ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна

Руската армия се опитва да консолидира отново сухопътните сили и активите във военните окръзи

ISW: Европа търси по целия свят оръжие за Украйна

12493 | 27 февр. 2024 | 08:08

Еманюел Макрон организира конференцията и обяви създаването на нова коалиция за доставка на Украйна с ракети и боеприпаси с по-голям обсег.


Швеция ще се присъедини към НАТО след официалното одобрение от Унгария на кандидатурата на Швеция за присъединяване на 26 февруари.

Унгария беше последният член на НАТО, който трябваше да одобри кандидатурата на Швеция, но присъединяването на Швеция към алианса беше основна пречка за унгарския парламент и унгарския министър-председател Виктор Орбан.

 

Швеция вече ще стане 32-ият член на НАТО след приключване на официалните процедури за присъединяване.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

 

Руският президент Владимир Путин подписа два указа на 26 февруари, които официално възстановяват Московския и Ленинградския военен окръг, кодифицирайки основните усилия за преструктуриране и реформа на руската армия. Путин подписа един указ, който лишава руския Северен флот (СФ) от статута му на "междуведомствена стратегическа териториална организация" (обединен щаб на западен военен език) и прехвърля земята на Северозападния федерален окръг, който преди беше под командването на СФ, на новосформираната Ленинградски военен окръг (ЛМО). Путин подписа втори указ, който официално възстановява ЛМО и Московския военен окръг (МВО). ЛМО поема по-голямата част от територията, която преди е била под СФ, а МВО поема по-голямата част от територията, която преди е била под Западния военен окръг (ОМУ). 

 

Вторият указ също така включва окупираната Украйна в Южния военен окръг (ЮВО), по-специално включвайки всички Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области (както и Крим, който е част от ЮВО от 2014 г.), а не само частите в момента под руска окупация. Включването както на окупираните, така и на неокупираните части от украинска територия допълнително предполага, че Русия поддържа максималистични цели в Украйна и се стреми да абсорбира напълно всичките пет украински територии в Руската федерация.

 

Официалното прехвърляне на региони, които преди това бяха под отговорността на Северния флот, вероятно е част от по-широки руски усилия за възстановяване на командванията на военните окръзи като основен щаб на руските сухопътни сили, като същевременно пренасочва военноморски активи към руския флот, както ISW съобщи по-рано.

 

Руските държавни медии съобщиха през ноември 2023 г., че военноморските средства на всичките пет руски флота - Северния, Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския флот и Каспийската флотилия - може да се върнат на пряко подчинение на руския флот, докато сухопътният, авиационният и Средствата за ПВО на флотовете ще бъдат разпределени към командванията на военните окръзи. 

 

Тази информация все още не е потвърдена, но изглежда, че руската армия се опитва да консолидира отново сухопътните сили и активите във военните окръзи, като същевременно консолидира военноморските сили и активите под руската военноморска верига на командване.

Възстановяването подкрепя паралелните цели за консолидиране на контрола върху руските операции в Украйна в краткосрочен до средносрочен план и подготовка за потенциална бъдеща конвенционална война срещу НАТО в дългосрочен план.

Указът от 26 февруари официално разпуска ОМУ, което руското Министерство на отбраната (МО) формира през 2010 г. чрез сливане на МВО и ЛМО.

 

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 25 февруари, че Русия подготвя нова офанзива, която ще започне в края на май или лятото на 2024 г., в съответствие с оценката на ISW, че руските сили са си възвърнали инициативата  и ще могат да провеждат настъпателни операции, когато и където те избират.

 

Зеленски също така заяви, че украинските военни имат ясен план за противодействие на руските сили. ISW продължава да оценява, че руските сили са си възвърнали инициативата след контранастъплението на Украйна през лятото на 2023 г. и че Русия вероятно ще може да определи времето, местоположението и мащаба на бъдещите настъпателни операции. Руските сили ще имат способността да маневрират съсредоточените резерви и да определят как и къде да разпределят ресурсите, докато принуждават Украйна да реагира отбранително, докато Русия поддържа стратегическата инициатива. Украинските сили биха могли да откажат на Русия тези възможности, ако украинските сили имат достатъчно средства да оспорят руската инициатива и да продължат свои собствени настъпателни операции през 2024 г.

 

Началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов продължава неотдавнашна кампания за взаимодействие с руския военен персонал след превземането от руснаците на Авдеевка, Донецка област и според съобщенията е посетил команден пункт на 58-ма общовойска армия в Украйна. Руското министерство на отбраната (МО) публикува кадри на 26 февруари, на които се твърди, че Герасимов посещава команден пункт на 58-ма ГВА в Украйна, изслушва доклади за оперативната обстановка и връчва медали на руски военнослужещи.

