Ирена Анастасова, БСП: Важно за българите е България да има действащо правителство час по-скоро

12 години ГЕРБ управлява с насилие и задкулисие, припомня зам.-председателят на левицата

Ирена Анастасова, БСП: Важно за българите е България да има действащо правителство час по-скоро

2180 | 23 юни 2022 | 12:50

Коалицията стана неудобна, когато започна да прави необходимите реформи и затова я свалиха, заяви социалистът


„Тази коалиция стана възможна с една основна и единствена цел, която обедини всички толкова различни и тази цел беше да променим модела на управление в държавата. Когато този модел се е сраснал с всички държавни структури и институции, това не е лесно. И когато наистина се направиха първите стъпки, с които се правеше тази промяна, и когато почнахме да издърпваме черджето под краката на тези, които бяха свикнали в годините да се ползват, реакцията я видяхме.“

 

Това заяви заместник-председателят на БСП и председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание Ирена Анастасова в ефира БНР и допълни: „Ние не сме живеели с илюзията, че това може да стане лесно, но то трябва да започне“, категоричен е депутатът от левицата. Анастасова допълни, че в историята има примери и на други държави, които са минали по този път, “за да отстранят мафиотизираното управление и знаем, че не е лесно“.


„Насилието ражда насилие“, заяви депутатът от левицата по отношение на управлението на ГЕРБ и обясни: „12 години ГЕРБ управлява с насилие и задкулисие. Стигнахме дотам, че дори чистачки в училищата се назначаваха с благословията на кметовете на ГЕРБ. Това не може да продължава, публична тайна е, всеки го знае, но трудно се доказва. Затова трябва реформа и в правосъдната система, трябват промени и в законите, които уреждат дейността на правосъдната система“, посочи тя. По думите ѝ, когато стъпка по стъпка е започнало да се правят тези реформи, коалицията е станала неудобна и са се намерили хора, които да я свалят. „Но това не означава, че ние ще се откажем“, категорична е тя.


„Според нашата оценка проблемът в коалицията беше липсата на добрата комуникация“, смята Ирена Анастасова и добави: „Това го констатираме от първия момент и е поставяно от г-жа Нинова и на коалиционни съвети. Липсата на тази комуникация доведе и до липса на управленска програма. Ние дълго време смятахме, че коалиционното споразумение може да изиграе ролята на управленска програма. Само че не е така, защото в една програма има срокове, които трябва да се спазват“, обясни депутатът от БСП.


Във връзка с френското предложение за вдигане на ветото на Република Северна Македония Анастасова коментира, че то не е дошло в “12 без 5“, а в “12 и 5“. „Нямаше нормална обстановка то да бъде разгледано и обсъдено както трябва. Позицията на БСП към настоящия момент, е че няма как да го подкрепим. Ние стоим на нашата позиция, че има договор, който е ратифицирал българският парламент и докато не бъдат изпълнени клаузите по него, няма как да променим позицията си“, категорична е тя.


„При нас евентуално може да дойде третият мандат, въпрос на право и задължение на президента е да прецени кому да го връчи“, заяви Анастасова по повод предстоящата парламентарна процедура по връчване на мандатите. „Ако го връчи на БСП, ние сме доказали и миналата година, че се отнасяме отговорно, водим всякакви видове разговори, защото България трябва да има час по-скоро действащо правителство, важно е за българите“, заключи заместник-председателят на БСП.

 


От категорията

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова (ВИДЕО)
(Видео)

Румен Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова-1656148806.png

Дипломатите в МВнР се опитваха да вкарат разнопосочната политика на премиера в ...

25 юни 2022 | 12:19

Нинова: Радев искаше да бъде скритият премиер, а Петков да е лицето на неговата власт
(Видео)

Корнелия Нинова-1656136950.jpg

Темата "Македония" бе употребена от ИТН и Борисов. Борисов се опитва ...

25 юни 2022 | 09:10

Калоян Методиев: В президентството имаше център за сваляне на кабинета. Радев е черна станция!
(Видео)

Калоян Методиев: Радев е постоянна черна станция, руши партиите чрез вътррешни опозиции-1629291305.jpg

Рушенето на политически партии чрез управление на вътрешни опозиции, за което ...

25 юни 2022 | 12:45

Борисов: Ако сега ПП направят правителство, ГЕРБ ще се върне на власт с пълно мнозинство! (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов застана на трибуната под мощни скандирания "Бойко, Бойко!"-1656145733.png

Ние ще ви обещаем онова спокойствие и онзи стандарт, които имахте преди година, ...

25 юни 2022 | 10:53