ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

Руските сили използват по-голям брой авиационни части в района, за да подкрепят тези операции

ISW: Русия напредва в Бахмут, увеличава темпото на операциите

25107 | 21 март 2023 | 08:36

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в Украйна чрез преговори, въпреки че все още не е ясно какво ще включва предложението му и доколко Кремъл ще бъде възприемчив към него.


Руските сили отбелязаха незначителни успехи във и около Бахмут на фона на съобщенията за увеличаване на темпото на руските операции около Авдийвка.

Към 20 март руските сили вероятно са постигнали допълнителни успехи в югозападната и северната част на Бахмут, както и северозападно от Бахмут между Богдановка и Хромове.

 

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

На 19 март украинският генерален щаб съобщи, че руските войски са атакували към Бердичи (на 10 км северозападно от Авдийвка), което показва, че руските сили вероятно са напреднали западно от Краснохоровка (на 9 км северно от Авдийвка) и са превзели Степово (западно от Краснохоровка).

 

Руските сили вероятно увеличават темпото на операциите северно от Авдийвка в опит да създадат условия за обкръжаване на селището и според съобщенията използват по-голям брой авиационни части в района, за да подкрепят тези операции.

 

Кметът на Авдеевка Виталий Барабаш заяви пред AFP News на 20 март, че руските сили все по-често използват ракети Kh-59, Kh-101, Kh-555 и S-300 в района на Авдеевка.

 

По-рано тази година руските сили рязко засилиха офанзивата си край Бахмути превърнаха града в полуанклав. Според западни военни анализатори руската армия и силите на ЧВК "Вагнер", действащи в този район, бавно напредват, но търпят тежки загуби.

 

Някои западни журналисти пишат, че западни представители са призовали Киев да изтегли войските си от Бахмут, за да запази сили и боеприпаси за бъдеща контраофанзива.

 

Украинските военни и политически лидери обаче многократно са заявявали, че ще се борят за града, тъй като загубата му може да отвори пътя на руските сили към други населени места в Донбас.

Освен това военни анализатори твърдят, че руската армия и наемниците на ЧВК "Вагнер" са натрупали значителни сили край Бахмут, които по този начин не могат да бъдат използвани в други направления.

 

Украински военен говорител заяви на 20 март, че руските сили са загубили около три неуточнени роти (вероятно става дума за пехота) при нападенията срещу Авдеевка от 19 март насам.

 

На 20 март говорителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна Андрий Юсов заяви, че честотата на големите руски ракетни атаки е намаляла. Юсов заяви, че Русия не разполага с много останали ракети "Калибр", "Искандер" и "Кинжал", но все още има много зенитно-ракетни комплекси С-300.

 

По-рано ISW оцени, че руските сили продължават да изчерпват ракетния си арсенал и може да ограничат колко често и в какъв мащаб да нанасят ракетни удари, но вероятно ще продължат да заплашват украинската критична инфраструктура и цивилното население.

 

Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да обсъди израелските въздушни удари в Сирия, евентуално в отговор на одобрението на Израел на лицензи за износ на системи за смущаване на въздушното движение на Украйна. На 18 март израелското издание The Times of Israel съобщи, че руският представител в ООН е заявил пред Съвета за сигурност на ООН, че въздушните удари на Израел в Сирия трябва да бъдат прекратени. Израелски служител твърди, че Тел Авив не е очаквал Русия да призове за обсъждане и се е опасявал, че Русия ще насърчи резолюция срещу Израел.

 

Коментарите на Русия относно израелските въздушни удари в Сирия се появиха, след като израелският външен министър Ели Коен уведоми украинския президент Володимир Зеленски за одобрението на експортните лицензи при посещението на Коен в Украйна на 15 март.

Финансистът на "Вагнер Груп" Евгений Пригожин изглежда поддържа мощно политическо влияние и регионални връзки в Русия въпреки опитите на някои служители да се дистанцират от "Вагнер Груп".

На 20 март Пригожин заявява, че губернаторът на Краснодарския край Вениамин Кондратиев лично е поканил представител на "Вагнер" в Краснодарския край, отменил е местните откази да погребе наемниците от частната армия и е информирал представителя, че групата "Вагнер" няма да срещне повече пречки да погребва своите мъртви.

На 18 март Пригожин заявява, че властите в Горячий Ключ, Краснодарски край, са се отказали от споразумение за погребване на служители на "Вагнер".

 

Руските власти вероятно не са сигурни как да дефинират новата роля на "Вагнер" след прекомерното увеличаване на ресурсите и подкрепата на "Вагнер" от страна на Пригожин.

 

Унищожаването на силите на "Вагнер" край Бахмут вероятно принуждава Пригожин и руските официални лица да преразгледат ролята на "Вагнер", докато Пригожин работи за възстановяване на силите си.

