ISW: ФСБ вече контролира руските военни заводи

<уските сили постигат само незначителен тактически напредък в Бахмут

ISW: ФСБ вече контролира руските военни заводи

13510 | 17 март 2023 | 08:17

Преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна намалява влиянието на Русия в Армения.


Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) вероятно се опитва да засили контрола над руските военни заводи - точно както го правеше Комитетът за държавна сигурност на СССР - КГБ. Според украински официални лица ФСБ поставя своите знаци върху много видове и компоненти на съвременните руски оръжия.

 

Това се посочва в дневната сводка за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Tези обозначения се появяват не само върху оборудване като танкове Т-90М, но и върху микросхеми на оръжия. Предполага се, че това означава, че ФСБ е извършила проверка на оборудването на тези оръжия и компоненти.

 

Това означава, че ФСБ не се доверява на руското военно ръководство и съответно извършва инспекции на руското оборудване. Ако маркировката на ФСБ върху руското оборудване и оръжейни компоненти се потвърди, това ще има по-широки последици за отношенията между ФСБ, руското военно министерство и по-широкия руски военен апарат.

Или директорът на ФСБ Александър Бортников е наредил на служителите си да проведат тези разследвания по указание на руския президент Владимир Путин, или Бортников е издал тази директива независимо от Путин. И в двата случая изглежда, че ФСБ се намесва директно във вътрешните работи на руската отбранителна промишленост, като вероятно прониква в процесите на придобиване и проверка на оборудване.

 

Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин твърди, че е получил въпрос от пресата, в който се разкрива заговор, ръководен от руския президент Владимир Путин и секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, за подкопаване и "неутрализиране" на "Вагнер груп". На 16 март пресслужбата на Пригожин публикува заявено искане за коментар от руския вестник "Независимая газета", в което се пита дали Пригожин е запознат с предполагаемите разговори между Путин и Патрушев относно бъдещето на групата "Вагнер".

 

Коментарът в пресата твърди, че информация за тези разговори е била разпространена неотдавна по руските и украинските канали на Telegram и че Патрушев е предложил на Путин да каже, че след "месец и половина-два от Вагнер няма да остане нищо". " По-нататък в публикацията се твърди, че Патрушев е предположил, че след унищожаването на "Вагнер" в Украйна Пригожин ще се опита да "обедини бившите и останалите активни бойци на "Вагнер" под измислен претекст", да ги въоръжи и "да ги изпрати на територията на Русия, за да завземат властта в граничещите с Украйна региони с възможно настъпление във вътрешността на страната".

 

В публикацията се заключава, че Патрушев вече е наредил да се наблюдава и контролира движението на бившите бойци на "Вагнер" и че според съобщенията Путин се е съгласил с тази стъпка и е благодарил на Патрушев за усилията му да "неутрализира "Вагнер" като цяло и Евгений Пригожин в частност". Пригожин публикува аудиоклип в отговор на заявения коментар в пресата, в който казва, че не е чувал за тези предполагаеми преговори и не е наблюдавал спекулации в каналите на Телеграм, като отбелязва, че руските специални служби трябва да работят за неутрализиране на заплахите за Русия, независимо откъде идват.

ISW не е забелязал никаква информация, която да подсказва, че тези обсъждания са се състояли, нито е забелязал някакви спекулации в руското информационно пространство за тях. "Независимая газета" не е публикувала коментара на пресата на собствения си сайт и никъде не се вижда запис на коментара, освен в препратките към публикацията на пресслужбата на Пригожин.

 

Липсата на външно потвърждение по този въпрос навежда на мисълта, че Пригожин е изфабрикувал предполагаемия заговор, за да подпомогне няколко информационни операции от свое име и за собствената си репутация. Първо, тази размяна на реплики ясно идентифицира Патрушев и вероятно Съвета за сигурност на Русия като врагове на групата "Вагнер".

 

Изглежда, че Пригожин подготвя внимателно информационните условия, за да обвини Патрушев за неуспехите на Вагнер и потенциалните репресии срещу групата, както и да въведе измислен сценарий, според който "Вагнер" представлява пряка заплаха за Русия във вътрешен план. Това усилие изглежда е следващата еволюция на кампанията на Пригожин срещу руския военен естаблишмънт, а Патрушев може да се превърне в следващата цел на Пригожин след съгласуваните му информационни кампании срещу руското Министерство на отбраната и Генералния щаб.

