Идейната комисия на БСП:Свързването на евровота с предсрочни парламентарни избори беше грешка

Юрий Асланов хвърли оставка като член на предизборния щаб на БСП

Идейната комисия на БСП:Свързването на евровота с предсрочни парламентарни избори беше грешка

11891 | 8 юни 2019 | 10:59

Документът подлага на критика работата на Предизборния щаб на БСП, поведението на кандидатите за евродепутати от левицата, действията на председателя на партията и на водача на евролистата. Оттхвърлят концепцията за левия консерватизъм

Идейната комисия на БСП:Свързването на евровота с предсрочни парламентарни избори беше грешка-1559990860.jpgИдейната комисия на БСП:Свързването на евровота с предсрочни парламентарни избори беше грешка-1559981075.jpg

Разгромяващ анализ за резулатите от евровота направила Идейната комисия към НС на БСП.

 

Един от големите дефицити на БСП в предизборната кампания беше, че тя не свърза достатъчно добре националната с европейската тематика.

Това се казва силно негативен доклад на Идейната комисия към НС на БСП, раздаден на членовете на пленума на партията, научи Епицентър.бг.

 

Председател на комисията е Валери Жаблянов. В състава й влизат Георги Пирински, Велислава Дърева, Юрий Асланов, Захари Захариев, Светлана Шаренкова, Александър Симов, Ваня Добрева, Стоян Мирчев, Янаки Стоилов и др.

 

 Дискусията по доклада е била снощи, в навечерието на днешния пленум и е протекла доста разгорещено.

Документът подлага на критика работата на Предизборния щаб на БСП, поведението на кандидатите за евродепутати от левицата, действията на председателя на партията и на водача на евролистата.

 

Докладът оспорва концепцията на Нинова, че европейските избори са път към предизвикване на предсрочни парламентарни избори. Авторите му са на мнение, че темата за предсрочни избори без ясна визия какво ще се прави след тях е отблъснала периферията на БСП   

 

 „Поставените в предизборния дебат акценти върху необходимостта от предизвикване на предсрочни парламентарни избори, без ясно очертани действия на БСП след провеждането на европейските избори и при евентуалното им спечелване, предизвика колебание, несигурност и в крайна сметка резервирано отношение на избирателите, които биха могли да подкрепят БСП от така наречената "периферия”, се казва в анализа.

 

Темата за предсрочните парламентарни избори заедно с темата за европейските избори е попречило кампанията на БСП да има ясен проевропейски фокус, е мнението на Идейната комисия към НС на БСП.

 

Според членовете на Комисията разразилите се скандали в управлението са предизвикалисилна и негативна обществена реакция, забележим спад в доверието към ГЕРБ, но ръководството на БСП не е успяло да се ориентира добре и навреме за факторите и последствията от  това обществено недоволство.

 

Идейниците на БСП подлагат на критика и участието на кандидатите за евродепутати в предизборните дебати . Те не са успели да потвърдят тезата на БСП, че България се нуждае от същностна промяна в управлението и качеството на живота:„Не успяхме да направим връзка между факторите, водещи към социална промяна в ЕС, и непосредствените политически задачи пред БСП”.

 

Идейната комисия на БСП отхвърля концепцията на Нинова за левия консерватизъм – една теза, която председателят на БСП налага в синхрон с лидерите на Вишеградската четворка. Тези нови за БСП идейни ценности обаче не са били напълнени със съдържание и не са получили покритие на партийни форуми, смятат идейниците.

„Левият консерватизъм” останал една заявка „за идейна новост в лявото пространство, като не беше ясно как се свързва с Програмата на БСП, с "Визия за България" и с нашата европейска Платформа "Визия за Европа”, смятат членовете на комисията.

Особено критични са те по отношение на последиците от прокарването на това понятие. „При очевидния факт, че понятието "ляв консерватизъм" не се появи в кампанията за европейски избори 2019 г. в платформите на други социалистически и социалдемократически партии остава неясно, защо трябваше да бъде заявявана публично пред българските социалисти. Това внесе допълнително объркване по отношение на ценностите и политиките заложени в Платформата на партията за европейските избори”.

 

Цялостната работа на ръководството на БСП по провеждането на евроизборите получава негативна оценка от Идейната комисия: „БСП не успя да спечели европейските избори, така както си беше поставила за задача на Конгреса на партията и в решенията на другите партийни органи, а също така не успя в хода на кампанията да наложи своята Платформа и записаните в нея политики, като основа на предизборния политически дебат”.

 

На критика е подложена и водачът на евролистата на БСП Елена Йончева, която в своите послания се е разминала с „основни ценности, изразяващи, идейната същност на партията” и това е придобило съществено значение в  рамките на кампанията.

 

В заключение Идейната комисия обобщава – в кампаниата на БСП е „липсвало единство между Програмата на партията, предизборните документи, работата на предизборния щаб и приетите от него "Основни насоки на кампанията".

 

Според Светлана Шаренкова, която е участвала в разгорещената дискусия,  докладът е много остър, небалансиран, духът му е силно негативен и си противоречи с изводите от основния доклад на ръководството на БСП за евроизборите. Много от констатациите в документа не отрязават в пълнота обществените нагласи и в този смисъл не дават верни изводи, смята Шаренкова.

 

След остро изказване на пленума в духа на доклада Юрий Асланов  е подал оставката като член на Предизборния щаб на БСП. Като една от основните грешки за загубата на евровота Асланов посочил, че след като решението на ръководстното на БСП било да се проведде позитивна европейска кампания, в действителност партията направила негативна кампания и това отблъснало периферията, а в същото време ГЕРБ са успели да активират разколебаните.

 

Очаквайте подробности


От категорията

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG за заплахи срещу техни служители

След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG за заплахи срещу техни служители -Sled-skandal-s-moderiraneto-na-Feysbuk--TELUS-sadyat-BIRD-BG-za-zaplahi-sreshtu-tehni-sluzhiteli-_1669672766.jpg

От компанията наричат „некоректни“ твърденията на медията и заявяват, че ...

28 ноем. 2022 | 23:58

Атанасова: Търсим възможност за правителство, дори и за експертно, но да има парламентарна подкрепа

Десислава Атанасова-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

"Ние търсим всякакви възможности, включително и това, което каза Бойко ...

28 ноем. 2022 | 13:24

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06