Илияна Йотова: Много надежди бяха свързани с кабинета "Петков" и затова разочарованието дойде бързо Снимка БТА

Трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, посочи тя

Илияна Йотова: Много надежди бяха свързани с кабинета "Петков" и затова разочарованието дойде бързо

3317 | 25 юни 2022 | 14:40

Вицепрезидентът беше гост на 50-годишнината на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак

Илияна Йотова: Много надежди бяха свързани с кабинета "Петков" и затова разочарованието дойде бързо
Снимка БТА-1656158740.pngВицепрезидентът Илияна Йотова посети 50-годишнината на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак-1656157417.png

Ако Кирил Петков не беше убедил нашите европейски партньори, че няма да имат проблем с България по отношение на Република Северна Македония и нещата ще станат много по-бързо, много по-отдавна пътят към компромисите, към спазване интересите на страната ни щеше да бъде отворен и предложение като френското много по-рано щеше да бъде факт.

Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира пред журналисти в троянското село Орешак вчерашното решение на парламента за даване на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Република Северна Македония.

По думите ѝ все още трябва предпазливо да се коментира, докато не видим каква ще бъде реакцията и решението на колегите ѝ от Република Северна Македония и дали този протокол ще остане в този вид. Все още най-важният документ от това първоначално предложение не е подписан. Ще си запазим възможността за коментари, след като видим трите документа в пакет, посочи Йотова, цитирана от БТА.

„Още от началото на миналата година, когато на Съветите в Брюксел ходеше президентът Румен Радев, много остро постави въпроса за правата на българите там и че България няма как да каже своето „да“, докато тези права не са гарантирани, така както самият Европейски съюз изисква според Копенхагенските критерии. Година и половина беше много сериозен дебат, дискусия, убеждаване от страна на президента към нашите европейски партньори, за да разберат, че това е най-важното условие на България, за да бъде един ден Република Северна Македония равноправен член на ЕС“, добави вицепрезидентът.

Относно обвиненията на премиера в оставка Кирил Петков към президентската институция Йотова посочи, че това е емоционална реакция да търсиш някой да ти е виновен. „Ние сме правова държава, имаме заседания, стенограми от тях и там много ясно може да се види кой каква позиция е взел“, посочи тя.

Тя коментира и политическата ситуация в страната. „Много надежди и очаквания бяха свързани с кабинета "Петков" след всички 12 години, след абсолютно основателния протест на хората, след всички емоции, които бяха на площадите през 2020 г. С тази енергия, която имаше у хората за промяна, разочарованието дойде много бързо“, заяви вицепрезидентът.

Според нея трябва да се направи всичко възможно, за да няма предсрочни избори, особено в тази тежка политическа конюнктура вътре в страната, в Европа и в целия свят. Йотова добави, че президентската институция ще гарантира стабилността в страната, ако се стигна до избори, както го е направила през 2021 г.

Илияна Йотова призова политиците да бъдат достатъчно честни и искрени пред българските избиратели.

България не е само първенец в негативни класации. Не е малка страна. Имаме много какво да покажем на света. Духовната империя България няма граници, каза още Илияна Йотова на 50-годишнината на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, община Троян.

Юбилеят беше отбелязан с ретроспективна изложба „Традиция с бъдеще“, съобщава прессекретариатът на "Дондуков" 2.


„Този остров – опора на миналото, традициите и обичаите, заслужава нашето уважение, особено в днешния свят на войни, когато се говори повече за продажба на оръжие, отколкото за мир, на тежки икономически и социални кризи, във време, когато дребни политически сметки опитват да рушат държавността“, посочи Йотова.

Вицепрезидентът поздрави всички, които половин век развиват Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в село Орешак, разпространяват българските традиции и занаяти по света и привличат интереса на чуждестранни партньори. „Традициите и паметта са живителните сокове, които ни правят силни българи. Българската памет трябва да предаваме на поколенията“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът благодари на ръководството на община Троян за активната му дейност.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32