Илхан Кючюк: Нашият интерес е Западните Балкани да са свързани с България Сн. БГНЕС

РС Македония трябва да гради мостове, а не да изгражда стени, защото стените водят до омраза, каза той

Илхан Кючюк: Нашият интерес е Западните Балкани да са свързани с България (Видео)

6815 | 2 апр. 2024 | 10:39

Безспорно имаме нужда от здравен съюз, имаме нужда от вътрешна консолидация, която ще бъде важна и за международния образ на Европейския съюз, който трябва да продължава да подкрепя Украйна, да бъде силен глас срещу авторитарните режими, подчерта той

Илхан Кючюк: Нашият интерес е Западните Балкани да са свързани с България
Сн. БГНЕС-Ilhan-Kyuchyuk--Nashiyat-interes-e-Zapadnite-Balkani-da-sa-svarzani-s-Balgariya_1712043617.jpgИлхан Кючюк: Нашият интерес е Западните Балкани да са свързани с България-Ilhan-Kyuchyuk--Nashiyat-interes-e-Zapadnite-Balkani-da-sa-svarzani-s-Balgariya_1712043603.jpg

Последният транш от ПВУ е от декември 2022 г. и е 2,7 млрд., следващите евродепутати да проявят гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по плана да стигнат до България.

 

Разбирайки проблемите на страните от Западните Балкани, нашият опит и експертиза биха били полезни за самия Европейски съюз. Нашият национален интерес е регионът на Западните Балкани да бъде свързан с България.

 

РС Македония трябва да гради мостове, а не да изгражда стени, защото стените водят до омраза.

 

Това заяви в интервю за БГНЕС лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк.

 

Евродепутатът направи равносметка на работата на вече отиващия си Европейски парламент. „Този Европейски парламент имаше много предизвикателства, като се започне от ковид пандемията и нещо, което беше невиждано в 85-годишната история на Европейския съюз, една страна да нападне друга. Това постави под въпрос суверенитета, териториалната цялост и независимост на Украйна. Очакванията бяха, че Европейският парламент, в частност, но и съюза като цяло, ще бъдат слаби и няма да бъдат в състояние да отговорят на тези две големи кризи“, припомни Кючюк, но подчерта, че тези, които са подценявали Европейския съюз са били на грешната страна на историята.

 

„ЕС не само се изправи, но и показа, че може да търси дългосрочно решение на сложните въпроси“, категоричен е Илхан Кючюк.

 

„Така беше с пандемията, защото не си представям как една България можеше да получи финансови средства от ЕС, ако беше сама. Също така не си представям как баба от най-малкото населено място във Видин щеше да получи ваксина и да продължи да живее своя живот в ситуация на пандемия, ако не бяха усилията на европейските институции“, коментира евродепутатът.

 

 

Той припомни и това, че за първи път в историята на ЕС всички държави членки са решили да отидат и да вземат заем от името на 27-те, нещо, което „не е било чувано и мислимо към онзи момент“. Когато Русия нападна суверенна Украйна, мнозина пак казваха: „ЕС ще има краткосрочни действия, няма да успее да подкрепи Украйна политически, военно, финансово и да даде перспектива за членство на Украйна в ЕС“, припомни Кючюк.

 

Той добави, че всичко това не се случи. „Всичко това показа, че ЕС е проект, който дава перспектива, който работи за благосъстоянието на собствените си граждани и търси обаче, заедно с това, и възможност да разшири своето пространство на ценности, общ пазар и споделено разбиране за мир и просперитет“, заяви евродепутатът от групата на АЛДЕ.

 

Относно бъдещите предизвикателства пред ЕС и какво се случва с Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) Кючюк бе категоричен, че отсега нататък са необходими важни решения, които да дадат гаранция за това, че съюзът може да работи заедно.

 

„Безспорно имаме нужда от здравен съюз, имаме нужда от вътрешна консолидация, която ще бъде важна и за международния образ на Европейския съюз, който трябва да продължава да подкрепя Украйна, да бъде силен глас срещу авторитарните режими“, подчерта евродепутатът.

 

 

Относно ПВУ Илхан Кючюк подчерта, че до този момент сме се възползвали много малко от него. „Погледнато към днешна дата последният транш от ПВУ е от декември месец 2022 година и е 2,7 млрд., нито през 2023-та, нито вече четвърто тримесечие от 2024-та година не сме получавали пари“, обясни Кючюк и посъветва бъдещите евродепутати да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до България.

