ISW: ФСБ вече контролира руските военни заводи

<уските сили постигат само незначителен тактически напредък в Бахмут

ISW: ФСБ вече контролира руските военни заводи

17673 | 17 март 2023 | 08:17

Преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна намалява влиянието на Русия в Армения.


Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) вероятно се опитва да засили контрола над руските военни заводи - точно както го правеше Комитетът за държавна сигурност на СССР - КГБ. Според украински официални лица ФСБ поставя своите знаци върху много видове и компоненти на съвременните руски оръжия.

 

Това се посочва в дневната сводка за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Tези обозначения се появяват не само върху оборудване като танкове Т-90М, но и върху микросхеми на оръжия. Предполага се, че това означава, че ФСБ е извършила проверка на оборудването на тези оръжия и компоненти.

 

Това означава, че ФСБ не се доверява на руското военно ръководство и съответно извършва инспекции на руското оборудване. Ако маркировката на ФСБ върху руското оборудване и оръжейни компоненти се потвърди, това ще има по-широки последици за отношенията между ФСБ, руското военно министерство и по-широкия руски военен апарат.

Или директорът на ФСБ Александър Бортников е наредил на служителите си да проведат тези разследвания по указание на руския президент Владимир Путин, или Бортников е издал тази директива независимо от Путин. И в двата случая изглежда, че ФСБ се намесва директно във вътрешните работи на руската отбранителна промишленост, като вероятно прониква в процесите на придобиване и проверка на оборудване.

 

Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин твърди, че е получил въпрос от пресата, в който се разкрива заговор, ръководен от руския президент Владимир Путин и секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, за подкопаване и "неутрализиране" на "Вагнер груп". На 16 март пресслужбата на Пригожин публикува заявено искане за коментар от руския вестник "Независимая газета", в което се пита дали Пригожин е запознат с предполагаемите разговори между Путин и Патрушев относно бъдещето на групата "Вагнер".

 

Коментарът в пресата твърди, че информация за тези разговори е била разпространена неотдавна по руските и украинските канали на Telegram и че Патрушев е предложил на Путин да каже, че след "месец и половина-два от Вагнер няма да остане нищо". " По-нататък в публикацията се твърди, че Патрушев е предположил, че след унищожаването на "Вагнер" в Украйна Пригожин ще се опита да "обедини бившите и останалите активни бойци на "Вагнер" под измислен претекст", да ги въоръжи и "да ги изпрати на територията на Русия, за да завземат властта в граничещите с Украйна региони с възможно настъпление във вътрешността на страната".

 

В публикацията се заключава, че Патрушев вече е наредил да се наблюдава и контролира движението на бившите бойци на "Вагнер" и че според съобщенията Путин се е съгласил с тази стъпка и е благодарил на Патрушев за усилията му да "неутрализира "Вагнер" като цяло и Евгений Пригожин в частност". Пригожин публикува аудиоклип в отговор на заявения коментар в пресата, в който казва, че не е чувал за тези предполагаеми преговори и не е наблюдавал спекулации в каналите на Телеграм, като отбелязва, че руските специални служби трябва да работят за неутрализиране на заплахите за Русия, независимо откъде идват.

ISW не е забелязал никаква информация, която да подсказва, че тези обсъждания са се състояли, нито е забелязал някакви спекулации в руското информационно пространство за тях. "Независимая газета" не е публикувала коментара на пресата на собствения си сайт и никъде не се вижда запис на коментара, освен в препратките към публикацията на пресслужбата на Пригожин.

 

Липсата на външно потвърждение по този въпрос навежда на мисълта, че Пригожин е изфабрикувал предполагаемия заговор, за да подпомогне няколко информационни операции от свое име и за собствената си репутация. Първо, тази размяна на реплики ясно идентифицира Патрушев и вероятно Съвета за сигурност на Русия като врагове на групата "Вагнер".