 

В момента 58-ма ГВА води настъпателни операции в западната част на Запорожка област, така че видеото на МО предполага, че Герасимов е посетил команден пункт някъде в посока Запорожка област. Руското МО публикува кадри, показващи как Герасимов награждава руски войници след превземането на Авдеевка на 21 февруари. Това е първата публична поява на Герасимов, изпълняващ командните си задължения от 29 декември.

 

Над 20 държавни глави, включително 15 лидери на Европейския съюз (ЕС), се срещнаха в Париж на 26 февруари, за да обсъдят увеличаването на доставките на боеприпаси за Украйна. Френският президент Еманюел Макрон организира конференцията и обяви създаването на нова коалиция за доставка на Украйна с ракети и боеприпаси с по-голям обсег.

 

Макрон също така заяви, че Франция "ще направи всичко необходимо, за да гарантира, че Русия няма да спечели тази война" и че европейските държави трябва да се подготвят за възможни руски ескалации през следващите години. Естонският премиер Кая Калас заяви, че Естония предоставя дългосрочна военна помощ на Украйна на стойност 0,25 процента от БВП на Естония до 2028 г. и призова другите поддръжници на Украйна да поемат подобни ангажименти.

 

Германия обяви нов пакет от военна помощ за Украйна на 26 февруари. Новият пакет от военна помощ включва 14 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, 10 разузнавателни дрона Vector, четири машини за разминиране WISENT-1 и друго оборудване. Германското издание Der Spiegel съобщи на 26 февруари, че ръководителят на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, генерал-майор Кристиан Фройдинг, е заявил, че Германия търси "по целия свят" артилерийски боеприпаси, които да предостави на Украйна.

Анонимни източници казаха на Der Spiegel, че Германия е ангажирана в "дискретни преговори" за получаване на индийски артилерийски снаряди чрез посредници и че "подобни преговори" може да са възможни с арабските страни.

 

Съобщава се, че приднестровски източници са заявили пред руския независим вестник Verstka, че Приднестровието, проруски отцепнически регион на Молдова, не планира да поиска да се присъедини към Русия по време на Конгреса на депутатите в Тираспол на 28 февруари. Двама неназовани източника, близки до приднестровските власти, казаха на Verstka, че Конгресът на депутатите няма да обсъжда интеграцията с Русия и вместо това ще се фокусира върху обсъждането на икономическия натиск от страна на Молдова, без да предприема никакви "внезапни стъпки".

 

Източник, участващ в подготовката на руските президентски избори в Приднестровието, твърди, че Приднестровието не е получавало никакви задачи от Кремъл, освен подготовката за президентските избори.

 

 

Началникът на външнополитическия отдел на Приднестровието Виталий Игнатиев е охладил много спекулации относно евентуалното искане на Приднестровието да се присъедини към Русия, след като заяви в местно телевизионно предаване, че целта на конгреса е да се обърне внимание на последния икономически натиск на Молдова върху Приднестровието. На 22 февруари молдовското Бюро за реинтеграция заяви, че няма причина да се смята, че ситуацията в Приднестровието може да се влоши в отговор на публичния дискурс относно Конгреса на депутатите в Тираспол.

 

Украински официални лица по подобен начин заявиха, че възможността за руска наземна атака срещу Украйна от Приднестровието е малка.

ISW издаде предупредителна прогноза на 22 февруари и оцени, че властите в Приднестровието може да поискат референдум за анексиране към Русия в подкрепа на руските хибридни операции, целящи политически и социално дестабилизиране на Молдова.


Еврохолд

От категорията

Алена: Главчев е дарен с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа

Алена: Главчев е дарен е с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа-Alena--Glavchev-e-daren-e-s-barz-i-ostar-um--vnasya-red-v-haosa--umel-e-v-rutinnata-rabota_1712845383.jpg

Вибрацията на личната година им носи изискване за съдбовно подчинение, за ...

11 апр. 2024 | 17:17

Георги Марков: Защо Александър Сорос иска свои главни прокурори в България и в Унгария?

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Ще успее ли Сорос в Унгария? Абсурд - още 1956 г. УНГАРЦИТЕ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ...

11 апр. 2024 | 18:04

Responsible Statecraft: Украйна рискува да загуби войната - и мира

-Ukrainskite-sili-izpitvat-ostra-nuzhda-ot-snaryadi_1710443272.jpg

Корупцията е дълбоко вкоренена в отбранителния сектор на Украйна от съветско ...

12 апр. 2024 | 19:22

Мирела Костадинова: Иван Димитров е първият български художник, който излага творби в парижки салони

Автопортрет на Иван Димитров-Avtoportret-na-Ivan-Dimitrov_1712917064.png

Малцина знаят, че той полага основите на битовата живопис в България като жанр ...

12 апр. 2024 | 13:16

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20