Няколко новинарски източника съобщиха на 20 март, че лидерът на руската политическа партия "Справедлива Русия - за истината" Сергей Миронов публично се е застъпил за легализирането на частните военни компании - като групата "Вагнер" - и е предложил руското Министерство на отбраната (МО) да поеме контрола върху техния надзор, което вероятно би било сериозно ограничение на сегашните свободи на Пригожин като финансист на "Вагнер".

 

Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва на 20 март и предложи по-резервирана визия за руско-китайските отношения от тази, която Путин вероятно е търсил. На срещата си на 20 март Си и Путин изтъкнаха силата на китайско-руските отношения, но в статии, публикувани на 19 март, предложиха различни тълкувания на мащаба на бъдещите отношения.

 

Отказът на Си от изрично присъединяване на Китай към Русия в планирания от Путин геополитически конфликт със Запада е забележително отклонение от обявеното от Китай "партньорство без граници" с Русия преди началото на руската инвазия в Украйна.

Реториката на Си подсказва, че той не е склонен да окаже пълна икономическа и политическа подкрепа на Русия, от която тя се нуждае, за да преодолее неуспехите в Украйна. Путин и Си предложиха донякъде сходни виждания за засилване на китайско-руското икономическо партньорство и е вероятно двамата да подпишат двустранни търговски и икономически споразумения по време на посещението на Си, някои от които вероятно ще имат за цел да улеснят схемите за избягване на санкциите.

 

Си вероятно ще предложи и по-конкретно предложение за уреждане на войната в Украйна чрез преговори, въпреки че все още не е ясно какво ще включва предложението му и доколко Кремъл ще бъде възприемчив към него.

 

Перспективите Китай да доставя на Русия военно оборудване също остават неясни.

 

Путин вероятно ще засили опитите си за риторично обединяване на останалата част от света срещу Запада, въпреки че е малко вероятно да постигне решаващ ефект чрез тези усилия.

На 20 март Путин участва в Международната парламентарна конференция "Русия-Африка в многополюсния свят" и заяви, че Русия и държавите в Африка, Азия, Близкия изток и Латинска Америка поддържат нормите на социалните принципи, морала и традициите и се противопоставят на неоколониалната идеология.

 

Основни изводи

 • Китайският президент Си Дзинпин се срещна с руския президент Владимир Путин в Москва и предложи по-резервирана визия за руско-китайските отношения, отколкото Путин вероятно желае.
 • Путин вероятно ще засили опитите си да обедини останалата част от света срещу Запада, въпреки че остава малко вероятно да постигне решаващ ефект в тези си усилия.
 • Финансистът от групата "Вагнер" Евгений Пригожин изглежда запазва силно политическо влияние и регионални връзки въпреки опитите на някои официални лица да се дистанцират. Руските власти вероятно не са сигурни как да предефинират новата роля на Вагнер след прекомерното увеличаване на ресурсите и подкрепата от страна на Пригожин.
 • Руското информационно пространство продължава да реагира с гняв и безпокойство на издадените от Международния наказателен съд (МНС) заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова.
 • Говорителят на украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Андрий Юсов заяви, че честотата на големите руски ракетни атаки е намаляла.
 • Русия поиска от Съвета за сигурност на ООН да обсъди израелските въздушни удари в Сирия, вероятно в отговор на одобрението на Израел на лицензи за износ на системи за заглушаване на полети от дронове за Украйна.
 • Руски източници твърдят, че украинските и руските сили са провели настъпателни операции североизточно от Купянск.
 • Руските сили са продължили настъпателните операции в близост до Сватве и Кременна.
 • Руските сили са продължили да напредват във и около Бахмут.
 • Руските сили са продължили сухопътните атаки по фронтовата линия Авдеевка-Донецк и са постигнали незначителни успехи край Авдеевка.
 • Руски източници твърдят, че руските сили изграждат отбранителни укрепления и са отблъснали украински разузнавателни операции в Запорожка област.
 • Руски източници обвиняват неизвестни лица, че са заложили бомба, която избухна в близост до газопровод в окупирания Симферопол, Крим.
 • Руският президент Владимир Путин призна, че Русия изпитва затруднения при набавянето на компоненти за високотехнологично промишлено производство.
 • На 17 март украински партизани убиха със самоделно взривно устройство назначения от Русия началник на центъра за предварително задържане в Херсонска област Сергей Москаленко.


От категорията

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Кървавата ни история! 100 години от Деветоюнския преврат. Жестокост и канибализъм към държавен глава

На 9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. -Na-9-yuni-1923-g--v-Tsarstvo-Balgariya-e-izvarshen-prevrat--chrez-koyto-e-svaleno-pravitelstvoto-na-Aleksandar-Stamboliyski--_1686292654.jpg

В резултат на преврата е свалено законното правителство на Българския ...

9 юни 2023 | 09:36

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт-Fondatsiya--Nashiyat-dom-e-Balgariya--podkrepya-initsiativata-na--Mesets-na-semeystvoto--s-kontsert_1686319033.png

Нека смело отстояваме всичко, което е праведно, истинно, чисто и благословено. ...

9 юни 2023 | 16:56

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33