Паркът около водопадите предлага предизвикателства за туристите.

Игуасу: три граници, две страни, 275 водопада

17586 | 27 юни 2015 | 12:54

Името в превод значи „голяма вода“, дадено е от местните индиански племена тупи

Паркът около водопадите предлага предизвикателства за туристите.-1435330816.jpgДа снимаш пороя отблизо е един от големите гъдели на Игуасу.-1435330900.jpgПриродата около падащата вода е пищна и щедра.-1435330873.jpg-1435330847.jpg

Да останеш насаме със себе си пред който и да е от водопадите Игуасу, е почти невъзможно. Вярно е, че шум от щракане на фотоапарати няма, защото дигиталните технологии го сведоха до минимум, но жуженето на човешки гласове на най-различни езици заглушава песента на природата и се разтапя в тишина само пред най-пълноводния от групата - Дяволското гърло.


Можете да разгледате водопадите Игуасу и от аржентинска, и от бразилска страна. За да бъде максимално богато преживяването, съчетайте ги в два последователни дни.


„Игуасу“ означава „голяма вода“. Това е името, дадено от местните индиански племена тупи. Едноименната река, която извира на 1000 км от тройната граница - в бразилския щат Санта Катарина, и река Парана са виновни водопадите да са 2 пъти по-пълноводни от Ниагара.


Фос до Игуасу, който през юни 2014 г. чества 100 години от основаването си, е третият по посещения от чужденци град в Бразилия според данни на Министерството на туризма. Входът на


най-големия субтропичен резерват в света


- Националния парк Игуасу, се намира на 25 км от центъра на града, но това не бива да ви притеснява - на всеки половин час от спирка „Терминал“ тръгва рейс с цена на билета като за градски автобус (2,85 реала). Пътуването е около 40 минути, но минава неусетно. Частта с водопадите от националния парк е по-малка от аржентинската - 2/3 от 275-те водопада са отвъд границата, но пък за сметка на това е по-добре организирана. На входа можете да платите както с пари в брой, така и с банкови карти, докато откъм аржентинската страна ви очаква само един банкомат, от който с мъка можете да изтеглите местните песос, а на касите няма POS терминали. За сметка на това пък има ловки картови измамници, които, както разбрахме от банковите си извлечения, са успели да копират две от картите, с които се опитвахме да изтеглим пари, и след няколко дни са се почерпили за наша сметка с покупки в молове и теглене на кеш във… Флорида.


До центъра на бразилския парк се стига с двуетажен автобус с открита горна платформа, който има няколко спирки по пътя си - всичките са на стартовите позиции за различните атракции. Главният маршрут предлага панорамна гледка към аржентинския бряг. На различни места са изградени наблюдателни площадки, на които, къде с такт, къде с малко повече напористост можете да се наместите сред останалите туристи и да си ударите едно селфи.


Пътеката свършва при Дяволското гърло. 700 м вертикални водни пътеки, извиващи се във формата на подкова, се изливат пред очите ви с трещяща сила от 82 м височина. Домакините са се погрижили да ви приближат максимално до тази невероятна гледка и ако можете да изтърпите по-дълго водната мъгла, която ви обгръща току пред тях и напоително мокри цялото ви тяло, ще изпитате едно от най-смиряващите и умиротворяващи усещания, които природата със своята мощ може да ви внуши. Ако се притеснявате, че ще се намокрите много, може да вземете някой от дъждобраните, които туристите преди вас са захвърлили в нарочна кофа. Или пък да си купите такъв от магазинчето за сувенири. Но при всички положения вероятно ще изсъхнете най-много час след измокрянето до кости, особено ако посетите водопадите по време на бразилската пролет и лято (септември - февруари), когато жегата, примесена с влага насред джунглата, е порядъчна.


Отстрани на Дяволското гърло има капанче с туристически цени, при което можете да видите от безопасно „сухо“ разстояние спиращия дъха феномен. Ако се опитате да изкачвате с поглед водната струя, докато тя пада надолу, ще ви се стори, че наблюдавате въртяща се във вертикален кръг вода. Струята изглежда едновременно пръхкава,


пенливо мека и непоколебимо тежка


Съвсем в края на подковата може да надникнете отстрани зад бялата завеса. Там дори птичките, които иначе щурмуват реката в лов на риба, свиват си гнезда при някой от другите водопади и смело се гмурват между падащата вода, не смеят да припарят.


Ако искате да видите отблизо повече животни, можете да си купите не евтин билет за някоя от допълнителните атракции. Най-известната е „Макуко“ сафарито. То започва с разходка с камионетка сред гората и приключва с лодка, която ви откарва в мокреща близост до водопадите. „Триля до посо прето“ предлага 9-километров преход в гората, близки срещи с екзотични представители на субтропичната фауна и разходка с лодка в горното течение на река Игуасу.