 

Изглежда, че Пригожин подготвя внимателно информационните условия, за да обвини Патрушев за неуспехите на Вагнер и потенциалните репресии срещу групата, както и да въведе измислен сценарий, според който "Вагнер" представлява пряка заплаха за Русия във вътрешен план. Това усилие изглежда е следващата еволюция на кампанията на Пригожин срещу руския военен естаблишмънт, а Патрушев може да се превърне в следващата цел на Пригожин след съгласуваните му информационни кампании срещу руското Министерство на отбраната и Генералния щаб.

 

На 16 март западни информационни агенции потвърдиха, че китайски компании са продали пушки, части за дронове и оборудване, което може да се използва за военни цели на неидентифицирани руски организации. Politico цитира данни, предоставени от агрегатора на митнически данни ImportGenius, които показват, че китайски компании са изпратили оборудване, включително 1000 автомати, 12 пратки с части за дронове и над 12 тона бронежилетки на неуточнени руски субекти между юни и декември 2022 г.

 

На 16 март CNN също така съобщи, че украинските сили са свалили преоборудван, въоръжен търговски дрон "Мугин-5", произведен от китайски търговски производител. Тези продажби изглеждат малки по мащаб, засягат предимно търговско оборудване и - във всички случаи, с изключение на един потвърден - не включват компании, свързани с китайското правителство, уточни Politico.

 

Такива китайски доставки обаче са важни, тъй като биха могли да облекчат напрежението в свръхнатоварената руска отбранителна индустриална база и да заобиколят опитите на Запада да ограничи руския достъп до микрочипове. ISW не е забелязала руски дефицит на стрелково оръжие, а руската промишлена индустрия изглежда способна да произвежда достатъчни количества автомати.

 

Вносът на налично в страната оборудване от Китай вероятно позволява на руската отбранителна индустрия да прехвърли ресурси - най-вече ограничения брой квалифицирани руски работници в отбранителните заводи - от производството на такива стоки към производството на военно оборудване, от което Русия изпитва остра нужда.

В същото време продажбата дори на търговски части за безпилотни самолети на руски субекти може да осигури на руския военно-промишлен комплекс достъп до ценни микрочипове, които са жизненоважни за производството на сложно оборудване, което западните санкции се опитват да предотвратят.

 

Преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна намалява влиянието на Русия в Армения. Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини Азербайджан, че се готви да извърши ново широкомащабно нападение и геноцид срещу етническите арменци в Нагорни Карабах в неуточнен бъдещ момент на 16 март. Пашинян заяви, че Армения трябва да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ако Руската федерация не е в състояние да спази прекратяването на огъня в Нагорни Карабах от 9 ноември 2020 г., за което Москва помогна като посредник.

 

Руският президент Владимир Путин се опита да успокои руската общественост, че войната в Украйна няма да има значителни дългосрочни икономически последици, вероятно като част от усилията на Кремъл да подготви руснаците за продължителна война. На 16 март Путин произнесе реч на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите в Москва, в която заяви, че през последните осем месеца руската икономика бележи постоянен ръст след приблизително петпроцентния спад през първите месеци на руската инвазия в Украйна.

Представата на Путин за здрава и устойчива руска икономика е в противоречие с проблемите на Русия, свързани с пречките по веригата за доставки, свързани със санкциите, с борбата на руската отбранителна индустриална база (ВПК) да посрещне нуждите на руската армия в Украйна и със значителните проблеми на Кремъл, свързани с прогнозирания бюджетен дефицит.

 

Вероятно Путин се е стремял да успокои руската общественост, тъй като Кремъл все по-често дава сигнали на руснаците, че възнамерява да води продължителна война в Украйна и косвено да обрече руската икономика на безсрочен период на строги западни санкции.

 

Руският лидер ги зове да инвестират в страната

Кремъл вероятно се опитва да успокои руската общественост, че свързаното с войната производство няма да окаже вредно въздействие върху останалата част от руската икономика, тъй като руските официални лица продължават да полагат усилия за постепенното мобилизиране на по-голяма част от руския ВПК. Кремъл вероятно ще се бори да не влезе в противоречие с различните си информационни линии, докато се опитва да успокои руската общественост относно руската икономика, да създаде информационни условия за продължителна война и да мобилизира по-голяма част от руския ВПК.

