Творби на Поля Новакова

В Къщата на София

Художничка подгрява със змейове и шевици за астрологичния уъркшоп на Стилиян Иванов

9241 | 11 март 2018 | 22:34

Докато режисьорът разяснява как от хороскопа си да научим за Учителите, които ще срещнем в живота си по подобие на съдбовните уроци, които суфите търсят в хората, на ул. „Миджур” 12, ще греят шевици и магични български знаци

Творби на Поля Новакова-1520800804.pngТворби на Поля Новакова-1520800780.jpgТворби на Поля Новакова-1520800759.pngТворби на Поля Новакова-1520800740.jpgТворби на Поля Новакова-1520800720.jpgТворби на Поля Новакова-1520800639.jpgТворби на Поля Новакова-1520800620.jpgТворби на Поля Новакова-1520800597.png-1520451350.jpg

Уъркшопът на Стилиян Иванов, който на 18 март в Къщата на София ще изясни какво е общото между суфизма и астрологията , ще се проведе сред естествения декор на творбите на Поля Новакова.

 

Докато режисьорът разяснява как от хороскопа си да научим за Учителите, които ще срещнем в живота си по подобие на съдбовните уроци, които суфите търсят в хората и обстоятелствата от битието си, от стените на арт-пространството на ул. „Миджур” 12, ще греят шевици и магични български знаци.

 

Ето какво споделя художничката за себе си: „Казвам се Поля Новакова и съм българка. Рисуването е моят занаят. С времето открих, че рисунките ми на слънца, птици, цветя и стари български етно символи по-лесно достигат до хората във вид на приложно изкуство, което ме кара да работя в тази посока и ми доставя огромна радост.

Преди 4 години, след доста натрупан опит в компютърни компании от корпоративния сектор, поех по един коренно различен път, наречен Фреерия. Това е арт проект, който стартирахме с приятели. Идеята, която ни обедини - „Заедно творим различност“, отразява желанието ни да предадем на хората цялата цветна магия от обкръжаващият ни свят. Визията, която придаваме на всичко, сътворено във Фреерия е нашата визия за живота, такъв, какъвто е – пъстър, различен, със свой ритъм и уникален във всяко свое проявление.

 Започнахме почти на шега с идеята да сме различни, магични и шарени, и да разказваме истории посредством сътвореното. Нямах план за това ново начинание, исках само да рисувам. Правя го върху дрехи, обувки, текстилни чанти, калъфи за книги, шапки, шалове и платна. Образите от картините пренасям върху облеклото. Така успяваме да постигнем комплект от продукти с един и същ идеен мотив и колорит. Някой от клиентите ни поставяха едно единствено условие - да направим нещо оригинално за човек, който си има всичко.

Вълнува ме историята, българските ни корени, шевиците и старите символи оставени от предците. Това вдъхнови поредица от продукти с етно елементи с красиви български имена: Змейно либе, Силата на слънцето, Силата на корена, Роден край, Слънчево везмо, Жарава, Казанлъшка китка, Самодивско хоро, Порти, Чанове, Пазителят…

Даваме име на всеки един продукт, за да отразим цялата любов, мисъл и внимание вложено в него. Интерпретирайки знаците от старото българско везмо в нови форми, се доближавам до едно по-съвременно звучене, запазвайки чистите цветове на шевиците. Във всеки отделен продукт комбинирам елементи само от една и съща фолклорна област. Вглеждайки се в пъстрото многообразие на българската народна шевица откривам цяла вселена от багри, форми и символи, подредени по един необикновен начин, символизирайки цял един живот.

Желанието ми е да внеса красотата и цветността на шевиците в ежедневието, за да не остане тази богата символика само в музеите и скриновете на нашите баби”, завършва художничката Поля Новакова.

Нейните произведения на изкуството ще останат в Къщата на София цял месец – чак до следващия уъркшоп на Стилиян Иванов, който ще бъде на 22 април. Тогава той ще говори за корените на миналото, за астрологията и ще представи филмите си за Бялото братство.

От февруари тази година в Къщата на София всеки месец режисьорът провежда своите астрологични семинари и лекции. Първата бе на 18-ти февруари.  На нея той разгледа връзките между орфизма и идеята за безсмъртието на Душата в индивидуалните хороскопи на участниците.

Този своеобразен вид “орфическа астрология” разкри уроците, на които ни учат Северния възел, Луната и Плутона (по знак, дом и в аспекти) в светлината на най-древните представи за бездмъртието.

На 18-ти март, неделя, от 10:00 до 18:00 ч., отново в Къщата на София, Стилиян ще проведе уъркшоп на тема суфизъм и астрология, в който ще бъдат разчетени посланията на Хирон, Лилит и Сатурн в индивидуалните хороскопи на участниците. Срещата ще започне с представяне на документалния филм “Дервишите - мистиците на Изтока” и дискусия за религиозната философия на Руми (Мевляна). Ще бъде проведен краткък практически увод в сема - медитация за Ученика и Учителя, която много хора неправилно наричат “танц-въртене”.

Посетителите на уъркшопа ще се наслаждават на творбите на Поля Новакова, докато се образоват в астрологията.


От категорията

Той празнува юбилей днес

Джордж Клуни на 60: Не съм във възторг, но все пак е по-добре, отколкото да съм мъртъв

Снимка БГНЕС-1620301900.jpg

Когато децата се изправят пред некрасивата реалност виждам шок, изписан по ...

6 май 2021 | 14:44

Цитиридис взе диванчено на Сашо Кадиев, актьорът хукнал с ново гадже в Доминикана

Кадър. бТВ-1620132713.jpg

Кадиев и изгората му са на воаяж в Пунта Кана, Доминикана. След упорито ...

4 май 2021 | 15:51

В Оман всеки може да учи в чужбина като напише мотивационно писмо
(Галерия)

Петя Илиева в Оман-1620543905.jpg

Пустинниците в Израел говорят веднъж седмично. Индийските махараджи превръщат ...

9 май 2021 | 09:50

„Три жени на микрофона“ ще шокират публиката в JoyStation на 9 юни
(Галерия)

„Три жени на микрофона“ ще шокират публиката в JoyStation на 9 юни-1620402614.jpg

7 май 2021 | 18:49