И Цацаров отказа да се яви в комисията "Нотариуса", прати писмо до Никола Минчев

Не съм познавал Мартин Божанов, нито съм имал каквато и да е причастност към „дейността на групата около него, пише Цацаров

И Цацаров отказа да се яви в комисията "Нотариуса", съмнява се в безпристрастието й

9373 | 2 апр. 2024 | 14:56

Заседанията на комисията създават усещането, че провежданите изслушвания имат за цел не толкова обективната „проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“, а по-скоро политическа изява на отделни народни представ


И бившият главен прокурор Сотир Цацаров отказа да се яви в комисията "Нотариуса", като мотивира отказа си за това с писмо до председателя на комисията Никола Минчев, като и до всеки един  народен представител от комисията.

 

Г-н Минчев "спести" втората част от писмото при прочитането му - за информацията, която комисията следва да изиска, вероятно, за да търси политически ефект. 

 

Кворум има, но гости няма", с тази реплика на председателя на временната комисия за проучване на факти около влиянието на Мартин Божанов - Нотариуса Никола Минчев обобщи ситуацията 10 минути след началото на насроченото за днес заседание.

На него трябваше да бъдат изслушани двама бивши главни прокурор - Сотир Цацаров и Иван Гешев, както и изпълняващ функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Нито един от тях не се яви - Гешев съобщи още миналата седмица, че има пътуване, но би се явил и призова да бъде поканен отново. Сарафов и Цацаров уведомиха около половин час преди началото на заседанието, че няма да присъстват. За разлика от предишното заседание, този път депутатите от ГЕРБ и ДПС присъстваха в залата и кворум имаше.

 

Сотир Цацаров говори по темата пред Висшия съдебен съвет, където отрече да познава Мартин Божанов - Нотариус В писмото си до депутатите Цацаров подчертава като аргумент за неявяването си: "Начинът на насрочване и протичане на заседанията на Временната парламентарна комисия създава усещането, че провежданите изслушвания имат за цел не толкова обективната „проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“, а по-скоро едностранна политическа изява на отделни народни представители".

 

"Заявявам още веднъж, че не съм познавал Мартин Божанов, нито съм имал каквато и да е причастност към „дейността на групата около Мартин Божанов“, пише още Цацаров до парламентнарната комисия.

 

"Наблюдава се едно засилване на поканените лица да не присъстват, може би защото настоящата легислатура е на доизживяване, защото има около два месеца живот. Никой не може да докараме насила", отговори Минчев на въпрос от депутата от БСП Атанас Зафиров кога ще се проведе нормално заседание.

Мирослав Иванов
от "Продължаваме промяната - Демократична България" предложи и тримата да бъдат поканени отново на заседание в рамките още на тази седмица.

 

"Вероятно неявяването на тези лица дава отговор на състоянието на прокуратурата у нас", заяви бившият вътрешен министър Бойко Рашков. Той заяви, че е изненадан, че "тези лица не уважиха парламента".

 

 

Ето цялото писмо на Сотир Цацаров

 

 

ДО

Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ

ЗАМЕСТНИК - ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ,

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА ВРЕМЕННАТА КОМИСИЯ

ЗА ПРОВЕРКА НА ФАКТИ И

ОБСТОЯТЕЛСТВА, СВЪРЗАНИ

С ДЕЙНОСТТА НА ГРУПАТА

ОКОЛО МАРТИН БОЖАНОВ

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНЧЕВ,

Получих покана от Вас да взема участие в заседанието на Комисията, насрочено за 02.04.2024 г., при посочен дневен ред, включващ т. 3 „Изслушване на главния прокурор на България в периода 2012 – 2019 – Сотир Цацаров, относно данни и информация за групи на влияние в прокуратурата през съответния период“.

Изложеното по-долу обуславя решението ми да не участвам в заседания или изслушвания, провеждани от Временната комисия:

- На 20.03.2024 г. бях изслушан от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, където изложих факти по свързаните с мен изявления на Веселин Денков и Ивайла Бакалова в заседанието на Комисията на 29.02.2024 г. и на Владислава Цариградска в заседанието на Комисията на 22.02.2024 г. Като прокурор, поисках изслушване пред именно пред Прокурорската колегия, като висш кадрови и дисциплинарен орган. То бе предавано пряко на интернет страницата на Висшия съдебен съвет, а чрез медиите получи и обществено достояние не само сред професионалната магистратска общност.

