ИСА: Задава се гигантски сблъсък на местните избори. В София се очертава Сталинградска битка

Доверието в институциите продължава да е критично ниско и представлява риск за развитието на страната

ИСА: Гигантски сблъсък се задава на местните избори. В София се очертава Сталинградска битка

41497 | 3 септ. 2019 | 16:04

Гледните точки на управляващите и голяма част от гражданите към случващото се в редица сектори са диаметрално противоположни. Те сякаш живеят в две различни държави и две паралелни реалности.


Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец август 2019 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ НА СТАРТА НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ. В СОФИЯ СЕ ОЧЕРТАВА СТАЛИНГРАДСКА БИТКА

- НОВА ФАЗА НА ВОЙНАТА ПРЕМИЕР-ПРЕЗИДЕНТ С НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ
- ГЕРБ – БОРИСОВ ДЕЙСТВА БЕЗ КОМПРОМИСИ И БЕЗ ФОРМАЛНОСТИ
- БСП СИ ПОСТАВЯ ВИСОКА ЦЕЛ – ДА УДВОИ ПРИСЪСТВИЕТО СИ В ОБЩИНСКАТА ВЛАСТ
- ДПС ОБЯВИ, ЧЕ НЯМА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР НИТО ВЛЯВО, НИТО ВДЯСНО
- СРЕЩАТА НА Г-7 – СВЕТЪТ Е БЕЗ ЛИДЕРСТВО?
- БОРИС ДЖОНСЪН ИГРАЕ ВАБАНК, БРЕКЗИТ ВЛЕЗЕ В СЛОЖЕН ЛАБИРИНТ

 

Предлагаме ви резюме от

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ


Барометърът на обществените отношения в Европа измери през август нивото на последствията от фаталността на резките климатични промени, превръщането на световната търговия в политически инструмент, споровете за международното данъчно облагане, отстъплението на човешкия род пред изкуствения интелект, криптовалутната заплаха за финансовия ред, иранската ядрена програма, психодрамата BREXIT, поставяща под съмнение бъдещето на Европейския съюз.

В България правителството отчете рекорден износ, рекордна заетост, непрестанно повишаващ се кредитен рейтинг и рекордно повишаване на доходите.
Управленската динамика е сложена почти изцяло на „стенд бай“ с оглед на два важни избора през есента – на главен прокурор и на кметове и регионални управи.
Наред с това през август регистрираме ново ниво на несигурност: бум на пожари (основно незаконни и полузаконни сметища), жестоки убийства, пореден бум на катастрофи по пътищата, заплахи за бомби, ключов затворник със свободно движение и фалшиви документи, саморазправа в мутренската стилистика на 90-те. Гражданска (НАПлийкс), социална, здравна, екологична, правна несигурност са част от общата картина на несигурност в страната.

Гледните точки на управляващите и голяма част от гражданите към случващото се в редица сектори са диаметрално противоположни. Те сякаш живеят в две различни държави и две паралелни реалности.

Протестният потенциал остава висок.

След недоволството от мерките срещу африканската чума по свинете и блокада на пътища се отключиха серия от екопротести.
В масово явление през август се превърнаха пламналите незаконни сметища (Велинград, Шишманци, Свищов, под моста на автомагистрала „Струма“ и др.). Проблемът очевидно е занемарен и в лавинообразен порядък разкри ново уязвимо място в управлението.

Поредна серия от миникризи заля страната (бомби около БАБХ, 120 незаконни сметища под мостове в цялата страна, назначението на Пламен Георгиев, загубата на морския флаг). Всичко изброено формира подводно течение, което става опасно за властта.

Темата АЕЦ „Белене“ отново бе поставена на политическата карта с подадените 13 заявки за участие. Правителството успя да привлече инвеститори от различни краища на света - от Китай и Корея, през Русия до Франция и САЩ, декларирайки, че проектът е от жизнена важност за страната.

Нов дълг на стойност 200 милиона лева емитира финансовото министерство и почти достигна лимита от 1 милиард лева, заложен в Бюджет 2019.

Безработицата остава на рекордно ниски нива. Изостря се обаче проблемът с липсата на кадри, което пряко засяга обема на чуждите инвестиции.

През втората половина на месеца премиерът влезе в амплоато, което винаги досега му е носило успех – открива и проверява инфраструктурни и инвестиционни обекти, предава на живо във фейсбук, коментира. Борисов буквално всеки ден е в медиите.

