ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

Руските сили използват по-голям брой авиационни части в района, за да подкрепят тези операции

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

32260 | 21 март 2023 | 08:36

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в Украйна чрез преговори, въпреки че все още не е ясно какво ще включва предложението му и доколко Кремъл ще бъде възприемчив към него.


Руските сили отбелязаха незначителни успехи във и около Бахмут на фона на съобщенията за увеличаване на темпото на руските операции около Авдийвка.

Към 20 март руските сили вероятно са постигнали допълнителни успехи в югозападната и северната част на Бахмут, както и северозападно от Бахмут между Богдановка и Хромове.

 

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

На 19 март украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са атакували към Бердичи (на 10 км северозападно от Авдийвка), което показва, че руските сили вероятно са напреднали западно от Краснохоровка (на 9 км северно от Авдийвка) и са превзели Степово (западно от Краснохоровка).

 

Руските сили вероятно увеличават темпото на операциите северно от Авдийвка в опит да създадат условия за обкръжаване на селището и според съобщенията използват по-голям брой авиационни части в района, за да подкрепят тези операции.

 

Кметът на Авдеевка Виталий Барабаш заяви пред AFP News на 20 март, че руските сили все по-често използват ракети Kh-59, Kh-101, Kh-555 и S-300 в района на Авдеевка.

 

По-рано тази година руските сили рязко засилиха офанзивата си край Бахмути превърнаха града в полуанклав. Според западни военни анализатори руската армия и силите на ЧВК "Вагнер", действащи в този район, бавно напредват, но търпят тежки загуби.

 

Някои западни журналисти пишат, че западни представители са призовали Киев да изтегли войските си от Бахмут, за да запази сили и боеприпаси за бъдеща контраофанзива.

 

Украинските военни и политически лидери обаче многократно са заявявали, че ще се борят за града, тъй като загубата му може да отвори пътя на руските сили към други населени места в Донбас.

Освен това военни анализатори твърдят, че руската армия и наемниците на ЧВК "Вагнер" са натрупали значителни сили край Бахмут, които по този начин не могат да бъдат използвани в други направления.

 

Украински военен говорител заяви на 20 март, че руските сили са загубили около три неуточнени роти (вероятно става дума за пехота) при нападенията срещу Авдеевка от 19 март насам.

 

На 20 март говорителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна Андрий Юсов заяви, че честотата на големите руски ракетни атаки е намаляла. Юсов заяви, че Русия не разполага с много останали ракети "Калибр", "Искандер" и "Кинжал", но все още има много зенитно-ракетни комплекси С-300.

 

По-рано ISW оцени, че руските сили продължават да изчерпват ракетния си арсенал и може да ограничат колко често и в какъв мащаб да нанасят ракетни удари, но вероятно ще продължат да заплашват украинската критична инфраструктура и цивилното население.

 

Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да обсъди израелските въздушни удари в Сирия, евентуално в отговор на одобрението на Израел на лицензи за износ на системи за смущаване на въздушното движение на Украйна. На 18 март израелското издание The Times of Israel съобщи, че руският представител в ООН е заявил пред Съвета за сигурност на ООН, че въздушните удари на Израел в Сирия трябва да бъдат прекратени. Израелски служител твърди, че Тел Авив не е очаквал Русия да призове за обсъждане и се е опасявал, че Русия ще насърчи резолюция срещу Израел.

 

Коментарите на Русия относно израелските въздушни удари в Сирия се появиха, след като израелският външен министър Ели Коен уведоми украинския президент Володимир Зеленски за одобрението на експортните лицензи при посещението на Коен в Украйна на 15 март.

Финансистът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин изглежда поддържа мощно политическо влияние и регионални връзки в Русия въпреки опитите на някои служители да се дистанцират от "Вагнер Груп".

На 20 март Пригожин заявява, че губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев лично е поканил представител на "Вагнер" в Краснодарския край, отменил е местните откази да погребе наемниците от частната армия и е информирал представителя, че групата "Вагнер" няма да срещне повече пречки да погребва своите мъртви.

На 18 март Пригожин заявява, че властите в Горячий Ключ, Краснодарски край, са се отказали от споразумение за погребване на служители на "Вагнер".

