ISW: Путин с ударите по украинската енергетика иска да унищожи военния потенциал на Киев

Руските въоръжени сили произвеждат и пускат на въоръжение нова дозвукова крилата ракета " въздух-земя" срещу Украйна

ISW: Путин с ударите по украинската енергетика иска да унищожи военния потенциал на Киев

4773 | 13 апр. 2024 | 08:49

Путин окачестви продължаващите удари на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура като "принудителен" отговор на неотдавнашните украински безпилотни удари срещу руски петролни и газови съоръжения


Руският президент Владимир Путин призна, че продължаващата кампания на Русия за нанасяне на удари по украински енергийни съоръжения има за цел отчасти да разруши украинската отбранителна промишленост, потвърждавайки текущата оценка на ISW, че руските удари по украински енергийни съоръжения имат за цел да разрушат украинския отбранителен промишлен капацитет. Това се показва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

По време на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко на 11 април Путин заяви, че руските безпилотни самолети и ракетни удари срещу украинския енергиен сектор са свързани с целта на Русия да "демилитаризира" Украйна - една от трите му заявени цели в Украйна.

Путин окачестви продължаващите удари на Русия срещу украинската енергийна инфраструктура като "принудителен" отговор на неотдавнашните украински безпилотни удари срещу руски петролни и газови съоръжения и открито заяви, че руските удари косвено целят да влошат отбранителния промишлен капацитет на Украйна. Неотдавнашната руска кампания за нанасяне на удари влошава капацитета на Украйна за производство на електроенергия, като същевременно се възползва от съобщенията за недостиг на украински ракети за противовъздушна отбрана в подновени усилия за срив на украинската енергийна мрежа.

Путин вероятно се надява да попречи на развитието на украинската отбранителна промишленост до степен на почти пълна самодостатъчност в дългосрочен план, тъй като силната отбранителна промишленост би могла да постави Украйна в добра позиция за защита срещу бъдеща руска агресия и значително да намали зависимостта на Украйна от западната помощ.

Значителните забавяния на западната помощ, дължащи се отчасти на успешните руски информационни операции и колебанията на Запада, създадоха възможност за руски настъпателни операции и руска ударна кампания.

ISW продължава да оценява, че развитието на украинската отбранителна индустриална база (ОИБ) с течение на времето може да позволи на Украйна да поддържа отбраната си срещу Русия и дългосрочните нужди на националната сигурност със значително намалена чуждестранна военна помощ.

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия украинските официални лица изразяват намерението си да разширят ДИБ на Украйна в страната и в чужбина, а украинският министър на отбраната Рустем Умеров по-рано определи увеличаването на украинското вътрешно производство на оръжия и военно оборудване като приоритет за 2024 г.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър заяви, че краткосрочното и средносрочното предоставяне на западни средства за противовъздушна отбрана на Украйна ще бъде критичен елемент от способността на Украйна да изправи на крака своята отбранителна промишленост, което от своя страна ще намали зависимостта на Украйна от западната помощ и особено от помощта на САЩ за Украйна в дългосрочен план.

Русия се е въздържала от извършване на атаки по енергийни обекти през зимата „от хуманитарни съображения"

Украинският президент Володимир Зеленски неотдавна подчерта, че Украйна не може да смекчи липсата на достатъчно системи за противовъздушна отбрана и че само предоставените от Запада системи за противовъздушна отбрана, а именно системите Patriot, позволяват на Украйна да се защити от засилената ударна кампания на Русия.

ISW продължава да оценява, че няма да е необходимо САЩ да изпращат големи пакети за помощ в областта на сигурността на Украйна за неопределено време, ако Украйна може да разшири в достатъчна степен своя отбранителен промишлен капацитет, но предоставянето от Запада на системи за противовъздушна отбрана и ракети на Украйна е от решаващо значение за Украйна да защитава своите енергийни ресурси.

Руските въоръжени сили произвеждат и пускат на въоръжение нова дозвукова крилата ракета " въздух-земя" срещу Украйна, обозначена като Х-69, като част от продължаващите усилия за подобряване на ударните пакети и пробиване на влошената противовъздушна отбрана на Украйна.

На 11 април украинските медии съобщиха, че украински източници от правоохранителните органи са заявили, че руските сили са унищожили на 11 април Триполската топлоелектрическа централа (ТЕЦ) в Киевска област с нови ракети Х-69, които според съобщенията руските сили са използвали в "изолирани случаи" през 2023 г. преди удара на 11 април.

Макар че руските запаси и производственият капацитет на тези ракети Х-69 не са ясни, малко вероятно е Русия да е в състояние да ги произвежда със значително по-голяма скорост или в по-голямо количество, отколкото другите си ракети местно производство.

Украинските сили все още разработват методи за противодействие на Х-69, но подчерта, че системите за противовъздушна отбрана "Пейтриът" вероятно ще могат да ги прихванат.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) твърди, че е попречила на група от Централна Азия да извърши терористична атака срещу руски военен обект в окупирана Украйна с помощта на Украйна, вероятно като част от усилията за създаване на информационни условия за представяне на всяка бъдеща украинска атака срещу законни руски военни обекти в окупирана Украйна като "терористични" атаки.

На 11 април ФСБ заяви, че е задържала шестима граждани на неуточнена централноазиатска държава за предполагаема подготовка на организирано от Украйна терористично нападение срещу руски военен обект в окупираната Донецка област.

ФСБ твърди, че нападателите са планирали да отидат в Турция и след това да се върнат в Украйна, след като извършат нападението - разказ, който вероятно се опитва да направи паралел с начина, по който нападателите от "Крокус Сити Хол" са пътували до Турция преди нападението на 22 март.

Русия рутинно определя украинските удари срещу легитимни руски военни цели в окупирана Украйна и в рамките на Русия като "терористични" атаки.

ФСБ също така твърди, че е предотвратила терористично нападение срещу синагога в Москва на 10 април и че ФСБ е убила един от предполагаемите терористи, родом от неуточнена централноазиатска държава, по време на престрелка.

На 7 март ФСБ заяви, че е попречила на членове на "Ислямска държава" (ИД) в Калужска област да извършат нападение срещу московска синагога.Намери своята история

От категорията

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

"Няма да спрем огъня дори за час" – в Киев заплашват да обесят всеки, който се обяви за мир

-besilka_1718530497.jpg

"Нашите комбинатори, които натискаха за мирна конференция, попаднаха точно ...

16 юни 2024 | 12:32

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи

Нетаняху е против паузите в сраженията в Газа заради доставка на помощи-Netanyahu--Ne-izraelskata-armiya--a-bezchovechnite-teroristite-v-Gaza-atakuvaha-bolnitsata_1697607485.jpg

Министърът на вътрешната сигурност Итамар Бен-Гвир осъди идеята за тактическа ...

16 юни 2024 | 21:53

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир"

Зеленски: Русия "не е готова за справедлив мир". Снимка АП/БТА-Zelenski--Rusiya--ne-e-gotova-za-spravedliv-mir--Snimka-AP-BTA_1718557413.png

"Вярвам, че приятелите са тези, които помагат, когато нещата са трудни. И ...

16 юни 2024 | 20:02

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47