Войната с президента бе отключена отново след коментар на премиера по повод оттеглянето на шефа на НСО („изритан“, „интриги в президенството“) и вече започна да ескалира. Реакцията на Румен Радев бе светкавична и в най-острата стилистика, характерна за държавния глава („...България, която управлението на Борисов закотви на дъното“).

Контраразказът на Борисов е оптимистичен (исторически рекорден износ от 28 милиарда лева, завиждат ни на успехите и т.н.), но в обществените очи е в по-неизгодната позиция в конфликта с държавния глава. Борисов има повече ресурси, но и повече отговорности. Премиерът демонстрира темпо с обиколките из страната, но непрекъснато е притискан от фактора време, тъй като предизвикателствата пред него следват едно след друго.

Президентът е в позицията на политик, който може да изчаква момента за точния удар.
Борисов е в преса от две страни – на Нинова и на президента.

Всяка негова крачка се следи под лупа и се реагира на нея.

Около специалните служби се оформи кризисно поле (оттеглянето на шефа на НСО, промените в Закона за служба „Военна информация“ и ветото на президента). То навлиза и на терена на политическото, като отключи остър сблъсък между президент и премиер с разрастващ се мащаб (показателите на държавата, назначението на Пламен Георгиев, дълговете, стабилността на управлението).

Доверието в институциите продължава да е критично ниско и представлява риск за развитието на страната. При дефицитите на доверие и на институционален авторитет и най-добрите идеи са обречени на неуспех още на старта. Подозрения за лобизъм и охрана на частни и корпоративни интереси съпътстват почти всеки законопроект или управленско решение. Примерите нарастват – от мерките за борба с африканската чума по свинете до измененията в Закона за движение по пътищата, предложени за обществено обсъждане през месеца.

Обществото се нуждае от мобилизация, която е постижима при залагането на висока цел, която променя радикално средата за живот. Такава в момента няма.

България трябва да излезе на чисто нова писта за развитие, която да включи в пълен обем добрите европейски практики – от прозрачността в управлението и контрол върху институциите до начина на поведение на отделните граждани. Във всички области трябва сериозно преструктуриране на приоритетите.

Местните избори са абсолютно непредвидими.
Политическият кошер се разбърка и процесите ще се задълбочават.
Между ГЕРБ и БСП сблъсъкът ще е гигантски след категоричното решение на социалистите за „никакви съюзи с ГЕРБ“.

Във всички общини с балотажи останалите политически сили ще трябва да се определят еднозначно по линията „управляващи - опозиция“.

Партията на Борисов по всяка вероятност няма да постигне феноменалните си резултати от общински избори 2015. Местните клиентели, изградени в последните години, държат вота в редица общини.
Опозицията се нуждае от символен пробив, от завоевание, което има потенциал да разклати доминацията на ГЕРБ на всички нива във властта. Успех от такъв калибър е безспорно София.


Столицата ще стане терена на сблъсък по оста статукво-промяна - очертава се битка с мащабите на Сталинград. От нейния изход ще зависи и развитието на политическата ситуация на ниво изпълнителна власт. Около ГЕРБ се оформя политическо цунами.
Бастионът на ГЕРБ е застрашен от кандидатурата на Манолова. Войната през август бе психологическа. Предимство спечели Манолова заради прогнозите, че ще бъде краен победител (Маркет линкс й даде 5% преднина, „Галъп“ - 8% при балотаж, политологът Дайнов обяви, че при балотаж резултатът ще е три към едно в нейна полза).

Манолова обяви, че е подложена на жесток натиск от властта да се откаже и обеща да даде подробности, като се кандидатира. Борисов я изпревари като призна, че досега той лично и правителството са стояли зад всичките й инициативи като национален омбудстман.

Фандъкова засили темпото на медийните си изяви и обеща обновление в кадровата листа на партията.

Борисов прочиства редиците на ГЕРБ както в столичната община, така и в страната. Действа без компромиси и без формалности. Администрацията на Столична община се надбягва с времето, за да реши натрупаните проблеми и да затвори максимално много критични теми до началото на предизборната кампания.

Регионалният вот през октомври има много важно значение за Борисов. Местни избори 2019 ще са първите при отсъствие на Цветан Цветанов от всички постове. Прогнозираме пълна лична ангажираност на Борисов с предстоящите избори, което стартира още през втората половина на август с активните му обиколки на страната, предавани от него на живо във фейсбук.