В близост до водопадите се намира Паркът на птиците. Той прилича на мини зоологическа градина, в която клетките са по-големи от обикновено, но си остават клетки. Главната атракция в него са туканите, които са изключително дружелюбни и някак смирено понасят съдбата си всеки турист да се снима до тях. Любопитно преживяване предлага и павилионът, изпълнен с пърхащи колибрита и пеперуди.


За да бъде пълно преживяването, в края на деня посетете някоя шурашкария (churrascaria) във Фос, където за определена сума (примерно 25 реала) може да ядете на корем салати, ордьоври, гарнитури и различни видове месо на скара, които се сервират набучени на шиш от прелитащи из салона келнери. Пробвайте и печения ананас с канела. Само питиетата се плащат допълнително. За толкова посещавана туристическа дестинация Фос съвсем не е скъп град.


За да стигнете до аржентинския Национален парк Игуасу, можете да пътувате до Пуерто Игуасу с автобус, спиращ в непосредствена близост до спирка „Терминал“ на цена от 4 реала. Ежедневно има по един на всеки петнайсетина минути. На границата помолете шофьора да спре, за да ви бият печат за излизане от Бразилия. Тъй като бразилците не се нуждаят от такъв, ако няма заявки, шофьорът ще отпраши покрай граничния пункт. Той ще ви даде и билетче, с което да хванете следващия автобус от същата фирма след формалностите на границата. Ще чакате не повече от половин час. При влизане в Аржентина автобусът изчаква граничната проверка и оставя пътниците на централната автобусна спирка в Пуерто Игуасу. Оттам цената на автобуса до парка е 10 реала.


От входа малко влакче ви откарва до началото на двете основни пътеки покрай водопадите. Преди да се качите на влакчето, трябва да се наредите на огромна опашка от хора, повечето от които са снабдени с термоси с гореща вода, за да могат да пият навсякъде любимото си мате. Тези без термоси са или бразилци или европейци. Маршрутът „Сиркуито супериор“ ви отвежда по „пътека“ от железни скари и мостове над водопадите, но и в интимна близост до тях. „Сиркуито интериор“ пък комбинира пасажи, които следват брега на реката с други, навътре в гората и водещи пред, под или отстрани на някой водопад. Повечето водопади


си имат имена като „Адам и Ева“


„Двамата братя“ и др. Някои от по-екзотичните дървесни видове и животински обитатели на парка са представени с табелки с информация за тях. За съжаление до средата на 2015 г. третият основен маршрут - до Дяволското гърло, ще бъде затворен за ремонт, защото придошлата през годината река отнася част от железните скари.


И аржентинският парк предлага атракции извън основната цена. Най-търсена е „Авуентура наутика“, която се състои от 15-минутен рейд с лодка до Дяволското гърло. На смелчаците се раздават непромокаеми пликове, в които да сложат чантите си, но това е единственото, което остава сухо след разходката. Аз бях най-развеселена от срещата с крадливите малки куа­тита. Дребните братовчеди на енотите по принцип са вегетарианци, но са се научили да измъкват от туристите всякакви сандвичи, така че нищо чудно вече да имат предпочитания към определен вид шунка или марка салам. На туристите е забранено да ги хранят, но на куатитата не е забранено да шарят из тълпата и да се черпят за сметка на разсеяността на хората.


Още по темата

Там, където Бразилия, Аржентина и Парагвай се срещат, се намира едно от избраните през 2011 г. за нови седем природни чудеса на света. Всяка година 1,5 млн. туристи се отправят от бразилския град Фос до Игуасу и от аржентинския Пуерто Игуасу към парковете на включените в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство водопади, за да бъдат измокрени до кости.

6500 км с колело за спасяването на Алекс

Синеш е едно приказно градче в Южна Португалия, което се налагаше да прекосим на един дъх в търсене на подходящо място за поредния „базов лагер“.-1433684700.jpg

7 юни 2015 | 16:44

Албанският реотан вече загрява бързо

Чаршията в Круя-1426261710.jpg

В Албания пътят се мери във време, не в километри

14 март 2015 | 10:47

Тунис, който те влюбва в пустинята

В пустинята Сахара са съхранени декорите от първата серия на „Междузвездни войни“.-1433778168.jpg

История за хиляда камили

29 май 2015 | 17:01

В Кефалония времето спира

Спокойните плажове са посещавани основно от семейства, от любители на дивата природа и от запалени по подводно гмуркане. -1431702183.jpg

Живописни плажове и гъста зеленина са убежище за туристите от май до октомври

16 май 2015 | 10:01

На път

Негри и лъвове в Индия? Невероятно, но има!

лъв-4301_1280x586.jpg

Единствено в най-западния индийски щат Гуджарат на Арабско море се въди една от ...

26 юли 2014 | 10:41

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23