ISW: ФСБ вече контролира руските военни заводи

<уските сили постигат само незначителен тактически напредък в Бахмут

ISW: ФСБ вече контролира руските военни заводи

12208 | 17 март 2023 | 08:17

Преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна намалява влиянието на Русия в Армения.


Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) вероятно се опитва да засили контрола над руските военни заводи - точно както го правеше Комитетът за държавна сигурност на СССР - КГБ. Според украински официални лица ФСБ поставя своите знаци върху много видове и компоненти на съвременните руски оръжия.

 

Това се посочва в дневната сводка за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Tези обозначения се появяват не само върху оборудване като танкове Т-90М, но и върху микросхеми на оръжия. Предполага се, че това означава, че ФСБ е извършила проверка на оборудването на тези оръжия и компоненти.

 

Това означава, че ФСБ не се доверява на руското военно ръководство и съответно извършва инспекции на руското оборудване. Ако маркировката на ФСБ върху руското оборудване и оръжейни компоненти се потвърди, това ще има по-широки последици за отношенията между ФСБ, руското военно министерство и по-широкия руски военен апарат.

Или директорът на ФСБ Александър Бортников е наредил на служителите си да проведат тези разследвания по указание на руския президент Владимир Путин, или Бортников е издал тази директива независимо от Путин. И в двата случая изглежда, че ФСБ се намесва директно във вътрешните работи на руската отбранителна промишленост, като вероятно прониква в процесите на придобиване и проверка на оборудване.

 

Финансистът на "Вагнер груп" Евгений Пригожин твърди, че е получил въпрос от пресата, в който се разкрива заговор, ръководен от руския президент Владимир Путин и секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев, за подкопаване и "неутрализиране" на "Вагнер груп". На 16 март пресслужбата на Пригожин публикува заявено искане за коментар от руския вестник "Независимая газета", в което се пита дали Пригожин е запознат с предполагаемите разговори между Путин и Патрушев относно бъдещето на групата "Вагнер".

 

Коментарът в пресата твърди, че информация за тези разговори е била разпространена неотдавна по руските и украинските канали на Telegram и че Патрушев е предложил на Путин да каже, че след "месец и половина-два от Вагнер няма да остане нищо". " По-нататък в публикацията се твърди, че Патрушев е предположил, че след унищожаването на "Вагнер" в Украйна Пригожин ще се опита да "обедини бившите и останалите активни бойци на "Вагнер" под измислен претекст", да ги въоръжи и "да ги изпрати на територията на Русия, за да завземат властта в граничещите с Украйна региони с възможно настъпление във вътрешността на страната".

 

В публикацията се заключава, че Патрушев вече е наредил да се наблюдава и контролира движението на бившите бойци на "Вагнер" и че според съобщенията Путин се е съгласил с тази стъпка и е благодарил на Патрушев за усилията му да "неутрализира "Вагнер" като цяло и Евгений Пригожин в частност". Пригожин публикува аудиоклип в отговор на заявения коментар в пресата, в който казва, че не е чувал за тези предполагаеми преговори и не е наблюдавал спекулации в каналите на Телеграм, като отбелязва, че руските специални служби трябва да работят за неутрализиране на заплахите за Русия, независимо откъде идват.

ISW не е забелязал никаква информация, която да подсказва, че тези обсъждания са се състояли, нито е забелязал някакви спекулации в руското информационно пространство за тях. "Независимая газета" не е публикувала коментара на пресата на собствения си сайт и никъде не се вижда запис на коментара, освен в препратките към публикацията на пресслужбата на Пригожин.

 

Липсата на външно потвърждение по този въпрос навежда на мисълта, че Пригожин е изфабрикувал предполагаемия заговор, за да подпомогне няколко информационни операции от свое име и за собствената си репутация. Първо, тази размяна на реплики ясно идентифицира Патрушев и вероятно Съвета за сигурност на Русия като врагове на групата "Вагнер".

 

Изглежда, че Пригожин подготвя внимателно информационните условия, за да обвини Патрушев за неуспехите на Вагнер и потенциалните репресии срещу групата, както и да въведе измислен сценарий, според който "Вагнер" представлява пряка заплаха за Русия във вътрешен план. Това усилие изглежда е следващата еволюция на кампанията на Пригожин срещу руския военен естаблишмънт, а Патрушев може да се превърне в следващата цел на Пригожин след съгласуваните му информационни кампании срещу руското Министерство на отбраната и Генералния щаб.

 

На 16 март западни информационни агенции потвърдиха, че китайски компании са продали пушки, части за дронове и оборудване, което може да се използва за военни цели на неидентифицирани руски организации. Politico цитира данни, предоставени от агрегатора на митнически данни ImportGenius, които показват, че китайски компании са изпратили оборудване, включително 1000 автомати, 12 пратки с части за дронове и над 12 тона бронежилетки на неуточнени руски субекти между юни и декември 2022 г.

