Христо Проданов оптимизира работата в министерството на туризма

Трябва да се направи проверка на раздадените плажове на мутрите

Христо Проданов оптимизира работата в министерството на туризма

3192 | 12 май 2022 | 14:14

Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари.


Министърът на туризма Христо Проданов е освободил вчера трима ключови директори на дирекции – на „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, на „Програми и проекти в туризма“ Веселин Джелатов и на „Административно-правно обслужване и човешки ресурси“ Ивелин Славов, съобщи специализираният сайт за туризъм TravelNews като се позова на свои източници от ведомството.

От министерството официално потвърдиха информацията.

Това са първите сериозни рокади по върха на институцията, като кадрите са още от времето на ГЕРБ и бившия министър на туризма Николина Ангелкова. Преди време министър Проданов освободи Светлана Големанова от поста директор на дирекция „Международно сътрудничество и инвестиции в областта на туризма“.

През миналата седмица той уволни още 16 служители с влизането в сила на новия устройствен правилник на ведомството, в което работят още около 120 човека. Туристическият бизнес отдавна чака промени, които да доведат до по-доброто управление на сектора и засилването на рекламата на България на чуждите пазари.

От бранша единствено възразяват срещу освобождаването на директора за програмите и проектите Веселин Джелатов, който избута всичките помощи за туризма по време на пандемията. Той движеше и програмата за изплащането на средствата на хотелиерите, които са настанили украински бежанци.

Другият вече бивш директор Ивелин Славов отговаряше за обществените поръчки, административната дейност и човешките ресурси. Той не се ползвал с доверието на министър Проданов. Въпреки това остава на по-ниска позиция и заплата във ведомството.

Друга чакана отдавна промяна от туристическия бизнес и управляващата коалиция беше смяната на директора на дирекция „Управление на морските плажове“ Екатерина Дацова, която вече е факт.

В новия устройствен правилник е заложена реформа в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна дейност" с 12 служители. Към нея ще бъде и контролът на концесионната дейност. "Концесиониране, наемна и регулаторна дейност“ остава в отделна дирекция със 17 служители. До момента двете дейности бяха в една обща дирекция - „Управление на морските плажове“, която обединяваше провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете под наем, и същевременно ги контролираше.

Министърът на туризма Христо Проданов сега отделя контрола да бъде независим, за да не бъде осъществяван от едни и същи хора, които провеждат процедурите за избор на концесионери. Екатерина Дацова беше директор на концесиите на плажове от времето на бившия министър на туризма Николина Ангелкова.

Служебният министър Стела Балтова обеща в началото на първото служебно правителство, че ще направи проверка на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава реално не беше извършена и не бяха оповестени резултати, пише TravelNews.


От категорията

Асен Василев призна за фашисткия закон, лично дал "технически бележки как да се случва процесът"

Асен Василев призна за мракобесния закон, лично дал технически бележки как да се случва процесът-1653653549.jpg

Когато някой е санкциониран и това поставя проблем пред финансовата система и ...

27 май 2022 | 15:07

Кирил Петков: Въвеждаме еврото от 1 януари 2024 г., БСП и ИТН са против! (ВИДЕО)
(Видео)

Кирил Петков: Планът за въвеждате на еврото влиза на днешното правителствено заседание-1653646003.jpg

Тази сутрин от ИТН остро възразиха, че в коалицията има договорка първо да се ...

27 май 2022 | 13:06

Лена Бориславова: Коалицията потвърждава, че темата за РСМ ще мине задължително през парламента
(Видео)

Лена Бориславова Снимка: БНТ-1653681883.png

Важно е да имаме актуализация на бюджета, заяви Бориславова и подчерта, че тя е ...

27 май 2022 | 23:04

Министър Денков: Трябва да премахнем частните уроци от българската образователна система
(Видео)

Министър Николай Денков Снимка: БНТ-1653677193.png

"Програмите и учебниците трябва бъдат променени, трябва да намерим време ...

27 май 2022 | 21:46