 

„Това означава удължаване на сроковете, второ, разбира се повече усилия по посока Еврозоната, защото конвергентният доклад няма да бъде добър, защото бяха пропуснати много възможности“, алармира евродепутатът. Той посъветва при едно стабилно редовно правителство, с ясни приоритети, темите Еврозона и Шенген да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат.

 

„Това да бъде дефинирана цел, която да бъде подкрепена от българската дипломация, изкована преди това в България и защитима навън“, категоричен бе лидерът на европейските либерали.

 

Относно дипломацията на България Илхан Кючюк посочи, че имаме много подготвени дипломати, но ни липсва външнополитическата стратегия. „Днес се търси опита на Унгария, на Австрия, на други държави, а години назад опитът на България беше ценен за европейските държави, за Франция, Германия, но за САЩ. Продължавам да твърдя, че огромният ресурс за българска външна политика се намира не на друго място, а тук при нашите съседи. България трябва да има своята отличителна характеристика, разбирайки проблемите на Балканите и давайки перспектива на тези държави, нашият опит и нашата експертиза би била безценна и за самия ЕС“, категоричен е Илхан Кючюк.

 

 

Той даде за пример Естония и това, че е намерила своето място с дигитализацията. „Виждате как други държави намериха своето място в областта на новите технологии, на енергийното производство, изградено отново на новите технологии, на индустриална политика, нашето място е да направим така, че регионът на Балканите да бъде свързан, не с кой да е, да бъде свързан с България, това е нашият национален интерес, свързан като ценности, но и свързан като инфраструктура, културна, образователна, транспортна, социална, в крайна сметка междучовешка“, подчерта евродепутатът.

 

В отиващия си мандат на ЕП Кючюк бе докладчик за напредъка на РСМ по пътя й към ЕС. Той отправи призив страната да гради мостове, а не да изгражда стени. „Все ми се иска да има национален консенсус в Северна Македония, защото в търсенето на врага нито един проблем не се решава, не се дава и перспектива за РСМ към ЕС. Изграждането на стени между съседи е грешна политика, която създава омраза, а изграждането на мостове е добрата и правилна политика, която отваря възможности“, смята Илхан Кючюк.

 

 

Той бе категоричен, че трябва да вървим всички заедно в един обединен ЕС.

 

„И сега гражданите на Северна Македония трябва да направят своя избор, дали да дадат подкрепа за тези, които ще ги дърпат назад, ще ги отдалечават от ЕС, готови ли са да платят тази цена или ще дадат конкретна, фокусирана подкрепа за тези, които искат да ги водят напред и под това напред разбирам и добросъседство, и приятелство със съседите. Без това не може да има ЕС“, категоричен е евродепутатът.

 

На въпроса дали ще бъде водач на листата на ДПС в предстоящите европейски избори Илхан Кючюк отговори, че това трябва да реши партийната организация.

 

„През тези години съм показал, че работя за България, поставяйки важните теми като Шенген, като влизането в Еврозоната, като това как България да не бъде придадена стойност на ЕС, а да търси своето смислено място. Всички тези политики са били политики и на ДПС“, обясни Кючюк.

 

 

Лидерът на европейските либерали призова да направим така, че повече български граждани да повярват, че Европа и Европейският съюз работят за тях.

 

 

Източник: БГНЕС


Еврохолд

От категорията

Алена: Главчев е дарен с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа

Алена: Главчев е дарен е с бърз и остър ум, внася ред в хаоса, умел е в рутинната работа-Alena--Glavchev-e-daren-e-s-barz-i-ostar-um--vnasya-red-v-haosa--umel-e-v-rutinnata-rabota_1712845383.jpg

Вибрацията на личната година им носи изискване за съдбовно подчинение, за ...

11 апр. 2024 | 17:17

Георги Марков: Защо Александър Сорос иска свои главни прокурори в България и в Унгария?

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Ще успее ли Сорос в Унгария? Абсурд - още 1956 г. УНГАРЦИТЕ ВЪСТАНАХА СРЕЩУ ...

11 апр. 2024 | 18:04

Responsible Statecraft: Украйна рискува да загуби войната - и мира

-Ukrainskite-sili-izpitvat-ostra-nuzhda-ot-snaryadi_1710443272.jpg

Корупцията е дълбоко вкоренена в отбранителния сектор на Украйна от съветско ...