БСП има потенциал за отчетливо увеличение на спечелените кметски места и общински съветници. База за оптимистичните прогнози са резултатите от европейските избори, на които партията е първа сила в над 60 общини, а в още 100 би била на балотаж с ГЕРБ, ако вотът бе регионален. Представянето на социалистите преди 4 години бе фиаско и те тръгват от кота нула в големите общински центрове.


В БСП атаката срещу лидера от страна на вътрешната опозиция продължава, но на местно ниво се вижда, че Нинова вече е овладяла партията. Обвиненията в недемократичност са нелепи, най-малкото от гледна точка на това, че се изразяват свободно на страниците на партийния орган „Дума“. Прави впечатление, че вътрешната опозиция не критикува своя политически опонент, а своя лидер. 
От Бузлуджа Нинова спусна новата стратегия на БСП - отваряне на партията към всички слоеве, които акумулират критика към управлението на ГЕРБ. Това се вижда и в тактиката на БСП - подкрепа на изявени леви личности, които не са членове на левицата.

Градската десница има висок електорален потенциал в София. Кандидатът за кмет на „Демократична България“ неофициално стартира кампанията си, но се видя, че му липсват базови комуникационни умения и политически опит.

Решението за София ще се вземе от десните и омерзените от сегашното управление.

Разпадът в патриотичния сегмент е с нови амплитуди.

ВМРО се превърна в център на остатъка от Обединени патриоти, докато „Атака“ - в категорична опозиция на този остатък.
През новия политически сезон предстоят още скандали в парламентарната група поради недовършения процес на самоопределение на четиримата неизключени от групата депутати от „Атака“.

Тест за жизнеспособността на двустранния формат ВМРО-НФСБ ще бъдат резултатите от вота в Пловдив, където двете формации застанаха заедно зад Славчо Атанасов.

Извън традиционните си общини ДПС ще се състезава за по-голям
брой общински съветници, което е постижима цел на фона на резултатите от евроизборите през май.

Прогноза на ИСА е, че акцент в предстоящата кампания на ДПС ще бъде връзката между идеята на Ахмед Доган за правителство с програма за ускорено развитие на страната и възраждането на общините, засегнати от сегашните темпове, демографския колапс, емиграцията.
През юли ДПС сложи точка на политическия сезон с остра реторика. Прави впечатление, че Движението изостри тона си и към БСП.

Карадайъ изведе заключението, че днес партията няма стратегически партньор нито вляво, нито вдясно. Като продължение на тази линия, изключваща коалирането с ГЕРБ или БСП, тълкуваме думите на Карадайъ, че „за съжаление сме сами, дори няма опити за диалог за дефиниране на приоритетите на страната, което е голям проблем за държавата и за бъдещетона нашите деца.“ Издигането на бариери - никога с ДПС, е контрапродуктивно с оглед на бъдещето на страната. 


Проектът на Трифонов е като капан - всяко говорене за него, независимо дали е „за“ или „против“, работи за популяризирането му, ерго – в полза на бъдещата партия. Критиците му пренебрегват огромния популистки заряд на конкретните му предложения, най-вече за намаляване на депутатите на 120.

Между елита и гражданите има задълбочаваща се пропаст, растящо недоверие,  дори омраза от страна на масата към елита със статут на недосегаемост и с гарантирани привилегии. Подобно отношение българите засвидетелстваха към партийната номенклатура от времето на Живков. Екипът на Слави Трифонов владее ефектен инструментариум за въздействие. 
Основният риск е свързан с лицата, които ще допълнят образа на
бъдещата формация. Трифонов закъсня с реализацията на проекта и загуби голяма част от доверието и електоралната енергия. Българите натрупаха достатъчно опит от ръкополагането на партии-чудо, които след електоралните си успехи се самовградиха в статуквото.

Налице е скпетицизъм, подозрения и догадки чий инженерен проект е новата формация. Силно мобилизирани срещу проекта са противниците на чалгата и на чалгализацията на България. В същото време, след 30 години преход значителна част от електоралното тяло не е конфронтирана с алтернативни ценности. Масово се харесва лекото, агресивното, забавното, циничното.

Август затвърди образа на Макрон като лидер на Европейския съюз и поне видимото отстъпление на Ангела Меркел. На срещата на Г-7 в Биариц, Франция, Макрон беше оставен да бъде лице и говорител на общия европейски проект.

Форматът Г-7 не е това, което беше. По време на срещата Тръмп даде много обещания (Китай, Иран), но категорично следва политиката си на протекционизъм и на прагматизъм в международните отношения. Френският президент пое ролята на посредник по редица ключови теми като Иран и Русия.