 

Руските власти вероятно не са сигурни как да дефинират новата роля на "Вагнер" след прекомерното увеличаване на ресурсите и подкрепата на "Вагнер" от страна на Пригожин.

 

Унищожаването на силите на "Вагнер" край Бахмут вероятно принуждава Пригожин и руските официални лица да преразгледат ролята на "Вагнер", докато Пригожин работи за възстановяване на силите си.

Няколко новинарски източника съобщиха на 20 март, че лидерът на руската политическа партия "Справедлива Русия - за истината" Сергей Миронов публично се е застъпил за легализирането на частните военни компании - като групата "Вагнер" - и е предложил руското Министерство на отбраната (МО) да поеме контрола върху техния надзор, което вероятно би било сериозно ограничение на сегашните свободи на Пригожин като финансист на "Вагнер".

 

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 20 март и предложи по-резервирана визия за руско-китайските отношения от тази, която Путин вероятно е търсил. На срещата си на 20 март Си и Путин изтъкнаха силата на китайско-руските отношения, но в статии, публикувани на 19 март, предложиха различни тълкувания на мащаба на бъдещите отношения.

 

Отказът на Си от изрично присъединяване на Китай към Русия в планирания от Путин геополитически конфликт със Запада е забележително отклонение от обявеното от Китай "партньорство без граници" с Русия преди началото на руската инвазия в Украйна.

Реториката на Си подсказва, че той не е склонен да окаже пълна икономическа и политическа подкрепа на Русия, от която тя се нуждае, за да преодолее неуспехите в Украйна. Путин и Си предложиха донякъде сходни виждания за засилване на китайско-руското икономическо партньорство и е вероятно двамата да подпишат двустранни търговски и икономически споразумения по време на посещението на Си, някои от които вероятно ще имат за цел да улеснят схемите за избягване на санкциите.

 

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в Украйна чрез преговори, въпреки че все още не е ясно какво ще включва предложението му и доколко Кремъл ще бъде възприемчив към него.

 

Перспективите Китай да доставя на Русия военно оборудване също остават неясни.

 

Путин вероятно ще засили опитите си за риторично обединяване на останалата част от света срещу Запада, въпреки че е малко вероятно да постигне решаващ ефект чрез тези усилия.

На 20 март Путин участва в Международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят" и заяви, че Русия и държавите в Африка, Азия, Близкия изток и Латинска Америка поддържат нормите на социалните принципи, морала и традициите и се противопоставят на неоколониалната идеология.

 

Основни изводи

 • Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва и предложи по-резервирана визия за руско-китайските отношения, отколкото Путин вероятно желае.
 • Путин вероятно ще засили опитите си да обедини останалата част от света срещу Запада, въпреки че остава малко вероятно да постигне решаващ ефект в тези си усилия.
 • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин изглежда запазва силно политическо влияние и регионални връзки въпреки опитите на някои официални лица да се дистанцират. Руските власти вероятно не са сигурни как да предефинират новата роля на Вагнер след прекомерното увеличаване на ресурсите и подкрепата от страна на Пригожин.
 • Руското информационно пространство продължава да реагира с гняв и безпокойство на издадените от Международния наказателен съд (МНС) заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.
 • Говорителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Андрий Юсов заяви, че честотата на големите руски ракетни атаки е намаляла.
 • Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да обсъди израелските въздушни удари в Сирия, вероятно в отговор на одобрението на Израел на лицензи за износ на системи за заглушаване на полети от дронове за Украйна.
 • Руски източници твърдят, че украинските и руските сили са провели настъпателни операции североизточно от Купянск.
 • Руските сили са продължили настъпателните операции в близост до Сватве и Кременна.
 • Руските сили са продължили да напредват във и около Бахмут.
 • Руските сили са продължили сухопътните атаки по фронтовата линия Авдеевка-Донецк и са постигнали незначителни успехи край Авдеевка.
 • Руски източници твърдят, че руските сили изграждат отбранителни укрепления и са отблъснали украински разузнавателни операции в Запорожка област.
 • Руски източници обвиняват неизвестни лица, че са заложили бомба, която избухна в близост до газопровод в окупирания Симферопол, Крим.
 • Руският президент Владимир Путин призна, че Русия изпитва затруднения при набавянето на компоненти за високотехнологично промишлено производство.
 • На 17 март украински партизани убиха със самоделно взривно устройство назначения от Русия началник на центъра за предварително задържане в Херсонска област Сергей Москаленко.


