ИПИ: Социалната система на България се е провалила в коронакризата

Неравенството в България достига праг, който не говори добре за функционирането на едно общество

ИПИ: Социалната система на България се е провалила в коронакризата

1398 | 5 юли 2021 | 13:34

Социалните програми в България са направени така, че и при такава внезапна криза не реагират – не се увеличават разходите, не се увеличават получателите и по тях никой не става по-нуждаещ се, обобщи Лъчезар Богданов.

ИПИ: Социалната система на България се е провалила в коронакризата-1625481338.jpg-1578140118.png

Социалната система на България не е реагирала на кризата, причинена от коронавируса. Единствено при еднократната помощ в размер до 375 лева при извънредни обстоятелства, вкл. и бедствия, има по-осезаем ръст, защото това е подкрепа, която се получава сравнително лесно.

Това е един от изводите на икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които представиха първите резултати от проекта „Намаляване на бедността и неравенството във възможностите чрез реформи в социалните трансфери и услуги“.

Данните показват, че неравенството в България се увеличава в последните години и достига този праг, който не говори добре за функционирането на едно общество, коментира Адриан Николов от ИПИ.

Социалните програми в България са направени така, че и при такава внезапна криза не реагират – не се увеличават разходите, не се увеличават получателите и по тях никой не става по-нуждаещ се, обобщи Лъчезар Богданов.

Неравенство в доходите

Растящата разлика между доходите на заетите и всички останали (безработни, пенсионери и др.) е сред ключовите причини за повишаването на индикаторите за подоходно неравенство през последните години. По-нататъшно свиване на бедността изглежда трудно постижимо единствено чрез активно включване на пазара на труда. Затова мерките за борбата с бедността трябва да са в посока подобряване на ефективността на трансферите и социалните услуги.

Големите различия между България и средните нива за ЕС по отношение на неравенствата са най-вече в резултат от пенсионната и социалната политики на страната. Пенсиите не успяват да намалят в достатъчна степен неравенствата в доходите. Пенсионните системи и свързаните с тях механизми за определяне и индексиране на пенсиите в останалите страни членки на ЕС постигат много по-голямо свиване на неравенствата, с други думи, те са значително по-ефективни.

Социалната политика у нас има пренебрежимо въздействие върху подоходните неравенства именно в групата, която има най-силна необходимост от подкрепа. Наблюдава се едновременно ниска ефективност, но и сравнително ниски социални разходи на фона на средните нива за ЕС.

Пандемията показа слабите места на социалната система на България

По думите на Богданов 2020 г. е идеален социален експеримент. Тази криза е много рязък шок, не е нещо, което постепенно се развива и натрупва, а шокът обхвана широки групи от населението и въпросът е доколко българската социална система реагира адекватно на тази промяна.


ОЗК

От категорията

Калоян Буковски: Влизаме в абсолютно сигурна световна финансова криза

Снимка БНР-1626934779.jpg

Свършеното от икономическия екип на служебното правителство е стабилна основа ...

22 юли 2021 | 09:18

Виолета Комитова: В 15.00 часа вчера уволних и новия шеф на АПИ Апостол Минчев, мислим за друг

-1623768767.jpg

Писмото на Апостол Минчев за спиране на ремонтите можем да приемем като ...

20 юли 2021 | 11:38

Fitch потвърди рейтинга на България с положителна перспектива

-1598078745.jpg

Рейтингът на страната е подкрепен от добрата външна и фискална позиция, ...

24 юли 2021 | 10:15

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг

Бившият шеф на БЕХ: Овладяват енергийния холдинг-1627050758.png

Имам сигнали за комерсиални щения по дружествата, които не са били изпълнени и ...

23 юли 2021 | 17:32