 2" няма енергетика в България, категоричен е той.

 

Той коментира атаките на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, който в интервю по Нова телевизия сутринта поиска оставки в енергетиката заради скъпия ток за бизнеса.

Ковачки заяви, че не се страхува от проверки на прокуратурата. Да заповядат, да проверяват, посочи Ковачки.

 

Няма понятие "борсов спекулант", спекуалата е едно, а принципът на борсата е да се търгува на нея. Домусчиев може да си говори каквото иска. Има сделка да се горят софийските отпадъци в следващите две години от Топлофикация „Сливен“ и от ТЕЦ „Бобов дол“. Двете дружества съм ги консултирал, имам консултантски договор с тях. Не се страхувам да се намирам в България и да работя. Не смятам да напускам страната, каза Христо Ковачки в отговор на обвиненията на Кирил Домусчиев, че спекулира с цената на електроенергията и е причина бизнеса в България да не може да работи.

 

Не мисля, че е трудно на бизнеса да говори в България. Има два типа бизнеси – едните обичат да гооврят, а другите не, но накрая резултатите не са по това, колко си говорил, а по това колко си работил. Понеже името ми се споменава в различни връзки от боклуците до енергетиката и смятам, че е добре да отговоря.

 

Странно започна денят ми днес, защото гледах как г-н Домусчиев поиска оставките на БЕХ и Енергийната борса, а в противен случай на министъра на енергетиката. Не мисля, че бизнеса трябва да кадрува в енергетиката. Другото странно нещо бе, че ме обвиниха за цената на енергетиката. Причината е проста  - температурата е висока, няма ветрове. В Германия климатът е друга, там има много силни ветрове и цената в един конкретен ден бе 1 евро. У нас нямаше нито вятър нито слънце и това е причината ценат да е била толкова висока. Не трябва въз основа на данните от един ден да се правят генерален извод.

 

Ковачки показа данни, според които за миналата година цената у нас е най-ниска. Показа и графика на Евростат с нивата на цените на електроенергията в държавите в ЕС , на която са отбелязани цените и таксите, в която се вижда, че в Германия цените са по-високи от България. В данните са отчетени и цените за бизнес потребителите. Това, че у нас правителството е структурирало по определен начин формирането на цената по определен начин.

 

Застрашително за националната сигурност е да се иска свръх ниска цена, защото трябва да имаме свръх големи резерви, за да имаме големи продажби.

У нас на борсата се търгуват 1 200 мега вата на час, в Германия са  56-60 хиляди мегавата на част, в Унгария е 5-6 хиляди мегавата на час. Тези борси са много по-ликвидни. Колкото и да наливаме в нашата борса енергия, ако цената в Гърция или Унгария тя ще замине натам. Ние не сме изолиран остров.

 

На въпрос дали Ковачки изкупува големи количества електроенергия, които да продава след това на по-високи, спекулативни цени, той отговори, че са некоректни упреци защото точно тези бизнесмени, които ги отправят са също собственици на енергийни опции, ВЕЦ-ове и други. Всеки един човек, който иска да си купи по-евтина енергия може да го направи от Румъния или друга държава, като преносът е около 1 лв.

 

Ако говорим за реални количества и реални цифри, държавната енергетика може да бъде монополист на енергийния пазар и държавата се държи адекватно.

 

Проверките са здравословни, колкото повече проверки има в енергетиката толкова повече, ще става ясно че се работи на пазарен принцип. Принципа на борсата са, че печели този, който дава най-добра цена. Успешен търговец е този който успява да си направи успешно портфолио. Ако някой иска аз мога да посъветвам колеги как да си купят от Германия електроенергия, ще го направя безплатно, но не мога да гарантирам ниска цена, това зависи от борсата.

 

Всички хора в България, които са свързани с мини и ТЕЦ -ве трябва да си дадат сметка, че въглищата ще изчезнат в близките 10 години и следва да се помисли как може да се преструктурират към използване на газ, биомаса и други.

 

Стратегическо решение е да се брани ТЕЦ „Марица 2", защото без това предприятие у нас няма енергетика. Това е свързано с националната сигурност, държавна помощ е, но има и решение на парламента. Ако искаме да имаме ток трябва да застанем зад подкрепата на държавата за ТЕЦ "Марица 2".

 

Лично аз нямам отношение към бизнес с внос на отпадъци от Италия, но познавам такива хора. Това е бизнес  и съвсем не е вярно, че от него се печели много. Подкрепям правителството, че се опитва да въведе ред в този вид бизнес. Много хора взеха да обясняват, че всеки може да прави такъв бизнес, но редът ще помогне да има спокойствие, че не се внасят и горят вредни отпадъци. Познавам много компании, които се занимават с това нещо, но аз не се занимавам с това. Мога да консултирам всеки, който се интересува как става това.

 

Ковачки обясни, че RDF например, след сепариране може или де бъде депониран на сметище или да се изгори по контролиран начин. При изгарянето обществото ще има по-малко разходи, отколкото при депонирането му.

 

Христо Ковачки коментира претенциите на работодателските организации.

 

Да заповядат - да проверяват, каза още той по отношение на призива на Домусчиев към прокуратурата.

 

Въглищата са гориво от миналия век, в следващите пет - десет години те ще изчезнат от пазара на Европа, смята Ковачки.

 

 


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32