Голямата изненада на форума в Биариц поднесе точно Иран с появата на външния си министър, която преговаря четири часа с представители на Франция (президент и двама министри) в присъствието на представители на Германия и Великобритания. Европа остава единна в позицията си спрямо кризата около Иран, отключена от Вашингтон.

Брекзит навлезе в нова фаза, която задълбочава разделителните линии в британското общество – за и против Брекзит, за и против Брекзит без сделка, за и против суспендирането на Долната камара на парламента. Борис Джонсън играе вабанк и на този етап това му носи успех. След визитите му в Берлин и Париж вариантът за предоговаряне на споразумението с ЕС има по-добри перспективи. Опозицията на Джонсън, противниците на Брекзит без сделка и про-европейските сили ще използват всички инструменти, за да спрат пророгацията и напускане без споразумение. На хоризонта са и нови парламентарни избори. Британската политика влезе в още по-сложен лабиринт.
Италия договори нова управляваща коалиция без участието на „Лига“. Матео Салвини обедини необединимото. Различията между новите коалиционни партньори обаче са дълбоки, а Салвини се превръща в опозиция със силна обществена подкрепа.

Анализът е изготвен от авторски колектив:

Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи
Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи

Международни наблюдатели:

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)
Борислав Ангелов (Русия, Северна Македония)


Съдържание:
I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ


II. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ
- МЕЖДУ ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ ЗАПОЧНА НОВА ВОЙНА С НЕПРЕДВИДИМИ ПОСЛЕДИЦИ
- ВИЗИТАТА В АВАЗА – РОЛЯТА НА БОРИСОВ В ТРИЪГЪЛНИКА ЕС-ТУРКМЕНИСТАН-РУСИЯ
- БИТКАТА ЗА ФОЛКСВАГЕН - БЪЛГАРИЯ СЕ АКТИВИЗИРА
- AEЦ "БЕЛЕНЕ" ИМА ШАНСОВЕ -
С ПОДКРЕПАТА НА ПРЕМИЕР И ПРЕЗИДЕНТ
- РУМЕН РАДЕВ РАЗТВОРИ ВЕТРИЛОТО ОТ ПРОБЛЕМНИ ТЕМИ
- СЕКТОР „СИГУРНОСТ“ ПОРАЖДА... НЕСИГУРНОСТ
- ИМИДЖЪТ НА БЪЛГАРИЯ – ОТ ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ОЦЕНКИ НА МУДИС И ФИЧ ДО УДАРА НА ПАРИЖКИЯ МЕМОРАНДУМ
- КАЗУСЪТ С ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ
- СЪДЕБНА ВЛАСТ – ТРУСОВЕ И ИЗБОР НА ГЛАВЕН ПРОКУРОР
- НАПЛИЙКС И АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ СА В НОВИ ФАЗИ НА ПРОБЛЕМНО РАЗВИТИЕ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА И МЕСТНИ ИЗБОРИ
- ГЕРБ – ЛИДЕРЪТ ДЕЙСТВА БЕЗ КОМПРОМИСИ И БЕЗ ФОРМАЛНОСТИ
- БСП СИ ПОСТАВЯ ВИСОКА ЦЕЛ – ДА УДВОИ ПРИСЪСТВИЕТО СИ В МЕСТНАТА ВЛАСТ
- ДПС ОБЯВИ, ЧЕ НЯМА СТРАТЕГИЧЕСКИ ПАРТНЬОР НИТО ВЛЯВО, НИТО ВДЯСНО
- ПАТРИОТИТЕ – ПОДЯЛБАТА НА НАСЛЕДСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА
- КАНДИДАТЪТ НА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – ДОБЪР ПРОФИЛ, ЛОШ СТАРТ
- ПРОЕКТЪТ НА СЛАВИ ТРИФОНОВ

IV. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
- СРЕЩАТА НА Г-7 И КРИЗАТА НА ЗАПАДНАТА ДОМИНАЦИЯ
- БРЕКЗИТ: НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЗЕМЕТРЪС В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО
- ИТАЛИЯ ДОГОВОРИ НОВ КАБИНЕТ, САЛВИНИ ОБЕДИНИ НЕОБЕДИНИМОТО
- РУСИЯ: МОСКВА ПРЕДИ ИЗБОРИ
- СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ ВЪВ ВИХЪРА НА СКАНДАЛА „РЕКЕТ“
- АЛБАНИЯ – ЛИПСА НА КОМПРОМИСИ ЗА РЕШАВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
- ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ В РЕПУБЛИКА КОСОВО

Пълният 57-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.
За контакти и абонамент - 0878 852 713


От категорията

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Карадайъ: Нов аватар преди вота? Не ни е нужен пореден спасител!

