Всеки политик непрестанно трябва да обяснява на избирателя „своята“ истина. Борисов го направи, ПП – ДБ - не

ГЕРБ спечелиха, защото Борисов се би, ПП-ДБ загубиха, защото ги мързи!

33672 | 3 апр. 2023 | 13:25

Ако не си направят правилни изводи и не коригират поведението си, ПП и ДБ може наесен да се чудят как са загубили „спечелени“ избори в София и Пловдив


Сигурно още има хора, които се чудят как така ГЕРБ след умората от 12-те години в управлението, след „счупените магистрали“, кюлчетата и пачките и след толкова протести отново е първа политическа сила.

Как успя да спре ерозията и да задържи резултатите си.

Отговорите са два и те са пред очите на всички, които искат да гледат.

Първо, протестите не родиха качествен политически продукт, който да грабне ума и сърцето на избирателя. Така, както едно време го направи Бойко Борисов, а преди него – Симеон Сакскобургготски, а още по-рано – Съюзът на демократичните сили. И тук не става дума за качествата на „материала“, който тези политически субекти вкараха във властта, нито за постиженията им. А за магията, която създадоха.

И на второ място. Поредните български избори потвърдиха старата максима - организацията и дисциплината бият ентусиазма, упоритостта, труда и постоянството бият таланта.

Бойко Борисов се би за това ГЕРБ да остане първа политическа сила. Лично обиколи страната два пъти. Какво означава това? Всяко събиране на актива в областния център Х означава привикване на всеки, който е свързан с ГЕРБ не само от дадената област, но и от съседните. Общински съветници, работници и служители в общините, контролирани от ГЕРБ, до последния кметски наместник на забравено от Бога селце, но назначен от ГЕРБ.

На всички тези хора Борисов лично обясни, на език, който те разбират: „Вие не се борите за моя кеф, а за вашия хляб! Искате ли хляб?! Тогава се размърдайте – убедете децата, родата, съседите за кого трябва да гласуват на 2-ри.“

 

Борисов не остави нищо на случайността и на дежурното „те си знаят“. Да, целият този актив разбра – всеки от нас може да остане на мястото си, да запази статута си, живота си, благополучието си само, ако се впрегне и работи. Нещо повече. Разказвайки нещата „с думи прости“, Борисов превърна всеки един от тези хора в агитатор и пропагандатор - защото им е лесно да запомнят и да повтарят чутото.

Това са около 650 000 души – чиновническият апарат на страната, който в голяма степен е контролиран от ГЕРБ не от вчера. Но който не му е „в кърпа вързан“, както показа опитът от годините, когато други партии назначаваха същите тези чиновници. Днес ГЕРБ спечели толкова, колкото през юли 2021 г., затова това не е голяма победа, нито голямо завръщане, но е категорично удържане на позициите. А какви са тези позиции – цялата страна в ръцете на ГЕРБ, без София, Пловдив и Русе.

Какво направиха „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“, за да се заявят като категоричното ново в българската политика, за да показват жалоните за развитие на страната в бъдеще? Какво направиха? Нищо!

Не само не обикаляха страната като Борисов, Фейсбук ги мързеше да „обикалят“. Закриването на тяхната кампания пред НКД в София – София, която безапелационно е тяхна, какво показа?

 

Мързел и пак мързел! Може ли да не си мръднеш пръста и да създадеш поне някаква организация, за да събереш хората – две кучета, ако се бяха сбили, щяха да се съберат повече хора да видят защо е тази гюрултия.

Така избори не се печелят!

Как ще убедиш гражданите, че в ситуация, в която всички са уплашени от растящите цени, ти знаеш какво да правиш?! Че ще работиш ден и нощ – ще обиколиш всички европейски столици, ще се срещнеш лично с всеки скептик, за да му посочиш, че греши, само и само, за да влезе България в Шенген и Еврозоната. Че ще убедиш и последния дядо на село защо България трябва да изпрати оръжие в Украйна, защо трябва да изпълняваме съюзническите си задължения в НАТО и ЕС, а не да се скатаваме.

Всеки политик трябва да обяснява „своята истина“ на избирателя неуморно, непрестанно и на неговия език.
Борисов го направи, ПП-ДБ – не.

Борисов, дори във времената, когато се радваше на любовта на чуждите посолства и чуждите фондации, винаги е знаел, че те не гласуват на български избори.

 

Нещо повече, когато видя, че тази любов се отдръпва от него, направи всичко възможно, за да си я върне. И докара лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер на заключителния митинг на ГЕРБ – СДС във Варна. С което даде на всички да разберат, че ни на йота не е загубил подкрепата на своето политическо семейство в ЕС.

 

Този митинг беше венец на цялата герберска кампания – Борисов „надгради“ над обичайните от предишните му прояви остри критики към ПП – ДБ (отделен въпрос е доколко всички те са основателни, но пък са разказани на достъпен за аудиторията език, който тя после може да повтаря).

 

Той няма как да не е усетил студенината, в който бяха посрещнати думите на Вебер за войната в Украйна, но откровено каза и на своите, и на „либе Манфред“, че във външнополитически план ще бъде най-дисциплиниран натовец, дори това да му коства 10% от гласовете на изборите. Откровеността винаги се награждава.

