Гари ЛЕВСЛИ, изпълнителен директор на „Контурглобал Марица-изток 3“

Гари Левсли, изпълнителен директор на „Контурглобал Марица-изток 3“:

Искаме гаранция, че НЕК ще може да си плаща тока

10074 | 30 март 2015 | 08:00

Компанията плаща всеки месец някакви суми, но те са много по-малки от фактурите


- Г-н Левсли, как вървят преговорите с българското Министерство на енергетиката за промяна на дългосрочния договор между НЕК и „Контурглобал Марица-изток 3“ за намаляване на изкупните цени на енергията? 

- Много съм удовлетворен, че за първи път от три години ние наистина имаме конструктивни преговори както с правителството, така и с НЕК. Наистина смислените дискусии започнаха през декември. Те бяха проведени в атмосфера на доверие, на уважение от двете страни и ние наистина постигнахме много голям прогрес. Но въпреки това към днешна дата все още не сме постигнали споразумение.
- Кои са спорните моменти, заради които все още нямате споразумение?
- Всеизвестно е, че правителството иска да намали цените по споразумението. Както при всяка бизнес дискусия, едната страна иска нещо и другата иска нещо. Първото предложение, което правителството направи, е НЕК да изплати цялата сума, която дължи на нашата компания. Основната дискусия в момента се състои в това: след като ние подпишем договор, как НЕК ще успява да плаща намалените цени, за да не се окажем след 12 месеца в същата ситуация - след толкова продължителни преговори. Това не би устройвало нито нас, нито правителството, нито НЕК. Всъщност това е ключът към спорните точки в момента. Нямаме гаранция или поне ние не виждаме как НЕК ще ни плати.
- Досега НЕК издължи ли ви се?
- Всъщност компанията ни плаща всеки месец някакви суми и мога да потвърдя, че прави всичко по силите си. Но сумите са далеч недостатъчни и много по-малки от фактурите, които издаваме и от това, което ни дължи. Ако НЕК изобщо не ни плащаше, отдавна щяхме да бъдем в съда на арбитраж и нямаше да имаме никакви конструктивни дискусии, каквито водим сега.
- След меморандума за разбирателство, който подписахте на 20 февруари, се очакваше, че натрупаните задължения ще бъдат платени и ще останат само текущите.
- Да, така е. Но на нас са ни необходими гаранции, за да сме сигурни, че няма пак да се трупат вземания.
- Как си представяте тези гаранции - банкови, писмо от министъра, нещо друго?
- Правителството признава, че нашата молба е смислена. В момента обсъждаме различни форми, под които да получим такива гаранции. Само това мога да кажа засега.
- Вярно ли е, че става дума за 20% сумарно намаление на изкупната цена на тока от ТЕЦ „Контурглобал Марица-изток 3“? Тази информация е от неофициален източник.
- Повече от година се говори за 30% намаление на цената за ТЕЦ „Ей И Ес Марица-изток 1“ и 20% за „Марица-изток 3“. Няма нужда да го потвърждавам. Съществува много значителна разлика в цените, по които двете американски централи произвеждат електричество. Нашата цена е с 30% по-ниска. Така че, ако другата централа се съгласи на намаление с 10%, би било пропорционално и справедливо ние да се съгласим на 7%. Ако тя би приела 20%, за нас би било разумно и логично да се съгласим на 13%. И ако тя приеме 30% намаление, за нас ще бъде адекватно 20%.
- Тези дни министър Теменужка Петкова каза пред „Преса“, че споразумение с „Ей И Ес“ вече е постигнато и остава само с вас да бъдат уточнени последните детайли. Но тя числа не спомена.
- Не е удачно да коментирам конкретни цифри, в момент в който все още текат преговорите. Цялото това предоговаряне отнема толкова време, защото има много заинтересовани страни. Нещата не опират само до мен и изпълнителния директор на НЕК. Тук от страна на държавните органи са ангажирани и БЕХ, и правителството, и обществото, тоест потребителите. В крайна сметка всички тези страни трябва да бъдат доволни и да имат полза от това, което ще се постигне като споразумение. От наша страна също има няколко звена. Ние имаме компания майка, борд на директорите и много кредитори, които също трябва да одобрят абсолютно всички ангажименти, които поемаме. Този процес става доста разтеглен във времето, защото всички заинтересовани страни трябва да постигнат съгласие и да вземат общо решение.
- С какъв мотив една компания, която има изряден договор, може да се съгласи за намаляване на изкупните й цени?
- Причината главно е в това, че енергийният сектор в страната не работи. Не функционира. Една от опциите, разбира се, би била да кажем: „Това не е наш проблем.“ Ние стриктно спазваме ангажиментите си, споразумението. Произвеждаме евтина и екологично чиста електроенергия, така че нас това изобщо не ни касае. Но вероятно това не е най-конструктивният подход. Ние сме много важна част от икономиката. Искаме държавата да се развива добре. Искаме придобивките на хората да растат. И искаме България да се превърне в една по-здрава и развиваща се икономика. Ако правителството просто беше дошло при нас, за да ни каже: „Моля ви, намалете си цената“, ние вероятно щяхме да кажем: „Не!“ Но ние наистина виждаме, че това правителство предприема конкретни мерки да разреши един проблем, който съществува през последните пет години.

- Какво ще поискате в замяна?
- Основното е да ни бъдат изплатени дължимите суми и да имаме гаранция, че това ще става и в бъдеще, въпреки че също така продължаваме да търсим и други компенсаторни механизми
- Вариант ли е удължаване на срока на дългосрочния договор за задължително изкупуване на енергията?
- Ние предложихме няколко различни схеми за предоговаряне на споразумението. Това беше една от тях, но не се прие от правителството, така че в момента не се планира.
- Другата идея беше да се повиши натоварването на блоковете.
- Много неща обсъждахме, но няма смисъл да се връщаме към детайлите, някои от които са доста специфични и неразбираеми за неспециалисти.
- При постигане на споразумение ще оповестите ли в замяна на какво се намаляват цените?.
- Ако подпишем споразумение - все още има голямо „ако“, ще координираме това с правителството и заедно ще излезем с адекватен отговор.
- Очаквате ли това да стане до 31 март?
- Надявам се, но има и риск да не се случи.


ОЗК

Още по темата

Утре изтича срокът, в който НЕК и двете американски електроцентрали в комплекса „Марица-изток“ трябва да се разберат за промени в дългосрочните им договори за изкупуване на енергията. По изчисления на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране изкупната цена на тока от ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ трябва да бъде намалена с 30%. От „Контурглобал Марица-изток 3“ беше поискано поевтиняване с 20%. Как вървят преговорите, коментира изпълнителният директор на компанията Гари Левсли.

Най-важното

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Вижда се неувереност при съставянето на редовен кабинет, посочи икономическият министър

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип

Никола Стоянов: Предложеният за министър на икономиката e част от моя екип-Nikola-Stoyanov--Predlozheniyat-za-ministar-na-ikonomikata-e-chast-ot-moya-ekip_1685898715.jpg

Инфлацията за май със сигурност ще бъде под 10%, твърди той

4 юни 2023 | 20:07

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45