Всеки политик непрестанно трябва да обяснява на избирателя „своята“ истина. Борисов го направи, ПП – ДБ - не

ГЕРБ спечелиха, защото Борисов се би, ПП-ДБ загубиха, защото ги мързи!

43111 | 3 апр. 2023 | 13:25

Ако не си направят правилни изводи и не коригират поведението си, ПП и ДБ може наесен да се чудят как са загубили „спечелени“ избори в София и Пловдив


Сигурно още има хора, които се чудят как така ГЕРБ след умората от 12-те години в управлението, след „счупените магистрали“, кюлчетата и пачките и след толкова протести отново е първа политическа сила.

Как успя да спре ерозията и да задържи резултатите си.

Отговорите са два и те са пред очите на всички, които искат да гледат.

Първо, протестите не родиха качествен политически продукт, който да грабне ума и сърцето на избирателя. Така, както едно време го направи Бойко Борисов, а преди него – Симеон Сакскобургготски, а още по-рано – Съюзът на демократичните сили. И тук не става дума за качествата на „материала“, който тези политически субекти вкараха във властта, нито за постиженията им. А за магията, която създадоха.

И на второ място. Поредните български избори потвърдиха старата максима - организацията и дисциплината бият ентусиазма, упоритостта, труда и постоянството бият таланта.

Бойко Борисов се би за това ГЕРБ да остане първа политическа сила. Лично обиколи страната два пъти. Какво означава това? Всяко събиране на актива в областния център Х означава привикване на всеки, който е свързан с ГЕРБ не само от дадената област, но и от съседните. Общински съветници, работници и служители в общините, контролирани от ГЕРБ, до последния кметски наместник на забравено от Бога селце, но назначен от ГЕРБ.

На всички тези хора Борисов лично обясни, на език, който те разбират: „Вие не се борите за моя кеф, а за вашия хляб! Искате ли хляб?! Тогава се размърдайте – убедете децата, родата, съседите за кого трябва да гласуват на 2-ри.“

 

Борисов не остави нищо на случайността и на дежурното „те си знаят“. Да, целият този актив разбра – всеки от нас може да остане на мястото си, да запази статута си, живота си, благополучието си само, ако се впрегне и работи. Нещо повече. Разказвайки нещата „с думи прости“, Борисов превърна всеки един от тези хора в агитатор и пропагандатор - защото им е лесно да запомнят и да повтарят чутото.

Това са около 650 000 души – чиновническият апарат на страната, който в голяма степен е контролиран от ГЕРБ не от вчера. Но който не му е „в кърпа вързан“, както показа опитът от годините, когато други партии назначаваха същите тези чиновници. Днес ГЕРБ спечели толкова, колкото през юли 2021 г., затова това не е голяма победа, нито голямо завръщане, но е категорично удържане на позициите. А какви са тези позиции – цялата страна в ръцете на ГЕРБ, без София, Пловдив и Русе.

Какво направиха „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“, за да се заявят като категоричното ново в българската политика, за да показват жалоните за развитие на страната в бъдеще? Какво направиха? Нищо!

Не само не обикаляха страната като Борисов, Фейсбук ги мързеше да „обикалят“. Закриването на тяхната кампания пред НКД в София – София, която безапелационно е тяхна, какво показа?

 

Мързел и пак мързел! Може ли да не си мръднеш пръста и да създадеш поне някаква организация, за да събереш хората – две кучета, ако се бяха сбили, щяха да се съберат повече хора да видят защо е тази гюрултия.

Така избори не се печелят!

Как ще убедиш гражданите, че в ситуация, в която всички са уплашени от растящите цени, ти знаеш какво да правиш?! Че ще работиш ден и нощ – ще обиколиш всички европейски столици, ще се срещнеш лично с всеки скептик, за да му посочиш, че греши, само и само, за да влезе България в Шенген и Еврозоната. Че ще убедиш и последния дядо на село защо България трябва да изпрати оръжие в Украйна, защо трябва да изпълняваме съюзническите си задължения в НАТО и ЕС, а не да се скатаваме.

Всеки политик трябва да обяснява „своята истина“ на избирателя неуморно, непрестанно и на неговия език.
Борисов го направи, ПП-ДБ – не.

Борисов, дори във времената, когато се радваше на любовта на чуждите посолства и чуждите фондации, винаги е знаел, че те не гласуват на български избори.

 

Нещо повече, когато видя, че тази любов се отдръпва от него, направи всичко възможно, за да си я върне. И докара лидерът на Европейската народна партия Манфред Вебер на заключителния митинг на ГЕРБ – СДС във Варна. С което даде на всички да разберат, че ни на йота не е загубил подкрепата на своето политическо семейство в ЕС.

 

Този митинг беше венец на цялата герберска кампания – Борисов „надгради“ над обичайните от предишните му прояви остри критики към ПП – ДБ (отделен въпрос е доколко всички те са основателни, но пък са разказани на достъпен за аудиторията език, който тя после може да повтаря).

 

Той няма как да не е усетил студенината, в който бяха посрещнати думите на Вебер за войната в Украйна, но откровено каза и на своите, и на „либе Манфред“, че във външнополитически план ще бъде най-дисциплиниран натовец, дори това да му коства 10% от гласовете на изборите. Откровеността винаги се награждава.

А какво направиха „Промяната“ и градската десница на този фон? Снимаха се красиво на едно стълби. Е, и?! Тази снимка как убеждава, че знаят и могат?! ПП – ДБ искат да са изборът на младите, образованите, „западните“. Но тези хора четат и виждат, че нещата не вървят добре – не само у нас. И искат компетентно управление, не случайно почти половината от гласоподавателите на тази политическа сила гледат благосклонно към евентуална коалиция с ГЕРБ-СДС.

 

А пропо – западните ни партньори също искат силно и компетентно управление в София, а не избори през три месеца. И като видят, че някой „не става“, ще се обърнат към този, „който става“. Не е ли ясно?!

И накрая. Всяко състезание е отделно, няма окончателна победа, но има впечатления, усещания, настроения, които остават.

Данните от София и Пловдив сочат, че ПП – ДБ водят категорично. Наесен със сигурност има още едни избори. Местни избори. И, ако не си направят правилни изводи и не коригират поведението си, ПП и ДБ може пак да се чудят как са загубили „спечелени“ избори в София и Пловдив.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 

 

 


Еврохолд

От категорията

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Чистката в руското МО: Белоусов окончателно изхвърли и последните от екипа на Шойгу

Андрей Белоусов и Сергей Шойгу-Andrey-Belousov-i-Sergey-Shoygu_1718700252.jpg

Сред новите лица се откроява името на Олег Савелиев, на когото, както шушукат в ...

18 юни 2024 | 11:41

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

Най-важното

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори

Решаващ ден! 50-ото Народно събрание стартира със залог - Рая Назарян председател или нови избори -Reshavasht-den--50-oto-Narodno-sabranie-startira-sas-zalog---Raya-Nazaryan-predsedatel-ili-novi-izbori-_1718738781.jpg

19 юни 2024 | 05:50

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08