Гари ЛЕВСЛИ, изпълнителен директор на „Контурглобал Марица-изток 3“

Гари Левсли, изпълнителен директор на „Контурглобал Марица-изток 3“:

Искаме гаранция, че НЕК ще може да си плаща тока

13207 | 30 март 2015 | 08:00

Компанията плаща всеки месец някакви суми, но те са много по-малки от фактурите


- Г-н Левсли, как вървят преговорите с българското Министерство на енергетиката за промяна на дългосрочния договор между НЕК и „Контурглобал Марица-изток 3“ за намаляване на изкупните цени на енергията? 

- Много съм удовлетворен, че за първи път от три години ние наистина имаме конструктивни преговори както с правителството, така и с НЕК. Наистина смислените дискусии започнаха през декември. Те бяха проведени в атмосфера на доверие, на уважение от двете страни и ние наистина постигнахме много голям прогрес. Но въпреки това към днешна дата все още не сме постигнали споразумение.
- Кои са спорните моменти, заради които все още нямате споразумение?
- Всеизвестно е, че правителството иска да намали цените по споразумението. Както при всяка бизнес дискусия, едната страна иска нещо и другата иска нещо. Първото предложение, което правителството направи, е НЕК да изплати цялата сума, която дължи на нашата компания. Основната дискусия в момента се състои в това: след като ние подпишем договор, как НЕК ще успява да плаща намалените цени, за да не се окажем след 12 месеца в същата ситуация - след толкова продължителни преговори. Това не би устройвало нито нас, нито правителството, нито НЕК. Всъщност това е ключът към спорните точки в момента. Нямаме гаранция или поне ние не виждаме как НЕК ще ни плати.
- Досега НЕК издължи ли ви се?
- Всъщност компанията ни плаща всеки месец някакви суми и мога да потвърдя, че прави всичко по силите си. Но сумите са далеч недостатъчни и много по-малки от фактурите, които издаваме и от това, което ни дължи. Ако НЕК изобщо не ни плащаше, отдавна щяхме да бъдем в съда на арбитраж и нямаше да имаме никакви конструктивни дискусии, каквито водим сега.
- След меморандума за разбирателство, който подписахте на 20 февруари, се очакваше, че натрупаните задължения ще бъдат платени и ще останат само текущите.
- Да, така е. Но на нас са ни необходими гаранции, за да сме сигурни, че няма пак да се трупат вземания.
- Как си представяте тези гаранции - банкови, писмо от министъра, нещо друго?
- Правителството признава, че нашата молба е смислена. В момента обсъждаме различни форми, под които да получим такива гаранции. Само това мога да кажа засега.
- Вярно ли е, че става дума за 20% сумарно намаление на изкупната цена на тока от ТЕЦ „Контурглобал Марица-изток 3“? Тази информация е от неофициален източник.
- Повече от година се говори за 30% намаление на цената за ТЕЦ „Ей И Ес Марица-изток 1“ и 20% за „Марица-изток 3“. Няма нужда да го потвърждавам. Съществува много значителна разлика в цените, по които двете американски централи произвеждат електричество. Нашата цена е с 30% по-ниска. Така че, ако другата централа се съгласи на намаление с 10%, би било пропорционално и справедливо ние да се съгласим на 7%. Ако тя би приела 20%, за нас би било разумно и логично да се съгласим на 13%. И ако тя приеме 30% намаление, за нас ще бъде адекватно 20%.
- Тези дни министър Теменужка Петкова каза пред „Преса“, че споразумение с „Ей И Ес“ вече е постигнато и остава само с вас да бъдат уточнени последните детайли. Но тя числа не спомена.
- Не е удачно да коментирам конкретни цифри, в момент в който все още текат преговорите. Цялото това предоговаряне отнема толкова време, защото има много заинтересовани страни. Нещата не опират само до мен и изпълнителния директор на НЕК. Тук от страна на държавните органи са ангажирани и БЕХ, и правителството, и обществото, тоест потребителите. В крайна сметка всички тези страни трябва да бъдат доволни и да имат полза от това, което ще се постигне като споразумение. От наша страна също има няколко звена. Ние имаме компания майка, борд на директорите и много кредитори, които също трябва да одобрят абсолютно всички ангажименти, които поемаме. Този процес става доста разтеглен във времето, защото всички заинтересовани страни трябва да постигнат съгласие и да вземат общо решение.
- С какъв мотив една компания, която има изряден договор, може да се съгласи за намаляване на изкупните й цени?
- Причината главно е в това, че енергийният сектор в страната не работи. Не функционира. Една от опциите, разбира се, би била да кажем: „Това не е наш проблем.“ Ние стриктно спазваме ангажиментите си, споразумението. Произвеждаме евтина и екологично чиста електроенергия, така че нас това изобщо не ни касае. Но вероятно това не е най-конструктивният подход. Ние сме много важна част от икономиката. Искаме държавата да се развива добре. Искаме придобивките на хората да растат. И искаме България да се превърне в една по-здрава и развиваща се икономика. Ако правителството просто беше дошло при нас, за да ни каже: „Моля ви, намалете си цената“, ние вероятно щяхме да кажем: „Не!“ Но ние наистина виждаме, че това правителство предприема конкретни мерки да разреши един проблем, който съществува през последните пет години.

- Какво ще поискате в замяна?
- Основното е да ни бъдат изплатени дължимите суми и да имаме гаранция, че това ще става и в бъдеще, въпреки че също така продължаваме да търсим и други компенсаторни механизми
- Вариант ли е удължаване на срока на дългосрочния договор за задължително изкупуване на енергията?
- Ние предложихме няколко различни схеми за предоговаряне на споразумението. Това беше една от тях, но не се прие от правителството, така че в момента не се планира.
- Другата идея беше да се повиши натоварването на блоковете.
- Много неща обсъждахме, но няма смисъл да се връщаме към детайлите, някои от които са доста специфични и неразбираеми за неспециалисти.
- При постигане на споразумение ще оповестите ли в замяна на какво се намаляват цените?.
- Ако подпишем споразумение - все още има голямо „ако“, ще координираме това с правителството и заедно ще излезем с адекватен отговор.
- Очаквате ли това да стане до 31 март?
- Надявам се, но има и риск да не се случи.


ОЗК

Още по темата

Утре изтича срокът, в който НЕК и двете американски електроцентрали в комплекса „Марица-изток“ трябва да се разберат за промени в дългосрочните им договори за изкупуване на енергията. По изчисления на бившата Държавна комисия за енергийно и водно регулиране изкупната цена на тока от ТЕЦ „Ей И Ес Гълъбово“ трябва да бъде намалена с 30%. От „Контурглобал Марица-изток 3“ беше поискано поевтиняване с 20%. Как вървят преговорите, коментира изпълнителният директор на компанията Гари Левсли.

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53