 

На 16 март западни информационни агенции потвърдиха, че китайски компании са продали пушки, части за дронове и оборудване, което може да се използва за военни цели на неидентифицирани руски организации. Politico цитира данни, предоставени от агрегатора на митнически данни ImportGenius, които показват, че китайски компании са изпратили оборудване, включително 1000 автомати, 12 пратки с части за дронове и над 12 тона бронежилетки на неуточнени руски субекти между юни и декември 2022 г.

 

На 16 март CNN също така съобщи, че украинските сили са свалили преоборудван, въоръжен търговски дрон "Мугин-5", произведен от китайски търговски производител. Тези продажби изглеждат малки по мащаб, засягат предимно търговско оборудване и - във всички случаи, с изключение на един потвърден - не включват компании, свързани с китайското правителство, уточни Politico.

 

Такива китайски доставки обаче са важни, тъй като биха могли да облекчат напрежението в свръхнатоварената руска отбранителна индустриална база и да заобиколят опитите на Запада да ограничи руския достъп до микрочипове. ISW не е забелязала руски дефицит на стрелково оръжие, а руската промишлена индустрия изглежда способна да произвежда достатъчни количества автомати.

 

Вносът на налично в страната оборудване от Китай вероятно позволява на руската отбранителна индустрия да прехвърли ресурси - най-вече ограничения брой квалифицирани руски работници в отбранителните заводи - от производството на такива стоки към производството на военно оборудване, от което Русия изпитва остра нужда.

В същото време продажбата дори на търговски части за безпилотни самолети на руски субекти може да осигури на руския военно-промишлен комплекс достъп до ценни микрочипове, които са жизненоважни за производството на сложно оборудване, което западните санкции се опитват да предотвратят.

 

Преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна намалява влиянието на Русия в Армения. Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини Азербайджан, че се готви да извърши ново широкомащабно нападение и геноцид срещу етническите арменци в Нагорни Карабах в неуточнен бъдещ момент на 16 март. Пашинян заяви, че Армения трябва да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ако Руската федерация не е в състояние да спази прекратяването на огъня в Нагорни Карабах от 9 ноември 2020 г., за което Москва помогна като посредник.

 

Руският президент Владимир Путин се опита да успокои руската общественост, че войната в Украйна няма да има значителни дългосрочни икономически последици, вероятно като част от усилията на Кремъл да подготви руснаците за продължителна война. На 16 март Путин произнесе реч на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите в Москва, в която заяви, че през последните осем месеца руската икономика бележи постоянен ръст след приблизително петпроцентния спад през първите месеци на руската инвазия в Украйна.

Представата на Путин за здрава и устойчива руска икономика е в противоречие с проблемите на Русия, свързани с пречките по веригата за доставки, свързани със санкциите, с борбата на руската отбранителна индустриална база (ВПК) да посрещне нуждите на руската армия в Украйна и със значителните проблеми на Кремъл, свързани с прогнозирания бюджетен дефицит.

 

Вероятно Путин се е стремял да успокои руската общественост, тъй като Кремъл все по-често дава сигнали на руснаците, че възнамерява да води продължителна война в Украйна и косвено да обрече руската икономика на безсрочен период на строги западни санкции.

 

Руският лидер ги зове да инвестират в страната

Кремъл вероятно се опитва да успокои руската общественост, че свързаното с войната производство няма да окаже вредно въздействие върху останалата част от руската икономика, тъй като руските официални лица продължават да полагат усилия за постепенното мобилизиране на по-голяма част от руския ВПК. Кремъл вероятно ще се бори да не влезе в противоречие с различните си информационни линии, докато се опитва да успокои руската общественост относно руската икономика, да създаде информационни условия за продължителна война и да мобилизира по-голяма част от руския ВПК.

 

Оценявайки ситуацията в най-горещия участък на фронта, в Бахмут, ISW стига до заключението, че в момента руските сили постигат само незначителен тактически напредък там.


От категорията

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

Проф. Дайнов изтрещя: Нарича протестиращите "орки", "кръвосмесени гномове", "крепостни" и "роби"

Проф. Евгений Дайнов-Evgeniy-Daynov--Ako-se-stigne-do-treti-mandat--tova-shte-e-katastrofalno_1680964463.jpg

Този метеж на въглищарските путиноиди и техните крепостни орки не може повече ...

3 окт. 2023 | 13:39

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?

Германия отбелязва 33 години от Обединението. Как се стигна до историческото събитие?-Bundestagat--Balgariya-da-ne-postavya-dopalnitelni-usloviya-kam-RSM--osven-promyanata-na-Konstitutsiyata_1686840405.jpg

На 9 ноември 1989 година ГДР отваря границите. На 16 юли 1990 година Хелмут Кол ...

