Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало

Формулата за решаване на въпроса трябва да бъде резултат не само на вътрешнокоалиционни усилия, но да се потърси и опозицията.

Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало

4503 | 25 май 2022 | 10:44

"България няма от какво да се притеснява, най-малко да се опитва да избягва честен, откровен разговор със Северна Македония – както за миналото, така и за бъдещето", заяви евродепутатът.

Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало-1649918802.png-1569309920.png

"Въпросът дали двустранните въпроси трябва да попаднат в преговорната рамка е дискусионен – тази дилема е белязвала двустранните отношения между много държави, които днес са част от ЕС."

 

Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония.

Това не е характерно само за нашия случай със Северна Македония, подчерта Кючюк.

"България няма от какво да се притеснява, най-малко да се опитва да избягва честен, откровен разговор със Северна Македония – както за миналото, така и за бъдещето", заяви евродепутатът.

"Ако всичко, което ние искаме, заедно с лидирането на този процес между двете страни, налагането на дневен ред не е предателство и трябва да бъде разчетено като успех за българската външна политика", смята Кючюк.

"Нека да добавя към засиления натиск и легитимния натиск на европейските институции. Разширяването е ключов приоритет на тази ЕК. Ясно е, че от национална гледна точка нямаме ясно изразена позиция на ниво управляващи. Ако трябва да бъде критикувано това правителство аргументирано – това е невъзможността да намери консенсус по ключови въпроси. Единият от тях е Северна Македония, другият – отношението ни към Украйна", коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Кючюк е на мнение, че формулата за решаване на въпроса трябва да бъде резултат не само на вътрешнокоалиционни усилия, но да се потърси и опозицията.

Нелогично и трудно обяснимо е как лансираме тезата, че ще пуснем Албания, а за РСМ гледаме въпроса през историческата гледна точка, изтъкна Илхан Кючюк. Според него "това е много трудно обяснима теза."

"Ходът на интеграцията цели това – да се скъса с историческото минало", заяви евродепутатът и докладчик за РСМ.

"Европа отдавна трудно разбира заплетените исторически разговори, защото трябва да отвори Кутията на Пандора на собствената си история – това не иска да го прави. (…) Но Европа разбира много от човешките права и свободи. И е справедливо искането българите в Северна Македония да бъдат неразделна част от македонската конституция."

 

Днес от 18:00 часа в хотел Hyatt Regency Sofia“ ще се проведе събитието Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска реформа“

 

Дискусията за бъдещето на Европа през погледа на либералите организира съпредседателят на АЛДЕ Илхан Кючюк. Под наслов  „Либерали за бъдещето на Европа: от Конференция до европейска реформа“ ще бъдат дискутирани окончателните заключения и препоръки на Конференцията за бъдещето на Европа - едногодишно безпрецедентно демократично упражнение, включващо граждани, политици и заинтересовани страни.

 

По покана на Илхан Кючюк, специални участници в конференцията ще бъдат Стефан Сежурне, председател на групата „Обнови Европа“ в ЕП, Тими Дули, съпредседател на партия АЛДЕ, Анелу Ван Егмънд, зам.-председател на АЛДЕ, Мустафа Карадайъ, председател на ДПС и др.

 

В първата дискусия, посветена на бъдещето на Европа, ще вземе участие Филиз Хюсменова, дългогодишен евродепутат, член на ЦОБ на ДПС, която заедно със Стефан Сежурне ще разгледат резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа и ще споделят своите виждания за това как би изглеждал ЕС през следващите години.


От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Нинова: Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, само и само да спаси себе си
(Видео)

Нинова: Борисов е готов да хвърли държавата в хаос, само и само да спаси себе си-1656161321.png

Казал днес, че ако той е на власт, няма да има повишаване на цените. Инфлацията ...

25 юни 2022 | 15:47

Новозаразените с коронавирус са 254. Инфекцията отне 8 живота
(Видео)

Новозаразените с коронавирус са 254. Инфекцията отне 8 живота-1634452300.png

В болници се лекуват 309 души, като 26 са в интензивни отделения

25 юни 2022 | 14:55