 

Оценявайки ситуацията в най-горещия участък на фронта, в Бахмут, ISW стига до заключението, че в момента руските сили постигат само незначителен тактически напредък там.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06

"Джумхуриет": Путин осуети плана на САЩ да обкръжат и разрушат Русия

-Putin-iska-da-prinudi-Ukrayna-da-pregovarya--dade-izvanredna-zapoved-na-armiyata-si_1715086617.jpg

Още през 1998 г. Джордж Кенан - архитектът на американската доктрина за ...

28 май 2024 | 19:38

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Най-важното

Заседанието на правителството започва в 16 ч.

Министерският съвет обсъжда участието на български военни в операция в Черно море

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г.-Pravitelstvoto-opredeli-nov-sastav-na-Komisiyata-za-zashtita-na-potrebitelite_1716388205.jpg

Министрите обсъждат отчет на дейността на Агенцията за държавна финансова ...

29 май 2024 | 08:07

За скандалните билбордове на ПП: Кой си ти, бе, Денков? Ние с Пеевски сме те направили премиер - за тебе сме господа

Борисов в Шумен: Българи и мюсюлмани - заедно в юмрук да изправим България (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716911629.jpg

"За мен е срамота да съм на един плакат с Денков, стигат ми 11 месеца! ...

28 май 2024 | 17:57

Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората, заявява председателят на ДПС

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум"

Делян Пеевски: Министърът на икономиката да опази от умишлен фалит "Ел Би Булгарикум". Държавата да откликне на протеста на работещите - най-важният капитал са хората-Delyan-Peevski--Spasyavaneto-na-balgarskite-evrei-predi-81-godini-e-primer-za-natsionalna-smelost_1710096690.png

Министърът, като принципал, трябва да предотврати опитите на поредната ...

28 май 2024 | 16:48

Премиерът прие на "Дондуков" 1 Мехмет Саит Уянък

Димитър Главчев води новия турски посланик на ГКПП „Малко Търново“ заради тежкия трафик

Димитър Главчев разговаря на "Дондуков" 1 с новия турски посланик Мехмет Саит Уянък-Dimitar-Glavchev-razgovarya-na--Dondukov--1-s-noviya-turski-poslanik-Mehmet-Sait-Uyanak_1716893916.jpg

В разговора участваха също вицепремиерът и министър на финансите Людмила ...

28 май 2024 | 13:56

С траурна церемония тленните останки на монарха ще бъдат положени в криптата на двореца "Врана"

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!

Цар Фердинанд се завръща в България - с гвардейски почести и под звуците на "Шуми Марица"!-1537534543.jpg

С тържествена служба в Кобург бившият цар бе почетен преди тленните му останки ...

28 май 2024 | 14:11

Няма да Ви простими, че продължавате да дискриминирате българските деца

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!

Хабилитираните медици: Фон дер Лайен подкрепя проекта ‚Мама и Аз‘ в София: Главчев да пита!-Habilitiranite-meditsi--Fon-der-Layen-podkrepya-proekta--Mama-i-Az--v-Sofiya--Glavchev-da-pita-_1716885078.png

Нямате време, г-н служебен премиер: моля, признайте, че беше грешка паническата ...

28 май 2024 | 11:21

ГЕРБ и ДПС не са тоталитарни организации, а продукт на българската демокрация - такава, каквато всички ние я направихме

Заклеймяването на партии вървеше, когато бе насочено срещу БСП. Срещу ГЕРБ и ДПС не върви

--_1670329277.jpg

Много е глупаво да мислиш, че когато непрекъснато клеймиш някоя друга партия, ...

28 май 2024 | 15:34

Според определени български авторитети, за всичко е виновен Путин, дори за глобалното затопляне

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика

Вацев: Швейцарската среща за мир и европейските избори ще определят облика на голямата политика-1623666119.jpg

Президентът беше обвинен в пропутинизъм и русофилия, което е абсолютно ...

28 май 2024 | 15:46

Целта е ВСУ и наемниците-пилоти да могат да летят със самолети Ф-16

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари...

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

Ако се активизира натовското ПВО в Полша и Румъния срещу руските ракети, ...

28 май 2024 | 10:06