А какво направиха „Промяната“ и градската десница на този фон? Снимаха се красиво на едно стълби. Е, и?! Тази снимка как убеждава, че знаят и могат?! ПП – ДБ искат да са изборът на младите, образованите, „западните“. Но тези хора четат и виждат, че нещата не вървят добре – не само у нас. И искат компетентно управление, не случайно почти половината от гласоподавателите на тази политическа сила гледат благосклонно към евентуална коалиция с ГЕРБ-СДС.

 

А пропо – западните ни партньори също искат силно и компетентно управление в София, а не избори през три месеца. И като видят, че някой „не става“, ще се обърнат към този, „който става“. Не е ли ясно?!

И накрая. Всяко състезание е отделно, няма окончателна победа, но има впечатления, усещания, настроения, които остават.

Данните от София и Пловдив сочат, че ПП – ДБ водят категорично. Наесен със сигурност има още едни избори. Местни избори. И, ако не си направят правилни изводи и не коригират поведението си, ПП и ДБ може пак да се чудят как са загубили „спечелени“ избори в София и Пловдив.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 

 


От категорията

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...

Иван Стамболов-Сула: Костов каза на десните: "Васил Терзиев не е вашият човек!" Ами сега?...-1620807193.jpg

Днес побелелият Васко отново се бори за идеалите си, а комунизмът - онзи, дето ...

30 септ. 2023 | 10:40

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури

Росен Йорданов: Терзиев и Хекимян са огледални кандидатури-1613124507.jpg

По думите му Ваня Григорова показва емоционално поведение. "Тя се е ...

30 септ. 2023 | 19:09

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого

Софиянски: Вили Лилков ще отиде на балотаж, трудно е да се каже срещу кого-1642923282.png

Не е въпросът да спечелиш изборите, а след това как работиш, обясни бившият ...

30 септ. 2023 | 17:04

Най-важното

„За да направим каквото и да е, трябва да говорим”, категоричен е Румен Радев

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите. Викат му„Оставка“
(Видео)

Разделени от мантинелите: Енергийният министър говори пред протестиращите-Razdeleni-ot-mantinelite--Energiyniyat-ministar-govori-pred-protestirashtite_1696088011.png

Недоволните обясниха, че гражданското неподчинение няма да спре. И започнаха да ...

30 септ. 2023 | 18:33

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости

Габриел: Няма по-голямо удовлетворение от това да си допринесъл за защита на националния интерес

Денят на отворените врати на МВнР бе посетен от над 600 гости-Denyat-na-otvorenite-vrati-na-MVnR-be-poseten-ot-nad-600-gosti_1696091452.jpg

Всички знаем, че имаме светли моменти в историята, в които в най-тежки ситуации ...

30 септ. 2023 | 19:29

В противен случай страната ни ще изгуби 3,5 млрд. лева, подчерта тези дни премиерът Николай Денков

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Въпреки протестите! Пращаме в Брюксел трите плана за преход за Стара Загора, Кюстендил и Перник-Nikolay-Denkov-Snimka--Pravitelstvena-informatsionna-sluzhba_1695988109.jpg

Крайният срок за предаването им на Европейската комисия изтича, като ...

30 септ. 2023 | 09:35

Забраната обхваща леки автомобили и други превозни средства за превоз на до 10 души

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили

Пеевски: Правителството незабавно да приложи европейската забрана за влизане на руски автомобили-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Министрите на вътрешните работи и финансите да разпоредят на гранична полиция и ...

30 септ. 2023 | 11:15

Президентът е в Маджарово за Националното поклонение „Ден на тракийската памет“

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме

Радев: Компромиси с нашата сигурност не трябва да допускаме. Снимка БТА-Radev--Kompromisi-s-nashata-sigurnost-ne-tryabva-da-dopuskame_1696066957.jpg

Политиците в България трябва да работят за съхраняване и развитие на ...

30 септ. 2023 | 12:42

По думите му дефектните ракети са неизползваеми

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна

Тагарев: България е получила отказ за ремонт на ракетите за С-300 още преди войната в Украйна-Tagarev-razkri--Do-Sofiya-shte-se-sazdade-mnogonatsionalen-divizionen-shtab-na-suhopatni-voyski-na-NATO-_1694678322.png

Военният министър изрази надежда, че в последната седмица преди ваканцията ...

30 септ. 2023 | 12:55

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Фарма-олигарсите плащат големи суми, за да се случват задачите на Сербезова и целите им

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!

Илко Семерджиев: Хинков се събуди, да се освободи от прокситата на Асена Сербезова!-1513068511.jpg

Ще добавя извън тези проверими факти и една неформална група, чийто състав ...

30 септ. 2023 | 10:21

Няма обаче как да избяга от изводите в разследването на ДАНС

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието

Проф. Ангелов: Словесната плява и лъжи на Асена Сербезова подсказват опит за бягство от правосъдието-Parlamentarnata-komisiya-po-zdraveopazvane-shte-izslusha-kandidata-za-upravitel-na-NZOK-na-izvanredno-zasedanie-v-ponedelnik--saobshti-predsedatelyat-na-komisiyata-i-deputat-ot-GERB-SDS-prof--Kostadin-Angelov--Snimka-BTA_1689673951.jpg

Ще разберете как работи фармамафията и октоподът от висши публични ...

30 септ. 2023 | 18:42