Инж. Севдалин Желев: Без топлофикациите цената на отоплението ще е непосилна

Целта ни е постепенно да заместим въглищата с по-екологични горивa, добави той

Инж. Севдалин Желев: Без топлофикациите цената на отоплението ще е непосилна

4490 | 30 юни 2022 | 10:47

Инвестираме в модерни когенератори, които произвеждат енергия от природен газ. Първите 3 ще влязат в експлоатация съвсем скоро. Вероятно до месеци. А в момента довършваме процедурите за поръчка на още 2 броя, заяви той


Разговаряме с изпълнителния директор на "Топлофикация Русе" инж. Севдалин Желев във връзка с новите проекти на дружеството.

 

- Инж.Желев, какви са очакванията Ви за новите цени на топлинната енергия?
- Не бих искал да давам прогнози, защото после ще бъда обвинен, че не казвам истината. Надявам се новите цени на топлинната енергия да позволят на българските топлофикации да правят инвестиции и да са поносими за българските граждани.


- Преди месец стана ясно, че повечето топлофикации са поискали сериозни увеличения на топлинната енергия. Каква е причината?
- Причините са много, но основни фактори за исканото увеличение е фактът, че въглищните топлофикации плащат непосилни суми за въглеродни емисии, а газовите топлофикации освен за поскъпналите въглеродни емисии, трябва да отделят значителни средства и за природен газ, чиято цена също се изстреля. В неприятна позиция са и дружествата като Топлофикация Русе, които работим на въглища, но инвестираме в съоръжения, работещи на скъпия природен газ.


- Какви съоръжения?
- Модерни когенератори, които произвеждат енергия от природен газ. Първите 3 ще влязат в експлоатация съвсем скоро. Вероятно до месеци. А в момента довършваме процедурите за поръчка на още 2 броя.


- Каква е целта?
- Замяната на въглищата с природен газ е част от екологичната политика на Топлофикация Русе. Целта ни е постепенно да заместим въглищата с по-екологични горивa, за да удължим живота на Топлофикация Русе. Ясно е, че въглищата се превръщат в отживелица, но не може да оставим хиляди русенци без най-евтината опция за отопление.


- Говори се за увеличение на цената на парното от 50%, а Вие твърдите, че това е най-евтината опция за отопление?
- Гарантирам Ви, че отоплението на ток е значително по-скъпо, а през следващите години ще стане още по-скъпо за битовите абонати, защото ще преминат на свободния пазар на електрическа енергия, на който цените са много по-високи от регулирания.. Цените на тока на борсата достигнаха почти 600лв/мв тази седмица, а дори 50% увеличение на цената на парното означава 150лв/мв.

 

- Кое е по-евтино според Вас?

- Цената на пелетите, които също много хора използват, се увеличи в последната година. Без топлофикациите цената на отоплението ще е непосилна.


- Освен цената, какви са другите преимущества на централното отопление?
- Централното парно е най-сигурният, най-екологичният, чист и безопасен метод за отопление. Комфортът и уютът от постигнатата равномерна температура са несравними. Различен е и начинът, по който помещенията се отопляват. Топлината, излъчвана от климатик, не се задържа дълго и за това уредът трябва да работи непрекъснато. При парното, дори да е намалено или спряно през деня, топлината в помещенията се запазва. Дори една духалка, която работи по 3 часа всяка вечер, ще увеличи сметката с близо 30%.


Топлофицираните жилища имат и достъп до битова гореща вода, която отново излиза по-изгодно от бойлера, който също консумира поскъпнал ток. Топлата вода е на разположение непрекъснато, а ако държим бойлера постоянно включен, сметката за ток ще е огромна.


- Да, но понякога абонатите нямат топла вода?
- Абонатите нямат топла вода, когато се прави авариен ремонт или обновяване на топлопреносната мрежа, което най-често се случва през лятото, когато много хора са на вилата или на почивка. Няма как, както всяка друга техника, и топлопреносната мрежа трябва да се обновява, а най-удобно е извън отоплителния сезон.


Полагаме много усилия, ако топлата вода се спира, да е за кратко. С профилактиката на съоръженията се опитваме да сведем до минимум възможността за аварии.


ОЗК

От категорията

"Газпром" спира доставките по "Северен поток-1" на 31 август за три дни, цената хвърчи нагоре

-1552300717.jpg

Новината очаквано се отрази негативно на пазарите и цената на газа скочи ...

19 авг. 2022 | 20:03

Министър Пулев: Започваме одит във Фонда на фондовете за конфликт на интереси и връзки политици

Пулев: Министерството на иновациите и растежа започва одит във Фонда на фондовете. Снимка БТА-1660897624.jpg

Ще въведем нови ясни критерии във връзка с оценъчната методология, когато дойде ...

19 авг. 2022 | 11:26

Министър Шишков уличи в лъжа Петков за газовата връзка с Гърция: Все още обектът прилича на строеж

Шишков уличи в лъжа Петков: Газовата връзка с Гърция все още обекта си прилича на един строеж-1660313889.jpg

Строителните фирми станаха жертва на политически игри и интриги. Това, което ...

19 авг. 2022 | 11:37

Хиновски: Скоро България ще получи от швейцарска компания оферта за газ на добра цена

Хиновски: Скоро България ще получи от швейцарска компания оферта за газ на добра цена-1659506354.png

Той обяви и друго, което по думите му "малко хора знаят": че преди ...

19 авг. 2022 | 10:24