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Шейтанов: Данните за детското здравеопазване у нас са драматични! В 22 общини няма нито една аптека

-1552918447.jpg

Нито един от досегашните парламентарни избори през последните 30 години не ни е ...

22 май 2024 | 11:11

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

ISW: Русия прокарва системата "сънародници в чужбина" за по-нататъшна агресия и хибридни операции

ISW: Русия прокарва системата "сънародници в чужбина" за по-нататъшна агресия и хибридни операции-Kremal_1694109792.jpg

Россотрудничество разработва програма "Електронна карта на сънародника“, ...

23 май 2024 | 09:23

Най-важното

Президентът ще разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск

Румен Радев на аудиенция при папа Франциск-Radev-shte-se-sreshtne-otnovo-s-papa-Frantsisk_1715942813.jpg

След аудиенцията в базиликата „Сан Клементе“, където светите братя Кирил и ...

23 май 2024 | 08:14

Димитър Главчев даде на ДАНС спирането на последния лифт

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"

Извънредно заседание на Столичния съвет! На фокус - лифтовете и движението по "Патриарха"-Snimka--BTA_1711647308.jpg

Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк ...

23 май 2024 | 08:29

Ще бъде изложен за сбогуване в енорийската църква "Свети Августин"

След 76 години: Ковчегът на Фердинанд поема към България в понеделник

Цар Фердинанд -1537534543.jpg

След смъртта му Фердинанд е поставен в т. нар. пътуващ ковчег, защото ...

23 май 2024 | 08:39

И.ф. главен прокурор е на работна визита в САЩ по покана на Департамента по правосъдие

Шефът на ФБР награди Сарафов за принос в борбата срещу трансграничната организирана престъпност

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов-Glaven-prokuror-Sarafov-izprati-do-ministara-na-pravosadieto-stanovishte-ot-imeto-na-Prokuraturata_1713514827.png

Постигната е договореност в офиса на ФБР в София да бъде изпратено аташе, чийто ...

23 май 2024 | 09:05

Устройството очевидно е вътре в стаята в старата ни партийна централа, която вече не ползваме

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа

Андрей Цеков от ПП-ДБ потвърди за скандалните записи: Правени са в старата ни партийна централа-Tsekov--Sredstvata-za-sanirane-nyama-da-stignat-za-vsichki-kandidatstvashti_1705224303.jpg

Една политическа кампания се случва чрез пари от субсидии и от дарения. Аз ...

23 май 2024 | 09:49

„Гонят я от 2-3 дни – не ги дава”, поясни кандидатът на „Левицата”

Раздор вляво! Михаил Миков от "Левицата": Мая Манолова ни открадна паролите за TikTok и Instagram
(Видео)

Михаил Миков Кадър: Нова тв-Mihail-Mikov-Kadar--Nova-tv_1716391855.jpg

Според него „неолиберализмът разми политическите граници” в страната. Това, че ...

22 май 2024 | 18:30

Христо Иванов довърши картината с думите, че Пеевски никога няма да се освободи от санкциите

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат

Как се влиза в "Магнитски" по български - чрез доноси. Кирил Петков и Христо Иванов ги уреждат-Kak-se-vliza-v--Magnitski--po-balgarski---chrez-donosi--Kiril-Petkov-i-Hristo-Ivanov-gi-urezhdat_1716448537.jpg

Неудобните за ПП и ДБ и олигархичният им създател и покровител Иво Прокопиев ...

23 май 2024 | 10:14

Скандалът КЕШ, който застигна “Продължаваме промяната”, не трябва да ни изненадва

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

По-лоша предизборна кампания не помня, лидерите се държат като племенни вождове, заяви Димитър Аврамов

Христо Панчугов: ПП си признаха за записите, а на обществото не му прави никакво впечатление
(Видео)

Кадър: бТВ-Kadar--bTV_1716395462.jpg

"ПП-ДБ направиха голяма грешка. Те влязоха във властта, консумираха я, и ...

22 май 2024 | 19:30