- Начинът на насрочване и протичане на заседанията на Временната парламентарна комисия създава усещането, че провежданите изслушвания имат за цел не толкова обективната „проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов“, а по-скоро едностранна политическа изява на отделни народни представители. До настоящия момент не са предприети каквито и да е действия за получаване на информация от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства относно исканите и прилаганите СРС спрямо магистрати; за получаване на информация от Министерството на вътрешните работи и от други служби за сигурност относно това, били ли са Божанов и лицата от неговото обкръжение сътрудници на тези служби и как е обявен и проведен конкурс за назначаване на съпругата му в ГДБОП; за получаване на информация относно хода на разследването на убийството на Мартин Божанов; за получаване на информация от Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество относно производството за отнемане, водено срещу Веселин Денков; за получаване на информация от дирекция „Противодействие на корупцията“ на бившата КПКОНПИ за проверките и решенията на тази комисия по молбата на Веселин Денков от 25.08.2020 г. и по разследването на фондация „Антикорупционен фонд“, публикувано на 11.06.2021 г. Не е изслушан бившият народен представител Яне Янев – основно „действащо лице“ в записите на Ивайла Бакалова и Антикорупционния фонд, чийто твърдения за мен нямат нищо общо с истината. Нямам каквито и да е претенции да отправям съвети относно начина на работа на парламентарна комисия. Считам обаче, че събирането поне на тази информация е необходимо за установяване на обективната истина, вместо отправянето в публичното пространство на обвинения и неистини, мотивирани политически или поради лични проблеми с правосъдието.

Заявявам още веднъж, че не съм познавал Мартин Божанов, нито съм имал каквато и да е причастност към „дейността на групата около Мартин Божанов“.

Заявявам още веднъж, че нямам каквото и да е отношение към задържането на Веселин Денков и водените спрямо него наказателни производства и във всички мои действия, свързани с него, като бивш председател на КПКОНПИ съм спазил стриктно закона.

Прилагам копие от Прессъобщение на КПКОНПИ, публикувано на 25.06.2021 г., което представих и на членовете на Прокурорската колегия. То е достъпно в интернет и сега, а изложените в него факти са лесно проверими.

 

С УВАЖЕНИЕ:

 

СОТИР ЦАЦАРОВ

прокурор

във Върховната прокуратура

 

 


От категорията

Хванаха двама българи в Германия с кюлчета злато за над 1 милион евро

Заловените кюлчета злато Снимка: Полиция на Бавария-Zalovenite-kyulcheta-zlato-Snimka--Politsiya-na-Bavariya_1712943695.jpg

Те са 18 на брой и са ръчно изработени с различна големина и без задължителните ...

12 апр. 2024 | 20:40

ВКС: Глобите и отнемането на МПС, когато не е собственост на извършителя, са противоконституционни

ВКС: Глобите и отнемането на МПС, когато не е собственост на извършителя, са противоконституционни-Edin-chovek-e-zaginal--18-sa-raneni-pri-katastrofi-prez-izminaloto-denonoshtie--saobshti-MVR_1675503950.jpg

Според върховните съдии е нарушен принципът на законността, като е накърнена ...

12 апр. 2024 | 11:39

Десетки хиляди българи членуват в Телеграм групи за порнография, оръжие и наркотици

В групите за порнография често попадат и снимки или клипове на бивши съпруги.

-1575446465.jpg

Стотици са сигналите за изнудване, отмъщение и злоупотреби, подавани ежегодно в ...

12 апр. 2024 | 14:30

Калин Стоянов шокира: Рашков запозна мен и ръководния състав на МВР със Стефан и Марин Димитрови
(Видео)

Калин Стоянов: По никакъв начин не съм оказвал натиск на Живко Коцев-Kalin-Stoyanov--SDVR-proveryava-na-kakvo-osnovanie-e-smeneno-familnoto-ime-i-EGN-na-Martin-Bozhanov_1707734949.jpg

Според министърът на вътрешните работи някой е съветвал Коцев за всичко случило ...

11 апр. 2024 | 16:00

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20