 

На 16 март CNN също така съобщи, че украинските сили са свалили преоборудван, въоръжен търговски дрон "Мугин-5", произведен от китайски търговски производител. Тези продажби изглеждат малки по мащаб, засягат предимно търговско оборудване и - във всички случаи, с изключение на един потвърден - не включват компании, свързани с китайското правителство, уточни Politico.

 

Такива китайски доставки обаче са важни, тъй като биха могли да облекчат напрежението в свръхнатоварената руска отбранителна индустриална база и да заобиколят опитите на Запада да ограничи руския достъп до микрочипове. ISW не е забелязала руски дефицит на стрелково оръжие, а руската промишлена индустрия изглежда способна да произвежда достатъчни количества автомати.

 

Вносът на налично в страната оборудване от Китай вероятно позволява на руската отбранителна индустрия да прехвърли ресурси - най-вече ограничения брой квалифицирани руски работници в отбранителните заводи - от производството на такива стоки към производството на военно оборудване, от което Русия изпитва остра нужда.

В същото време продажбата дори на търговски части за безпилотни самолети на руски субекти може да осигури на руския военно-промишлен комплекс достъп до ценни микрочипове, които са жизненоважни за производството на сложно оборудване, което западните санкции се опитват да предотвратят.

 

Преместването на елементи от "мироопазващите сили" на Русия от Нагорни Карабах в Украйна намалява влиянието на Русия в Армения. Арменският министър-председател Никол Пашинян обвини Азербайджан, че се готви да извърши ново широкомащабно нападение и геноцид срещу етническите арменци в Нагорни Карабах в неуточнен бъдещ момент на 16 март. Пашинян заяви, че Армения трябва да се обърне към Съвета за сигурност на ООН, ако Руската федерация не е в състояние да спази прекратяването на огъня в Нагорни Карабах от 9 ноември 2020 г., за което Москва помогна като посредник.

 

Руският президент Владимир Путин се опита да успокои руската общественост, че войната в Украйна няма да има значителни дългосрочни икономически последици, вероятно като част от усилията на Кремъл да подготви руснаците за продължителна война. На 16 март Путин произнесе реч на конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите в Москва, в която заяви, че през последните осем месеца руската икономика бележи постоянен ръст след приблизително петпроцентния спад през първите месеци на руската инвазия в Украйна.

Представата на Путин за здрава и устойчива руска икономика е в противоречие с проблемите на Русия, свързани с пречките по веригата за доставки, свързани със санкциите, с борбата на руската отбранителна индустриална база (ВПК) да посрещне нуждите на руската армия в Украйна и със значителните проблеми на Кремъл, свързани с прогнозирания бюджетен дефицит.

 

Вероятно Путин се е стремял да успокои руската общественост, тъй като Кремъл все по-често дава сигнали на руснаците, че възнамерява да води продължителна война в Украйна и косвено да обрече руската икономика на безсрочен период на строги западни санкции.

 

Руският лидер ги зове да инвестират в страната

Кремъл вероятно се опитва да успокои руската общественост, че свързаното с войната производство няма да окаже вредно въздействие върху останалата част от руската икономика, тъй като руските официални лица продължават да полагат усилия за постепенното мобилизиране на по-голяма част от руския ВПК. Кремъл вероятно ще се бори да не влезе в противоречие с различните си информационни линии, докато се опитва да успокои руската общественост относно руската икономика, да създаде информационни условия за продължителна война и да мобилизира по-голяма част от руския ВПК.

 

Оценявайки ситуацията в най-горещия участък на фронта, в Бахмут, ISW стига до заключението, че в момента руските сили постигат само незначителен тактически напредък там.


От категорията

Костов: Обзалагам се, че ПП-ДБ ще бъдат първи с 5% преднина, но шанс за правителство имат ГЕРБ-СДС

Костов: Президентът узурпира властта с нежеланието си да не предостави оръжие за Украйна-1641295755.jpg

Костов е категоричен, че правителство на малцинството ще е неустойчиво. Едно ...

27 март 2023 | 12:42

"Сова Харис": ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%. ДПС с малко пред Възраждане, БСП - пета

ГЕРБ - СДС води с 25,9% пред ПП - ДБ - 24,6%, ако изборите са сега-1650117866.png

Според общественото мнение, най-сериозният проблем пред страната в момента е ...

27 март 2023 | 09:38

ABC News: Су-35 дават решаващо предимство на Русия в украинското небе

ABC News: Су-35 дават решаващо предимство на Русия в украинското небе-ABC-News--Su-35-davat-reshavashto-predimstvo-na-Rusiya-v-ukrainskoto-nebe_1679957485.jpg

Доставката на модерни бойни самолети, както и на ракетите, които вървят с тях, ...

28 март 2023 | 01:49

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие

WSJ: Украйна няма да може да си върне териториите дори със западното оръжие-WSJ--Ukrayna-nyama-da-mozhe-da-si-varne-teritoriite-dori-sas-zapadnoto-orazhie_1679957190.jpg

Надеждата във Вашингтон и европейските столици е, че украинската ...

28 март 2023 | 01:45

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26