Карадайъ: Нов аватар преди вота? Не ни е нужен пореден спасител! -Karadaya--Nov-avatar-predi-vota--Ne-ni-e-nuzhen-poreden-spasitel--_1675782932.png

Българските граждани видяха и разбраха, че всички политици, които се опитват да ...

7 февр. 2023 | 17:14

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия

Дахер Ламот: Санкциите на САЩ и ЕС не допускат помощи за Сирия-Daher-Lamot--Sanktsiite-na-SASht-i-ES-ne-dopuskat-pomoshti-za-Siriya_1675779077.png

Крайно време е европейските лидери вместо само да говорят, за да излъчват ...

7 февр. 2023 | 16:09

Най-важното

Обичайното геоложко движение в района не надвишава 2-3 милиметра годишно

Мега-земетресение! Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад

Трусът преместил Турция с 3 м на югозапад-Trusat-premestil-Turtsiya-s-3-m-na-yugozapad_1675781057.jpg

Арабската плоча се е придвижила с около 3 метра в посока североизток-югозапад ...

7 февр. 2023 | 16:38

У нас колкото по-застрашени са местата, толкова по-високи са изискванията при проектиране, обясни той

Проф. Петър Павлов: Сградите в София са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд до 7.3

Проф. Петър Павлов Снимка: Евронюз България-Prof--Petar-Pavlov-Snimka--Evronyuz-Balgariya_1675780352.png

"България има изградена система за контрол над проектирането, ...

7 февр. 2023 | 16:32

Установихме разлики в цените от 20 - 30% и повече, подчерта министър-председателят (ВИДЕО)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда
(Видео)

Премиерът Донев: Въвежда се ежедневен контрол на цените на стоките от произодителя до щанда-Premierat-Donev--Vavezhda-se-ezhedneven-kontrol-na-tsenite-na-stokite-ot-proizoditelya-do-shtanda_1675771604.jpg

Ще бъдем безкомпромисни в контрола. Обмисляме да направим сайт и в него да има ...

7 февр. 2023 | 14:00

Президентът проведе видеоконферентен разговор с председателя на Европейския съвет

Радев обсъди с Шарл Мишел необходимостта от реформи в политиката по миграция

Снимка: Прессекретариат на президента-Snimka--Pressekretariat-na-prezidenta_1675771543.jpg

Заявените амбиции на РСМ за присъединяване към ЕС на фона на ескалиращата ...

7 февр. 2023 | 14:05

Вече са дерегистрирани 211 туроператори и агенти заради нередовна дейност

Министърът на туризма: КЗП, МВР и НАП започват проверки за нелегални екскурзии

Илин Димитров трябвало да бъде на изложение в Истанбул, но то било отложено-Ilin-Dimitrov-tryabvalo-da-bade-na-izlozhenie-v-Istanbul--no-to-bilo-otlozheno_1675754237.jpg

Министърът на туризма Илин Димитров обяви за приоритет изработването на ...

7 февр. 2023 | 09:14

Времето изтича за спасяването на стотици, които все още са под развалините, Загиналите в Турция и Сирия вече са над 5 000

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни! И няма никой

Адът на земетресението: Опустошени сме. Боже мой... Спасете ни!  И няма никой

Снимка: EPA/ERDEM SAHIN-Adat-na-zemetresenieto--Opustosheni-sme--Bozhe-moy--Spasete-ni--I-nyama-nikoy_1675768177.jpg

Но и започват да се чуват болезнено известните въпроси от голямата трагедия от ...

7 февр. 2023 | 12:16

От страна на РСМ беше ни ударен звучен шамар. От наша страна, освен заучени фрази – нищо!

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Оставете скопяните – всъщност, нашите политически бездарници предадоха България

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Не знам на какво се основаваше оптимизмът на нашите хора за общо отбелязване на годишнината от рождението на Гоце

Коста Филипов: Бедни ми, бедни министър Демерджиев, защо не остана в София да правиш реформи в МВР

Министър Демерджиев полага венци на гроба на Гоце Делчев заедно със здравния министър-Ministar-Demerdzhiev-polaga-ventsi-na-groba-na-Gotse-Delchev-zaedno-sas-zdravniya-ministar_1675759509.jpg

Беше достатъчно болно и унизително да гледам изолирания ни вътрешен министър в ...

7 февр. 2023 | 10:42