Българинът все повече търси разнообразие и екзотика и вече обръща по-голямо внимание на рибата“, казва Цветомир Николов готвач №1 на България за 2015 г., с чето представяне на техники за бързо и лесно приготвяне на суши пред клиенти на МЕТРО Велико Търново започна промотирането на каталога с азиатски изкушения на веригата от хипермаркети, където специално място е отделено на сушито.
Азиатските изкушения ще се предлагат в магазините на компанията до 23 март. Компанията се е погрижила да представи асортимент от 75 продукта – както хранителни, така и съдове и аксесоари за приготвяне и поднасяне на храна.
Читателите на Епицентър.бг, които са изкушени или прохождат в азиатската кухня имат шанс да спечелят голямата награда в конкурса на МЕТРО за рецепта на азиатска гозба или интересна случка с впечатления от азиатската кухня, изпратена до Епицентър.бг (на имейл mgigova@abv.bg) и публикувана в сайта. Късметлията ще подобри уменията си на еднодневен курс по приготвяне на суши на 31 май, където ще попива майсторство от най-добрият в бранша – шеф Цветомир Николов. Резултатите от надпреварата ще бъдат огласени на 31 март.
Двамата подгласници на победителя също няма да си тръгнат с празни ръце – те ще получат като награда суши сет за двама, включващ ориз, оцет за суши, джинджифил, соев сос и уасаби паста.
Николай Николов от София, която е ходил в Индонезия, ни изпрати рецепта за местните шишчета сатай, в които се влюбил по улиците на Джакарта.
Продукти:
Половин килограм пилешки гърди без кост
1-2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 чаена лъжичка прясно настърган джинджифил
1 супена лъжица сок от лайм или оризов оцет
1 супена лъжица соев сос
2 ч.л. кафява захар
1 с.л. фъстъчено масло
1/2 ч.л. сусамово олио
1/2 чаша печени фъстъци
Бамбукови шишчета, накиснати във вода или шишчета от захарна тръстика
Приготовление:
1. В голяма купа се поставят чесъна, джинджифила, сока от лайм, соевия сос, кафявата захар, фъстъченото масло и сусамовото олио. Оставете така получената марината за малко настрана.
2. Нарежете пилешките гърди на тънки и дълги парчета. Поставете ги в маринатата и накиснете добре. Поставете ги в хладилника най-малко за час, но може и за цяла нощ.
3. Когато прецените, че са добре накисната в маринатата, подгответе грил с висока температура от едната и с ниска температура от другата страна. Нанижете пилешките ивици на бамбуковите шишчета като се стараете месото да е плоско. Печенето на пилето започва на висока температура по 4 минути на всяка страна. Прместете шишчетата на скарата с по-ниска температура, похлупете скарата и печете още между една и три минути в зависимост от дебелината на месото.
4. Посипете шишчетата със ситно нарязаните фъстъци и сервирайте.
5. Поставете остатъка от марината в купичка с малко стрити люти чушки или сос табаско за допълнително овкусяване на шишчето.