12 апр. 2024 | 19:22

Мирела Костадинова: Иван Димитров е първият български художник, който излага творби в парижки салони

Автопортрет на Иван Димитров-Avtoportret-na-Ivan-Dimitrov_1712917064.png

Малцина знаят, че той полага основите на битовата живопис в България като жанр ...

12 апр. 2024 | 13:16

Най-важното

Освободени са Тихомир Стойчев и Елена Шекерлетова

Главчев назначи двама заместник-министри в Министерството на външните работи

Със заповед на министър-председателя Димитър Главчев за заместник-министри в МВнР са назначени Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева-Glavchev--Dlazhni-sme-da-ostanem-hladnokravni-ot-parviya-do-posledniya-den-na-tova-pravitelstvo_1712833618.jpg

Новите заместник-министри са Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева

12 апр. 2024 | 17:52

Европейската комисия е трябвало да бъде уведомена, но това не е направено

МС се отказа да изкупува от "Булгаргаз" и БЕХ дълговете на "Топлофикация София" за 1,6 млрд лева

Предложението за отмяна на решенията на предишния кабинет е на Владимир Малинов-1651039672.jpg

По предложение на министъра на енергетиката Владимир Малинов служебното ...

12 апр. 2024 | 18:06

Спецов да даде всичко от себе си, за да навакса изоставането в приходите

Борисов: Ще приветствам Гвоздейков да оглави щаба за изборите. Той е честен човек

Борисов: Всички българи ще си платим за трите години експеримент-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Всички българи ще си платим тези три години с огромните заеми и дългове, които ...

12 апр. 2024 | 09:29

Целта на ДПС е да разшири представителството си в ЕП и националния парламент

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората

ЦС на ДПС реши: Отиваме на избори с млади и подготвени хора, за ново начало в името на хората-TsS-na-DPS-reshi--Otivame-na-izbori-s-mladi-i-podgotveni-hora--za-novo-nachalo-v-imeto-na-horata_1712923649.jpg

Централният съвет взе решение партията да се яви самостоятелно на предстоящия ...

12 апр. 2024 | 14:52

Никой не е скачал така срещу пенсионерите, разгневи се депутатът от „Възраждане“

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита

Цончо Ганев към ПП-ДБ: Бюджетни мошеници! ГЕРБ нека ви изкарат всичко - пуделите, пачките и дефицита-1641988869.jpg

Вие сте безумци и трябва да изчезнете, късно е когато и да стане това, отсече ...

12 апр. 2024 | 15:11

Очаква се да бъдат приети критериите и процедурите за номинация

БСП свиква Националния съвет, обсъждат явяването на изборите

-Korneliya-Ninova--V-energetikata-e-palen-haos--Vnasyame-zakon-za-otlagane-za-liberalizatsiyata-na-toka_1711017183.jpg

Корнелия Нинова ще направи отчет за работата на Парламентарната група и ...

12 апр. 2024 | 11:24

В събитието участваха председатели и делегати на девет европейски държави, както и над 500 гости от цялата страна

“Възраждане” проведе в София международна конференция “Новите лидери на Европа”

“Възраждане” проведе в София международна конференция  “Новите лидери на Европа”--Vazrazhdane--provede-v-Sofiya-mezhdunarodna-konferentsiya--Novite-lideri-na-Evropa-_1712946734.jpg

Трябва да бъде спряна войната в Европа – чрез мирни преговори. В основата на ...

12 апр. 2024 | 21:31

Декларативната сигурност на гласуване е ниска - 37,4%

"Галъп": 10% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ, ако изборите бяха сега. ДПС са трети

-Borisov--Petkov-i-Peevski-predlagat-parlamentat-da-raboti-izvanredo-drugata-sedmitsa_1702569772.jpg

При подадените гласове за НС резултатите биха били следните: ГЕРБ-СДС биха ...

11 апр. 2024 | 19:14

Социалистическата партия събира подкрепата на 8,7 на сто

„Маркет ЛИНКС“: ГЕРБ-СДС водят на ПП-ДБ с 8%, ДПС са трети, следвани от "Възраждане"
(Видео)

Снимки: бТВ-Snimki--bTV_1712856083.jpg

Според проучването, „Има такъв народ“ е под прага за влизане - с 3,9 процента ...

11 апр. 2024 | 20:20