3 окт. 2023 | 18:02

Първан Симеонов: Да се протестира за социални права не е путинизъм, това е самият европеизъм

Всеки статус за "кръвосмесени джуджета" и пр. са нови гласове за путинистите, казва Първан Симеонов
-Parvan-Simeonov--Vsyaka-treta-meditsinska-sestra-ot-bolnichnata-pomosht-raboti-na-dve-mesta-Snimka-BTA_1684329632.jpg

Разберете и още нещо: всяко прекаляване на прозападните, т.е. провластови, ...

3 окт. 2023 | 15:25

Най-важното

Отряд на спецчастите пътува към селото, на място отива и главният секретар на МВР Живко Коцев

Въоръжен взе за заложници бившата си и майка ѝ в село край Сандански

Снимка: Агенция "Фокус"/Фейсбук-Snimka--Agentsiya--Fokus-Feysbuk_1696351034.jpg

Майка и дъщеря са затворени принудително от стрелец в таванско помещение на ...

3 окт. 2023 | 19:25

Доволен съм, свършихме работа на хората, това е най-важното за мен, коментира Делян Пеевски

Денков след срещата с протестиращите миньори и енергетици: Подписахме споразумение
(Видео)

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1696349034.jpg

"Утре тези седем точки ще бъдат внесени в Народното събрание и ще бъдат ...

3 окт. 2023 | 19:01

Той даде много висока оценка на начина, по който е форматирано споразумението

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат
(Видео)

Пеевски: Доволен съм, че свършихме работа на хората, постигнахме съгласие, протестите ще спрат-Peevski--Pravitelstvoto-nezabavno-da-prilozhi-evropeyskata-zabrana-za-vlizane-na-ruski-avtomobili_1696061751.jpg

Не подкрепяме законопроектите за службите, вече съм си казал мнението, отговори ...

3 окт. 2023 | 19:22

Кадровиците се събраха на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието

Висшият съдебен съвет с унищожителна критика към текстовете за промени в Конституцията
(Видео)

Висшият съдебен съвет заседава по текстовете за промени в Конституцията-Plenumat-na-VSS-otkri-protsedura-za-izbor-na-nov-glaven-prokuror-Snimka-BTA_1687454847.jpg

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента. ...

3 окт. 2023 | 09:17

Дилетанщина от най-висок порядък, коментира икономистът Стоян Панчев

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров изловен на предизборен митинг на ПП в Благоевград

Скандал! Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посети предизборен митинг на ПП в Благоевград-Diletanshtina-ot-nay-visok-poryadak--komentira-ikonomistat-Stoyan-Panchev_1696343224.jpg

Още по-скандалното е, че именно негов ресор е печатницата на БНБ, където ще се ...

3 окт. 2023 | 17:26

Предложенията няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, категоричен е той

Магдалинчев с остра критика към предложените промени в Конституцията пред комисията в парламента

Боян Магдалинчев-Magdalinchev--Ima-risk-ot-totalno-paralizirane-na-rabotata-na-tsyalata-sadebna-sistema--Snimka-BTA_1663052244.jpg

Според представляващия ВСС има и някои дискриминационни разпоредби. Те са ...

3 окт. 2023 | 16:42

Той говори пред членове и симпатизанти на партията в Драматичен театър „Стефан Киров“

Борисов откри кампанията в Сливен: ГЕРБ доказа, че може да се пребори за централната власт
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1696352127.jpg

Хората знаят какво беше при ГЕРБ, какво е след нас и сега е време да решат как ...

3 окт. 2023 | 18:40

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции

До ректора на НБУ - ще уволните ли проф. Дайнов за насаждане на омраза и мракобесие?

И двамата професори - Дайнов и Мирчев са известни с обществените си позиции-I-dvamata-profesori---Daynov-i-Mirchev-sa-izvestni-s-obshtestvenite-si-pozitsii_1696340396.jpg

Един основополагащ за мисленето на проф. Дайнов цитат от неговите постове във ...

3 окт. 2023 | 17:49

София се доказа като добър партньор, категоричен бе евродепутатът

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!

Кючюк от ЕП: България прекрати схемата със златните паспорти - Австрия и Нидерландия да го признаят!-Kyuchyuk-ot-EP--Balgariya-prekrati-shemata-sas-zlatnite-pasporti---Avstriya-i-Niderlandiya-da-go-priznayat-_1696338666.jpg

По думите му Шенген е въпрос на доверие, а данните за продажба на визи в ...

3 окт. 2023 | 16:08